Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3216

Kénytelenek olcsók lenni.

"First Solar not only closed its big German factory and cut production elsewhere a few years back, it also carried out a critical self-review and put more focus on improving its technology’s ability to convert sunlight into electricity. Historically, First Solar’s panels weren’t as efficient as its rivals, but it excelled at manufacturing them a lot more cheaply. But that advantage eroded when its Chinese competitors expanded production and sold their products at below fair market value. There’s an ongoing trade case against Chinese manufacturers in the U.S. that looks at the Chinese manufacturers’ pricing strategy and whether they have received unfair subsidies from the Chinese government."

http://www.forbes.com/sites/uciliawang/2014/12/03/guess-who-are-the-top-10-solar-panel-makers-in-the-world/3/

Előzmény: Krinyo (3215)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.08 0 1 3215

És attól olcsó a koreai panel is. Értem. :)

Előzmény: Törölt nick (3214)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 -1 0 3214

Kínában biztosan.

Előzmény: Krinyo (3213)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3213

A napelemtáblák gyártását? Hol?

Előzmény: Törölt nick (3212)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 -1 0 3212

Mert szénné dotálja az állam.

Előzmény: K.Roberto (3211)
K.Roberto Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3211

A napelemek ára miért csökkent a tömeggyártás hatására?

Előzmény: naox (3208)
kiggyo Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3210

Mondjuk azért mert mióta világ a világ így szokott történni. A drága technológiát megfizeti aki megtudja, kifizetődő lesz a fejlesztés. Aztán minél elterjedtebb annál olcsóbb lesz, lásd napelem. Ha elérik a minimum árat amiből kihozható akkor technológiát váltanak. Nem li-ion akku lesz abban a dobozban mindig, viszont a felhasználót ez nem is fogja érdekelni. Tudja azt amit ráírnak, és elvileg tudja is.

Előzmény: naox (3208)
naox Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3209

ez első körben akár igaz is. De ha megnézed a részleteket, akkor egy kicsit más a helyzet. Az első pofon/zakó ugyanis már megvan. Nem sikerült a kínai bevezetés, elég nagy bukó lett. Erre lehet, h. legyint az egyszeri háziasszony, de azt nem árt tudni, hogy Kína -bármily fura- EV technológiában ma már nagyhatalom. Ha ott bukik a termék, az egy súlyos figyelmeztetés. 

Főleg azért, mert a jövőbeli eladásokban nem kicsit bíztak a kínai piacban, annak a luxusra és az újdonságokra való éhségében.

Előzmény: Krinyo (3206)
naox Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3208

nem tudom miért hiszik azt az emberek, hogy a "tömeggyártástól" olcsóbb leszz a Li-ion akku.

Szerintem ugyanis nem, sőt:

-szerintem a T. (mivel "fürdik" a pénzben) jelenleg tudatosan "bevezető" áron adja a termékeit, az árazás nem fenntartható. Ha beindul a tömegtermelés, akkor ezt az árat nem biztos, h. tudja tartani.

-a "tömegtermelés" csak akkor tudja egy termék árát csökkenteni, ha a nagy mennyiség révén olyan lehetőségek nyílnak meg, ami költséget csökkent: pl. már megéri spéci szerszámot v. robotot beállítani. A cellákat ilyen szempontból már ma is "tömeggyártják", ha még többet termelünk, már nem lesz "minőségi" ugrás a költségben

-a Li, mint nyersanyag erősen limitált. HA ráugrik a világ a cellára, akkor szinte biztos, hogy a Li2CO3 ára jelentősen nőni fog.

Előzmény: kiggyo (3205)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3207

Úgy látom te is felületesen tájékozódsz. Van ám ott a Powerwall mellett egy Powerpack is, ami MWh-s kapacitások építésére alkalmas cégeknek, áramszolgáltatóknak, tavaly óta teszteli az Amazon, a Target... ez nem csak a háztartásokról szól. Márpedig egy cégnél a miénknél sokkal komolyabb problémái vannak (csúcsidő-holtidő, teljesítménykorlát, stb.), amiben segíthet egy relatíve olcsó akkupack.

Előzmény: fizzika (3202)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3206

Ismét rekord mennyiségű autót szállítottak, csak nem akar durranni... :)

Előzmény: kakukkcsipcsip (3204)
kiggyo Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3205

Várni kell egy-két évet és kiderül. Jó eséllyel ha összejön nekik a dolog, találnak elég vevőt aki kifizeti a fejlesztést akkor drasztikusan olcsóbbak lesznek az akkuk. Hiszen ez a fő cél, olcsóbbá tenni a tömeggyártást, így olcsóbb lehet az elektromos autózás. Az irány jó, vevő lesz rá bőven, az más kérdés hogy nem mi leszünk azok első körben. Egy jobbfajta plazmatv ára, nem nagy összeg, azt is viszik mint a cukrot itthon is az újgazdagok...

kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3204

"Erősen show és reklám szagú a történet."

kérdés, hogy mikor durran a tesla-lufi... :D

fizzika Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3203

Részben igaz amit írtál. Gazdaságilag meg lehet magyarázni a 8-10éves megtakarítást. Persze az újdonság öröme és a "zöld" energia kiket ne inspirálna.

A valóság az, hogy ilyen beruházásba akkor szabad belevágni, ha a megélhetési pénz felett marad elkölthető pénz. Erre hitelt felvenni bodorság.

Sokat segít, hogy például a lakástakarék pénzét is bele lehet forgatni. Persze kinek mi a fontos. Valaki ennyi pénzből "új" autót vesz, valaki elnyaralja, valaki hőszigetel...

Előzmény: mmormota (3200)
fizzika Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3202

Kicsit kezd ez a Li-ion akkupakk téma túlzásba menni. Persze jó lenne eltárolni elektromos energiát, de ennek gazdaságossági eldöntéséhez műszaki adatok kellenek. Mennyi a töltési veszteség, hogyan változik a töltési ciklusok számával a kapacitás, önkisülés, élettartam.

Az én véleményem szerint ezt a terméket a cég az elektromos autók tulajdonosainak szeretné eladni, hogy a nappali megtermelt energiát az autóba éjszaka bele lehessen pumpálni. Ott már elég a DC-DC átalakító.

Várnunk kell 1-2 évet, és megvárni mi sül ki belőle.

Erősen show és reklám szagú a történet.

Hehe164 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3201

A feladat még bonyolultabb.

Számításba kellene venni a magyar jogszabályok változásait is, egy teljes biztonságú akkus rendszernél a hálózat mint backup költségeit, a közeljövő árváltozásait is. Mivel egy napelemes beruházás legalább 20-25 évre szól ez véleményem szerint nem lehetséges.

Megtérülést számolgatni szerintem nem túl célravezető dolog.

Sokkal inkább érdemes új építésű ingatlannál a bekerülési költség/teljes építési költség arányában számolni, és ha belefér akkor felszereltetni.

Elvégre ez az egyetlen olyan magáncélú építési beruházás ami képes visszahozni az építési költségét.

Előzmény: mmormota (3199)
mmormota Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3200

Ahogy látom, ez egyfajta hobby is, felnőttek játéka. Láthatólag örömet okoz azoknak akik itt írnak a rendszereikről, hogy milyen szépen működik, ennyi meg ennyi kWh-t termelt stb. Ezt nem lehet csak pénzben mérni, benne van a játék öröme is. 

Előzmény: mmormota (3199)
mmormota Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3199

Ha visszatermelés van árkülönbözettel, akkor azt kell kiszámolni, hogy az akku élettartama alatt várhatóan mennyi energia megy bele és jön vissza belőle (itt is van valami veszteség), és mennyibe kerül az akku és szerelés árban.

Ezt kell viszonyítani a szolgáltató árréséhez meg szerelési és egyéb díjaihoz. 

Gyanítom, hogy a szolgáltató nyerne, mert elég drága az akku. De nem számoltam, nem tudom.

Előzmény: Hehe164 (3198)
Hehe164 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3198

Aha.

Én viszont a létező kettő féle rendszerről írtam. Így már természetesen érthetőek az érveid. Bocsánat.

(A hálózat mint tároló nem ingyenes. Magyarországon pontosan a betáplált energia árának 50%-a van felszámítva mint díj.)

Előzmény: mmormota (3197)
mmormota Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3197

Ha ingyenesen a hálózatra visszatermelhet, az annyi mint végtelen kapacitású ingyenes akku, és értelmetlenné válik az akku árát figyelembe vevő számítás. Ilyen feltételek mellett az akku feleleges, legfeljebb biztonsági áramszünet esetére, de a vitatott számítás arra az esetre vonatkozik, ha nincs ilyen, vagy magad tárolod az energiát a saját pénzedért vett akkuban, vagy elvész a felesleg.

Csak annyit állítottam, hogy ha nem tudsz tárolni (és persze a szolgáltatónál se), más méretű napelemnél lesz optimális a befektetés/nyereség arányod, mint ha veszel akkut pénzért és így tudsz tárolni. 

Előzmény: Hehe164 (3196)
Hehe164 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3196

Picit hibás a számvetésed.

A napelem méretezése nem az aktuális fogyasztáshoz történik, hanem az éves átlagos fogyasztáshoz. Mármint átlagos, jól tervezett, hálózatra visszatápláló rendszer esetén.

Azaz a termelő időszakban eleve többet termel mint az aktuális fogyasztás.

Ezt a többlettermelést veszi fel az akkupakk, és adja vissza a nem termelő időszakban. Tehát nem kell nagyobb napelemtábla.

Előzmény: mmormota (3191)
naox Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3195

Hát igen, az biztos, hogy DC/AC inverter nincs benne. Az logikus, hogy a töltésvezérlőt beleépítik, és ettől az ár egy cseppet szimpatikusabb is. Bár ettől -az általam becsült élettartammal- még nem jobb, mint egy ólomakku.

Előzmény: Krinyo (3194)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3194

De most nem találom, hogy ezt hol olvastam, lehet, hogy nem valós infó...

Előzmény: Krinyo (3193)
Krinyo Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3193

Tudtommal a DC-DC inverter benne van, ergó a napelemet közvetlenül ebbe kötöd, majd innen megy majd tovább a feszkó a hálózati inverterbe...

Előzmény: naox (3187)
naox Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3192

????

valamelyikünk nem értette meg a másikat. Én egy min 2000 dolláros inverterről beszélek.

Előzmény: Törölt nick (3189)
mmormota Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3191

Nem a hazai viszonyokra írtam, hiszen itt az akku nyilván nem éri meg, ha a szolgáltató ingyenes végtelen akkut játszik.

Gondold át rendesen, máshol van az optimum, akkuval nagyobb napelemnél.

Előzmény: Törölt nick (3190)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3190

Ácsi! ne a hazai viszonyokból indulj ki.

Arrafelé VAN egy harmadik játékos is...

A szolgáltató az hisz nem! szigetüzemről van szó.

És nem is áramszaldós rendszerről!

Hanem arról, hogy arrafelé

- olcsóbb az akkuban megjáratni az ingyen napáramot

- mint a szolgáltatónál ( USA nem szaldós!!! rendszer)  adni/venni

Így arrafelé neked jobb, ha

- nem a szolgáltatónak adsz el áramot amikor többleted van

- és nem a szolgálattótól veszel, amikor hiányod van

Az akku pakk abban segít, hogy az év nagy részében ezt meg tudd oldani!

Minél délebbre-napossabbra vagy >> annál nagyobb részében megy ez az évnek.

Nézd úgy, hogy itthon pl. megszűnik a szaldó...

- 16 Ft/kWh áron vesz meg a többlet áramot tőled a szolgáltató

- 39 Ft/kWh adja vissza!!!! amikor hiányod van éppen

Azaz 23 Ft/kWh a szolgáltatói puffer költséged :-(

Hisz ő valóban szolgáltat neked >> PUFFERT!

Ezt váltja ki az akku pakk, mondjuk 20 éven át.

Mindjárt más a tájkép... ha nem a hazai fura viszonyokból indulsz ki.

Előzmény: mmormota (3188)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3189

Arra pár tíz dollárnyi ártöbbletre gondolsz ami ehhez a többlábú üzemhez kell...?

Ugyanmár!

Előzmény: naox (3187)
mmormota Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3188

Méretezed a napelemet valahogy, aztán ellátja valamilyen %-ban az energia igényedet. Értelemszerűen lesz mikor többet is ad, aztán lesz mikor kezd kevés lenni.

Na most, kiegészíted az akkuval. Ha csak akkor töltesz mikor eleve többleted van, az is sokkal jobb mint ha nincs akku, de így mondjuk csak az év legjobb x hónapjában dolgozik, mert a kevésbé jókban már nincs többleted.

Jobban jársz, ha emelsz a napelem méreten is, mert jobban ki tudod használni az akku adta lehetőséget. Máshol van az optimális méret ha van akku és máshol, ha nincs. 

Előzmény: Törölt nick (3186)
naox Creative Commons License 2015.05.07 0 0 3187

van egy költség, amivel nem számoltál: az akkus inverter ára. De amennyiben a "visszatáplálást" teljesen kiváltod, akkor (majd a jövőben) a kétféle inverter ára nagyjából meg fog egyezni. Tehát valóban egyetlen számítás szükséges: az akksi árát kell összehasonlítani a vesztességgel korrigált, élettartam alatt tárolt áram árával (a szaldós visszavételi árral számolva).

Előzmény: Törölt nick (3186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!