4-5 évig "testépítettem" rendesen, aztán meguntam, már persze nem sok maradt az izmokból :) Most rájöttem, hogy szeretnék gyorsan futni, robbanékony lenni. (a heti 1 óra focizáskor jól jönne) Tudnátok valami kezdő edzéstervet tanácsolni ezen célok eléréséhez?
Csak figyelj megadra, az emberi test azért érzi, hogy mire van szüksége. Edzésen is az izom összehúzódására és kinyújtására figyelj, ne a súlyra.
Nekem a nagy melegben 2 hétig nem volt kedvem se futni, se kondizni. Nem is csináltam egyiket se, mégse volt emiatt lelkiismeret-furdalásom. Most hogy újra nekiálltam, nagyon jól esik az edzés.
pff, ma -talán először- megtapasztaltam, milyen is egy sz_r edzés.
Ment minden rendesen, még emeltem is a súlyokon a rendnek megfelelően (heti 0,5-2 kilóig szoktam egy-egy gyakorlat csúcssúlyát emelgetni), de mégis rosszul éreztem és érzem magam.
Az izmok dolgoztak, de a testem kegyetlenül le van gyengülve - Ti biztos tudjátok, miről beszélek. El is ment a kedvem a hát és váll rész után, és a mellhez húzás+egykezes dt oldalemelés és nakból nyomás+előre emelés után a tricepsz gyakszikat és a szokásos 50 felülést már nem csináltam meg.
Remélem csütörtökre rendbe jövök, mert akkor mell+bicepsz lesz...
Súlyom 67.5 most az edzés után, de hozzáteszem, hogy bevertem fél liter getorédet, így sztem csak ez adja azt a fél kilót :-). Nem is mérem most magam egy ideig, mert ez is csak elveszi a kedvem. Félek, hogy nem lesz annyira könnyű visszaszedni az elvesztett tömeget, mégha íly csekély is.
Ja, érdekesség: edzés után vércukrot mértem: 4,6 - ez teljesen normális, akár örülhetnék is neki. Tudván azonban, hogy a getorédben 30g ch volt, azt kell higgyem, hogy az edzést alacsony vércukorral kezdtem, ami okozhatta-okozhatja a mostani szédülgetős, elgyengült közérzetet. Több cukor kell, vagy kevesebb inzulin.
Milyen gyakorlattal lehet a vállat szélesíteni? (jelenleg előreemeléseket csinálok)
és lenne még egy kérdésem: milyen gyakorisággal edzzek? (A - mell, váll B - bicepsz tricepsz) A,B,A,B és pihenőnap majd ismét ugyanez és két pihenőnap és elölről az egészet vagy A,B pihenőnap, A, B ... ?
Felüléshez hozzátenném, hogy a deréknak a földön kell maradnia (legalábbis a tesitanárom szerint) én mindennap csinálok 2* 50 hasprést és 2*50 olyan felüléást ahol a térdem folyamatosan felfelé néz. persze néha pihenőnapokat is beiktatok
Tegnapi tapasztalat: a hőmérséklet jelentős visszaesésével ismét jobban megy a fekvenyomás. Nem volt különösebb gondom a 80-nal, kis segítség kellett csak.
Mától kihagyom az egykezes súlyzós áthúzást...úgyis többen mondtátok, hogy mellre nem az igazi (bár a budíbuilder-en azt írták, hogy jó...).
Helyette keresek valami mást a fekvenyomás+tárogatás mellé.
Van egy csigával rendelkező fekpadom már, azt kéne valahogy befogni.
És képzeljétek: elmúlt a felüléstől való iszonyom. Vagy 3 hete kezdtem el 50-et csinálni mindig az edzés végén, de az első két alkalom után úgy éreztem, hogy beszarok tőle.
Nem tudtam aludni, menni, ülni, semmi! Még a fekvenyomást se tudtam csinálni normálisan, mert nem tudtam befeküdni a rúd alá, annyira fájt!
Mára "megszokta" a hasam azt az 50 felülést, csak a gerincem mellett feszít kicsit, amikor csinálom, sajna.
Ha kétkezes egyenes rúddal csinálok bicepszezést, mi a jó fogástávolság? Legyenek minél közelebb a kezeim, akár vállszélességnél közelebb is? Így mintha jobban a bicepszre menne a terhelés, nem?
Vagy inkább szélesebbel emeljem? Ilyenkor úgy érzem, hogy a váll többet besegít...
És a nyak mögüli kétkezessel való nyomásban? Ott mit javasoltok, szűk vagy szélesebb fogást? Természetesen a vállat akarnám elsődlegesen edzeni (nem a hátat).
aztán érzésre beleteszek 2-3 nap pihenőt (a láb elött, után mindig van!!!) az is megesik, hogy a kar napot kettészedem, a bic ilyenkor a mellnap után van, a tricepsz meg vállnap után.
most hogy így súlyzózgatok eszembe jutott hogy mi lenne ha a megosztott edzéstervbe egyik nap mell másik nap bicepsz és tricepsz harmadik nap pedig hát és váll lenne, mert ha egyenként edzem meg őket alaposan akkor sokkal többet is tudok belőle csinálni (mert más izomcsoport gyakorlata nem fáraszt le) mi a véleményetek erről?
Tudod, ugye, hogy nem a fehérje, hanem a szénhidrát adagodhoz kell belőni az inzulinadagokat?!
Ha fejlődni szeretnél, akkor a fehérjebevitelt emelni kell. Ezzel kapcsolatban két dolog.
1. A fehérje beépüléshez is kell az inzulin. Ehhez viszont több inzulint kell bevinned. Viszont akkor meg kell emelned a szénhidát bevitelt is.
Testépítőknél ez fordított gondolatmenet, ők azért visznek be a fehérjével gyors hatású szénhidrátot, hogy gyorsan emelkedjen a vércukor, és ez nagy mennyiségű inzulin reakciót idézzen elő a hasnyál-mirigyben.
2. A túlzott fehérje bevitel károsíthatja a vesét. A cukorbetegek veséje amúgy is veszélyeztetett szerv. Hosszú távon nem biztos, hogy érdemes kockáztatni.
Szóval szerintem egy hozzáértő dokival kellene erről beszélgetni. Az én tapasztalatom alapján egy "egyszerű" belgyógyász ezekhez a dolgokhoz nem ért alaposan (sport+diabetes), keress kapcsolatot a Sportkórházba, ott van ilyen doki.