Nekünk az egész kert tele van fokhagymával, még a fű közt is nő, jut a málnához is. Amíg nem jött be az országba a pettyes szárnyú muslica, nem volt kukacos (de sztem nem is volt mitől az legyen), tavaly, hogy elszaporodtak, egy merő kukac volt az őszi málna.
Tegnap voltam egy előadáson. Címe : Beültetem kiskertemet a tavasszal
Témája Bió kertészkedés
Na ott azt mondta a néni hogy a málnát Fokhagymával kell társítani, mert akkor szép egészséges kukacmentes málnaszemek lesznek. Próbálta már valaki?...
Nem, ez az 50 fokos pálinka. Tíz liter csak a magas cukortartalmú gyümölcsökből jön ki. Tíz felett csak a szőlő és a szilva ad. Meg bármi, amibe elég cukrot tesznek. :)
Valahogy csak meg lehet csinálni azt a málnapálinkát! :D Blissy-t és polkát ültetek, aztán majd kiderül mit tudok vele kezdeni! ;) 250-300 tőből csak kijön egy jó pálinkára való.
Én 700 Ft/kg alatt nem láttam málnát. 100 kg 70.000 Ft. Ebből lesz bő 3 liter pálinka, azaz csak a gyümölcs 20.000 Ft/l. Ebből nem lesz 10.000 egy hétdecis palack a boltban...
Az idei muslicás málna esetleg arra még jó lett volna. Talán nem párolódnának át a fehérje komponensek... Nem volt olyan rettenetes íze, csak valahogy nem volt gusztusos. De húsevőknek, pálinkának...
Én csak azt mondom, a málna-aroma könnyen, olcsón elérhető.
100 kg málnából jó ha van 8-10-12 liter 50 fokos pálinka a saját cukortartalmából eredően. És a jobb pálinkák nyilván a drágább, válogatott gyümölcsből készülnek és ezért vagy a bekerülési költségük drágább, vagy a kihozatalt kell a kisebbel számolni.
Egyéb fix költségek: palack-címke-palackozás-zárjegy (csak ez több, mint 800 pénz egy palackon...), főzés, adók, szállítás, munkadíjak, stb.... a pálinkaház (forgalmazó) haszna (na ez sem kevés, ne legyenek illúziója senkinek)
A 10000 Ft-os palack vagy baráti ár, vagy nyomokban málnát is tartalmaz...
Sajnos még nem volt időm nekem elültetni a málna töveket még úgy vannak ahogy tél előtt elraktam őket . Most néztem hogy a pillanatban már elkezdett hajtani mind a 800 tő . Szerencsére a 200 fertődi zamatos még nem indult meg . A kérdésem az volna hogy meg fognak e még eredni ha 2 - 3 nap múlva tudom csak ültetni őket ? Kb fél centis zöld hajtás van rajtuk . Köszönöm szépen a válaszokat .
Nem azért ilyen kicsik a tövek, mert csak akkorára nőttek, erős, nagy szárak lehettek, hanem csak gondolom mivel a folytontermőket úgyis visszavágják, így könnyebb volt szállítani. De valószinűleg nincs vele gond, csak én nem értek hozzá, mert mind a két fajtát pontosan ugyanugy hozták, ugyanúgy visszavágva, más helyről. A gyökérzetük is egész nagy. Köszi a segítséget, azt hiszem, úgy fogom csinálni, hogy minden másodikat így hagyom, a másik felét meg teljesen levágom. Aztán lesz, ami lesz, hacsak ez a kemény tél nem intézte el őket. Köszi.
Először meg kell erősödnie a gyökérzetnek, és be kell laknia a helyét, hogy megfelelő termést hozhasson.
Ha ezek ilyen kicsik, akkor még nincs készen a termés-érlelésre.
A gyökér csak akkor tud fejlődni, ha van levél-tömeg is. Ha ezek a 30 cm-es vesszőcskék csúcsrügyből indulnak, akkor lehet, el sem ágazódnak idén. Termést olyan 80-90 cm hossz után hoznak általában.
Igen, de ha meghagyom ilyen araszra, nem fog nekem ezen a rövid száron oldalhajtást hozni? Hát, végülis, ha nem fog teremni, olyan lesz, mint valami talajtakaró, pld. borostyán :)
Ha meghagyom, később fogja hozni a többi hajtást, mert először erre fordítja az energiát?