Egy kicsit félek, hogy az enyémből is hiányozni fog ez az illat. Most ahogy erjed nem nagyon érzem rajta. A főzőm meg egy az egyben visszaadja az illatokat. Lehet, hogy utólag kell beletenni valamivel?
Amúgy már mind a két hordóm forr:) Naponta kétszer (igaz csak délután) nyomkodom a bundát. Ahogy elalszik a gyufa a cefre felett főzöm. Mennyi az a szeszfoktartalom amire rá lehet mondani, hogy jól sikerült. Melegen az erjedés kb hány napig szokott tartani?
A cefre legalább 80%-ban kukoricából volt. A maradék 20% az árpamaláta volt.
Félreérted, egy szóval se mondtam, hogy gondom lenne az ízével. Igazából nagy kukoricás vagyok, minden fajtájában szeretem a kukoricát. Szimpatikus is nekem a kukorica whisky, és ennek is mindenképpen lesz folytatása...
Csak van az az illat, amelyik minden általam kóstolt whisky-nél ott volt, ebből viszont hiányzik. Tulajdonképpen azt se tudom kifejezni milyen illat pontosan, de hiányzik. Eddig minden kanadai és skót whiskynél éreztem. A hét végére mindenképpen behozom a lemaradásom, és összehasonlítom a sajátom ízét egy hivatalossal.
A rozs is jól hangzik, csak nekem azt körülményesebb beszerezni. De egyszer feltétlen kipróbálom.
Elöször tervezd meg a cefre összetételét. Ha kevés lesz benne az árpa, akkor nem érdemes drágát venni. Különben is, ki akarod egyszer próbálni a malátázást lépésröl lépésre . Nem ?
Ilyenkor hasznos egy kockás füzet, írj le minden részletet, késöbb nagyon jól jön majd…..
Szépen néz ki a whisky-d. Mi volt a cefre összetétele ?Az ízén is javított a pörkölt maláta ?
Most már képzeletben elötted van , hogy milyen lehet a 100% corn whiskey íze. A kedvelöi kifejezetten ezt az ízt keresik benne. Én is szeretem. De nem vagy egyedül, nem mindenki szereti…..Próbáld meg csak 10-15% kukoricával, vagy hagyd ki teljesen.
A hiányolt bizonyos illattal kapcsolatban : próbáld meg vagy 10% -kal magasabban kezdeni a szívét. A legjobb a 80 és a 65% közötti rész….
Egyébbként lehet 100% rozsból is jó whiskey-t csinálni. Próbáltam már malátázva és a maláta nélküli módszerrel is. Ajánlom figyelmedbe……..
Az úr neve Marvin “Popcorn” Sutton, ( ha így keresed, még több videot találsz).
Legendás moonshiner , 2009-ben halt meg néhány nappal a börtön büntetése(szeszfözés miatt) megkezdése elött. Már súlyos beteg volt. Az özvegye eladta a receptet egy kis whiskey fözdének, így már boltban is kapható(beföttes üvegben) a White Dog XXX.. Country zene stárok segítségével múzeum nyilt tavaly a városában. Sokan szerették, kölönös karakter volt…..
Elkészítettem a Kahlúa-t a leírásod alapján. Nem tudom milyen az eredeti, de nekem még érlelés nélkül is ízlik. 3 hónap múlva lesz a születésnapom, akkor megismertetem a célközönséggel és közvéleményt kutatok.
Én olasz-tól vettem 250 Ft-ért kilóját. Nagyon jó ízű és könnyű volt darálni.Kiváncsi vagyok milyen lesz. mert egy kicsit lehet, hogy elszúrtam. Lézeres infra hőmérővel néztem a cefre hőmérsékletét (tudom, hogy folyadékra nem a legjobb de ez volt kéznél), és becsapott. A maláta egyik felét (2kg) olyan 70-75C körül tehettem bele. Mivel összecsomósodott gyanús lett a dolog, és megnéztem kazán hőmérővel, Így derült ki, hogy rosszul mér az infra. A maradék 2 kg-t már 65 C -nál raktam bele, de nem tudom, hogy elég lesz-e a 10kg árpához, és a 3 kg kukoricához:( Sajnos jódot sem kaptam a gyógyszertárban. Mikor kérdezték mire kell azt mondtam, hogy a fiamnak kell kisérlethez, keményítőt akar kimutatni vele. Erre kevertek valamit (ingyen), de ezt ahogy hozzáraktam a cefréhez rögtön megfeketedet. Végül 3 órát hagytam 60-65 C körül (még ekkor is feketedett a trutyi) , és ma délutánra hűlt le 20C -ra. Ma raktam bele élesztőt. Két 60 l-es hordóba van. Az egyikbe sütőt a másikba olasz féle fajélesztőt. A sütő élesztős már forr javából, az egész házat belengi a finom cefre illat:) ( A fürdőbe raktam radiátor elé)
Amúgy elég macerás a cefrézés! Legközelebb nyáron csinálom, akkor benne hagyhatom a pálinkafőzőbe (ebben melegítettem a cefrét), és amikor kifort főzhetem is.
Nem tudom, hogy a darált dolgokat nem lehetne-e, hideg vízben csomómentesen elkeverni, és így elkezdeni melegíteni. Nekem cumi volt csak a betöltő nyíláson keresztül elkavarni az összeált darabokat.
Nem hangzik rosszul, de használhatsz falécet is (az jobban hasonlít a hordódongára). Én a cefre főzésével egy időben áztatnám be, és hagynám ázni amíg el nem jutok a lefőzésig. Aztán csak kiszárítod, és mehet is bele a kész párlatba. Először használj valami egyszerűbb italt, mert ha nem vagy elégedett, legalább az nem megy kárba. Én egy olcsó sört javasolnék.
Az előző kérdésedre lenne egy tanácsom, ha elfogadsz egyet:
A bolti sörmaláta is jó. Csak akkor gondolkodj minőségibb (drágább) maláta beszerzésében, ha csak azt akarsz cefrézni. Ha cukrosításra használod, bőven megfelel az olcsóbb, mivel csak az elcukrosítani kívánt gabona 20%-ára van szükséged belőle. Ez a 20% meg nem ad sok ízt.
Részleteket nem kell elárulnod, nehogy Lelkes-kezdőnek megforduljon a fejében, hogy nem csinálja Kahlúát...
Engem csak az érdekelne, hogy a melaszt honnan lehet hozzá beszerezeni. Itthon nem igen lehet kapni, legfeljebb ha éjszaka megcsapolok egy vasúti tartálykocsit. Vagy te is így csinálod? :)
Az almapálinkától először én is óckodtam, mivel a pályafutásom kezdetén olyan pálinkákat főztem belőle, hogy emlékezni se akarok rá. De egy kis odafigyeléssel könnyen jó pálinka válhat belőle. Nekem a szilva után az alma a második nagy kedvencem. Még van 150 liter kifőzésre váró (alma)cefrém, aztán várom a jövő nyarat gyümölcs utánpótlásért :) A gabonával foglalkozni kicsit másabb, mint gyümölccsel, de meg lehet szeretni hamar.
Lehígításkor nagyon sokat vesztett a színéből, ezért tettem még bele egy kis pirított malátát. A színét pár nap alatt visszahozta valamennyire, de nem volt türelmem várni, véglegesen kihígítottam 40%-re, és ihatóvá nyilvánítottam. Viszont a Jim Beam képpel összehasonlítva még így is jó színe van.
Az illata nagyon édes, friss kukoricára emlékeztető. Viszont hiányolom azt a bizonyos illatot, ami az összes általam kóstold eddigi whisky-nél megvolt. Nem tudom pontosan milyen illat az, talán a hordós érlelés során alakulhat ki, vagy az alapanyagok teszik, nem tudom. Sajnos még amerikai whiskey-t nem volt szerencsém inni, vagy csak nem emlékszem rá, de a napokban (ha más nem egy kocsmában) igyekszem majd bepótolni.
Az íze is lágy és nagyon édes kukoricás, enyhe karamellás ízzel. Még lenyelés után is hosszú ideig érzem az édes kukorica ízét a torkomban.
Mindezek alapján nem tudom megítélni, hogy amit most csináltam az jó-e, vagy sem, mindenesetre az olvasott bourbon whiskey jellemzések alapján minden stimmel. Elméletileg. Remélem a gyakorlati próbán is átmegy. Nekem mindenesetre ízlik, csak az a jellegzetes illat...
már egy jóideje olvasgatom ezt a fórumot is sok jó ismerős van a pálinkafőzősröl
innen meg nem győzök jegyzetelni,elképesztő tudás halmozódik itt fel,gondolok itt kormos kollégára nameg ö.m-re
asszem gyümi hiányában én is hozzá fogok valami gabonához csak figyelmesen böngészni kell itt aztán csak sikerül valami
szóval mindig várom az új hozzászólásokat és a mégújabbakat
le a kalappal uraim,biztos lessz majd kérdésem ha hozzáfogok
még annyit,hogy a jó almapálinka az bizony ott van a szeren csak sokan ócckodnak tőle.tavaly sikerült glostert szereznem igen jó lett az is,először huzták a szájukat a kollégáim hogy alma kóstolás után meg,hogy van-e még
Jelen pillanatban én is almát főzögetek :) Én nagyon elégedett vagyok vele, nagyon finom alma illata van. 1-2 hónap pihentetés után 40%-on isteni íze van. Elég érdekes dolog amúgy, hogy almapálinkát szinte nem is lehet kapni. Van a boltokban mindenféle mézes-, ágyas pálinka, körte barack, szilva, de alma sehol. Még bodza és szederpálinkát is lehet kapni, alma meg mintha nem is létezne. Nemrég az összes áruházban végignéztem a szeszesital kínálatot, almapálinka hírből se volt. Úgyhogy a jó almapálinkát meg kell becsülni :)
Még főzöm az almát, de már a malátát megdaráltam (4kg-ot) Nekem szárított a malátám (by olasz66, és nagyon-nyagyon finom íze van), így turmixgéppel 5 perc alatt daráltam le. Meghagytam 1 kg-ot jó lesz müzlibe:)
A rozslisztről akkor lemondok. A terv: kb 5kg árpa 3 kg kukorica, és 4kg maláta 50l víz.