Másabb cefrézni. Ez a melegítgetés elég furcsa! Az illata nekem finom, de a családom többet nem engedi behozni a házba a cefrét:) Bízok benne, hogy a muslicák legalább elkerülnek. Lehet engesztelésül nekem is Kahluát kell majd készítenem:)
Én egyébként azért nem raktam bele sok kukoricát, mert a Jim Beam nem ízlett.
Viszont ha kifőzöm és nem fogok találkozni a jellegzetes whisky illattal akkor lehet ez sem fog:(
Ha hétvégéig kiforr akkor majd beszámolok a tapasztalatról.
Az első cefréd próbáld úgy csinálni, hogy a lehető legkisebb mennyiségben. Ez lesz az első, nem kell tökéletesnek lennie: ebből adódóan, ha mégsem az, ne menjen kárba. Tehát fölösleges több száz litert készíteni egyszerre. A főződ kapacitásától függően azt javaslom csinálj egy főzésre valót. Azt mindenesetre figyelembe kell venned, hogy sose az üst 60-70%-át lehet csak megtölteni cefrével, mert habzik.
Öreg-muslica a 452. hozzászólásában leírta, hogy melyik gabonától mit várhatsz: a kukorica édes kukoricaízt ad, az árpa malátásat (vagy az egyszerűség kedvéért áztatott árpaízt), a búza meg elég jellegtelen, de van egy kis édeskés mellékíze, meg egy kis gabonás illata.
A múlkor említetted, hogy borba áztatott forgáccsal akarsz érlelni. Ez esetben azt javaslom koncentrálj az árpára, és a búzára, de használhatsz kukoricát is, csak ne sokat. Emellé 20%-nyi maláta (az olcsóbb fajta, az íze úgysem lesz benne a kész párlatban) , cukorosítónak. De ha szimpatikus a kukoricawhisky, akkor 80%-ban kukoricát használj (a másik 20% amúgyis a maláta).
Március 16-án lesz két éve, hogy öngyilkos lett az öreg, valószínűleg azért tette, hogy elkerülje a börtönt. Egy ilyen vén csirkefogót börtönbe küldeni... ebből is látszik a bűn elkövetés és a törvénysértés seholsem ugyanaz. Tényleg különös karakternek látszik, de nekem szimpatikus az öreg. Lelkes amatőröknek ideális példakép :)
Azt hiszem ez az illat nem a gabonapárlat sajátja, hanem az érlelés során alakul ki. Ehhez persze nem mindegy milyen hordót használunk érlelésre, pl. borokon sem érződik ez az illat. Elég nehéz úgy beszélni erről a bizonyos illatról, hogy pontosan nem is tudom megfogalmazni hogy milyen is. Soha máson nem éreztem ilyen illatot, csak whisky-n.
Erjedés közben csak a szén-dioxidot érezni, ez természetes. Ne aggódj, kifőzés után megjelenik minden illat, aminek kell. Persze ne ugyanarra számíts, mint amit a cefre főzésekor tapasztaltál, de abban biztos lehetsz, hogy nem fogsz csalódni. Szeszfoktartalom mellett a mennyiséget is nézni kell. 5-6 liter iható 40% párlat szerintem elsőre elég jó eredmény lenne. Olvastam hogy mit írtál a főzésedről, de szerintem annak a 2 kg malátának és elégnek kellett lennie az elcukrosításhoz. 4-5 nap alatt ki kell neki erjednie.
Nem látok más utat, mint hogy feláldozod magad az ügy érdekében…….A legtöbb amit felajánlhatok az az együttérzésem…. De gondolj arra is, hogy nem öncélúan hozod ezt az áldozatot, hanem egy lelkes hobbista közösségért is aki a bizalmát helyezte beléd…..
Türelmetlenül várjuk a beszámolódat! ( 12 vizsgálatnál többet ne vállalj egy este……)
Egy kicsit félek, hogy az enyémből is hiányozni fog ez az illat. Most ahogy erjed nem nagyon érzem rajta. A főzőm meg egy az egyben visszaadja az illatokat. Lehet, hogy utólag kell beletenni valamivel?
Amúgy már mind a két hordóm forr:) Naponta kétszer (igaz csak délután) nyomkodom a bundát. Ahogy elalszik a gyufa a cefre felett főzöm. Mennyi az a szeszfoktartalom amire rá lehet mondani, hogy jól sikerült. Melegen az erjedés kb hány napig szokott tartani?
A cefre legalább 80%-ban kukoricából volt. A maradék 20% az árpamaláta volt.
Félreérted, egy szóval se mondtam, hogy gondom lenne az ízével. Igazából nagy kukoricás vagyok, minden fajtájában szeretem a kukoricát. Szimpatikus is nekem a kukorica whisky, és ennek is mindenképpen lesz folytatása...
Csak van az az illat, amelyik minden általam kóstolt whisky-nél ott volt, ebből viszont hiányzik. Tulajdonképpen azt se tudom kifejezni milyen illat pontosan, de hiányzik. Eddig minden kanadai és skót whiskynél éreztem. A hét végére mindenképpen behozom a lemaradásom, és összehasonlítom a sajátom ízét egy hivatalossal.
A rozs is jól hangzik, csak nekem azt körülményesebb beszerezni. De egyszer feltétlen kipróbálom.
Elöször tervezd meg a cefre összetételét. Ha kevés lesz benne az árpa, akkor nem érdemes drágát venni. Különben is, ki akarod egyszer próbálni a malátázást lépésröl lépésre . Nem ?
Ilyenkor hasznos egy kockás füzet, írj le minden részletet, késöbb nagyon jól jön majd…..
Szépen néz ki a whisky-d. Mi volt a cefre összetétele ?Az ízén is javított a pörkölt maláta ?
Most már képzeletben elötted van , hogy milyen lehet a 100% corn whiskey íze. A kedvelöi kifejezetten ezt az ízt keresik benne. Én is szeretem. De nem vagy egyedül, nem mindenki szereti…..Próbáld meg csak 10-15% kukoricával, vagy hagyd ki teljesen.
A hiányolt bizonyos illattal kapcsolatban : próbáld meg vagy 10% -kal magasabban kezdeni a szívét. A legjobb a 80 és a 65% közötti rész….
Egyébbként lehet 100% rozsból is jó whiskey-t csinálni. Próbáltam már malátázva és a maláta nélküli módszerrel is. Ajánlom figyelmedbe……..
Az úr neve Marvin “Popcorn” Sutton, ( ha így keresed, még több videot találsz).
Legendás moonshiner , 2009-ben halt meg néhány nappal a börtön büntetése(szeszfözés miatt) megkezdése elött. Már súlyos beteg volt. Az özvegye eladta a receptet egy kis whiskey fözdének, így már boltban is kapható(beföttes üvegben) a White Dog XXX.. Country zene stárok segítségével múzeum nyilt tavaly a városában. Sokan szerették, kölönös karakter volt…..
Elkészítettem a Kahlúa-t a leírásod alapján. Nem tudom milyen az eredeti, de nekem még érlelés nélkül is ízlik. 3 hónap múlva lesz a születésnapom, akkor megismertetem a célközönséggel és közvéleményt kutatok.
Én olasz-tól vettem 250 Ft-ért kilóját. Nagyon jó ízű és könnyű volt darálni.Kiváncsi vagyok milyen lesz. mert egy kicsit lehet, hogy elszúrtam. Lézeres infra hőmérővel néztem a cefre hőmérsékletét (tudom, hogy folyadékra nem a legjobb de ez volt kéznél), és becsapott. A maláta egyik felét (2kg) olyan 70-75C körül tehettem bele. Mivel összecsomósodott gyanús lett a dolog, és megnéztem kazán hőmérővel, Így derült ki, hogy rosszul mér az infra. A maradék 2 kg-t már 65 C -nál raktam bele, de nem tudom, hogy elég lesz-e a 10kg árpához, és a 3 kg kukoricához:( Sajnos jódot sem kaptam a gyógyszertárban. Mikor kérdezték mire kell azt mondtam, hogy a fiamnak kell kisérlethez, keményítőt akar kimutatni vele. Erre kevertek valamit (ingyen), de ezt ahogy hozzáraktam a cefréhez rögtön megfeketedet. Végül 3 órát hagytam 60-65 C körül (még ekkor is feketedett a trutyi) , és ma délutánra hűlt le 20C -ra. Ma raktam bele élesztőt. Két 60 l-es hordóba van. Az egyikbe sütőt a másikba olasz féle fajélesztőt. A sütő élesztős már forr javából, az egész házat belengi a finom cefre illat:) ( A fürdőbe raktam radiátor elé)
Amúgy elég macerás a cefrézés! Legközelebb nyáron csinálom, akkor benne hagyhatom a pálinkafőzőbe (ebben melegítettem a cefrét), és amikor kifort főzhetem is.
Nem tudom, hogy a darált dolgokat nem lehetne-e, hideg vízben csomómentesen elkeverni, és így elkezdeni melegíteni. Nekem cumi volt csak a betöltő nyíláson keresztül elkavarni az összeált darabokat.
Nem hangzik rosszul, de használhatsz falécet is (az jobban hasonlít a hordódongára). Én a cefre főzésével egy időben áztatnám be, és hagynám ázni amíg el nem jutok a lefőzésig. Aztán csak kiszárítod, és mehet is bele a kész párlatba. Először használj valami egyszerűbb italt, mert ha nem vagy elégedett, legalább az nem megy kárba. Én egy olcsó sört javasolnék.
Az előző kérdésedre lenne egy tanácsom, ha elfogadsz egyet:
A bolti sörmaláta is jó. Csak akkor gondolkodj minőségibb (drágább) maláta beszerzésében, ha csak azt akarsz cefrézni. Ha cukrosításra használod, bőven megfelel az olcsóbb, mivel csak az elcukrosítani kívánt gabona 20%-ára van szükséged belőle. Ez a 20% meg nem ad sok ízt.