Keresés

Részletes keresés

pam-pi Creative Commons License 2011.03.01 0 0 491

Egy kicsit félek, hogy az enyémből is hiányozni fog ez az illat. Most ahogy erjed nem nagyon érzem rajta. A főzőm meg egy az egyben visszaadja az illatokat. Lehet, hogy utólag kell beletenni valamivel?

 

Amúgy már mind a két hordóm forr:) Naponta kétszer (igaz csak délután) nyomkodom a bundát. Ahogy elalszik a gyufa a cefre felett főzöm. Mennyi az a szeszfoktartalom amire rá lehet mondani, hogy jól sikerült. Melegen az erjedés kb hány napig szokott tartani?

Előzmény: Törölt nick (490)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.01 0 0 490

A cefre legalább 80%-ban kukoricából volt. A maradék 20% az árpamaláta volt.

 

Félreérted, egy szóval se mondtam, hogy gondom lenne az ízével. Igazából nagy kukoricás vagyok, minden fajtájában szeretem a kukoricát. Szimpatikus is nekem a kukorica whisky, és ennek is mindenképpen lesz folytatása...

 

Csak van az az illat, amelyik minden általam kóstolt whisky-nél ott volt, ebből viszont hiányzik. Tulajdonképpen azt se tudom kifejezni milyen illat pontosan, de hiányzik. Eddig minden kanadai és skót whiskynél éreztem. A hét végére mindenképpen behozom a lemaradásom, és összehasonlítom a sajátom ízét egy hivatalossal.

 

A rozs is jól hangzik, csak nekem azt körülményesebb beszerezni. De egyszer feltétlen kipróbálom.

Előzmény: öreg-muslica (486)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 489

Látom, a tettek embere vagy…..Nagyon örülök, hogy sikerült.( Én nem vettem észre nagy különbséget az egy és három hónapos között….)

 

Egészségedre !

 

ö-m

 

Előzmény: tomobi74 (484)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 488

Elöször tervezd meg a cefre összetételét. Ha kevés lesz benne az árpa, akkor nem érdemes drágát venni. Különben is, ki akarod egyszer próbálni a malátázást lépésröl lépésre . Nem ?

 

Ilyenkor hasznos egy kockás füzet, írj le minden részletet, késöbb nagyon jól jön majd…..

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

Előzmény: templomhegyi (479)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 487

Jól hangzik. Whiskey lesz belöle ?

 

ö-m

 

Előzmény: beli48 (475)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 486

Sok más dolgom volt a hétvégén.

 

Szépen néz ki a whisky-d. Mi volt a cefre összetétele ?Az ízén is javított a pörkölt maláta ?

 

Most  már képzeletben elötted van , hogy milyen lehet a 100% corn whiskey íze. A kedvelöi kifejezetten ezt az ízt keresik benne. Én is szeretem. De nem vagy egyedül, nem mindenki szereti…..Próbáld meg csak 10-15% kukoricával, vagy hagyd ki teljesen.

 

A hiányolt bizonyos illattal kapcsolatban : próbáld meg vagy 10% -kal magasabban kezdeni a szívét. A legjobb a 80 és a 65% közötti rész….

 

Egyébbként lehet 100% rozsból is jó whiskey-t csinálni. Próbáltam már malátázva és a maláta nélküli módszerrel is. Ajánlom figyelmedbe……..

 

Mindenesetre gratulálok és egészségedre !

 

ö-m

 

 

 

Néhány 100% rozs whiskey ….

 

 

       

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (466)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 485

Az úr neve Marvin “Popcorn” Sutton, ( ha így keresed, még több videot találsz).

Legendás moonshiner , 2009-ben halt meg néhány nappal a börtön büntetése(szeszfözés miatt) megkezdése  elött. Már súlyos beteg volt. Az özvegye eladta a receptet egy kis whiskey fözdének, így már boltban is kapható(beföttes üvegben) a White Dog XXX.. Country zene stárok segítségével múzeum nyilt tavaly a városában. Sokan szerették, kölönös karakter volt…..

 

ö-m

 

 

 

      

 

Előzmény: NaivNaiv (470)
tomobi74 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 484
Elkészítettem a Kahlúa-t a leírásod alapján. Nem tudom milyen az eredeti, de nekem még érlelés nélkül is ízlik. 3 hónap múlva lesz a születésnapom, akkor megismertetem a célközönséggel és közvéleményt kutatok.


Köszönöm nektek a sok segítséget!
Előzmény: öreg-muslica (460)
pam-pi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 483

üdv.

Én olasz-tól vettem 250 Ft-ért kilóját. Nagyon jó ízű és könnyű volt darálni.Kiváncsi vagyok milyen lesz. mert egy kicsit lehet, hogy elszúrtam. Lézeres infra hőmérővel néztem a cefre hőmérsékletét (tudom, hogy folyadékra nem a legjobb de ez volt kéznél), és becsapott. A maláta egyik felét (2kg) olyan 70-75C körül tehettem bele. Mivel összecsomósodott gyanús lett a dolog, és megnéztem kazán hőmérővel, Így derült ki, hogy rosszul mér az infra. A maradék 2 kg-t már 65 C -nál raktam bele, de nem tudom, hogy elég lesz-e a 10kg árpához, és a 3 kg kukoricához:( Sajnos jódot sem kaptam a gyógyszertárban. Mikor kérdezték mire kell azt mondtam, hogy a fiamnak kell kisérlethez, keményítőt akar kimutatni vele. Erre kevertek valamit (ingyen), de ezt ahogy hozzáraktam a cefréhez rögtön megfeketedet. Végül 3 órát hagytam 60-65 C körül (még ekkor is feketedett a trutyi) , és ma délutánra hűlt le 20C -ra. Ma raktam bele élesztőt. Két 60 l-es hordóba van. Az egyikbe sütőt a másikba olasz féle fajélesztőt. A sütő élesztős már forr javából, az egész házat belengi a finom cefre illat:) ( A fürdőbe raktam radiátor elé)

Amúgy elég macerás a cefrézés! Legközelebb nyáron csinálom, akkor benne hagyhatom a pálinkafőzőbe (ebben melegítettem a cefrét), és amikor kifort főzhetem is.

Nem tudom, hogy a darált dolgokat nem lehetne-e, hideg vízben csomómentesen elkeverni, és így elkezdeni melegíteni. Nekem cumi volt csak a betöltő nyíláson keresztül elkavarni az összeált darabokat. 

Előzmény: templomhegyi (479)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.28 0 0 482

Nem hangzik rosszul, de használhatsz falécet is (az jobban hasonlít a hordódongára). Én a cefre főzésével egy időben áztatnám be, és hagynám ázni amíg el nem jutok a lefőzésig. Aztán csak kiszárítod, és mehet is bele a kész párlatba. Először használj valami egyszerűbb italt, mert ha nem vagy elégedett, legalább az nem megy kárba. Én egy olcsó sört javasolnék. 

 

Az előző kérdésedre lenne egy tanácsom, ha elfogadsz egyet:

A bolti sörmaláta is jó. Csak akkor gondolkodj minőségibb (drágább) maláta beszerzésében, ha csak azt akarsz cefrézni. Ha cukrosításra használod, bőven megfelel az olcsóbb, mivel csak az elcukrosítani kívánt gabona 20%-ára van szükséged belőle. Ez a 20% meg nem ad sok ízt. 

Előzmény: templomhegyi (481)
templomhegyi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 481

hali

valami whisky féleséget,van ithon tokaji szamorodnim aztatok be tölgyforgácsot azt gondoltam belerakni

mit gondolsz? csak nem rontja el

Előzmény: Törölt nick (480)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.28 0 0 480

Akkor sok sikert hozzá!

Milyen italt szeretnél készíteni?

Előzmény: templomhegyi (478)
templomhegyi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 479

üdv

kössz a fogadtatást,már van is kérdésem

a vásárolható árpamaláta is jó,vagy csináljak magamnak

ha jó megkérdem a pam-pit,hogy ő milyet vett

van egy kevés kukoricám meg talán árpám is azzal szeretném elkezdeni

Előzmény: öreg-muslica (469)
templomhegyi Creative Commons License 2011.02.28 0 0 478

hali

olvasgatni szeretek a gabonázásról a héten összeszedem hozzá a motyót aztán hozzáfogok biztos ezt is szeretnifogom

engem az asszony se csesztet mert nem iszom

Előzmény: Törölt nick (467)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.27 0 0 477

Sok sikert a kahlúához, de ne a rum recept ösztönözzön az elkészítésében :) 

 

A cukor árakról meg ne is beszéljünk... A Koronás kristálycukor lassan már 400 Ft. És állítólag megy még feljebb...  

Előzmény: Lelkes-kezdő (474)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.27 0 0 476

Köszönöm szépen!

Előzmény: öreg-muslica (473)
beli48 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 475

10 kg kukorica dara 1.5 kg árpa csiráztatva 1ml pektinbontó 2 db sütőélesztő

  kihozatal 6.5 l  45% os nyers tisztítatlan szesz még van egy kis mosadék amely

egy élesztőve ujra erjed ha azt is kifőzöm akkor tisztázok

Előzmény: öreg-muslica (458)
Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.02.27 0 0 474

OK! Már hozzá is kezdtem, de csak a rum recept

reményében.....:)

Na jó, nem csak azért.

Tapasztalatszerzésre ez is jó, és még ha iható is lesz,

akkor dupla haszon.

 

(mit szóltok a kristálycukor árához?? nem semmi)

 

 Üdv.: L-k

Előzmény: öreg-muslica (468)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.27 0 0 473

Kormoss’,

 

Ez a whiskey mester munka. Gratulálok!

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (466)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.27 0 0 472

Engem is érdekelne a rum.

 

Részleteket nem kell elárulnod, nehogy Lelkes-kezdőnek megforduljon a fejében, hogy nem csinálja Kahlúát...

 

Engem csak az érdekelne, hogy a melaszt honnan lehet hozzá beszerezeni. Itthon nem igen lehet kapni, legfeljebb ha éjszaka megcsapolok egy vasúti tartálykocsit. Vagy te is így csinálod? :) 

Előzmény: öreg-muslica (468)
NaivNaiv Creative Commons License 2011.02.27 0 0 471

Van mééég !

Ez például egy erdei laboratórium:

 

http://www.youtube.com/watch?v=tSbteUHn2Vo&feature=related

 

 

NaivNaiv Creative Commons License 2011.02.27 0 0 470

Jó reggelt!ű

Egy kis adalék a romantikus Moonshine -hoz

 

 

 

 

 

 

 

  Főleg a biztonsági szelep megoldás tetszik,de nagyon !

öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.27 0 0 469

Isten hozott a fedélzeten…..

Kérdezz bátran.

 

ö-m

 

Előzmény: templomhegyi (465)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.27 0 0 468

Szívesen.

 

Igen, egy menetben 2 thumperrel megfelel 3 üsttel való fözéssel.

A 40-8-8 az jó arány.

 

Van egy rossz hírem…. Csak akkor lesz rum recept, ha megígéred, hogy a Kahlúa receptet csinálod meg elöször a párodnak…….

 

Csak így tovább….

 

ö-m

 

Előzmény: Lelkes-kezdő (462)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.26 0 0 467

Jó estét neked is!

Jó itt ismerős nicknevet látni :)

Az almapálinkától először én is óckodtam, mivel a pályafutásom kezdetén olyan pálinkákat főztem belőle, hogy emlékezni se akarok rá. De egy kis odafigyeléssel könnyen jó pálinka válhat belőle. Nekem a szilva után az alma a második nagy kedvencem. Még van 150 liter kifőzésre váró (alma)cefrém, aztán várom a jövő nyarat gyümölcs utánpótlásért :) A gabonával foglalkozni kicsit másabb, mint gyümölccsel, de meg lehet szeretni hamar.

 

Előzmény: templomhegyi (465)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.26 0 0 466

Na, azt hiszem kész lett a whiskey :) 

 

Lehígításkor nagyon sokat vesztett a színéből, ezért tettem még bele egy kis pirított malátát. A színét pár nap alatt visszahozta valamennyire, de nem volt türelmem várni, véglegesen kihígítottam 40%-re, és ihatóvá nyilvánítottam. Viszont a Jim Beam képpel összehasonlítva még így is jó színe van.

 

Az illata nagyon édes, friss kukoricára emlékeztető. Viszont hiányolom azt a bizonyos illatot, ami az összes általam kóstold eddigi whisky-nél megvolt. Nem tudom pontosan milyen illat az, talán a hordós érlelés során alakulhat ki, vagy az alapanyagok teszik, nem tudom. Sajnos még amerikai whiskey-t nem volt szerencsém inni, vagy csak nem emlékszem rá, de a napokban (ha más nem egy kocsmában) igyekszem majd bepótolni.

 

Az íze is lágy és nagyon édes kukoricás, enyhe karamellás ízzel. Még lenyelés után is hosszú ideig érzem az édes kukorica ízét a torkomban.

 

Mindezek alapján nem tudom megítélni, hogy amit most csináltam az jó-e, vagy sem, mindenesetre az olvasott bourbon whiskey jellemzések alapján minden stimmel. Elméletileg. Remélem a gyakorlati próbán is átmegy. Nekem mindenesetre ízlik, csak az a jellegzetes illat...

 

Egészségetekre!

templomhegyi Creative Commons License 2011.02.26 0 0 465

jó estét uraim

már egy jóideje olvasgatom ezt a fórumot is sok jó ismerős van a pálinkafőzősröl

innen meg nem győzök jegyzetelni,elképesztő tudás halmozódik itt fel,gondolok itt kormos kollégára nameg ö.m-re

asszem gyümi hiányában én is hozzá fogok valami gabonához csak figyelmesen böngészni kell itt aztán csak sikerül valami

szóval mindig várom az új hozzászólásokat és a mégújabbakat

le a kalappal uraim,biztos lessz majd kérdésem ha hozzáfogok

még annyit,hogy a jó almapálinka az bizony ott van a szeren csak sokan ócckodnak tőle.tavaly sikerült glostert szereznem igen jó lett az is,először huzták a szájukat a kollégáim hogy alma kóstolás után meg,hogy van-e még

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.26 0 0 464

Jól hangzik, remélem jól sikerül.

 

Jelen pillanatban én is almát főzögetek :) Én nagyon elégedett vagyok vele, nagyon finom alma illata van. 1-2 hónap pihentetés után 40%-on isteni íze van. Elég érdekes dolog amúgy, hogy almapálinkát szinte nem is lehet kapni. Van a boltokban mindenféle mézes-, ágyas pálinka, körte barack, szilva, de alma sehol. Még bodza és szederpálinkát is lehet kapni, alma meg mintha nem is létezne. Nemrég az összes áruházban végignéztem a szeszesital kínálatot, almapálinka hírből se volt. Úgyhogy a jó almapálinkát meg kell becsülni :)

Előzmény: pam-pi (463)
pam-pi Creative Commons License 2011.02.26 0 0 463

Még főzöm az almát, de már a malátát megdaráltam (4kg-ot) Nekem szárított a malátám (by olasz66, és nagyon-nyagyon finom íze van), így turmixgéppel 5 perc alatt daráltam le. Meghagytam 1 kg-ot jó lesz müzlibe:)

A rozslisztről akkor lemondok. A terv: kb 5kg árpa 3 kg kukorica, és 4kg maláta 50l víz.

Előzmény: Törölt nick (461)
Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.02.26 0 0 462

Ismét köszönöm.

 

Ha jól értelmezem a válaszod, akkor 2 thumper-rel 1 lépcsőben kész a vodka.

Ez elgondolkoztatott, hozzá is kezdek hamarosan a gyártásukhoz.

A méretezés 40L-8L-8L, ezt olvastam a régebi hozzászolásodban.

 

Sajnos megmutattam az oldalbordámnak a 460-at. Azóta nyúz, gyártsak neki kahlúa-t.

Megpróbálom. Viszont engem inkább egy rum recep érdekelne, ha van.

(bocs a késői jöszönetért)

 

Üdv.:L-K

Előzmény: öreg-muslica (428)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!