A zöldoltásnál nem kell szakadásig húzni. Annyira kell csak, hogy szoros legyen. Kb. másfél centi vastag gyűrűket vágok le sima háztartási folpackból, és azt használom.
Az illesztésnél kezdem a kötözést, jó szorosan, a folpack rétegek szerencsére jól tapadnak egymáshoz. Az egész nemest be szoktam kötözni a kiszáradás ellen. Ékoltásokat csinálok.
Nekem nem voltak sikereim a zöldrefással, meg macerásnak tartom őrízgetni a hűtőben a nemest.
Tavaly Pintjanó küldött Kosmonaut zöld hajtásokat postán, szépen becsomagolva nedves papírba. Tökéletesen megeredt az összes oltás belőle.
Az enyém kisipari módszer. Nagyon jó rugalmas, nem csúszik, könnyű vele dolgozni. A kötözés végén egy fél masnit csinálok, aztán kibontásnál csak meghúzom és könnyen letekerhető, ujra használható.
Te honnan szerzel olyat ami nem szakad el amikor meghúzod? Én próbáltam már sokfélét, de mindegyik szakad. Idénre talán van egy elfogadható, de nagyon szorítani ezzel sem lehet.
Amikor a legvastagabb zöldhajtás keresztmetszete megegyezik a legvékonyabb fás oltóvesszővel. Nálam nemsoká, néhány nap. Délebbre már lehet, hogy lehet.
Nekem is onnan indult, hogy az egyik fajtából sok vesszőm kimaradt tavaly. Mivel erős növekedésűek, és labruska ízűek voltak, tippeltem, hogy jók lesznek idén alanyanak, és júniusban ledugtam őket, úgy 15 centisen ahogyan a hűtőben tároltam. Alá fóliát, és néha locsoltam. Egész jók lettek, csak 2 nem tudta behozni a lemaradást a 10-ből.
Ha érdekel akkor a további tapasztalatok:
A Radix nem gyorsította a gyökereztetést, az Incit igen, csak én túladagoltam, így eléggé megvastagodott a kallusz. De végül abból nőttek ki.
Tavaly próbáltam gyengébben gyökeresedő fajtákat földben is. A perlit, tőzeg jobb.
Én azt láttam, hogy nem szabad sok vizet adni neki gyökereztetéskor. Az átnedvesedett rész felett, a majdnem száraz részen nőttek ki általában a gyökerek.
Én az orosz videókon látható módszert használtam. Hosszú párhuzamos bevágásokkal az oldalán. Később ezt kiegészítettem azzal, hogy a rügy mögötti (kocsányoldali) részt mélyen levágtam, mivel több vessző is ott eresztett gyökeret. Valamiért nekem egyetlen talpgyökér sem nőtt.
A szélhez is szoktatni kell, nem csak az erős naphoz. (Téli verziónál)
A talpmelegítéshez hozzátartozik a 2-14 fokos külső hőmérsékelt is. Bár ha egyszerre hajt ki a rügy is az szinte jobb is, mert a túl erős előzetes gyökérnövekedés után nálam bénáztak a szemek.
Néhány hasznos oldal (Google fordító csodákra képes):
A chip nekem kimaradt. Sokmindent próbáltam korábban, de főleg gyümölcsöknél. Ha jól meglocsoltam előtte akkor adta a héját. Ha nem akkor ablaktáltam. Idén a vastag karoknál elkezdtem farikcsálni, de valahogy esélytelennek láttam a vastag öreg héj összeillesztését a vékony egy éves héjjal. Így maradtam a bevált módszereknél.
Én pont fordítva döntöttem. Még most sem tudom miért - de tavaly sikerült teljes vesszőket elpazarolnom, így idén január közepétől többkörös gyökereztetésbe kezdtem. Az első körből már hetek óta tudnék zöldoltani, ha lenne mibe.
Állandó 28 fokos talpmelegítéssel, perlitben, (tőzegben), gyökereztető hormonnal, illetve mézzel (a legjobb az amit nem melegítettek, szűretlen) lehetett volna 100% is a siker. Viszont későn vettem észre, hogy a perlit eltömte a flakonjaim kifolyónyílásait, így sikerült túlöntöznöm, és ezzel elpusztítanom néhány egyedet. És azt is csak késve ismertem fel, hogy a fahéj csak nagy mennyiségbe használva elég hatékony a penész ellen.
De amit neked akartam mondani az egy jól sikerült kísérlet eredménye. Nekem is akadt extrém vastag vesszőm, aminek a beoltásához valószínűleg még augusztusban sem lesz elég vastag alanyom. Próbaképp levágtam az alsó szemet, és ráraktam egy csésze tőzegre. Nagyon ledugni nem tudtam, mert alig 2 cm volt csak a talprésze. Talpmelegítést sem kapott, mert túl kicsi volt hozzá, ugyanúgy fűtötte volna a szemet is. Így rögtön kiraktam az ablakba a szoba fűtése fölé. Meglepetésemre megelőzte azokat a vesszőket amik vele együtt voltak indítva, csak éppen már gyökérrel. Később visszanéztem a többit is, és azt láttam, hogy a vastagabb vesszők mindig őrültebben hajtottak mint a normál méretű társaik.
Szerintem így biztosabb a siker, és mivel már úgyis flakonban van és megpróbálom ablaktálni is. Azt már végképp nem lehet elrontani.
Nagyon szívesen megmutatnám, ha valaki eljönne levideózni. (Én nem videóztam még soha.) Sokan megnézték már élőben - szerintem annál jobb nincs, mert közbe lehet kérdezni. Bárkit szeretettel várok április végén, május elején.
Tisztelt Ali-bá! Ha nem vagyok nagyon tolakodó..szerintem sokan megnéznék hogy hogyan csinálja a zöldre fás oltást.
Nem tudom hogy ez majd ha eljön az oltás ideje..megvalósítható-e? egy rövid videón amit ide töltene fel vagy egy olyan oldalra ahol meg lehetne nézni hogy is csinálja.
Tudom ez nem kívánság műsor de biztos hogy nagyon sokakat érdekelne. Ha technikailag nem oldható meg azt is megértem..hiszen már képekben látható.
Ha 'lubi' az oltóvessző /némelyik szőlő ilyen/, akkor a megvágáskor van variálási lehetőség. A bütyöknél (nódusznál) az alany általában vastagabb, ezt is ki lehet használni. Ha ez se segít akkor három lehetőség van. Az egyik, hogy az oltóvesszőt asszimetrikusan vágod meg, az egyik felét az éknek kevésbe és ez a fele pászolni fog az alannyal, összeforr, aztán a másik fele kinlódik agy darabig, de addig-addig, hogy az is összeforr. A másik, hogy ferdén teszed be az éket, valahol találkozik a két kambium és ott megindul a forradás. A harmadik, hogy egyik oldalát pászítod csak az alany és nemes vesszőknek.