Keresés

Részletes keresés

belmondos Creative Commons License 2014.11.11 0 0 33911

"eperérlelő" a meleg idő.

Előzmény: ninovarga (33906)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33910

remek, koszonom az infot! :)

Előzmény: ninovarga (33909)
ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33909

Egyiknek sincs porzós virága. Két csaj egymás mellett. :)))

Előzmény: zakkwylde873 (33907)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33908

mezbogyoim is elkezdtek viragozni :(

Előzmény: ninovarga (33906)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33907

rojo + tipo  lesz nalam egymas mellett, mire szamithatok ? keresztbeporozzak egymast ?

Előzmény: ninovarga (33904)
ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33906

Ki tudja, most tavasz van-e, nyár, vagy ősz? :)))

 

ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33905

Előzmény: ninovarga (33904)
ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33904

Eddig még magos Rojo gyümölcsöt nem sikerült találnunk, de jövőre teszünk egy kísérletet mesterséges beporzással. (Megpróbáljuk "bevaníliázni".) :)))

Előzmény: diospyros (33892)
ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33903

Saját kezemben tartott, Olaszországból származó Vaniglia gyümölcs. Bronzvörös szín, sajátos állagú és színű gyümölcshús.

 

Előzmény: ninovarga (33902)
ninovarga Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33902

Ha a Tipo kap beporzást egy porzós virágokkal is rendelkező fajtájú kákiról, akkor a termései keményen édessé válnak. Nálam is ez történik Szaguaro topictársunk közeli kétivarú fájának köszönhetően. Hogy még biztosabb legyen a dolog, néhány virágos ágat ideszállítva, ecsettel is segítem a "vaníliázódást". Egy (vagy több) Tipo szaporítóanyag-tétel Vaniglia néven került forgalomba Magyarországon és az ezekből fejlődött fák gazdái abban a hitben élnek, hogy ilyen fajtájuk van. Ha netalán még valamilyen porzós is van a közelükben, akkor ki sem lehet verni ezt a fejükből. Pedig a Vaniglia gyümölcsméret, szín és alak alapján nagyon jól megkülönböztethető a Tipotól. Magyarországon még nem találkoztam egyetlen Vaniglia fajtájú fával sem.

 

 

A képen is jól látható, hogy a kettévágott Tipo gyümölcsben is van egy mag, tehát beporzott virágból fejlődött. A mellette látható Vaniglia termések azonban bizonyítják, hogy a beporzás következtében sem lett Vaniglia a Tipoból.

Előzmény: diospyros (33892)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33901

nalam par napja kezdte csak hullatni a leveleit, a java meg zold.

Előzmény: Martinez Narancs (33899)
successful77 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33900

nálam a lang már totál téli ruhában

Martinez Narancs Creative Commons License 2014.11.10 0 0 33899

Kíváncsiságból kérdeztem, 3 hete kaptam képeket rendelhető jujubákról és teljesen kopaszak voltak.

Előzmény: zakkwylde873 (33896)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33898

ja ertem. egesz nyaron folyamatosan viragzott, de nem kotodott, sztem ez is csak veletlen volt, nagyon fiatal meg. majd 1-2 ev mulva kiderul hogyan mukodik :)

Előzmény: marinmegye (33897)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33897

szerintem azért kérdezi (?)- és engem is érdekelne - mert  ajujuba ilyentájban már jobbára lepotyogott, erjed..szottyad... persze lehet mivel első és egyetlen termés, igy később érett be. vagy fajtajelleg.  

 

Előzmény: zakkwylde873 (33896)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33896

20141109_130302_640.jpg :)

miert ?

Előzmény: Martinez Narancs (33895)
Martinez Narancs Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33895

Ez mostani kép?

Előzmény: zakkwylde873 (33894)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33894

a tavasszal kiultetett kis jujuba elso termese :)

Sz.Misi Creative Commons License 2014.11.09 0 0 33893

Szia Diospyros!

Látom,te is bele bonyolódtál rendesen,mint én is 2 éve....

Láttam egy genetikai családfát a kákikról,ahol a tipo-kat 4 külön ágba sorolják,ezt a fajtát az olaszok nevezték így.Ugyanezen fajták más országokban másképp lehetnek megnevezve...Most a japán kutatások szerint 900 fajta van külön megnevezve,a genetikai kutatások szerint ez a tizede lehet valós marker-eltérések szempontjából.

De nem ez a mi legnagyobb káki-problémánk.

Ukrán,cseh,szlovák stb. kertészek szerint a fagytürésük jobb,ha D.virginiana-ra vannak oltva,az olaszok lótuszra oltják,még délebbre kákira.

Itt Magyarországon nagyon kevés kertész-webshop-os vállalja nyíltan,hogy virginiáná-ra oltja....

Megtudtam,hogy miért is.

A lótusz mag könnyen csírázik(a virginiana nem)az oltványok egyenletesen  fejlődnek rajta(a virginiáná-n nem)minden fajtához jó a genetikai affinitása(a virginiánának nem)

De néhány előnye is van a virginiánának:jobb fagytűrést kölcsönöz az oltványnak,50%-al kevesebb víz igénye van azonos mennyiségű terméshez,a keményen-édes fajtákhoz jó az affinitása(a lótusznak rossz)

A virginiana alanyra oltás szeszélyes,lesz köztük amelyik nem támogatja a fajtát egyáltalán,lesz amelyik gyengén támogatja,és lessz,amelyiken erőteljesen nő az oltvány,na ezt az egyedet tartjuk majd meg magunknak!

Magos,vagy magnélküli?

Csak néhány fajtánál írják le a jobb termés kötődéshez a beporzást,a tápozott-öntözött termelők látszólag nem használnak porzókat.Namost,ha arra gondolsz,hogy a beporzástól függően édes fajták a fáról akár ehetőek lesznek,elkell szomorítsalak,nem tudod szétvállogatni...

Alapjáraton a káki 2-évente termő,a minden évben egyenletesen termők pont ezek,amiket itt nálunk megtalálsz,tipo,royo,vaniglia,ciocolattino,sharon(triumf) jiro,fuyu.

Tehát nem kell kínából exportálni igazán strapabíró kákit,itt magunk is előállíthatjuk...Itt a fórumon olvastam,hogy valaki 2 méteres alanyra oltott jiró-t,ami nem lótusz volt,(szerintem csakis virginiana lehetett)

és a jiró jó fagytürő lett tőle.Távlati tervemben van nekem is ez.

További jó olvasgatást,itt sok mindenről szokott szó lenni...

 

Előzmény: diospyros (33892)
diospyros Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33892

Itt olvastam:

"Vannak olyan datolyaszilva fajták, melyek külső idegen beporzás esetén a rajta lévő gyümölcsökben magok fejlődnek és  így keményen édessé válnak.

Ilyen a Vaniglia is."

ÉS:

PVNA (pollination variant non astringens ): idegen beporzással édes , a gyümölcsben magok  lesznek, a húsa sötétebb lesz és nem tartalmaz csersavat.

 

A TIPO PVNA, tehát magok lesznek (lehetnek) benne idegen megporzással.

De így legalább édesebb is lesz? Nincs saját tapasztalatom, ha valaki tudj a kimerítő választ, írja meg. Köszönjük! (A magtól félők... :)

 

Itt egy jó leírás (Tipo = PVNA):

http://kertem.mindenkilapja.hu/html/18196840/render/datolyaszilva

Viszont itt azt írja, hogy a Vaniglia nem PVNA, hanem PCNA  típus = beporzástól függetlenül gyümölcseik keményen is édesek. (Ilyen még: Hana Fuyu, Choccolatino - bár egy helyen erről is azt olvastam hogy PCA :)

 

Egy német oldal is azt írja, Tipo = PVNA:

http://kaki-info.de/sortenuebersicht/diospyros-kaki--3-0020.html

 

Itt ezek szerint itt egy tévedés, Tipo = PCA:

http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/node/655

 

Úgyhogy ember legyen a talpán, aki kezdő diospyros kertészként ki akarja hámozni, mi az igazság! Legjobb, ha ültetsz sok félét, és meglátod. A maggal nyerhetsz is, mert ha igaz, akkor a beporzástól édes(ebb) lesz a gyümölcs. Néhány magért talán megéri.

Szerintem a Rojo Brillante pl. nem fog magot nevelni, ha van mellette Tipo.

Rojo (vagy Rosso, vagy Red Bright) Brillante PCA =

http://kaki-info.de/sortenuebersicht/diospyros-kaki--3-0020.html

Alapvetően magnélküli. PCA: megporzással sem lesz édes, csak utóérlelve, így magot sem nevel? (Kóstoló: Intersparban most 149 Ft/db)

Ha valakinek vannak tapasztalatai, kérem írja meg - Főleg Rojo + mag kérdésben! Köszi

Előzmény: successful77 (33882)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33891

Hogy utána megint eladhassák a kifagyott helyére...

Előzmény: zakkwylde873 (33889)
Bodolo Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33890

 

Jó estét,

 

én saját magam oldom meg,mert nagyon drága.

 

most mirtuszfügére és szurinámi cseresznyére " hajtok "

 

Üdv

 

Péter

zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33889

en sem ertem miert nem a nagyobb fagyturesu orosz hibrideket forgalmazzak...newgardenben pont errol beszelgettem a kertesszel...uzletpolitika ?

Előzmény: Lactarius Curtis (33888)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33888

Amik aztán  az első -18-nál vagy -20-nál kifagynak.

Előzmény: zakkwylde873 (33885)
emendasajt Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33887

Irreálisan sokba kerülnek... Ennyit nem szabad kifizetni értük!

Előzmény: zakkwylde873 (33885)
baby-lon Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33886

Válaszolhatnál legalább az emilekre...

Előzmény: _attis (33883)
zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 33885

hatha valakit erdekel, az obudai newgarden-ben van meg par db hana fuju 17e, a borhykertben pedig tipo es rosso brillante 13e, nagyobb 150cm-es novenyek.

zakkwylde873 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 33884

en is epp azon filozom, hogy a kistipo :) melle veszek meg egy fajtat, de az dilemmam, hogy akarok e magos termest enni par ev mulva vagy inkabb jobban jarok a magnelkulivel...

Előzmény: successful77 (33882)
_attis Creative Commons License 2014.11.06 0 0 33883

Nikita és Russian elfogyott.

 

Előzmény: Géisti (33881)
successful77 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 33882

Tescoba ez a fajta jön. Amugy ezekbe miért is nincs mag?

Mert mindegyik fa rojo? Vagyis ha egy tipo is lenne az ültetvényben, akkor rengeteg magos termés lenne?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!