Ikszeld ki a nevét, úgy mint én, aztán többé nem látod azt a sok jótanácsot... mindenkit nem lehet megvédeni, csak remélni lehet, az emberek mást is megkérdeznek...és nem csapkodnak csak úgy...
Ha ennyire enyhe lesz a tél,akkor védelem nélkül is kitelelnek a fagyra érzékeny fügék vagy datolyaszilvák.A füge -15 C fok körül már károsodik vagy tövig fagy.Legjobb természetes anyagokkal takarni,kukoricaszár,szalma, falevél.Ha ezek nem állnak rendelkezésre,akkor több réteg papírral lehet védekezni,de mivel esős időben a papír elázik a papírt fólia csikkal kell betekerni.A füge hajtások körül árkot is áshatsz és a fiatal hajtásokat az árokba fekteted és szalmával takarod és erre kerülhet az árokból kitermelt föld.Ez a módszer munka igényes,de nagyon hatékony.A földtakarás felett -15 C fok is lehet,de a takarásban lévő hajtások nem károsodnak.
Igazad van valószínű,hogy a fórumról nem sokan kennének,de mi akik nagyon sok áldozatot hozzunk a a fajok,fajták sokszínűségéért a kertjeinkben,legalább mi ne tegyünk a természet ellen.Ismétlem: bízzuk a természetre!
Akik itt olvasgatunk, tudjuk hogy nem lennének azért olyan sokan akik bokronként levágnának 1-2 20 cm-es hajtást. De ha néhányan mégis megtennék, azzal nem pusztulnának le a bokrok. Sőt, valószínű egy kis ifjítás még hasznukra is válna.
Nem állt szándékomban a bejegyzéseddel sokkolni téged, de utólag elnézést is kérek érte.
Nem védeni akarom magamat mert nem bántam meg hogy a gellérthegyi fügéket ajánlottam, de erről a lehetőségről én is itt a fórumban értesültem talán tavaly, vagy annak előtte. Szerintem ha jó fajták, had szaporodjanak. :) Persze vásárolni is lehet, de ezt a lehetőséget biztos ismeri az is, aki ingyen szerzett vesszőből szeretne szaporítani.
Eddig 10 eperfát ültettem olyan helyen, ahol bárki lelegelheti és nem is fog zavarni ha eszegetnek róla. Gyermekkoromban én is sokat eszegettem ilyen bárki fájáról (juhaklok mellett a falu végén) és örülök hogy ezek a fák másoknak is örömöt szerezhetnek majd. (Más tészta az olyan helyen levő fa, amelyik egyértelműen nem ezzel a céllal lett ültetve.)
A vandalizmust viszont nem érdemes összekeverni a kezdő kertészek első lépéseivel. Ha valaki mégis ezt teszi, az valamit nagyon nem ért. Kezdő kertészek nem fogják ellepni a Gellért hegyen levő bokrokat.
A pusztítást bízzuk a természetre,jobban tudja mint mi emberek.Ahol az ember beavatkozott csak kár keletkezett és az emberiség itta meg a levét.Mentség pedig nem lehet,hogy kevesen olvassák...stb.
A szemlélettel van baj,gondolom hasonló lehet a véleményed egy ritka faj esetében is.
(Szerény véleményem szerint és csak így nagy zárójelben:
1. annyian nem olvassák ezt a fórumot
2. annyian nem szeretnek kertészkedni
3. egy ismerősömtől azt hallottam - nem tudom, hogy igaz-e-, hogy a budapestieket annyira nem érdekli az ott termő füge, hogy ott hagyják még a termést is, néha vidékiek szedik fel/össze
4. csak ezért - ezt olvasván - vidékiek nem hiszem, hogy tömegesen utaznak fel
5. egy nagyobb fagynak ugyanez lenne a hatása és azért ugye senki sem szólna)
Mindenesetre jó ha valaki a szívén viseli a sorsukat.
Igazából, olyan hogy fagyálló füge, csak a hegyi füge köztudatba kerülése óta létezik. Sajnos eddig, még nem volt olyan fajta, amelyik -20 fok alatt ne fagyott volna el. Természetesem legendák léteznek, és terjengenek a nete -25, -26 fokos baromságok. Az ember kísérletezget, de eddig sehol sem találtak ilyen növényt. Tehát minden füge, nagyjából -15 fokot visel el (+- 1-2 fok), aztán tövig fagy.
A Dmkertet keresd fel, nekik van sok fajta, tavasszal biztosan lesz több is. Sokan vesznek tőlük.
Felmész a Gellért hegyre, a Szabadság szobor alatt ott vannak az 1.600-as években törökök által telepített hatalmas füge bokrok. kezdetnek biztos jó lesz, aztán majd tavasszal mikor amúgy is eljön a hajtatás ideje, biztos lesz itt is felajánló. :)
Nekem csap picik vannak, ezért nem tudok róluk adni.
A nevekkel bajba vagyok ne haragudj😳 De beszéltünk telefonon is nem?? Te rendezted a területedet és otthon vagy a humuszban? Mert ha igen akkor de jó hogy megvagy, akartalak hívni de a számod elveszett😞 Elég sok a munkám el vagyok havazva egy kicsit , nyáron nem is voltam aktív itt.
Ez a diagramm nem hazudik, infra tech cégem van, a hullamhosszokat ismerem, a Hollandiában éltem egy ideig, volt szerencsém sok időt tölteni beltéri kertekben, mai napog a HpS-t szeretik. Tuti van már sok jó, az is jó amit küldtél, de majd ha meglesz ez a projectem és beválik akkor szabadalmaztatok majd egy fejlesztést ami kb annyit fogyaszt mint a te leded, csak éppen 60000lumen /m2 de varjuk ki a végét:) a többit majd ha megvan az eredmény😊 Te Pesti vagy? Sándor?
A HPS lámpát nem javasolnám. A növények a 400-500nm (kék fény) ill. a 640-680nm (vörös) tartományokban leadott energiát tudják hasznosítani a fényből.
A fenti ábra a HID (High Intensity Discharge) lámpák spektrumát mutatja a jóval kedvezőbb tulajdonságú Lumigrow lámpákkal összehasonlítva. Ezen belül is egy 1000W-os hps-t. Mint az látható, pont a növények által nem hasznosított sárga (az első nagy piros hupli) ÉS az infra tartományban (a második nagy piros hupli) adják le a kibocsájtott fény túlnyomó részét. Szóval nem túl hatékonyak. Azon kívül hogy jól melegítenek, párologtatják a vizet, leégetik a leveleket plusz világítanak, a növényeknek nem igazán hasznosak.
Ez egy 150l es îves akvárium, amit kibéleltem alufóliàval, 2x55W 6500k , 2300k, kombinált fénycső, szellőztető ventilátor, az összes vessző megkapta a gombaőlőt, az összes bent lévő alkatrész ki lett hypozba, 50-50% mohatőzeg-perlit hordozó , amint indul a gyökér a yara termékeivel tápozom, ferticare, stb. A másik kör majd biobuzzt, nutrinovat kap tápnak. Ha kevés lesz a fény, bekőtök egy 600W os vegás hps-t de mivel sokat fogyaszt szeretném elkerülni. A dugványok nem kaptak clonexet de ha kell oldottan adok majd nekik, de kivárom a 3 hetet legalább, hogy fakad e a rügy. Kb itt tart most a project. ó és egy virágzás előtt álló orchidea is bekerült, csak hogy az asszony is örüljön😊 Plusz a fiamnak egy kicsi gyökeresedés alatt álló valamilye....
most reggel 6 tól este 10 ig kapjak a fenyt, utana teljes sötét.
Sajnos nem tudnám a méret miatt teleltetni bent. A vödrök miatt is át kell rendezni a kamrát majd, de azt megoldom. Viszont ha hordót is hoznál, abba tudnék egy kevés esővizet tárolni. Köszi. :)
Ha erősödnek, akkor ültetném ki, mert a kertem gödörben van sajnos. A központ felől, és a szomszéd falu felől is ide folyik le a fagy.