Szerintem meg kotló szempontjából mindegy hogy hogyan jött világra. A keltetőben kelt kacsáim, libáim sem lettek jobb vagy rosszabb kotlók mint amik kacsa alatt keltek. Tyúkoknál meg a két legjobb kotlómból az egyik szintén keltetőben kelt mégis ő az egyik legjobb. De voltmár red master kotlóm is, ami ugye elvileg elsem kotlik és mesterségesen nevelték fel, mégi kiváló kotló vált belőle.
Nem a forgató mű a baj, hanem a prospektus... Az abban leírtak általában nagyon hülyeségek. A józan paraszti észre kell gondolni, és úgy keltetni.
Forgatni sürven, aztán a hőre, párára és permetelésre ügyelni. A hűtésről se felejtkezni el, mert az is fontos. Keléskor meg ne az ecetes víz legyen a támpont, hanem az 1 óra alatt 4-5x permetezés.
Sziasztok! Egyik barátom keres pár napos vagy 1-2 hetes májlibákat, ha van valakinek vagy tudtok eladót, legyetek szivesek jelezzétek ha lehetséges Pest-megyében , elöre is köszönöm a segitséget, elérhetöség szt626262@gmail.com vagy 06202168944 ha megcsöngetsz visszahivlak.
Nekem olyan keltető gépem van, amelyik teljesen automata, (forgat, hőfokot ellenőriz stb.), de azt a tanácsot kaptam, hogy vegyem ki a fordítóművet, s úgy forgassam a tojásokat, mert sajnos előzőleg a prospektust követtem, s 93-ból csak 37 csibe bújt ki a tojásból. Valami nem működött rendesen.
Egy párat meghagyok, meglássuk, hogy fognak-e kotlani, de jövőre a gyöngytyúk állományt 0-ra csökkentem, és a kacsát is kevesebbre, mert az öregeket levagdalom, és akkor hátha fognak kotlani, de most a 50-60 tojást nem hagyom kárbaveszni.
hát inbább csak olyannal mint az ablak tisztító nak van az a spriccelős doboza olyat feltöltöl vizzel és beáztatod majd letörlöd ovatosan aztán még egyszer emg permetezed megtörlöd és tiszta lesz pepecselös kell neki egy pár perc
csak permetezni szabad vízbe ne tedd bele mint láttad tojás főzéskor ,hogy avízben elszökik a tojásból a levegő,hát a kacsánál is ha keltetőbe teszed akkor emg kell tisztitani mert ferőzést okozhat és elpusztúlhat mind
Ha nagyon sárosak a tojások áztatással el lehet távolítani róluk a piszkot, vagy egyéb ötlet? Mintha itt írta volna valaki, hogy langyos vízzel áztatta le a piszkot és utánahagyta megszáradni őket. Vagy hagyjam úgy őket piszkosan?
Légyszíves most segíts! EGy hete mikor utoljára írtam, betettem a keltetőbe egyszerre, 65 tyúktojást, s 20 db libatojást. S olvasva a topikokat, belegabalyodtam, hogy most hányszor forgassam a tojásokat, milyen pára, hány fok stb? Mert, hogy nem egyformán kelnek. Ahogy írtad, 37.8-37.9 fokon van a keltető. Kívülről befele vannak pakolgatva a tojások minden nap, fektetve vannak a tojások, s egyszer vannak forgatva naponta , akkor van idő rá!Hányszor kell permetezni? ( a keltető csatornái fel vannak öntve vízzel! Emellé még kell permetezni??)
nekem egyhelyre tojtak a néma kacsák és,ahyogy elkotlott egy áttojtak máshohá aztán elkotlott mégegy és megint máshová és így megy tojásokat vesgyesen mind alol teszek alá így nincs az h a gácsér nem ttojózta és nem kel ki egy semm. 10 ére várom az első két csapatot a kép öreg egynapon kotlott el nagyon fura...a keltetős kacsaákból nem igazán lessz jó kotlos kacsa szerintem
Nekem állandó 38 fokos hőmérséklet mellett, napi 5x forgatással.1-4 napban csak forgatás 5-15 nap napi 1x hütés langyos vizes permet, 15-20 nap napi 2x hütés langyos vizes permet, 21-27 nap napi 3x hütés langyos vizes permet. 28. naptól nincs forgatás, viszont ahányszor kinyitom a gépet lemosás szerü permetezés.
A némakacsám nem ült meg. Letojt, lepelyhezett, és már 1 hete rá se ült. Lehet a kis hely és a sok gyöngytyúk miatt tette, nem tudom. A fiatalok meg tojnak, de össze vissza, meg törtek a tojásból is össze, úgyhogy idén nem lesz kotlós némakacsám, csak géppel keltetek, mert akkor hiába teleltettem 9 kacsát át. Az egyik (de lehet 2) libám meg megkotlott. Tettem is alá 10 tojást ( meg kitudja hány van alatta) és áldásom adtam rá, ahány kikel annyi kel.
ha valaki tud eladó magyar vadas kacsát vagy vadkacsával keresztezett érdekelne olyan amelyik kotlik,kicsikkel eggyut megvenném....kérem irjon a zsolt.kondricz@freemail.hu,