Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Hát az alany-nemes egészségével vannak gondok, szűk helyeken összezsúfolva vannak sztem Lenzi-nél, és eddig szinte mind gombát kapott (nincs sok Lenzi-sem mondjuk szerencsére), de nem csak az alany a nemesen is jelentkezett, nem a szokásos gyökérgomba, hanem a leveleken kis dudoros pöttyök keletkeznek, meg a törzsén feketés réteg van.
Permeteztem is rézzel, remélem megoldódik, de a Lenzi-s cuccokat átoltottam mind, sajna a Thomasville-t nem időben.
Oltanak egyébként mindenfélére, volkamerre is van, de citrange-ra is stb.
Igazából arra is igaz, a Thomasville-nek egész kecses, vékony hajtásai vannak, de a Minneola is csak kis bokor lesz, de tény vannak igen erős növekedésűek is, pl. a Mapo is erőteljes. ;)
Finom ez is, mondjuk nekem nem Mapo lett amit annak adtak, a Thomasville még fergeteges, csak sajna kinyiffant az egyetlen példányom (vacak Lenzi-s alanyon volt), be kell majd szereznem.
Múlt évben már egy pici Ugli termést is ettem, nem volt rossz, viszont remélem teljes termése már nagyon fini lesz:)
Mert az alany és a nemes együtt adja a citrus habitusát, de az elsődleges a növekedésnél az alany. Az alany pedig semmikép nem mandarin, hanem lehet például grapefruit, ami erőteljes növekedésű.
Én csak azon tűnődtem, hogy ezek a hibridek mennyire a pomelo, grapefruit növekedési erélyét hozzák, nem a szerény kis mandarinét. Óriási levelek, erőteljes növekedés. Na nem mintha baj lenne, mert a mandarinok meg szépen teremnek ugyan, de növekedni nem akarnak. :) Legalábbis nálam.
Jól néz ki. Alig várom, hogy az én webber tangelom is teremjen végre (meg a tacle), de egyelőre a növekedésben teszi magát naggyá csak, virágot még nem hozott.
Tavaly a Miyagawa mandarin mutatta meg, milyen finom tud lenni, idén ezt a MAPO Tangelo tette meg.
17 dkg-os méretével közepes nagyságú, a héja lazán, könnyen lejön, az íze nagyon zamatos, az édeskés-savanykás íz kombináció tökéletes harmóniában van.
Van valaki rajtam kívül, aki lemérte kb a led-lámpák fogyasztását?
Azért érdekelne, mert az én adataim szerint 5 db 18 W-os kis LED lámpa, napi 10 óra nagyon kiugró fogyasztást produkált. Ezért érdekelne néhány adat, másoknál hogy alakul.
Nem pontosak az adataim, de a szokásoshoz képest a kiugró értékek azért feltűnőek.
Halvány lila gőzöm sincs, hogy mi az a "Open dispute".
Ezen kívűl halvány lila gőzöm sincs, hogy kinek kellene írni.
Ez ebay-nél nem kérdés.
Több mint tíz éve ebay-nél ilyen nem fordúlt elő. Ennél a kóceráj csapatnál először rendeltem és fizettem és meg is van az eredmény. Nem várom, hogy visszautalják, elfelejtem ezt a csapatot. Nem vagyok rájuk szorúlva.
Nem értelek. Ha egy Open dispute-t nem vagy hajlandó csinálni, és beírni, hogy nem érkezett meg az áru, akkor mitől várod, hogy visszautalják a pénzed? Az ebay-en maguktól mennek ezek a dolgok?
Csak halkan jegyzem meg, hogy egy Kína van, az ebay-en ugyanazok a kínaiak árulnak, akik az aliexpressen vagy az Amazonon. Az Alipay-nek szinte ugyanazok a szabályai, mint a Paypal-nak, hisz azt másolták le. És nem számolnak fel jutalékot a pénzváltás után, és nem fizetek jutalékot az ebay-nek, az eladó sem akarja rajtam behozni a jutalékait.
Az aliexpressz problémakezelése egyszerű, meglehetősen gyors és vevőbarát.
Nincs semmi gond az aliexpresszel. Szerintem a választék is jobb, mint az ebay-en.
Az ebay-en felhasználói vélemények alig vannak, illetve nem sokat érnek. Az alin azért lehet következtetéseket tenni. Oroszok rengeteg fényképet feltesznek a kapott áruról.
Sajnos Kínából az olcsó szállítás 1-1.5 hónap alatt ér ide. Nekem sok csomagom akad el a magyar postán, postás nem dobja be pl. az értesítést. Itt Pesten nem hoznak ki szinte semmit, be kell menni érte a postára, szépen sorbaállni.
Én úgy vagyok vele, ha megreklamálom a kézbesítést és visszakapom a pénzem az Alin, de utána mégis megjön a küldemény, én kifizetem újra az eladónak. Nincs szükségem egy kis kínai pár dollárára, nem tenne boldoggá. Inkább gondolja azt, a magyarok korrekt vevők. De lehet én vagyok "élhetetlen", pénztárosnak is visszaadom, ha többet ad vissza... Kérdeztem érettségizett diákokat, mit tesznek ilyen helyzetben, gondolkodás nélkül rávágták, elteszik a többletet szó nélkül.
Citrom növénynél vannak növekedési szakaszok és nyugalomba töltött időszakok.
A sikeres oltáshoz úgy illene időzíteni, hogy a te magról nevelt alanyod éppen hajtásba legyen, tehát a gyökér nyomja ezerrel a tápanyagot a korona felé, így gyorsabb az összeforráshoz a kalluszosodás.
A nemes oltóvesszőnek pedig nyugalomba kéne lenni, hogy majd az oltáskor kapott löket "dobja meg".
Továbbá jót tesz neki, ha valamennyire párásítva van, pl ráhúzva egy bő nylonzacskót.
A sima ékottáskor az alany és a nemes átmérője meg kéne hogy egyezzen, így a lehető legnagyobb felületen érintkezik majd a két rész.
Használhatod itt is a bal oldali keresőt pl. oltásra rákeresve a topikból.
De a google is tud veled barátkozni. Vagy youtube... ott jobb az angol...
Nemest pedig valaki olyantól kellene beszerezni, akinek van biztosan termő növénye....
Esetleg topiktársaktól kérni... de mondom, az időzítés eltalálásával sokkal nagyobb a sikeresség... tehát akkor kell majd próbálkoznod, ha a saját növényed hajtani kezd... Jó esetben tavasszal.