Keresés

Részletes keresés

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 4400

De a példádra : 

FÉNYKÉP  az alapszavunk (már összetett, de most ez a start).  Ez főnév.    Aki ezzel foglalatoskodik az FÉNYKÉPES  ember,  FÉNYKÉPÉSZ.   Ez utóbbi is főnév,  személy.  Én  leginkább így gondolom a főnév életútját. 

A FÉNYKÉPEZ  már ige,  minden főnév képezhető efféleképpen igére kivétel nélkül.   De a FÉNYKÉPÉSZ  forma csak főnévként értelmezhető  erre van elkészítve.   Tök mindegy hogy amúgy  melyikből származik,  mert a konkrét  FÉNYKÉPÉSZ  hangalak  szánt szándékkal  főnévre van képezve.   A vitánk alapvető kiindulópontja hogy  az --ÁSZ  és --ÉSZ  képzett szavak eredendően micsodák most akkor. 

Erre mondom az elejétől fogva hogy  a kész szavak  amennyiben főnévre  toldott -ÁSZ  és  -ÉSZ,  akkor  csakis főnevek.  

Még egyszer  hangsúlyozom,  mert úgy  látszik nem lehet elégszer :  Ha a  toldás eleve főnévre  megy rá akkor áll ez helyt...

Előzmény: kitadimanta (4394)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 4399

1:  Másképp hívták ennyi,  biztos volt rá valami más előtte.    Miért,  a SOLYMÁSZ  előtt  erre a SOLYMÁR  volt  az elterjedt. 

2:   Már mondtam hogy  az igére  toldott  --ász  nem ugyanaz  mint a főnévre képzett. 

A főnévre toldott mindig újabb főnevet  hoz létre,  majd mindig személyt nevez meg.

Ezért hagyd már ki ebből a "legelész"  meg a hasonlókat mert kurvára nem ide való már bocs.  Hányszor mondjam már hogy  az  más !     Az a "legelőz"-ik  másképpen.  Eleve igéből gyárt igét,  a másik meg főnév alapból újabb főnevet.

Az  - OK  toldalék is más ha  igére toldom,  és más  ha  főnévre toldom.   

DOB  és DOB-OK :    első szám első személyű  személyrag.     ASZTAL-OK   :  itt meg  a többesszám jele. 

Finoman  mondom ki a konklúziót :  Hát kurvára nem mindegy.))...

Előzmény: kitadimanta (4393)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 4398

Ez most már tényleg  egy szánalmas és nevetséges kötekedés amit  csinálsz.   Tisztán és világosan bemutattam az  új keletű szavainknál hogy  a FŐNÉVBŐL  képzett  -ÁSZ  és -ÉSZ  toldású  szavak  újabb főnevet  képeznek.    És azt is leírtam hogy  ha később némelyiket  (keveset)  még  igeként is használták,  az csak  jóval később  történt csak meg.     Pont ezért jók  a nyelvemlék utáni  korszakban  születő szópárok,  mert  némi utánajárással frankón megállapíthatóak az időrendek.  

Ráadásul a MADARÁSZ  esetén  eleve településnévről  beszélünk  ami már önmagában is egy főnév.))   A MADARÁSZ  személyek lakóhelyéről van szó,  tehát duplán is főnév.   Alá van ez támasztva mindenhogy,  de azért  csak tolod a hülyeséget tovább.

Pont ugyanaz  a neve  mint közel ezer éve,  szart sem változott csak így írták  le.   --oz -ez  -öz  képzésű igékből amúgy sem szokás  földrajzi neveket létrehozni.   Erdélyben is  MADARÁSZ  van,  vagy  MADARAS  van,  MADARAZ  nincsen. 

Az csak a MADARÁSZ  korabeli Z-re  írt verziója,  egyenértékű vele.    Régi írások keverik a hangokat,  SZÁZ  is ZAZ  van leírva  régről.    SZEKÉR szó  első ismert említése is ZEKERES,  és  tömegével hozhatom a hasonló példákat.   Persze ezekről tudni kéne,  és akkor nem kéne baromságokon vitázgatni.

Tehát csak  egy TIRPÁK (!)  leírást titulálsz igének,  mikor  több oldalról is alá  van támasztva hogy ez főnév,  sőt le is van írva  ennek az oka is világosan.   Ráadásul már településnév  (önmagában ettől főnév már) a szavunk,  ami arra utal hogy már régen használt  főnév személyre a MADARÁSZ.   1291-ben már  biztosan létező ez.

És  hiába kínlódsz  beismerés helyett,  1423 előttről úgysem tudsz mutatni  a szóról igei használatot.   Tehát  világos  hogy mi itt a sorrend.))...

Előzmény: kitadimanta (4394)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.24 0 0 4397

Minden szót egyénileg kell vizsgálni,  mert nem azonos minta szerint épülnek fel. 

Például a KÖVES  szónak  a szótöve KŐ  és  kész.    KŐ én nem KEU  meg ilyen baromságok,  az csak  egy kretén leírása a szónak.  Ez csak egy TIRPÁKSÁG (!) írásban.  De már ezeket rég átvettük, hogy  a jó ha 20  hangos latinos leírással  nem lehet  majd dupla annyi hangot elkülönülten használó nyelvet rendesen leírni.

Ezért KEU,  mert még egy hosszú Ő-vel sem tudtak mit kezdeni, hát  leírták  EU-ra a dolgot.   

A KÖVES  szó V- je  meg a kimondhatóságot támogató segédhang,  másképp V-endéghang, talán épp ez a 

"vendég"   szó rövidítve V .   A T-árgyrag is T  éppen.  

KEVÉS szó is hasonlóan épülhet fel, ott is a V  már ilyen segédtoldás, amennyiben az --ES  végződés melléknévképző,  márpedig az lehet,  mivel a szavunk is az.   KE-ÉS  nem túl jól beszélhető lenne.

A "KEVER"   szónál  másról lehet szó,  itt még a szó felépítése sem tisztázott egészen.  (nem tartom kielégítőnek  az eddigi leírásokat erről.)  Azt sem zárnám ki hogy ez már egy összetett szó,  és  a "ver"  része  a szónak  valóban a VER  igénk lenne.  Ezt nem állítom biztosra,  egyelőre ötlet...

Előzmény: kitadimanta (4392)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4396

A  "KEVÉS"  és a SOK   relatív fogalmak,  helyzetfüggő mikor mi kevés,  vagy mikor kinek mi a sok.   Nyilván vannak megszokott és általános értelmezések.   Például aki csak  1 órát alszik két nap közt,  az majdnem mindenkinek kevés lesz.    De ha X és Y    a lottón főnyereményt  ér el,  sok pénze lesz. 

Az egyik  szó a hiány szava,  a másik meg a bőség szava.  Ellentétek ,  az egyik dolog nem elegendő még nekünk,  a másik dolog  meg bőven az.    Másképp fogalmazva  KIS mennyiség  kontra NAGY mennyiség,  vitathatatlanul ellentétek.

Ami "több"  az csak azt jelzi hogy egynél nagyobb.   Ez ettől még nekünk ugyanúgy lehet  kevés is,  ahogyan sok is   éppen , helyzet függvénye miről beszélünk és  mennyi épp az a több.  Ha 10 juhod van  és csak  8 jön  haza belőle,  akkor   több juhod is visszatért,  mégis  hiányérzet  támad,  mert ez  nem az összes,  tehát erre azt fogod mondani hogy  hééé ez még  kevés .   Mert a létszám még nem teljes...

Előzmény: kitadimanta (4391)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4395

Kiforgatod a szavaim,  semmi ilyet nem tettem.     Te akarod  önkényesen összemosni  megfelelő alátámasztás nélkül   a "SOK"  fogalmát   egy egyes szám és személyű  igei személyraggal.

Ahol még a "több"  fogalma sem értelmezhető,  mert  a személyrag csak  azt mutatja meg hogy ki a cselekvő személye.   

Előzmény: kitadimanta (4390)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4394

"Az a bizonyos 1291-es  "MADARAZ"  mögött  a MADARÁSZ  főnév  áll."

Vagy mégse? Nézzünk néhány példát:

Aki tud aknázni, abból lesz az aknász.

Lásd még:

fodroz (bodroz) ť fodrász

rendez ť rendész

térképez ť térképész

fényképez ť fényképész

A 2. felsorolásban levő szavak Z végződéssel is használhatók (az is nagyon hasonló jelentésű igeképző)

Gombázni, vadazni, barlangozni, sólymozni, tornázni, agarazni, bogarazni MADARAZNI...

Ezekből is arra lehet következtetni, hogy a MADARAZ és a MADARÁSZ egyaránt ige, és ebből lett a később kialakult foglalkozás megnevezése (főnév)

Ugye, a település nevének változása is ezt a sorrendet reprezentálja: MADARAZ-ból lett a MADARÁSZ.

Előzmény: Igazság80 (4389)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4393

"BARLANGÁSZ  :   1800-as évek közepétől  van főnév használatban.   Aki barlangokban túrázó,  kutató személy.     Akkor ez főnév.))"

Ok, azóta jelent "foglalkozást" és előtte? Előtte nem lehetett szavunk arra, aki barlangba ment keresgélni? Ő nem barlangászhatott?  Nem hivatásszerűen, hanem csak úgy ötletszerűen...

"MADARÁSZ : már főnévként 1291-ben létező biztosan.   Igeként  elsőként  1423-ban tűnik csak fel."

Ez igaz!

DE! Nem lehet először madarász (főnév) és utána madarászni... Miért nem?

Mert a logika azt követeli, hogy valaki először elkezdi a madarat valamilyen saját céllal "hasznosítani" (pl. rájön, hogy vadászatra lehet használni) és ezután (jóval ezután) aki már csak ezzel foglalkozik és nem csak időnként a saját, hanem rendszeresen a közösség, (vagy mondjuk a király számára) ellenszolgáltatásért azaz foglalkozásszerűen űzi ezt a tevékenységet mint hivatásos madarász (főnévként).

Ugyan ez a képlet a többi foglalkozás esetében is.

Furamód itt is igeképzőként szerepel az -ÁSZ képző:

"Igéhez járuló igeképzők" kategóriában: "-ász(ik)/-észik: kotorász(ik), legelész(ik)"

"Névszóhoz járuló igeképzők" kategóriában: "-ász(ik)/-ész(ik): madarászik, egerészik"

Még egyszer előfordul ez a képző, de nem főnévképzőként, hanem a "Különféle jelentések kifejezése:" kategóriában: "-ász/-ész: távirdász, kertész"

Ez utóbbiban láthatóan foglalkozásokat jelentenek a szavak. Gyakorlatilag itt is megvan ugyan az a hármas besorolás, amit korábban vázoltam.

https://gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Magyar/31Lakatos/Digi_TK_v2/Szokepzes/szokepzes_es.htm

Még egy érv: VAD-ÁSZ-AT szó végén az -AT (-ET) főnévképző, amit rendre igék után találunk. (nem találtam olyan főnevet, mely után ez a főnévképző áll)

Ebből is az következik, hogy az -ÁSZ végű szavak eredetileg igék voltak.

Előzmény: Igazság80 (4385)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4392

"KÖVES  és KAVICS  szavak gyöke a KŐ,  azt  hittem ezen már túl vagyunk,  de  úgy látszik  mégsem.))..."

Legalábbis a K hang.

Mint írtam, régiesen KEVES-nek mondták a KÖVES-t. Egész pontosan: KEUES.

Ezt azért hangsúlyozom, mert a KEVÉS / KEVES  gyöke a KEV, és van ilyen gyökkel más szavunk is: KEV-er.

Tehát van két teljesen azonos gyökünk a KEV-és és a KEV-er szavunkban

A KEV-és szóban az -ÉS/-ES végződés vagy igéből képez főnevet mint pl. vet-és, vagy főnévből képez melléknevet pl. jeg-es, és nem igazán változtatja meg a szó jelentését.

A KEV gyök akár ige, akár főnév van valamilyen jelentése.

Odáig rendben van, hogy ennek a gyöke a K(...) hang, ami a K(ő)-nek is a hangja, de mit jelent a KEV gyök?

Megoldásban ne felejtsd el, hogy a KEVés és a KEVer szavak jelentése nem nagyon térhet el a KEV gyök jelentésétől, vagy, ha igen magyarázatra szorul.

Előzmény: Igazság80 (4384)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4391

"Éppen ellentétesek a szavak jelentése."

No, akkor mondd meg, hány darab a kevés?

De ne térj ki szokásod szerint a válasz elől!!!

"Basszus ez tiszta óvoda már,   bár szerintem ezt már ott is megértik  a legtöbben."

Én is ezt mondom...:D

Előzmény: Igazság80 (4383)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4390

"1:  Továbbra is önkényesen torzítod a kifejezések valódi jelentését."

Te akarod minden áron a határozatlan darabszámot egy darabra korlátozni, pedig nem véletlenül nevezik a tárgyas ragozást határozottnak és általánosnak az alanyit 

"De jelen esetben még ki is hangsúlyoztam hogy EGY.))"

Tudod mit? Legyen neked igazad...

Előzmény: Igazság80 (4382)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4389

Az a bizonyos 1291-es  "MADARAZ"  mögött  a MADARÁSZ  főnév  áll.   Ami mesze előzi az igét.    Nagy kezdőbetűvel is van írva,  mert ez egy  településnek a  neve.   És onnan tudhatjuk a szó pontos  alakját hogy  ez a település  ma is  megvan Erdélyben  MADARÁSZ  néven.   Azaz mit sem változott azóta.

A könyv leírása szerint a  hasonló településnevek okai  az  ott élő és letelepedő személyek  embertípusa.

Például  Alsóvadász  település is ilyen,  korábban csak  VADAZ nevezték röviden  megírva, ami a VADÁSZ  szó (főnév) megfelelője,  és azért mert ez volt az Árpád-kori  királyi vadászok lakóhelye...

Előzmény: ketni (4388)
ketni Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4388

Madarász=madaraz, madaroz.

Talán elsősorban ige.

Előzmény: Igazság80 (4385)
ketni Creative Commons License 2024.11.23 0 0 4387

A humán, hun, kun, kán, kan lehet esetleg rokonságban. Gyakorlatilag azonosak.

Magyarul az ember is eredetileg férfit is jelentett. Legalábbis a nem túl régi időkben még így volt.

Előzmény: Carnuntum (4386)
Carnuntum Creative Commons License 2024.11.23 -1 0 4386

(H)OM/BRE - EM/BER 

HOM/E - HUMAN 

HON - HUN - HUNNI (honi = ember)

HUN - KHÜN - (mongol ember) = KUN = KAN = HÍM  

Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4385

BARLANGÁSZ  :   1800-as évek közepétől  van főnév használatban.   Aki barlangokban túrázó,  kutató személy.     Akkor ez főnév.))     Igeként  BARLANGÁSZ-NI  formában csak 1968  találtam ilyet elsőként. 

MADARÁSZ : már főnévként 1291-ben létező biztosan.   Igeként  elsőként  1423-ban tűnik csak fel.  És  kétséges hogy az --ász  képzett szó,  mert  az MADARAZOK  is lehetne éppen.   De kicsire nem adunk,  fogadjuk el hogy az -ász  ,  mert az biztos hogy most igével állunk szembe,   de ez több mint 100 évvel később van mint a főnevünk.

CSEMPÉSZ/CSEMPÉSZET :  1793-ban   tűnik fel,  csempészettel foglalkozó  személy.     1843-ban van igeként először  használva a CSEMPÉSZVE  formájában.   Most is a főnév volt előbb meg. 

HALÁSZ : 1192  már biztosan van,  és  mint halászattal foglalkozó személy .     Igei használatban mint "halat kifog"   csak  1396-ban  tűnik fel,  tehát jó 200 évvel későbbre datálódik ez.

SOLYMÁSZ  :  SOLYMÁR  formában ki tudja mióta (ősidők)  főnév már.  A pontos SOLYMÁSZ  képzésű szavunk  viszont később,  1708-ban  van meg elsőként  és jelentésében  a  sólymot idomító személyt  jelenti,  azaz kétség kívül főnevet mutat meg.    Igeként SOLYMÁSZNI  formában  találni elsőként meg,  ez viszont  a főnév után  100 évre későbbre datálódik már,  pontosan 1808-ban  van elsőként meg. 

CSERKÉSZ :   A cserkész eredetileg ERDŐŐR,  tehát egy  személyt nevezünk meg vele.    A tudomány mai állása szerint  egy élőlény megnevezése  ma 2024-ben is főnév. ))    Ez a főnév  1763-ban  van meg elsőnek nekünk.   A szónak az igei használata  újfent csak később jelenik meg,  1791-ben egy "CSERKÉSZE"  alak van efféleképpen használva.  Az  eredeti szavak  főnevek...

Előzmény: kitadimanta (4380)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4384

KÖVES  és KAVICS  szavak gyöke a KŐ,  azt  hittem ezen már túl vagyunk,  de  úgy látszik  mégsem.))...

Előzmény: Igazság80 (4383)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4383

Idézzük az aranyköpést :  "A SOK rokon jelentése  a  KIS, KICSI..."

Hogy mi van?.))    Megörültél?...      Éppen ellentétesek a szavak jelentése.

SOK  ellentéte a KEVÉS , mennyiségi szavak.  NAGY  ellentéte a KICSI,  méreten kívül ezek is mennyiségi szavak egyébként meg.   

NAGY MENNYISÉG = SOK           KIS/KICSI  MENNYISÉG =  KEVÉS    

Tehát ha Jutka  kér még egy KICSI  kávét,  akkor  ő  ezzel azt közli velünk hogy még egy KEVÉSRE  igényt tart és semmiképpen sem SOKAT  kér.    Értjük ezt?.))

Basszus ez tiszta óvoda már,   bár szerintem ezt már ott is megértik  a legtöbben.

A KAVICSOK  idekeverése  az már a csúcspont szerintem.))   Teljes K.O.   ,  azt a részt már  nem is kommentálnám.   Jobb ez így mindenkinek.))       Amúgy komolyból írtad, vagy ez már a Szilveszteri kiadás?))

Bocs de így nehéz  komolyan nyelvről tárgyalni valakivel,  aki  a szavak alapvető jelentésével sincs tisztában.

Akkor  fogni kell egy értelmező szótárt,  azok nincsenek elcsalva mint az etimológiaiak,  bennük van pengén leírva hogy mi micsoda egészen...

Előzmény: kitadimanta (4381)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4382

1:  Továbbra is önkényesen torzítod a kifejezések valódi jelentését.    Ha úgy fogalmazok hogy "EGY darab kavicsot a tóba  DOBOK  mindjárt"   ---akkor  szerintem  elég világos hogy nem  többet  dobok bele , ami  egyébként még mindig nem volna sok  3 db esetén sem.   Ha 128-at is bele dobnék,  na akkor  lenne jogos  az hogy ez most SOK.))

De jelen esetben még ki is hangsúlyoztam hogy EGY.))      De már mondtam hogy például  az "asztalra  csapok"  esetén még hangsúlyoznom sem kell nagyon  hogy itt  nem  sok csapás van,  hanem egy leginkább,  mert ha többször csapok oda,  akkor már a CSAPKODOM szó  jönne elő.   Ergo  semmiféle "sok"  jelentése nincs a szóvégnek, csak a személy JELZŐJE.  Ezt nehéz felfogni gondolom.))

A szó végi --OK  ragozás  pusztán arra utal hogy  "ÉN"  végzem ezt a bizonyos cselekvést  és semmi egyéb hókuszpókusz nincsen ebben.   Felesleges nem odavaló hülyeséget bemagyarázni,  főleg ha még igazolni sem lehet,  hiszen eleve képtelenség hogy  első személyben "sokat"  jelentsen valami,  azonban  ugyanez a történet  második és harmadik személyben  már  ne ezt jelentse.))    Ez már önmagában egy vicc.

Amúgy is csak alanyi ragozásnál van --OK  véggel,   tárgyasban már  DOB-OM,  "tóba dobOM  mind a 128 kavicsot"   ----  Na most tényleg sok,  aztán meg itt a K  meg hol a K?...))   Mert most sehol sincs.   Azért nincs mert semmi köze mennyiségekhez a szóvégeknek,  a személyt  jelöli meg !   Jelen esetben az "ÉN"  van  az "OM"   "EM"  tárgyas ragozású  szóvégek mögött.     Az alanyi ragozott -X-K - ra  nemrég volt egy  ötletem,  hogy az szerintem  simán lehet az  -IK   első személyű verziója,  azaz  első személyben  lehet hogy minden igénk ikes...

Előzmény: kitadimanta (4379)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4381

"Ha ez így volna akkor  a  szinonimáknak  és a rokon értelmű szavaknak  ezt ki kéne mutatnia."

Ki is mutatja. SOK jelentése van a többes szám jelének, a határozatlan számot mutató alanyi ragozásnak.

A SOK rokon jelentése a KIS, KICSI, Ezt reprezentálja a kicsinyítő képzőkben tálalható K hang.

Ugyancsak rokon jelentésű a  KEMÉNY is, mely számos, K hangos gyök  jelentéséből kiérződik: Kő, kőv, kav(ics), kap, kar, kan, kos, köp, kot(or)...

"De igazából a "K"  hang gyakorisága ezekben  nem hogy  felülreprezentált,  hanem még ráadásul messze átlag alatt is szerepel magához képest."

1./ Lehetőleg olyan szavakat kell keresni, melyek az alapszókincshez tartoznak, amelyekről feltételezhető, hogy nagyon régiek.

2./ Sehol nincs előírva, hogy minden egyes sok, kicsi, kemény jelentést tartalmazó szót K hanggal kell alkotni.

Az EGYESÜLET éppen az EGY gyök toldalékolt változata.

"SOK szó ez épp K hangos.  De ne feledjük, a K-EVÉS is az.)) "

Nyilván, mert az is több, mint egy és éppúgy meghatározatlan számot jelent, mint a SOK.

Nézzük meg igaz-e?

A KEVÉS szó gyöke a KEV, aminek nincs szám szerinti "kevés" jelentése. (pl. kev-er)

(Rokon vele a KÖV-es, KÉV-e, KÁV-a, KAV-ics, KAV-ar)

Úgy tűnik, a KEV gyökbe a K hang a KEMÉNY (és nem a SOK) jelentése miatt került be, mint KÖVes. Ti. régiesen KEVes: "1372 u./ keues" (ÚESZ).

Az (e)S hang melléknévképző és nem igazán hat a gyök jelentésére, (lásd: sáros, vizes, havas, város...) mégis jelentős a különbség. Ez azzal magyarázható, hogy ami köves, az valamennyi, meghatározhatatlan számú követ tartalmaz. Így válik érthetővé a KEVÉS szó jelentése.

Előzmény: Igazság80 (4378)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4380

"Ez önkényes és hibás értelmezés.     Nem derül ki az önálló LAPOZOK szóból hogy hányat  lapozok."

Saját magad cáfolod: Ha egyszer nem derül ki, hogy hányat lapozok, akkor - ahogy írtam -meghatározatlan számban, azaz sokszor megtehetem azt. Ebben nyilván az egyszeri eset is benne van, de nem ez a jellemző. Már sokszor szóltam, nem a kivételekből kell kiindulni!!!

"2:  A felsorolásod  első két  kategóriája is mind főnév,  és mind személyt neveznek meg."

Nem igaz. Csak az első kategóriában levők a kizárólagos főnevek. A másodikban levők pedig igék és egyben főnevek. Az a lényeges ebben az 1. kategóriában, hogy ezek a főnevek mindegyike új keletű szó, legalább a fele egy-két száz éves csupán és zöme foglalkozásokat jelent.

"Illetve ott már bekeversz 1-2 eleve igét is..."

Nem 1-2 van ott, hanem mind ige, a többsége lehet főnév is, kettő pedig csak igeként használható: elenyész, hevenyész.

Ebben a kategóriában olyan igék/főnevek vannak, melyek a korai időszakban még nem jelentettek foglalkozást, mert a tevékenységek még nem különültek el egymástól.

Ahhoz, hogy a tevékenységek elkülönüljenek egymástól, és az emberek egy-egy munkára szakosodjanak már egy jóval nagyobb közösségre volt szükség a 10-20 fős hordáknál

Tehát abban a korban a HALÁSZ nem jelentett többet, mint azt, hogy valaki halat fog, vagy valakik halat fognak, halásznak. Nem nevezhették "halász"-nak, mert nem az volt a foglalkozása, ugyan olyan tagja volt a közösségnek, mint bárki más. Az idő múltával (több ezer év) a közösség létszámának jelentős megnövekedésével egyben az árucsere megjelenésével lehetőség nyílt  a tevékenységek szétválására és sokan olyan munkából vették ki részüket, amihez jobban értettek, amire rátermettebbek, amiben ügyesebbek voltak.

Ebben a korszakban a HALÁSZ  szó ráragadt a tevékenységet rendszeresen folytató személy(ek)re, s így lett belőle foglalkozást jelentő főnév. (lásd: 2. felsorolás) A mai korban pedig már többnyire foglalkozást/életvitelt jelentő képzőként használjuk az -ász, -ész képzőt. (lásd: 1. sz felsorolás)

Ugyanakkor ma is használjuk igeképzőként, ha egy cselekvést árnyaltabban akarunk kifejezni. (lásd: 3. felsorolás)

Nos, ez az elképzelés logikus, észszerű magyarázatot ad arra nézve, mi volt az eredeti funkciója, és milyen fejlődésen ment keresztül az -ász, -ész képző.

Fordított eset teljesen kizárható. Ugyanis nem tudod megmagyarázni, hogy egy főnévképzőből hogyan lett igeképző. Ti. ahhoz először valakinek halászni (ige) kell, hogy később, mikor rendszeresen ezzel foglalkozik halász-nak (főmév) nevezzenek.

"Ez  sem igaz,  kettőig már az egész kicsi gyerek is hamar eljut és nem a sokkal azonosítja."

A kicsi gyerek a szüleitől tanulja az alapvető számokat, ha nincs a tanulásra mód és a szükség nem készteti az embereket, nem fognak "maguktól" számolni.

"az ausztrál bennszülött nyelvek jelentős része például a kettőnél több dolog között szavakkal nem tesz különbséget.
A pirahã ennél is különlegesebb: néhány másik amazóniai nyelvvel együtt teljesen anumerikus, vagyis egyáltalán nincsenek számai. Két mennyiségre vonatkozó szavuk van, de ezeknek is változhat a jelentése: a hói helyzettől függően néha egyet, néha egy párat jelent; a hoí pedig néhányat."

Ennek oka a szükségesség hiánya:

"Igaz, hagyományosan nem is nagyon van számokra szükségük. Vadászó-gyűjtögető életmódot élve, csekély anyagi javakkal rendelkezve, a pénzgazdaságon és az órával mért időn kívüli világban nincs szükségük szigorú könyvelési rendszerre." - azaz számok ismeretére.

"...Az eredmények alapján a kutató arra következtet, hogy a számolási képességekhez elengedhetetlenül szükséges a nyelv. Eszerint, ha a számokra nincsenek fogalmaink, nem is tudjuk, melyik a több és melyik a kevesebb."  - Tehát a "sok" egy olyan fogalom, ami meghatározatlan mennyiség.

https://index.hu/tudomany/til/2018/05/22/hogy_tud_egy_nep_szamok_nelkul_elni/

Nekünk ilyen őskori köülmények közt kell a gyökök, toldalékok eredeti jelentését keresni, s nem a mai kor "szóhasználatából" kell kiindulnunk.

Előzmény: Igazság80 (4377)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4379

"" Épp egy  követ dob-OK  a patakba"      Ez nem sok,  mert egy.))        Ide aztán hiába akarsz sokaságot  bemagyarázni."

Ami nem zárja ki, hogy még egyet, majd még egyet, azaz sokat dobjak a patakba.

Ha viszont azt mondom, hogy ezt a követ a patakba dobom, akkor határozottan egy követ fogok oda bedobni.

Amúgy kísérletet tehetsz a K hang jelenlétének okára, kíváncsian várom a megoldást.

Tagadni bármit lehet, csak értelmetlen, ha nincs jobb megoldás, várom a Te verziódat. Szabad a gazda....

Előzmény: Igazság80 (4376)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.22 0 0 4378

Idézek :  "K hang (egyik)  jelentése a SOK"    

Ha ez így volna akkor  a  szinonimáknak  és a rokon értelmű szavaknak  ezt ki kéne mutatnia.   A  "K"  hangunk  a leggyakoribb  5  mássalhangzó közt  fordul elő a magyar szavainkban.   Tehát random  is épp jó eséllyel benne van egy bármilyen hosszabb kifejezésben.   

Ennek ellenére  épp a nagyobb számjegyeinkben  még véletlenül sincs ott,  pedig  a fentiek ---amennyiben tényleg igazak--  akkor különösen indokolná a "K" jelenlétét,   bennük kéne hogy legyen legalább az egyikükben másikukban ez a "K"  hang.    Csak hát :  

TÍZ,  SZÁZ,  EZER,  MILLIÓ,  BILLIÓ,  TRILLIÓ    --- K hang átlagos előfordulással sincs,  sőt egyáltalán nincs.

Továbbá benne kéne lennie  a gyűjtőszavainkban is  nemhogy  átlagos gyakorisággal,  hanem  erősen felülreprezentált mértékben  amennyiben a "K" utalna bármiféle  sokaságra, nézzünk gyűjtőneveket  :   

ERDŐ,  MÉN,  NYÁJ,  CSORDA,  GULYA,  SEREG,  NÉP,  TÖMEG ,   KÖZÖNSÉG  (na egy csak becsúszott))...)  , 

CSAPAT,  CSOPORT,   HEGYSÉG,  SZŐRZET,    GYÜMÖLCS,  ZÖLDSÉG,   ÁLLAT,  NÖVÉNY,   ÉLŐLÉNY,  TÁRGY, 

FOGALOM,   TÁRSULAT,    EGYESÜLET,    LAKOSSÁG,     K-OMMUNA,  SZERVEZET,   BANDA,   GÁRDA ,  OSZTÁLY,  TAGOZAT,  K-LUB  és  még találunk jó párat.   

De igazából a "K"  hang gyakorisága ezekben  nem hogy  felülreprezentált,  hanem még ráadásul messze átlag alatt is szerepel magához képest.   Biztos  találni még 1-2 K hangosat,  mindegy mert nem azon múlik ez a megállapítás.    A fenti szavak eleve magukban foglalják ezt  a sokaságot,  és  nincs meg a várt eredmény a "K"  hangra,  sőt még az átlag alatt hoz jóval  egy bármilyen véletlenszerű szócsoporthoz képest  is.  

SOK szó ez épp K hangos.  De ne feledjük, a K-EVÉS is az.))    SOK  szinonimája,  rokon értelmű kifejezései :

SZÁMTALAN,  SZÁMOS,  TEMÉRDEK (1 ) ,   MEGANNYI,  TENGERNYI,   TÖMÉNTELEN,  RAKÁS (2),  HALOM,  CSOMÓ,

KÖTEG(nyi)  (3)   SEREGNYI,   NAGYSZÁMÚ,   RAHEDLI,   BŐSÉGES  -------    56 mássalhangzóból  van itt nekünk mindössze 3  K hangunk.    Ennél pusztán egy véletlenszerűen kiválasztott szóhalomban (gyümölcsök, járművek, vagy bármi...) is  jóval nagyobb lesz neki az előfordulása.  Tehát nem hogy több lenne,  még  jelentősen  kevesebb is bennük.  

Akkor  meg mégis mi igazolná  az idézett fenti megállapítást ?...    Egy  többesszám önkényes értelmezése  az nem elég,  főleg  hogy  egy bármilyen kis mennyiség is  TÖBB  ha  1-nél  nagyobb a száma.   De az  még többnyire igen messze lesz a SOK-tól.     Ráadás "K" a TÖBB  szóban sem szerepel.))...

Előzmény: kitadimanta (4375)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4377

"Amikor lapozok,  akkor a lapok tucatjait forgatom"   

Ez önkényes és hibás értelmezés.     Nem derül ki az önálló LAPOZOK szóból hogy hányat  lapozok.  Talán 8-at is,  de lehet csak egyet.  Ha egyet  lapozok, akkor is így írjuk.  De hozhatok neked tucatnyi (más) igét,  ahol ezt a bűvészkedést nem fogod tudni kivitelezni.     "Asztalra  csap-OK "    nyilván egyet,  máskülönben már a "csapkod"  szót használnánk.    Ennyit erről, utóbbiban már a többesszám jele van.  Elsőben meg csak személyragozás.

2:  A felsorolásod  első két  kategóriája is mind főnév,  és mind személyt neveznek meg.  A második kategória  is,  össze is adhatnánk  őket.))  Illetve ott már bekeversz 1-2 eleve igét is... 

Majd írok évszámokat,   a főnév -ÁSZ  toldása  mindig is főnévként kezdte el,  és ma is mind  elsősorban főnevek.

És még egyszer  mondom:  minden ige  első szám első személye  képezhető K személyragra,  akkor neked minden ige sokat jelent? ))  Második személyben meg már nem lesz sok?.)) Meg harmadikban sem a nem ikes igék?...  Bocs de vedd már észre milyen  hülyeség ez... 

Idézek:"...akik nem ismerik a számokat  csak két szót ismernek,  az egyet  és a sokat"

Ez  sem igaz,  kettőig már az egész kicsi gyerek is hamar eljut és nem a sokkal azonosítja.

Amúgy SOK :  Nagy számú  vagy  mennyiségű , tömegű, hosszú tartamú .    

Már csak hogy értelmezd már  helyesen ezt.))...

Előzmény: kitadimanta (4374)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4376

" Épp egy  követ dob-OK  a patakba"      Ez nem sok,  mert egy.))        Ide aztán hiába akarsz sokaságot  bemagyarázni.  Személyrag és kész,  az alanyra utal (én)  és kész.  

A többesszámú  képzetekkel meg nevetséges  érvelni,  hiszen ott a személyek  száma  több,  ott sem a sokat jelenti a K,  hanem  a  többesszám jele a K.   DOBTOK  K-ja itt a többesszám  JELE.  A K itt egy JEL,  és nem egy képzett szó.))   És nem SOK, mert 2 ember is már több,  akik egyáltalán nincsenek sokan.  Csak ketten.))

Alapvető  nyelvtani dolgokkal kéne tisztába lenni szerintem...

Előzmény: kitadimanta (4375)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4375

"Vagy használjunk más igét,  mondjuk DOB-OK   1000 darabot a labdával.  Persze egyet dobok is ez a szó vége,  tehát nem a sokat jelenti,  hülyeség."  

Vesd össze a DOBOM szóval. Itt csak egy labdát dobsz, egyébként meg meghatározatlan számút, tehát sokat. Te írtad, akár 1000 db-ot.

Neked hülyeség, ez a Te dolgod, nekem nem az, mert szépen illeszkedik a hangok jelentéséhez, ahol a K hang (egyik) jelentése a SOK. Ezt a többes szám jeleként is igazolva látjuk.

"Ha Jancsika  DOB  máris nincs K,  de ha te DOB-SZ  is csak SZ  hangot találsz."

Vannak a magyar nyelvben furcsaságok, amiket idővel meg tudunk magyarázni, per pillanat nem tudok rá válaszolni, ugyanakkor dobunK, dobtoK, dobnaK ragokban is ott a K hang. Az ikes igéknél 1. sz, 3. személy ragjában is benne van a K. O)tt csak 1. sz, 2. személynél hiányzik.

"Ráadás 1-szám 1- személyben minden ige   --OK  vagy --EK  ragozású lesz..."

Alanyi ragozásnál... De tárgyas ragozásban már nem igaz, mert ott -oM, -eM az igerag.

Előzmény: Igazság80 (4371)
kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4374

"Lapozok most 168-at hogy  mögé beszélhesd ezt  a "sok"-at,   tehát  én lapoz-OK.   Jó,  de ha Józsi  LAP-OZ  168-at  akkor már nála nem sok ?.))    Igei személyragok ezek,  nem mennyiségjelzők  basszus.))"

Ami egynél több, az bárki számára sok. A SOK olyan kifejezés, ami az egynél több-re vonatkozik, függetlenül a darabszámtól.

Azok az emberek, (törzsek) akik nem ismerik a számokat csak két szót ismernek, az egyet és a sokat.

Nem tudom, mi nem érthető a magyarázaton:

Lapozom: Azt jelenti, hogy azt az EGY könyvet lapozom,

Ha írom a levelet, akkor azt az EGY levelet írom,

ha olvasom a könyvet, akkor azt az EGY könyvet olvasom. Eddig érthető?

Ellenben:
Amikor lapozok, akkor lapok tucatjait forgatom,

amikor írok, akkor nincs meghatározva, hogy mennyit írok, írhatok akár száz levelet, vagy száz oldalt is, azaz sokat.

és amikor olvasok, nincs meghatározva, hogy mennyit, nem egy könyvet, mert akkor azt úgy kell mondani: olvasom...

Tehát vagy lapozom, írom, olvasom azt az EGY konkrét dolgot, ha meg lapozok, írok, olvasok, akkor nyilván egynél többet is, tehát sokat. 

"3: Már megmondtam  hogy ezek főnevekre készültek  el képzésre,  és  messze  időben megelőzte az igei  használatot."

Tényleg megmondat, csak semmivel nem igazoltad. Én is megmondtam, s bizonyítottam is. A kettő közt van némi különbség....

Ezek mind foglalkozások, és a foglalkozások megnevezése mindenképp későbbi eredetű.

"Utánanéztem és így van."

Oszd meg a forrást, mert én nem tudok róla, s szeretnék a dolog végére járni, bárkinek is legyen igaza.

"Eleve az így képzett főnevek kis százalékánál  alakult ez csak  ki sokkal később  időben."

Mármint az, hogy csak főnévként használatosak?

Kigyűjtöttem (remélem) az összes -ász, -ész végű szavunkat

1./ Többségében főnévből képzett főnevek, (kivéve szabász, távírász, szülész) melyeket nem lehet igeként ragozni:

hidász, nyomdász, gazdász, csillagász, fogász, jogász, fohász, juhász, kohász, olimpiász, firkász, árkász, kanász, aknász, borász, fodrász, cukrász, éhenkórász, utász, lovász, hangyász, gyógyász, szőlész, sebész, csibész, rendész, erdész, gégész, régész, méhész, lelkész, fülész, szemész, bámész, tehenész, zenész, történész, cipész, színész, gépész, térképész, fényképész, tengerész, ékszerész, látszerész, gyógyszerész, tűzszerész, műszerész, bölcsész, kertész, ítész, építész, nyelvész, révész, lövész, füvész, bűvész, művész, vegyész, ügyész.

szabász, távírász, szülész,

63 db.

2./ Főnévből képzett igék/főnevek:

gombász, vadász, barlangász, horgász,  halász, rákász, pákász, solymász, tornász,  madarász, agarász, bogarász, böngész, cserkész, fürkész, csempész, egerész, elenyész, hevenyész.

16 db.

3./ Igéből képzettek igék, melyeket nem lehet főnévként ragozni:

kurkász, vakarász, kaparász, gagyarász, futkorász, kotorász, hajkurász, hajhász, szaglász, markolász, dalolász, karmolász, kacarász, legelész, heverész, heherész.

19 db.

Amint látod az 1. pontban felsoroltak a sokkal későbbi időben kialakult foglalkozásokat/életmódot jelentő szavak, így sokkal több van belőlük.

Nem kis százalékot képviselnek, hanem a jóval nagyobb többséget.

"Az  ÍJÁSZ  amúgy ÍJÁSZ--KODIK  képezne igét ,  és  ez  bármilyen főnévre rátehető."

Akkor is használható igeként, ha nincs mögötte a -kodik igeképző

"az íjászik és az íjászkodik egyaránt használatos"  https://e-nyelv.hu/2011-08-27/ijaszik-ijaszkodik/

"Egyébként sem tudod igeként ragozni az érintett szavak 80-90 %-át,  persze  mivel főnevek eredetileg..."

Az érintett szavak 2/3-át (és nem 80-90 %-át) nem lehet igeként ragozni, mert azok mind későbbi keltezésű foglalkozás/életmód jelentésűek. Ezeknél a szavaknál valóban főnévképzőként szerepel az -ász, -ész képző. 

De mi a gyökök (beleértve a toldalékokat is, mivel azok is gyökök, méghozzá a legősibbek) eredetét, eredeti jelentését keressük, és nem a mai értelmezésükre, besorolásukra vagyunk kíváncsiak.

Előzmény: Igazság80 (4369)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4373

FENSÉGES  és FÉNYESSÉGES...

Előzmény: Igazság80 (4372)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4372

1:  Már  megint mellébeszélsz.   Én a WENH--FÉNY  kapcsolatról beszéltem,  te meg  a "szeretni"  ige  és a WENH  kapcsolatról.   De korántsem idetartozó minden ami erre hasonlít  és  összemosni mindent hiba. 

VAN  szavunk se ide tartozó,  de a német is kérdezett WENH  formában,  hidd el nem azt kérdezte hogy vajon hol a FÉNY.))

2:  Távoli hangalakokat is önkényesen odasorolsz.   Lehet hogy a szanszkrit szónak a VAN  az alapja,  de amúgy  engem a VENUS  szó érdekelt különösen,  és nem a világ összes  picikét is  hasonló alakú szava.

3: A FÉNY  szavunk  minden bizonnyal a FENN  szó képzete.   De az új szó már  egy elkülönült és önálló jelentést  hordoz és nevez meg.  

Azaz  innentől  már van neki külön élete...

Előzmény: kitadimanta (4370)
Igazság80 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4371

LAPOZ-OL  formát használd 1. szám 2.  személyben, mert előre tudom hogy vissza fogsz élni azzal hogy az ominózus szavunk épp ikes igeként is használható.   

Vagy használjunk más igét,  mondjuk DOB-OK   1000 darabot a labdával.  Persze egyet dobok is ez a szó vége,  tehát nem a sokat jelenti,  hülyeség.    Ha Jancsika  DOB  máris nincs K,  de ha te DOB-SZ  is csak SZ  hangot találsz.   

Ráadás 1-szám 1- személyben minden ige   --OK  vagy --EK  ragozású lesz...

Előzmény: Igazság80 (4369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!