Keresés

Részletes keresés

akapuli Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14485

Gitárosként tavalyig H&K Rotosphere-t használtam (ahogy Charlie Hunter is), de idén már a Strymon Lex a nyerő a kompakt jelleg miatt. Ezt lehet Bi-Amp módban is használni és akkor már nem is vagy olyan messze a hangzástól. Még élőben nem próbáltam ki így, de elvben a rotor menne a gitárerősítőmbe, a dob meg az akusztikus erősítőmbe.

A Leslie gyárt kifejezetten gitárra szánt erősítőt is, de csilliárd pénz. És van még a Dynacord, ami meg csak a rotorrészt árulja külön.

Előzmény: zsibbant (14472)
tehtube Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14484

Ez közismert, de nem emiatt népszerűbb a 147-es. Az az egy kis plusz félcső ide-oda, nem számít.

Egész egyszerűen a hangszerek 90-95%-a asszimmetrikus. Az ABC Hammondokon kívül a többi villanyorgona, gitár.

Így egyszerű az élet. Azthiszem neked is ilyen hanxereid vannak többségében :-)

Ok, ahogy nálad is, nálam is a B3-nál 142 dolgoznak alá.

The Model 145 is one of the most popular Leslie speaker ever built.

Előzmény: szimizso1 (14482)
1956 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14483

A képek

Előzmény: 1956 (14481)
szimizso1 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14482

A 147-es erősítő szerintem azért lett "sikeresebb", mert egygyel kevesebb ecc82-es csövet kellett beépíteni aminek ráadásul csak az egyik fele működtette a gyors/lassú relét a 122-es végfokban. Egyébként ennél a kapcsolásnál is megvalósult a galvanikus leválasztás, mert az A0-28 kimenőtrafója valósította meg.

De, ha érdekel, hogy miért illik színpadtechnikailag leválasztani galvanikusan a jelet, itt olvashatsz róla: http://www.agota.hu/mire_hasznaljuk_a_diboxokat.html

Előzmény: tehtube (14478)
1956 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14481

Képek az eladó lezlihez

floyd71 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14480

Valamiért nem az időponthoz tartozó ytube URL másolódott be. Amire gondoltam, az 5.17-nél szólal meg.

floyd71 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 14479

Szia !

Én nem gitáros vagyok, ezért nem tudok nagyon a témához szólni. Viszont ha már Te felvetetted a dolgot, egy bejátszás erejéig én is csatlakozom a kérdéshez. A videón vajon teljes értékű Leslie-n szólal meg a gitár, vagy átalakították esetleg.

Nekem nagyon tetszik ez a hangzás, csak ezért érdekelne.

Egyébként a felvételből csak találomra böktem erre a részletre, szinte végig így szól a gitár.

Üdv !

Sanyi

tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14478

Ha probléma lett volna, nem gyártottak volna 147-es erősítőt. Kb. 3-4×annyi készült belőle mint 122-ből.

Matyóóó is azon szól a felvételken. Nem szabad ezt túldimenzionálni.

Előzmény: szimizso1 (14475)
tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14477

Van tölcsérem ilyen projekthez hanxóróval.....

szimizso1 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14476

Ez a gitárhang, inkább egy lezlipedálon átvezetett hang. Nekem is van egy Line6 Rotomachine pedálom. Pont ilyen a hangja....

Előzmény: zsibbant (14474)
szimizso1 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14475

147 lesz az a 122 :-) Minek használna A0-28-hoz igazított szimmetrikusat?

Ott az asszimmetrikus 147 a preamp pedállal, azon meg a jack bemenettel.

Mondjuk, hogy a földhurkot elkerülje:-) Szokták galvanikusan leválasztani a meghajtójelet egy kis szimmetrizáló trafóval, így mehet akár a kombóból 122-es erősítő felé. Persze, ha rászánnak még egy párszáz forintot.......

Előzmény: tehtube (14471)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14474

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-B7btsk6ASE?version=3&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-B7btsk6ASE?version=3&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14473

Annyi biztos, hogy van az öregnek egy lábkapcsolója. Azzal azt tudja kapcsolni, hogy a gitárból a jel a kombóba menjen, vagy a Leslie-be (amit gyakran egy JCM800 Marshall-al hajt meg, vagy mikor mivel), vagy mindkét helyre menjen a jel, ergo keveri a száraz és az effektezett hangot. Valamint van még egy gomb, amivel természetesen a Leslie sebességét állítja.

Erősítő készítő ember mondta, miután megnézte a Leslie erősítő rajzát, hogy ez egy szélessávú cucc. Feltevésem szerint ebből az következik, hogy Clapton-nál, meg gondolom a többi csókánál, aki Leslie gitározik, hogy az átalakított Leslie ládánál a gyári erősítő nem játszik. Azért gitárerősítővel hajtják meg, mert ott, abban a freki tartományban szól a gitár.

Előzmény: tehtube (14471)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14472

Kipróbáltam persze sok Leslie szimulátoros effekt pedált, természetesen inkább aranyosak voltak, mint meggyőzők. Azt a fortyogást, amit egy igazi Leslie produkál, azt csak egy igazi Leslie tudja produkálni. De szerintem ezzel nagyjából egyet is értünk.

A rotoron meg a tölcséren kívül meg különösebb költséget nem jelentene ez a dolog, mert mondom, a ládát meg tudom magamnak építeni (igen, tudom, van anyagköltsége is), a crossover-től ugyancsak nem félek, és motorra is van már számos ötlet.

Amúgy első körben annyit terveztem, hogy beszerzem a tweeter-t. Már meg is van, hogy mit és honnan. Megszerzem a tölcsért. Szakértő jóbarátom hozzza a motort. Egy deszkára rászerelem ezt az egészet, és első körben egy kisebb teljesítményű erősítővel hajtom meg...persze gitárral. Ha nem hallom a csapásirányt, akkor jót röhögök az egészen, és annyi. Ha viszont van reménysugár, hallom a fantáziát a dologban, akkor folytatom. Egy biztos, amint beleállok, és már valami alakul, akkor ide is fogok postolni belőle, végül is tanulságos lehet, akár jó az eredmény, akár nem.

Előzmény: zsibbant (14470)
tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14471

147 lesz az a 122 :-) Minek használna A0-28-hoz igazított szimmetrikusat?

Ott az asszimmetrikus 147 a preamp pedállal, azon meg a jack bemenettel.

Előzmény: szimizso1 (14468)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14470

Meg szerintem még egy kórus pedált is ad a cucchoz. Viszont a tanácsodat nem ígérem, hogy megfogadom, mert mint említettem, fafej vagyok :) De azért amiket válaszként írtok, azokat eltárolom, elvégre Ti vagytok a szakemberek. Amúgy a Harrison a Leslie ládáját a Clapton-tól kapta.

Amúgy nyilván nem feltétlenül minden részletében kell megegyezni egy orgonához való ládával, pl a nagy dög hangszóró alulra lehet egy 15"-ös kifejezetten gitárhangszóró, mert ott szól a gitár, nem szélessávon.

Előzmény: szimizso1 (14468)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14469

Arról nem tettem említést, hogy milyen Leslie-t használ.

Előzmény: tehtube (14467)
szimizso1 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14468

Szervusz!

Megnéztem/hallgattam ezt a felvételt:  Lehet, hogy nem pont ezt a hangot keresed, de a gitárokhoz valóban a Fender Vibratone-t használják. Ebben a videóban lehet látni -egy szerintem- 122 lezlit, aminek a hátlapjait teljesen eltávolították. Ezzel a mélyhang kisugárzását a dobrotor felől teljesen kioltották. De a felvételen a tölcsérek hangját nem fedeztem fel. Ilyen, és ehhez hasonló hangot nekem is sikerült létrehozni, ami inkább egy "flangerre" hasonlít, mint a felvételen. Ha igazi lezlin akarsz megszólalni gitárral, inkább előbb próbáld ki. Aztán, ha tetszik a hang, fogj bele egy ilyen projektbe.

Üdv. M. 

Előzmény: zsibbant (14466)
tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14467

Pl. Hendrix, Harrison... Biztos vagy abban hogy Clapton pl. egy 145-147-est izzít be?

Előzmény: zsibbant (14466)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14466

Köszi, de én fafej vagyok, és Leslie ládát szeretnék mindenképpen. :) Meg szerintem a Vibratone nem hozza azt a hangot, amit a Badge c. nótában hallasz, amikor a Clapton beizzítja a Leslie-t. És még vannak még gitáros felvételek, ami nem feltétlenül Clapton, de szól a Leslie...és azért más.

Előzmény: tehtube (14465)
tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14465

Szia. Erre találták ki a Fender Vibratone-t = Leslie 16. Gitárnál tölcsérre nincs szükség. Ez egy hanxóró, motor, rotor és láda. Nemrég olcsón felkínáltak egy ilyet, el is vitték. Találni orgonákból kibontott lezliegységeket. Azokat ajánlom.

Előzmény: zsibbant (14464)
zsibbant Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14464

Sziasztok!

Karnevil komám ajánlotta ezt a fórumot. Gitáros vagyok (tehát elnézést kérek a zavarásért, és kérem szíves türelmeteket az orgona ügyi műveletlenségemért), és Leslie ládát szeretnék építeni. Igazából a tölcséren és az alsó dobon (rotor...vagy nem tudom minek szokás nevezni magyarul) kívül mindent be tudok szerezni. A ládát én építeném, azzal nem lenne gondom. Mivel gitáros vagyok, így erősítő nem kerülne bele, hanem gitárerősítőről hajtanám, Eric Clapton üzemmódban. A crossover sem ügy. A motort is megálmodtam már szakértői segítséggel. A tweeter meg a mélyhangszóró beszerzése se gond. Igazából kísérletezni, játszani szeretnék, tehát otthoni használatra épülne a dolog. Ha egészen véletlenül tweeter vagy hangszóró csere során jó hangot szednék ki belőle, akkor kiraknám színpadra is.

Mondjuk a rotort még meg tudnám csinálni, viszont hosszas kínlódás árán tudnám csak a birtokomban levő szerszámokkal precízen összehozni.

És a kérdés: Tudnátok ötletet adni, hogy használt, útban levő, leesett, fölösleges, leharcolt, stb rotort meg tölcsért honnan tudnék szerezni? Esetleg van valakinek elfekvőben?

üdv

Zsibbant

LittleBig2 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14463

A jó balkezes témajátszás!

tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14462

Az új felállású Kéknyúl Hammond Trió kíváló koncertet adott a Jedemannban. Hangulatos hely, és előadás volt. Olyan Tony Monacós féle hely, stílus. Csóka Zsolt gitáros úgy játszott mintha évek óta velük volna. Sokat gyakoroltak. Talán a szólókban jobban odapakolhatna, kíséretben kissé már sok volt a túlflangerezett gitáreffekt, de nagyon jól játszott, új színfoltot hozott. Halkan kellett játszaniuk, a tulaj többször is instruálta ebben őket, de szerintem ez is csak jót tett a produkciónak a közönség oldaláról. Mind a saját, mind az örökzöld számok nagyon jól jöttek le. Matyi szerinti "összevissza" játék nekem bejön mint a konkrétabb repertoár pont azért, mert ebben több a játék. Gratulálok.

Bayou, az egyik kedvencem JOS-tól.

Előzmény: tehtube (14455)
tehtube Creative Commons License 2012.04.23 0 0 14461

Szia. Ilyenből többet is hirdettek mostanában. Barnát, feketét, csöveset, tranyósat. Ezek viszont meglepően drága dolgok minden egyszerűségük ellenére. (egy csavarhúzóval teljesen szét lehet szedni) Még szülőhazájukban is.

Van egy kisméretű, kompakt, de nagyon nagy és szép hangú fa lezlim. Wersitone, tranyós, fa dobrotoros, külső Hammond rugószengetővel. Szintire is rátehető így. Most lett kész, teljesen felújítva. Olyan összeg körül elviheted ha sietsz.

Előzmény: loboncos (14458)
loboncos Creative Commons License 2012.04.22 0 0 14460

Szia!

Jól hangzik nagyon a dolog,köszi az ajánlatot,de sajnos nincs rá ennyim,sőt semenyim sincs,csak ha a zongit el tudnám cserélni egy leslire,akkor tudnám használni a hammondot és nem kellene a zongora.Paradoxon nem?Annyit hozzátennék,még,hogy az a dolog is játszik,hogy nincs benne az erősítője.

Üdv:Dani

Előzmény: LittleBig2 (14459)
LittleBig2 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 14459

Szia!

Nekem van egy 760-as dobozom, csövesítve, eredeti 44W-s végfokkal. Nem klasszikus faleslie, viszont vannak fülei, ami hatalmas dolog, hidd el, és minden tekintetben összemérhető a hangja egy originál faleslievel. Viszont csere alapként csak egy dolog érdekelne: 250.000 magyar forint jöhetne szóba. Nincs "leharcolva" túlságosan a cucc, bár nem is karcmentes. Ha így is érdekel a dolog, irj!

üdv,

Matyooo

Előzmény: loboncos (14458)
loboncos Creative Commons License 2012.04.22 0 0 14458

Üdvözletem az Uraknak!

Szereték érdeklődni,hogy valami leharcoltabb fa dobozos lezli nincs e elcserélendő sorban.A fa nagyjából legyen ép,nem baj ha lakkozni kell,alsó felső rotoros legyen,a hangszórók,a rotorok és a motorok jók legyenek és a csöves erősítés is előny. Itt a 3-4 hozzászólással ezelőtt meghirdetett lezli pont jó lenne .Egy gyakorlatilag vadonat új Hemninway dp501 es elektromos zobgit tudnék érte adni( cca 180e újonnan a cucc).

Üdvözlettel:Dani

1956 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 14457

Eladó a lezlim. Tehtube Mester közreműködésével 122 - re tuningolva, új konténerrel.

30/998 2233

tehtube Creative Commons License 2012.04.21 0 0 14456

Nincs sok XB3 Magyarországon, de más Suzuki Hammondhoz is jó lehet. Igazából a két szinti görgőskontroller a Pitch és Modulation félholdba rendezve. Középen a Pitch természetesen megáll, a Modulation picit megakad.

Ha érdekel valakit. vadiúj.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!