Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.06 0 0 521

A Canadian Special Old márkánsabb mint a Black Velvet, eléggé kukoricás, rozsos íze van.

Nem tudom mi a gond a Black Velvettel, szerintem jó whisky, finom diós illata van, kissé karamellás ízzel. Bár az igaz, hogy az alapanyag tényleg nem érződik rajta... én legalábbis az íze és illata alapján meg nem tudnám mondani, hogy miből van.

Előzmény: cloaked (520)
cloaked Creative Commons License 2011.03.06 0 0 520

Többször szóba jött már a Canadian Special Old, mint olcsó, de jó whisky.

 Milyen ez pontosan? Mert legutóbb Black Velvetet vettem "koktélwhiskynek" (ugye szintén kanadai), de megbántam, mert olyan jellegtelen, szinte "karamelles vodka"... a Canadian karakteresebb valamivel, vagy van más whisky, amire hasonlít?

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.06 0 0 519

A thumper létezéséről én se nagyon tudtam eddig, csak öreg-muslicától hallottam (olvastam) róla először. Magyarországon szinte egyáltalán nem ismert, de Amerika felé a legegyszerűbb házi kis szeszfőzőről sem hiányzik legalább egy thumper. Egyszerű, és gazdaságos, rengeteg energiát takaríthasz meg vele. És még megépíteni se túl nagy ördöngősség egy ilyet. 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (515)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.06 0 0 518

Próbáld másképp nézni a dolgot…..Egyikünk homlokához sem tart fegyvert senki, hogy ezt csinálni kell…..A másik, hogy nem kell mindenkinek mindenféle italt csinálni……

Olvass vissza a forumban, válassz ki egy vagy két italt(receptet) amit gazdaságosan meg tudsz csinálni az adottságokhoz mérten és azokra koncentrálj…..feltételezek legalább egy alapszintü pálinka-fözö gyakorlatot. Ha bolti vodka gazdaságosabb a Kahlúahoz, akkor abból kell csinálni…..Gyakorlatom szerint a whiskey a lególcsóbban készíthetö italok egyike….Próbálj ki ezt is azt is, aztán megtalálod ami legjobban passzol neked….(ez nem házasság, késöbb változtathatsz rajta…..)  Azt bátran állítom, hogy senki sem az anyatejjel szívta magába a tudását, szóval mindenki kezdte valahol….

 

Igen, sört is fözök, ha jól számolom 19 éve többnyire a saját sörömet iszom ( dark ale ).

Borom (saját szölöm,gyümölcsfák  kisebb nagyobb terület) mindig is volt egy évre való vagy több. Innen csak egy lépés a gyümölcs pálinka, törköly, borpárlat stb. De ez  már egy másik történet.

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

Előzmény: KRISZ2007. (512)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.06 0 0 517

Valami nem jól sikerült…………na még egyszer…

 

 

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.06 0 0 516

Thumpert csak üstre lehet tenni.

Három fö csoportja van a lepárlóknak :

 

Üst

Frakcionáló oszlop

Reflux oszlop

 

( Használd a fórum keresöjét egy-egy témára. Pl. thumper..(#229))

 

ö-m

 

 

ez egy tipikus refux oszlop:

 

 

 

 

Előzmény: KRISZ2007. (515)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.05 0 0 515

Közben vissza is olvasgattam. Látom ez egy azaz kettő kis tartályka, amibe belemegy a pára, majd a következő párák tovább melegítik, és az erősebb pára megy tovább. Okos!

A reflux, meg az amikor egy henger van a fözőn, aminek a tetejébe csöveken visszavezetik a hűtőből a forró vizet az lehűti a párát, és az visszafolyik a tartályba, és csak az erősebb pára megy tovább a thumperbe.

Jól értem a dolgokat?

A thumperbe a főzés kezdetekor sima vizet kell tölteni ha jól gondolom?!

Na lesz elfoglaltságom a közeljövőbe. Kár, hogy annyi sok a munka és kevés idő marad az ilyesmire.

Előzmény: Törölt nick (514)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.05 0 0 514

Thumper néven keresd. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, akkor öreg-muslica az illetékes.

Előzmény: KRISZ2007. (513)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.05 0 0 513

Rektifikáló?! Hm. Utánanézek! Köszi.

Előzmény: Törölt nick (511)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.05 0 0 512

Gondoltam, hogy ezt fogod írni. Persze igazad van.

4X főzni, tiszta csőd. Többe kerül a főzés (gáz), mint a cefre. Mindegy azért majd megpróbálom.

Sört is szoktál főzni? Minden második hétvégén főzök. De persze nem elég, pláne ha összejövünk páran. Ott is fejlesztenem kellene. Sajnos nálunk is világválság van.

Előzmény: öreg-muslica (510)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.04 0 0 511

Hát a diszperzit ízt nem tudom honnan eredhet, tudtommal ha az a kevés maláta adna a cefrébe ízt is, akkor sem ilyen jellegűt. Valami nálad nagyon félrement. A deflegmáló nem fog ízteleníteni, kevered a rektifikálóval. Olvass vissza a fórumon, találsz majd megoldást, és ha komolyan gondolkozol egy kis átalakításban, akkor egy kis ügyességgel még költségekbe se kell magad verni. 

 

Jó olvasgatást

Előzmény: KRISZ2007. (508)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.04 0 0 510

Honnan tudod, hogy paradicsom ízü, ha sose csináltad ? Már csináltam 1-2 fürdökádnyi vodkát ebböl  az évek alatt, de egy se volt paradicsom ízü.

Ha a tied az lesz , akkor házon belül keresd a hibát.

Százezrek használják szerte a világon nagy megelégedéssel…..

Ja, még valami. A vodkát és gint minimum 3-szor kell lepárolni. Ha pálinka-fözöd van akkor négyszer.

ö-m

 

Előzmény: KRISZ2007. (508)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.04 0 0 509

Milyen az íze? Mármint van egyáltalán?

Majd ezt is visszakeresem. Ez a paradicsomsűrítményes? Van az egyik boltban egy olasz sűrített paradicsom, 168ft 40dkg, és nagyon extrém sűrű. (Vagy nagyon kell rázni a dobozt, hogy meginduljon, vagy egyszerűbb kikanalazni.) :)

Előzmény: tomobi74 (506)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.04 0 0 508

Paradicsomosat még soha. Párszor csináltam olyat, hogy csíráztattam árpát, amikor kicsírázott, ledaráltam, felöntöttem vízzel, cukrosítás, stb. Belekevertem még plussz pár kiló cukrot, beélesztőztem. Pár nap alatt szépen le is erjedt. Kifőztem kétszer, de még az aktívszenes többszöri szűrés után is olyan távolról valami diszperzit szerű undorító ízt éreztem. Persze lehet, hogy ha háromszor főztem volna akkor nem lett volna olyan.

Meg néztem az Olasz66 webshopjában, hogy lehet kapni deflegmátor csövet. (Rohadt drága.) Vagy 1m hosszú 15-20cm átmérőjű rézcső, fölül hőmérővel. Arra gondoltam, ha egy ilyen be lenne építve, lehet sokat javítana az ízeken. Sajnos nagyon drága a gáz. :(

Majd a hétvégén végig olvasgatom ezt a fórumot is, mert emlékszem régebben olvastam valami egymenetes megoldást is.

Előzmény: öreg-muslica (505)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.04 0 0 507

Megpróbálok összehozni valamit. Köszi.

Előzmény: Törölt nick (504)
tomobi74 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 506

Próbáld ki Ö-M szupermarket cefre receptjét! Garantált a siker( nekem összejött gond nélkül)! Mostanában főzőm, majd beszámolók róla.

Előzmény: KRISZ2007. (503)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.04 0 0 505

Hányszor föztél már cukor cefréböl (paradicsomos ) vodkát ?

Hányszor pároltad le ?

 

ö-m

 

Előzmény: KRISZ2007. (503)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.04 0 0 504

A cukorcefre azért nem erjed meg önmagában, mert az élesztők nem tudnak benne szaporodni. A cukor és víz keverékében nincs meg az ideális tápanyag, ami ehhez szükséges. Gabonában, gyümölcsben megvan, de a sima cukorban nincs. 

 

Gazdaboltokban kapni lehet élesztő tápsót. Ha nem akarsz mellékízeket, használj olyat. Ezzel a homedistiller.org is hosszasan foglalkozik, szótárazz egy kicsit, erről az oldalról sokmindent tanulhatsz egy kis fáradsággal. A táblázatban ott is van: 5 kg cukor + 60 g tápsó + 20 l víz + élesztő - -> 20,5 L 14,7%-os cefre (a sima élesztők 14% felett elpusztulnak, tehát inkább csak 14%)

 

Sok sikert

Előzmény: KRISZ2007. (503)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.04 0 0 503

Üdvözletem az URAKNAK! Krisz vagyok. Jó kis topik! :)

Ettől a Kahlua recepttől amint olvasom nagyon finom végeredményt kap mindenki. Meg fogom próbálni én is. Csak arra gondoltam, hogy valami egyszerű ízmentes alapanyag kellene hozzá, amiben kukorica, meg mindenféle más gabona vagy paradicsom ízek sincsenek. Találtam is egy külföldi oldalt, ezt:

http://homedistiller.org/wash-sugar.htm

Az itteni receptben, csak víz cukor, meg mindenféle adalék van. Csak nem tudom mik ezek.

LÉcci nézzétek már meg, hogy ez a recept mennyire kivitelezhető kis hazánkban. Mármint, hogy lehet e kapni nálunk is mindent hozzá.

Az olyan lebukós zugszeszfőzők mi a fenét tesznek a cukorcefrébe, hogy az kierjed? (Mert én egyszer próbáltam, és a cukros vízet az élesztő nem erjeszti le. Sajnos.)

Előre is köszi a segítséget.

Előzmény: öreg-muslica (460)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.04 0 0 502

Szerintem a jellegzetes whisky illat nem a főzés során keletkezik, hanem az érlelés alatt. A kérdés az, hogy gyorsérleléssel is megjelenik-e.

Előzmény: pam-pi (501)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.02 0 0 501

Másabb cefrézni. Ez a melegítgetés elég furcsa!  Az illata nekem finom, de a családom többet nem engedi behozni a házba a cefrét:) Bízok benne, hogy a muslicák legalább elkerülnek. Lehet engesztelésül nekem is Kahluát kell majd készítenem:)

 

Én egyébként azért nem raktam bele sok kukoricát, mert a Jim Beam nem ízlett.

Viszont ha kifőzöm és nem fogok találkozni a jellegzetes whisky illattal akkor lehet ez sem fog:(

Ha hétvégéig kiforr akkor majd beszámolok a tapasztalatról.

Előzmény: templomhegyi (499)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.02 0 0 500

Tényleg nagy gondban vagy, nem mondom :)

Az első cefréd próbáld úgy csinálni, hogy a lehető legkisebb mennyiségben. Ez lesz az első, nem kell tökéletesnek lennie: ebből adódóan, ha mégsem az, ne menjen kárba. Tehát fölösleges több száz litert készíteni egyszerre. A főződ kapacitásától függően azt javaslom csinálj egy főzésre valót. Azt mindenesetre figyelembe kell venned, hogy sose az üst 60-70%-át lehet csak megtölteni cefrével, mert habzik. 

 

Öreg-muslica a 452. hozzászólásában leírta, hogy melyik gabonától mit várhatsz: a kukorica édes kukoricaízt ad, az árpa malátásat (vagy az egyszerűség kedvéért áztatott árpaízt), a búza meg elég jellegtelen, de van egy kis édeskés mellékíze, meg egy kis gabonás illata.

 

A múlkor említetted, hogy borba áztatott forgáccsal akarsz érlelni. Ez esetben azt javaslom koncentrálj az árpára, és a búzára, de használhatsz kukoricát is, csak ne sokat. Emellé 20%-nyi maláta (az olcsóbb fajta, az íze úgysem lesz benne a kész párlatban) , cukorosítónak. De ha szimpatikus a kukoricawhisky, akkor 80%-ban kukoricát használj (a másik 20% amúgyis a maláta). 

 

Remélem segítettem.

 

Előzmény: templomhegyi (497)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.02 0 0 499

hali

gondolom másabb ez mint gyümit cefrézni dehát ezt is érdemes megtanulni

néhány cefre után már itt is rutinosabb leszel

remélem ez a mostani is jól sikerül csak kell az embernek a sikerélmény no meg a whisky se rossz

Előzmény: pam-pi (483)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.02 0 0 498

lélekben veled vagyunk és támogatunk

Előzmény: Törölt nick (494)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.02 0 0 497

szép napot úraim

bajban vagyok van itthon 15kg kukoricám 4 kg árpám 4kg búzám meg pár kiló cukrom

na szóval annyi itt az infó meg a tudás,hogy még nemtisztult le bennem ,hogy melyikhez fogjak hozzá

hétvégéig eldöntöm,hogy mi legyen de a tanácsokat szivesen fogadom

az eddigi biztatást,segitséget is megköszönöm

azért nem olyon könnyü szakma ez

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.02 0 0 496

Várjuk a visszajelzést!!!!

ö-m

Előzmény: tomobi74 (484)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.01 0 0 495

Március 16-án lesz két éve, hogy öngyilkos lett az öreg, valószínűleg azért tette, hogy elkerülje a börtönt. Egy ilyen vén csirkefogót börtönbe küldeni... ebből is látszik a bűn elkövetés és a törvénysértés seholsem ugyanaz. Tényleg különös karakternek látszik, de nekem szimpatikus az öreg. Lelkes amatőröknek ideális példakép :)

Előzmény: öreg-muslica (485)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.01 0 0 494

Igen, tudom hogy nincs más út...

De tudom hogy ez a kötelességem és akármennyire és szörnyű ami rám vár, feláldozom magam... helyettetek is.... mindig is mártír akartam lenni....

 

Majd beszámolok!

 

A sofőr intézése már folyamatban van, a kutyám épp most csinálja a jogsit.

Előzmény: öreg-muslica (492)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.01 0 0 493

Azt hiszem ez az illat nem a gabonapárlat sajátja, hanem az érlelés során alakul ki. Ehhez persze nem mindegy milyen hordót használunk érlelésre, pl. borokon sem érződik ez az illat. Elég nehéz úgy beszélni erről a bizonyos illatról, hogy pontosan nem is tudom megfogalmazni hogy milyen is. Soha máson nem éreztem ilyen illatot, csak whisky-n.

 

Erjedés közben csak a szén-dioxidot érezni, ez természetes. Ne aggódj, kifőzés után megjelenik minden illat, aminek kell. Persze ne ugyanarra számíts, mint amit a cefre főzésekor tapasztaltál, de abban biztos lehetsz, hogy nem fogsz csalódni. Szeszfoktartalom mellett a mennyiséget is nézni kell. 5-6 liter iható 40% párlat szerintem elsőre elég jó eredmény lenne. Olvastam hogy mit írtál a főzésedről, de szerintem annak a 2 kg malátának és elégnek kellett lennie az elcukrosításhoz. 4-5 nap alatt ki kell neki erjednie.   

Előzmény: pam-pi (491)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.01 0 0 492

A kóstolás  tünik az egyetlen járható útnak….

Nem látok más utat, mint hogy feláldozod magad az ügy érdekében…….A legtöbb amit felajánlhatok az az együttérzésem…. De gondolj arra is, hogy nem öncélúan hozod ezt az áldozatot, hanem egy lelkes hobbista közösségért is aki a bizalmát helyezte beléd…..

 

Türelmetlenül várjuk a beszámolódat!  ( 12 vizsgálatnál többet ne vállalj egy este……)

 

ö-m

 

 

 

……vagy gondoskodj egy soförröl…….

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!