Keresés

Részletes keresés

hodika1977 Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 32938

Sziasztok!

Valaki nem tud valamit arrol,hogy a DT nak mikor jelenik meg a Talent hangos dekodere? A Bobo már megjelent azt látom.

Köszönöm elöre is!

benbe Creative Commons License 2023.04.14 0 1 32937

Elvileg az áramköri lap alatt van.

Előzmény: mdavid962 (32936)
mdavid962 Creative Commons License 2023.04.14 0 0 32936

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Adott egy Roco 73522 cikkszámú Taurus, amibe digitális-hangos dekódert szeretnék beépíteni, de sehol sem találom a hangszóró helyét. A szokásos LS1, LS2 feliratok hiányoznak vagy csak én nem találom. A mozdony dobozában semmilyen hasznos leírást nem találtam és a neten is szétnéztem már.

Hová kell forrasztanom a hangszórókat? 

A segítséget előre is köszönöm!

diginewl Creative Commons License 2023.04.13 0 2 32935

"csak kérned kell és megadatik"

https://www.hestore.hu/prod_10044677.html

Előzmény: diginewl (32927)
szergely22 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 32934

Van 8 db 220mikrós 25V-os smd kondim, azokat szeretném bekötni. A cél, hogy a kisebb kontakthibákat ne vegye észre a mozdony.

Köszönöm a segítséget!

rezgaras Creative Commons License 2023.04.10 0 1 32933

"Mikrofarados kondival sajnos nem sok mindent lehet csinálni."

Attól függ, mit akarsz vele csinálni. Ha azt akarod, hogy a vontató jarmű áramkimaradás esetén még másodpercekig tovább menjen, mintha mi sem történt volna, akkor valóban farados kondenzátorra van szükség. De szerintem ez irreális kívánság. Én úgy fogalmazom meg, hogy az lenne a cél, egy rövid kimaradást, pl. váltó szívdarabján vagy kisebb piszokkal a pályán, vagy pálya egyenetlenségen ne vegyen észre. Főleg a dekóder ne felejtse el az addigi beállítást - sebességet. Mert akkor újra indul, a beállított gyorsulással. Ehhez viszont a tapasztalataim szerint ideális mértékű a 2200uF-os kondenzátor. Az 1000uF-os szerintem az alsó határ, az alatt már nem egyszer bekövetkezik a kiesés. Néha a rendelkezésre álló helyen jobban elfér két 470uF-os vagy két 1000uF-os.

Előzmény: diginewl (32932)
diginewl Creative Commons License 2023.04.10 0 3 32932

Itt van egy szabványos csatlakozási lehetőség. Ehhez is elég vékony hegyű páka kell, de nekem egyszerűbbnek tűnik mint egy 0608-as smd két oldalát forrasztani...

DT-t kérdezzed meg, hogy mi van, ha nincs benn az a pici kondi.

Mikrofarados kondival sajnos nem sok mindent lehet csinálni. 1-2 Farados az igazi... Van a DT-nek erre megoldása, olyan dekódert is lehet vele használni, ami nem tudja a digipack-ot kezelni. Vagy készítesz magadnak töltő/kisütő áramkört, van róla kapcsolás a neten - lásd korábbi írásomat - lehet az illetőtől készen is venni...

Előzmény: szergely22 (32931)
szergely22 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 32931

Kérnék egy kis segítséget!

Anno szerettem volna pufferkondival javítani a kéttengelyes mozdonyom futását.

Kaptam is rajzot hozzá, kettőt is.

1

2

Próbáltam az elsőt, de túl nagy a pákahegyem hozzá, így a felső forrasztásipont feletti kis alkatrészt sikerült kiforrasztani a helyéről, el is veszett,

így megpróbálkoznék a második verzióval, csak nem tudom, hogy az is működik -e?

Szóval:

1- Működőképes a második képen is a bekötés?

2-Mekkora ellenállást használjak, jó a fenti érték? (ezt már én írtam oda valamikor, de nem emlékszem, hogy honnan vettem)

3-Az említett alkatrészt tudná -e valaki pótolni a dekóderemen?

rezgaras Creative Commons License 2023.04.01 0 0 32930

Igen, szerintem nagyobb ellenállás is elmegy.

Tűpákával nem nagyon nehéz SMD-t forrasztani. Viszont a Next18 csatlakozó beszerzése nem triviális feladat. Én is feladtam és vettem egy adaptert.

Előzmény: diginewl (32929)
diginewl Creative Commons License 2023.04.01 0 0 32929

Valami ilyesmi kellene rá? A fekete berajzolások az én műveim.

A töltés amúgy is ráérős, a kisütés ami zűrös.

A nyák JLCPCB, a barna lapka a Next18 adapter pedig FischerModell cégtől van (képtelen vagyok ilyen picit forrasztani elég a SOT6, az még megy.)

Előzmény: rezgaras (32928)
rezgaras Creative Commons License 2023.03.31 0 0 32928

A töltésnek szerintem nem kell gyorsnak lennie. Be lehet tenni sorban egy ellenállást és az áramkörrel párhuzamosan egy 20V-os Zenert. Ez megvédi a töltő áramkört. A NyÁK honnét van?

Előzmény: diginewl (32927)
diginewl Creative Commons License 2023.03.31 0 0 32927

Ebben teljesen igazad van. 3 magyar webáruházban próbáltam (lomex/ret/hestore) egyikben sem volt. Se az ap5100/ap3211/mt3608.

Így kénytelen voltam Kína felé fordulni. Nyilván abból az online boltból ahol az IC mellett ott van a lefolyótisztító, és az integető macska is a kínálatban nem sokmindent várhatunk, de a semminél több.

Az ap5100 is működött szépen, amíg rá nem tapperoltam az ujjammal, hogy nem-e forró. Nem volt az, addig. Utána már az lett, és folyamatosan vette fel a 150mA-t, és a kimenetén 0V lett...

Soraidból arra következtetek, hogy mégiscsak a 25V-os ap5100 lenne a nyerő.

Előzmény: rezgaras (32926)
rezgaras Creative Commons License 2023.03.31 0 1 32926

A tapasztalataim szerint az olcsó, kínai cuccok között nagyon sok a selejtes. Az a benyomásom, hogy amit olcsón a nép közé dobnak, az a végellenőrzés során megbukott alkatrész.

Előzmény: diginewl (32925)
diginewl Creative Commons License 2023.03.31 0 1 32925

Valami készül... egy pufferschpeicher ala' DigiNewl :) mozdonyokba való. "Ráintegráltam" a Next18-as fogadópanelt (FischerModelle), az áramgenerátoros világítást, és ezt a töltőáramkört. Így minden elfér a nyáklapon (az egyik tekercs még marva is van, hogy beleférjek a 2,1mm-es tetőmagasságba). A hangszóró is szépen szól, a WC-ben pedig elfér a pufferkondi (jelen pillanatban 3F 2,7V).

Hang nélkül 2-3 másodpercig halad, hanggal 1-2 másodperc. Mindkét irányban, sebességtől függetlenül.

Az eredeti ötlet innen van.

https://www.stummiforum.de/t171549f21-RE-SuperCapLader-im-Eigenbau-Goldcaps-als-Pufferspeicher-2.html

A feszültség beállító ellenállásokat cseréltem olyanra, amit be tudtam szerezni, de a matekot tudják az IC-k így 2,6V lett töltőfesz, a step up pedig 9,7V. 1 szuperkondit tölt kb 50mA-t eszik induláskor, aztán csökken az étvágy.

Az áramkör különlegessége, hogy személyre szabható, azaz más feszültség osztó ellenállásokkal más-más töltőkondit lehet rátenni, beállítható a töltés sebessége/kezdeti áramfelvétel, és tiltható is a töltési folyamat (jelen pillanatban a zöld vezeték a nyákon. Ez dekóder programozáskor lehet jó. Akár a dekóder kimenetéről is lehetne vezérelni ezt a tiltást - lásd német fórum - de ezzel én nem bíbelődtem, kap egy kapcsolót... a nyákon már megvan a helye neki, a kapcsoló még jön :)

Amiben kérem a Segítséget az a következő: kétféle töltő (step down ic-t sikerült beszereznem - Kínából persze...).

AP5100 - elvileg tudná a 25V bemeneti feszültséget, de egy váratlan pillanatban, amikor tapiztam az IC-t, hogy mennyire meleg (nem volt az) kinyiffant. (ne tapizzam, oszt nem lesz gond?)

AP3211 - ezt tapizhattam, nem nyiffant még eddig ki, szépen teszi a dolgát, nem melegszik. De ez csak 20V DC-t visel el. (azaz kb 21V DCC)

Dilemma, hogy ez utóbbi elég-e? Persze tuti elég, hiszen amibe készítem, Tillig/(Sachsenmodelle) Vt135 leírásában az áll, hogy max 14V DCC feszültségen járassuk a modellt. Azaz a benne levő motor is valószínű megmurdál, ha 21-22V DCC sínfeszről járatjuk a modellt.

Előzmény: diginewl (32880)
diginewl Creative Commons License 2023.03.22 0 1 32924

Bár nekem nagyon kicsi a "merítésem", szerintem központfüggő. Amit Csíkos írt az Intelli box-ok DCC jelalakjáról, ott előfordulhat, hogy analógnak nézi, néha.

Viszont egy cv átírással tiltható az analóg mód, így nem kell szerelgetni/dekódert cserélni (eredeti kérdésben ez volt).

Mindenképpen érdemes tiltani az analóg módot, ha biztosan tudjuk, hogy ritkán kerül DC pályára a mozdony. (A sok-sok protokoll/lehetőség már zavart okozhat a rendszerben...)

Előzmény: benbe (32922)
diginewl Creative Commons License 2023.03.22 0 0 32923

Lehet. A kockázatok és mellékhatások figyelembevételével.

Ahogy előzőleg írta Nazareth topiktárs engedélyezni kell az analóg módot cv29-ben és meg kell adnod, hogy melyik funkciók legyenek aktívak. Nemcsak digitools tudja, de a digitools teljesítményszabályozást is használja analóg módban, és ez jó lehet!

Analóg pályából is sok van. Van az Fz1-es "félirányított", van mellé tehető nagyfrekis jel, ami a világításokat állandóvá teszi, van többféle/alakú/magasságú/kitöltésű PWM-jellel működő analóg. Ezeket annyira nem díjazzák a dekóderek, mert próbálnak belőle valami digit értelmet is nyerni, így előfordulhat, hogy furcsán reagálnak rá.

Amiben nagyon szépen és megbízhatóan működnek (8éves tapasztalatból mondom) az a szűrt simított, stabil "finom" DC. Ezt szeretik, és ezzel megbízhatóan is működnek. Szépen gyorsítanak, világítanak, stb. Nyilván a megállás nem ilyen idill, mert ha kihúzod alóla a tápfeszt, akkor megáll. De ha valami RC-körös tranyós lassító áramkört használsz, akkor szépen lassít is a mozdony.

Előzmény: tompa101 (32920)
benbe Creative Commons License 2023.03.21 0 0 32922

További baj, hogy digitális pályán az engedélyezett analóg mód okozhat elszaladást is.

Előzmény: nazareth (32921)
nazareth Creative Commons License 2023.03.21 0 0 32921

Szia!

Igen, lehet. CV-kről tudod beállítani, hogy analógban elinduljon-e (CV29.2 bekapcs), illetve -- mivel analógban nem tudsz neki funkcióparancsokat adni -- azt is be tudod állítani, hogy mely funkciók kapcsoljanak be (CV13 és CV14 bitjei határozzák meg az F1..F12, világítás állapotát). Érdekesség továbbá, hogy az alapbeállítások ilyenkor is érvényesek: ha kitekered a trafót 12V-ra, a világítás felkapcsol, a hang elindul, a mozdony sebességgörbe szerint gyorsítani kezd.

Mindazonáltal szem előtt tartandó, hogy a digitális dekóderek digitális pályán érzik otthon magukat, így analógban nem feltétlenül működnek tökéletesen. Pl. a dimmelt világítás összeakadhat az Fz1 100Hz-ével. Az én egyik mozdonyomban pl. az irányt sem mindig találta el a dekóder :)

Egyébként a pontos leírás fent van a digitools.hu-n.

Előzmény: tompa101 (32920)
tompa101 Creative Commons License 2023.03.21 0 0 32920

Egy Digitools 4.5 dekóderben tudom-e állítani, hogy analóg módban és digitális módban is tudjon működni. Ezt egy Multimaus-sal megtehetem? Azt olvastam, hogy lehet csak nem frissöl. Erre nincs is szükségem, teát ez nem igazán lenne probléma. Néha áttenném analóg pályára és szeretném ha nem kellene ki-be rakosgatni a dekódert.

V63-017 Creative Commons License 2023.03.21 0 0 32919

Azzal, hogy a CV29-t 32-re állítod, kilövöd a 28/128-as sebességfokozatot!

A legjobb az lenne, ha a közeledben volna olyan ember akinek van LokProgrammere, mert akkor vizuálisan lehetne látni, hogy mi merre hány méter.

Legvégső esetben elküldheted nekem is postán/futárral őket, egy visszaküldés áráért rájuk tudnék én is nézni.

Előzmény: repasibalint (32909)
diginewl Creative Commons License 2023.03.20 0 0 32918

Előrébb lépjünk:

Itt vannak az esu oldalán a régi leírások. Kinézet alapján be tudod azonosítani v2, v3 dekóder-e.

Aztán olvasni, és olvasni...

https://www.esu.eu/en/downloads/instruction-manuals/former-products/

Előzmény: repasibalint (32917)
repasibalint Creative Commons License 2023.03.20 0 0 32917

Teljesen jogos a kérdésed, a válaszom lényegi része teljesen lemaradt :) Multimaus + z21.

benbe:1.05-ös szoftververzió van rajta.

Előzmény: diginewl (32916)
diginewl Creative Commons License 2023.03.20 0 1 32916

".Multimaus-szal programozom"

Azt meg hogy'é?

-A központ az MM, azaz van egy Roco 10764 erősítőd? Mert akkor csak írni tudod, olvasni nem.

-A központ micsoda? Amibe az MM vezetéke belemegy, a DCC meg kijön belőle a sín felé? Z21/z21/nano-x/ stb? Gondolom ez utóbbi, mert előbb írtad, hogy ki tudtad olvasni az egyik CV-t.

Az MM fw-je csak abban játszik, hogy 255 felett tudsz-e CV-t írni/olvasni. A régi fw-vel, ami nekem is van, csak 255-ig tudok írni/olvasni, de ehhez is kell egy központ.

Annyi ESU szakértő van itt, biztos lesz megoldás. Valami nekem rémlik az ESU-nál, mintha még valamit engedélyezni kellene a hosszú címhez a CV 29-en kívül is. De már nincs ESU-m így nem megy, bocs.

Előzmény: repasibalint (32914)
benbe Creative Commons License 2023.03.20 0 0 32915

Mi a Multimaus firmware-verziója?

Előzmény: repasibalint (32914)
repasibalint Creative Commons License 2023.03.20 0 0 32914

Köszi a tippeket, CV29=34 esetén is ugyanaz a hiba, de egyébként bármit próbálok itt programozni, CV29=2 lesz a végeredmény.Multimaus-szal programozom,eddigi mozdonyoknál ez nem jelentett hibát.

rezgaras Creative Commons License 2023.03.20 -1 0 32913

Mivel programozod? Sok programozó a CV29-es bitet automatikusan átállítja, ha hosszú címet adnak be. De van olyan is, ami nem. Fordítva is igaz lehet, tehát amikor beadsz rövid címet, törlik a bitet a CV29-ben.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.03.20 -1 0 32912

Két-három mozdonyt, meg a világítós kocsikat simn elbírja a "pici" adapter is.

Előzmény: nobolond (32908)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.03.20 -1 1 32911

Akkor nem vette az adást a dekóder valamiért.

Minden ESU-nak (még az ősrégi, ROCO-nak gyártott OEM-nek is) tudnia kell a hosszú címet.

Egy kalkulátor linkje (offline üzemben is működik):

http://atw.huebsch.at/Software/bincalc.htm

nazareth Creative Commons License 2023.03.19 0 0 32910

Esetleg próbáld meg átrakni 28/128 lépéses üzemmódba (1-es bit, CV29=34). Lehet, hogy az nem tetszik neki; a 14-lépéses üzemmódot már az NMRA is halálra ítélte (az új dekódereknek nem kell tudniuk). Nem tudom, hogy mit szól a dekóder, ha egyszerre szeretnél 14-lépéses üzemmódot és hosszúcímet :)

repasibalint Creative Commons License 2023.03.19 0 0 32909

Sziasztok,

Nem túl átgondolt döntés volt, de vettem itt a börzén pár hete 4 dekódert. Itthon gyors próba után mindegyik műkködik, ESU dekóderek (CV8=151). Viszont beépítés után, akadt egy kisebb problémám. Hosszú címet szeretnék nekik adni, viszont ha CV29=32-t állítom,viszont ezután kiovasás során CV29=2, tehát nem sikerült a programozás.Rövid cím állítható, sebbességgörbe szintén, és ez mindegyik dekóder esetén így van.

Mi lehet a gond, van olyan régebbi típus ahol más bitet kell állítani hosszú cím esetén, vagy van ami ezt nem tudja értelmezni?

Köszi a segítséget!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!