[Egyet nem ertek: es ha a felujitasi ottmarad a masik lakason? Az eleve nem dragabb tipusu, es masik ingatlanon van koppra, azt most ha leszedi, tuti rosszabb helyzetbe kerul. Vagy eleve nem lehet adossagrendezni ugy, hogy nem minden hitelt vesznek egybe csak egy reszet?]
Pl egy előzetes becsléssel (kb 5-10.000 Ft) válallják a becslő cégek. Erről beszéltem az előbb,hogy várd ki a végét...... Ha 11.5 millió körül kelnek azok a tipusú házak,amiben laktok,(ok abban nem volt gáz) akkor gondolom a tietek a legjobb esetben is 14-15 milla. Ha mondanál egy irányítószámot és pontos négyzetmétert,akkor valami közelebbit tudnék becsülni.
Maradjunk a 14 milliós értéknél. A tartozásotok 14.2 millió FT. Evvel az ingatlannal így nagyon sovány,gyakorlatilag megoldhatatlan. Minimálisan kellene még egy 6 de inkább egy 8 milliós pótingatlan,hogy elinduljunk.
Egy ingatlanról tudunk csak beszélni, amiben lakunk, azaz a vett lakás. A másik, az anyámé nem jöhet szóba, mert azon ezen felül is van már rajta jelzálog, mert a becsértéke alapján még fel tudott rá venni talát 1-1,5M hitelt pár éve. Annak az értéke gondolom 6-7 M kell hogy legyen. Sajnos ez van. A mi házunk értékét nem tudom hogy lehetne felbecsülni, de ehhez hasonlót amiben gáz sem volt, tőlünk pár házzal arrább 11,5 M adtak el 2 éve.
Kedves Laci! Bár ott tartanánk,hogy azt mondhassam,megnyugtató a helyzet. :)
Annak viszont azonnal tudom mondani az okát,hogy miért hajtottak el az 1 milliós kérelmeddel. Mindent a bankszámládról fizetsz,ezért a hiteltörlesztéseid,magyarul a kiadás oldalad megközelíti a bevétel mennyiségét. Így ebben a felállásban nincs az a bank,aki hitelt adna. Tudom,hogy az egyik célod,a hitelkártyák likvidálása de jelen pillanatban ilyen tipúsú terméket nem adnak a bankok. Egyébként ez számomra is érthetetlen,mert rengeteg ember jár hasonló cipőben. Ami még megoldás lehet,hogy az adott hitelkártyás banknál,külön-külön átkonvertálod egy hosszabb futamidejű személyi kölcsönné a kártyákat.
A gond az,hogy ebben a pillanatban ha felkeresel egy új bankot(ahol pl még nincs előéleted),akkor személyi kölcsönnel nem hajlandóak kiváltani a kártyáidat(erre írtam,hogy nem értem,miért nem kínálnak ilyen konstrukciót),plussz hitelt pedig nem kaphatsz a brutális leterhelés miatt. A leterheléseid,jócskán átlépik azt a kategóriát,amit be mer válallni egy bank.
Megoldás mégis lehet,egy full-racionalizálással. Ehhez gyakorlatilag össze kellene vonni az összes rövid és hosszú lejáratú hiteleidet. Úgy láttam,hogy ennek összesített állománya 14,2 millió FT. Ha ezt így egybe lehetne csomagolni (így ez az egy hiteled marad) akkor a legjobb esetben,20 éves futamidő mellett(lehet rövidebbre is persze) fizetnél 98.000 Ft körül,tokkal vonóval.
Ha jól emlékszem,akkor jelenleg 250.000 Ft fizetsz/hó.
Viszont nem válaszoltál arra a kérdésre,hogy mennyit érnek az ingatlanok. Semmit nem tudok addig pontosan mondani,amíg ezt nem írod le. Mindkettő pontos jelenlegi értékére szükség van.
Kedves ólomlábu! Köszi a választ, és azt a pici megnyugtató kijelentést, hogy láttál már rosszabbat is. Bár azt mondják, nincs olyan helyzet, aminél ne lenne rosszabb:)
A hiteleket a folyószámlámról vonják, kivétel a Citi hitelkártyás, az csekkes, de ha nincs kedven postás sorba állni át szoktam interneten utalni. Múlt hónapban csekk, most utaltam. Az asszonynak külön bankszámlája van, szerencsére nullás, annak a számlaszámát adta be be a munkahelyen, oda fogja kapni a fizetést. Mindkettőnké OTP. Márc 1-től dolgozik, sajnos még próbaidős,- ez ott így szokás- 3 hónapig, utána nem tudom határozott, vagy határozatlan lesz e a státusza. De megnyugtatták, semmi gond nem lesz.
Igen, azzal a sok egyébb hitellel van bajom, ami elviszi a havi törlesztést jócskán. A két hitelkártya és az egyik Budapest B-os alig 1.5M és belekerül havonta 64 000ft-ba. Már ha ezt lejjebb lehetne vinni, az mennyivel kevesebb lenne. Köszönöm a család nevében, hogy foglalkozol az ügyemmel, szerencsére ez a hónap is rendben lesz, nem lesz elmaradás!
Szó-szó,alaposan elbuggyantottátok magatokat de már láttam ennél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetet.
Rögtön jönnek a kérdések.
Írtad,hogy párod most helyezkedett el. Pontosan mikor és határozatlan-e a munkaviszonya már?
Légyszíves arról írj nekem,hogy melyik hitelt,honnan fizetitek. Közös számlátok van és arról mindent vagy van ami csekken van van ami a számlákról,vegyes paletta. Itt gyakorlatilag arra vagyok kíváncsi,hogy mit kell majd föltétlen "megmutatnunk" a kiváltó bank fele.
Addig nem tudunk semmilyen irányba lépni,amíg nem tudom az ingatlanok pontos forgalmi értékét jelenleg.
Úgy látom,hogy az összes hitelállományod kb 14.2 millió FT.
A háztól nem tudunk, és nem is akarunk megválni. A két hitelkártyát szeretném legalább kiegyenlíteni, ez kb 1M de szóba sem állnak velem. Minden hitelemet eddig fizettem, és még sem.
Nehéz megállni röhögés, vagy negatív vélemény nélkül a történetemet, de jó lenne valahogy rendbetenni a pénzügyemet!
Jócskán hibás vagyok ebben a kölcsönmizériába, de mentségemre, nem elittam, gépeztem, szórakoztam, mindet a családra fordítottam. Vettünk házat, kerités, szigetelés, szinezés, egy TV-t mert elromlott, számítógép a főiskolához, tartozásrendezők. A " válság " is jócskán betett!
Magamról:
-Eü dolgozó vagyok, 39 éves, főiskolát végeztem, közalkalmazott, munkahalyem biztos, 13 éve vagyok ott, a legmagasabb pozicióban,
-3 éve válalkozóként, ügyeleten is dolgozom,
-nős, 2 gyerek
-az asszony most helyezkedett el, munkahelye biztos,
- nem volt soha egyetlen csekkem sem elmaradva, NEM vagyok és nem is voltam BAR listás.
Bevételeink:
- fizetésem 130 000 ft
- válalkozásból 110000
- asszony kb 70 000 ft
- családi 26 000
- egyébb bevétel 20 000
- lakáshitel38 000 ft 5M vettünk fel 20 évre 2006-ban, azóta a lakás értéke elvileg jóval több, már akkor olcsón vettük, sokat ráköltöttünk,
- a felújítás31 000 3M anyám házára, jelzálog, mindkettő frankos
- OTP szem hitel30 000/hó, most 1M áll, 900 000 vettem fel 3 éve (!), frankos
- Citi Bank26 000/hó, valami rendező kb 1 100 000 most, még 4 év van hátra,
- Citi Bank hitelkártya19 000/hó, -422 000-őn áll,
- Budapest bank, amire nagyon haragszom, mert mindig küldték és küldték az újjabb hitelajánlatot, mi meg beleugrottunk. 3 van, 15 000/hó, kb 500 000 még,
- OTP Blu hitelkártya - 600 000 van ami 30 000/hó jelent
A maradék elmegy rezsi, meg kajára. Van olyan hónap, hogy jócskán minuszos, ami ugye rontja a hitelkártyát... Amit még megkívánok jegyezni, a házat eladni biztosan nem, akarom! Esetleg újra felértékelni, és erre felvenni valamit, amiből az aprókat ki lehetne törleszteni. Vagy jó volna legalább a hilkártyákat, a kisebbeket egybevenni, hosszabb lejáratu adóságrendezőből. Hát erre kérnék valami ötletet, ólomlábu fórumozó véleményére is kiváncsi lennék
Fáradságotokat előre is köszönöm, mert ez volt az első lépés, hogy le mertem írni
Ez mekkora baromsag! Most nincs idom elokeresni, de a THM meghatarozasaban egyertelmuen benne van, hogy az arfolyammarzsot bele kell szamolni (nem szo szerint igy, hanem ugy hogy a torlesztesi devizanemben meghatarozott vagy valami ilyesmi talan).
UCB-nel annuitasos hajra, de az eletbiztiset en a helyedben messze elkerulnem (nem csak ott, mindenhol, csak ott elegge toljak, tartok tole neked is azzal szamoltak a nagy megtakaritast, de az annuitasossal is olcsobb lehet naluk lenyegesen, ha nem is feltetlen ennyivel).
A piaci árra javaslom,hogy használd a különböző ingatlanos oldalakat(pl ingatlan.com,ingatlan.net stb...) ahol tudsz tájékozódni. Beütöd a kerületet vagy utcát és várost és megfogod látni,mennyire reális az eladó által mondott ár. Van még egy olyan lehetőség is,hogy az adott banknak a lehetséges értékbecslőjét megkéritek,hogy jöjjön ki egy előzetes becslésre és mondjon egy végleges árat. Az fontos,hogy ha van rá mód,ő jöjjön ki később is.
Amelyeket leírtál,önmagában nem szokták figyelembe venni,viszont befolyásolhatja mégis a forgalmi értékét. Nyílván a négyzetméteres ár megszabásánál,nem mindegy,hogy mennyire van lepukkanva a lakás. Pl egy panellakást értékelhet 130 ezer/négyzetméterre de éppen 150 ezer/négyzetméterre is,állapottól függően. Persze a döntő dolog az,hogy az adott környéken a hasonlókat menyiért értékesítik. Szóval egy picit javíthat a dolgon de óriási forgalomi érték növekményt nem fog generálni.
A HB érték meghatározása elég bonyolult. Több szempont alapján mérlegelik,amit minden bank saját hatáskörében szab meg. Nagy általánosságban elmondható,hogy minél jobb minőségű az ingatlan,annál kevesebbet. Pl vadonatúj társasházi lakás valamelyik szuper környéken,elképzelhető,hogy csak 5% mínusz vagy legfeljebb 10% minusz a forgalmi értékből. Egy régebbi lakásnál és rosszabb környéken lévőnél,akár 15-20%-ot is levehetnek. Pl egy könnyűszerkezetes háznál,még ha új is,,főleg ha egy kistelepülésen van,akár 30%-ot is. A legszélsőségesebb példa egy községben lévő vert falú vegyes építésű parasztháznál akár 40%-ot is. (banktól függően.)
Életbiztosítás: Van aki megköveteli és van aki nem. Ha nem szeretnél,akkor keresni kell másik bankot vagy olyan hitelközvetítőt,aki nem fogja rád tukmálni. Vigyázz,vannak olyan bankok és közvetítők is,akik megpróbálják úgy becsomagolni,hogy ez elengedhetetlen és kötelező. (persze,dupla jutalékkal nekik)
Ha hitelösszeget is mondanál,akkor meg lehetne válaszolni a kérdést. Mekkora összeget fogsz kiváltani,mekkora futamidőre. Úgy könyebb lesz segíteni... :)
Jelzálogos lakásépítési deviza hitel kiváltásán gondolkozom és kaptam egy jó ajánlatot az UCB-től. Igazából a cél az, hogy a havi törlesztőt lejjebb vigyük. Mivel nem ismertem ezt az intézetet kicsit utána néztem, nem nagyon találtam róluk rossz véleményt. Viszont nem szeretnék két szék közül az asztal alá esni, ezért nyomozok erőteljesen. :) Kérnélek benneteket, akinek van tapasztalata, vagy infója az UCB-vel kapcsolatban, ossza meg velem! Nagyjából 36000-rel lenne olcsóbb a havi törlesztés. Még nem kaptam meg a részletes ajánlatot, de már kíváncsian várom. Elképzelhető az ilyen mértékű különbség egy FHB-val szemben?
- Kinéztem egy lakást. A piaci ára úgy 12 millió forint lehet, viszont a tulaj bent hagyna kb. 1 millió forint körüli berendezést (pöpec új konyhabútor, új redőnyök, előszobaszekrények, légkondi), tehát 13 millió forintért adná. A banki értékbecslésnél ezeket mennyire veszik figyelembe?
- Banki hitelajánlatokban láttam a hitelbiztosítéki értéket, ez a piaci árnak hány százaléka szokott lenni?
- Más adóstárs és egyéb bevont fedezet nélkül, egyedül venném fel a hitelt. Úgy tudom, hogy sok bank ilyenkor megköveteli az életbiztosítást. Ennek az éves költsége egy 8 milliós hitelfelvételnél körülbelül mennyire tehető?
Ebben a kornyezetben nincs ertelme szerintem azt boncolgatni, hogy a ft htielt hogyan (arf.) valtjak majd eurora. Ugyanis tok egyszeruen ugyanazon (marzs nelkuli fix), mint amin a fizukat! Szoval ebben nulla a kockazat. Mig forditva, ha euros hitelnel az euro csatl.-nal gyenge forint lesz, akkor az allandosul a tovabbi evekre fixen a hatrany.
a célom mindenképp a kisebb kockázat a várható törlesztőrészlet emelkedésével kapcsolatban
viszont azt is hozzátenném, hogy igaz, hogy 20 évre venném fel, de amint lehet és van módom szeretnék előtörleszteni. semmiképp nem akarom 20 évig húzni :)
"Lakáshitel előtt állok és még mindig dilemma, hogy deviza, vagy forint legyen mennyire láttok fantáziát manapság egy forint hitelben?"
Még mindig ízlelgetem ezt a megfogalmazást,pedig sok ügyféllel beszélgetek naponta,ilyen viccesen senki nem tette még fel. Nem is igazán tudom,hogy lehetne erre válaszolni. Mennyire látunk fantáziát benne?
Bocsáss meg de vissza kell kérdezzek. A kérdés inkább az,hogy te mit szeretnél? Mi az ami elsődleges prioritásod és mi az,amit nem szeretnél,hogy bekövetkezzen?
Nagyon jól érzed,hogy garancia semmire nincs. Mindkettő verzióban,akár Ft akár Euroban lehet fantázia a te szavaiddal élve. Ha a hosszútávú dolgokat kellene mérlegelni,akkor az Euro alapút javasolnám,főleg ha egy 15-20 éves futamban gondolkodsz. A Ft alapúnak a várható kamatcsökkentési környezet miatt várhatólag(de ez csak feltételezés a részemről) nem fog növekedni a törlesztője a következő években. Itt érdekes kérdés lehet,hogy a Ft hiteledet milyen árfolyamon fogják átkonvertálni Eurora és itt fognak-e bukni valamennyit a Ft hitelesek. Ugye Euro alapon nem lesz ilyen problémád,viszont a következő 4 évben még el kell viselned az árfolyamkockázatot evvel.
4.5 milliós hitelnél azért nem annyira lesz tragikus a kockázat,tehát egy erőteljes Ft gyengülés esetén is pl felszalad 320 Ft-ra az Euro,akkor max 45 ezer Ft körülre fog felmászni a törlesztőd. Nyílván ezek az időszakok nem szoktak sokáig tartani,amint azt láttad is a világgazdaságban. Ha ezt a kockázatot betudod vállalni,akkor hosszútávon jobb lehet az euro alapú. Szvsz.
a konkrétumok: 4,5 millió hitel 20 évre EUR: 36.333 ft/hó az akciós % után kamat 6,65% / THM 7,8%
Ft: 38.256 ft/hó kamat 8,05% / THM 8,33%
szóval olyan túl nagy különbséget nem látok (legalábbis így laikusként), csak abban, hogy az egyik az EUR árfolyamtól függ, a másik pedig a jegybanki alapkamattól
Örök kérdés és most, hogy a forint hitel elérhetőbb: Lakáshitel előtt állok és még mindig dilemma, hogy deviza, vagy forint legyen mennyire láttok fantáziát manapság egy forint hitelben? gondolok itt arra, hogy mennyivel jobb, ha a kamatod a jegybanki alapkamathoz igazodik annál, hogy az árfolyamkockázatot szívod be mondjuk euro alapon