No meg szerbekre, meg amcsikra, vagy akár ha a filmeken nőttek fel (36) franciákra stb....no meg jó magyar "vitézre is".
Nem tudom a borsonline körmölője emlékszik-e a 2005-ös Szerémi úti asszem szintén Group 4-es történetre....ott az egyik alkövető AK-val lőtt tárat is cserélt nem akárhogyan..a kidobott tárban volt még lőszer...(azaz gyors csere volt nem várta meg az "ürest") sőt ott gurult a gránát is...de a tanők szerint volt valami válról indítható "kályhacső" is csak nem durrant el...vagy már a fene tudja....a tetesek meg lettek....lehet már szabdlábon is vannak...hisz lehet lejárt a max 3 év előzet és itélet meg az ablakban....
De a körmös (mármnint a Borsonline-ból) elég ha a Budaörsi Tesconál történt pénzszállító támadáts is előveszi...ott is vóóóóóóót fegyver bőven...
Nem azt irom hogy nem lehet igaza, de et így kijelenteni marhaság....
szívesen beszélgetnék erről a témáról de akkor megrónak hogy szétoffolom a topicot...(de úgyis előjöon még máskor is a téma, hisz sajnos nincs új a nap alatt)
Csatlakozom Prérikutyához, akit említettél valóban egy nyomozó volt...(1,2-es szorzóval...bár lehet amikor ő elhunyt akkor még talán nem is volt hatályba ez a bizonyos évszorzó szám)
Én kettő esetre emlékszem...egy valamikor a 90 es évek elején Pusztaszabolcs térségében egy házba történő behatolásnál sérült (ek ) meg...
illetve valamikor jó pár éve , H.J. beavatkozó csapatában, egy elfogásnál az elfogandó személy rányúlt a "géppitura" és azzal megsebesített egy beavatkozót... H.J-t főleg erre hivatkozással "eltanácsolták" a beavatkozó egységtől talán az egység is megszünt, átalakul,t átszerveződött beleolvadt a TESZ-be a fene tudja....Mindegy H-nál senki nem nézte azt hogy korábban töb száz bevetést levezényelt, részt vett, irányított és senki nem sérült meg.... Nála elhiszem hogy nem becsülték meg a mukéját....bár szvsz...rendőrségi belpol harcok áldozata lett....most egyik ellenzéki párt vezetőjének a biztonságára ügyel, mint vezető...rosszul nem járt anyagilag..de másképp biztos fáj neki a történet...
íBiztos volt még sérülés vagy baleset bevetésnél, de én többre nem emlékszem hirtelen...
A radikális szemléletváltás abból fog állni, hogy a leendő Fidesz-kormány kirúgja megint a rendőri vezetést, és újakat - általuk megbízhatónak tartottakat - ültet a helyükbe. Szépen ki lehet tenni majd a "T" táblát a hátukra, ugyanúgy, ahogy az előző kormányváltások mindegyikénél. És mi még csodálkozunk, ha nem műxik jól a rendőrség? :(((
Nekem nem a személyekkel van bajom....hanem a rendszerrel...
az hogy nem bescülték meg őket....? hm...Őszintén - ha csak azt nézzük - nem megbecsülés az hogy elmehet nyugállományba..?..nem is olyan rossz pínzért....
Értelek amúgy...lehet csinálná tovább ahogy írtad alacsonyabb beosztásban, illetve inkább úgy fogalmaznék...kevesebb pénzért....hiszen egy 2-es szorzóval rendelkező embernek szvsz nem a beosztási illetménye magas, hanem a pótlékok amelyek rájönnek....
szóval amennyire ismered őket...miért nem csinálták tovább más beosztásban...mi amiért ügy érezték nem becsülik meg őket ?
de korábban leírtam nagy vonalakban a törvényt mit hogyan enged meg....egy biztos kizárt hogya törvény ereje folytán egy 40 éves kommandós csak ógy nyugdíjba mehet...vannak kiskapuk...beosztás megszünése,..egészséggyi alkalmatlanság....
Ismerek é is jó pár fickót egészségügyi alkalmatlanság címén nyugállomány mivel meg voltak az évei, de a kora nem.... E mellett (mármint a nyugállománya mellett) biztonsági őr...magánkopóő stb...no akkor nem értem ....és hát az adótörvény is megkerlhető....amely a nyugdíj mellett végzett jövedelemre vonakozik.
Luxus amit az állam megenged magának...nem a személyekkel van bajom..szvsz mindenki más megtenné az ő helyükben...ha ilyen lehetősége volna....hanem a rendszerrel...de ezt már leírtam...
Valakinek van infója, hogy más fejlett demokrácóban ez hogy műkszik...nekem van, de nem biztos hogy valós....hülyeséget meg már írtam eleget
A nagyrészük ennyit vagy kicsivel többet volt 2-es szorzóval.
Törvényi adta lehetőségükkel élnek csak.Amennyire ismerem őket,a legtöbbje maradt volna a szervezetnél,ha megbecsülték volna őket.Még olyan beosztásban is ami visszalépés lett volna nekik,mert szerették amit csináltak.
Elmehet....ha megvan a 25 év szolgálati ideje azonban nem érte el a törvényben meghatározott 50. életkort, elmehet fele nyugdíjjal....abban hogy 2-es szorzója van, az ő szerencséje és választása....bár nem tudom van-e olyan kommandós aki 12,5 évet lehúzott abban a beosztásban ahová a kettes szorzót osztották.
"....Vagy aki csinálja a nehezebb,veszélyesebb melót annak tovább kell szolgálnia mert fiatalon mehet nyugdíjba?..."
Ezt nem értem....
Nem azt mondtam amit írtál - ha jó értem - bár nem értem- hanem azt hogy kiképzünk egy embert nem kis pénzért, ellátjuk mefelelő felszereléssel (mert azért azt nekem senki ne mondja, hogy a terrorelhárítóknál, vagy azon a területen ahol ez a biznyos 2-es szorzó él ott nem megfelelő a felszerelés) tehát olyan felszereléssel, amely a kiképzés és egyb tudások elsajátítása mellett jelentősen csökkenti azt a lehetőséget, hogy e különösen veszélyes foglalkozást üző személyeknél egy olyan rendkivüli helyzet bekövetezzen amely életét, vagy testi épségét "követeli"
Valakinek van arra vonatkozó statisztikája, hogy bevetés során hány (maradjunk a kommandónál) személy sérült meg hány vesztette az életét..?
Félre ne értsetek....aláirom nem egy könnyű meló, sem fizikailag sem pszichikailag, inkább ezt az utóbbit tartom nehéznek...mert a pszichikumot nehéz felkészíteni...a veszélyhelyzet kezelésére...a megfelelő cselekvésre.. stb,...
Csak azt mondom...higy sok pénzt költ rájuk az állam...és ezek az embere még értékesek lennének a rendőrségnél más területen is...
persze igaz, az állam másra sokkal több pénzt költ...és ott sem nincs nem lesz talán valaha egyszer változás....
és vagy 15 éve olvastam és nem tudom jelenleg hol van....
jó lenne, ha megtalálnád, érdekelne...:-)
De mindennek alapja a kiképzés....amely már kezdődik a száraz gakorlástól és a fegyver biztonságos kezelésétől...aztán még hol van az hogy beállok a lőállásba...vagy a terepre....Vajon ez mennyire valósulhat meg a rendőrségnél ?
Az egyik elásott kutya itt van. 97-ben, amikor a miskolci iskolába jártam, volt egy lőkiképzőnk. A lényeg az volt, hogy elég keményen vette az oktatást, minden órán lehetett 1-est kapni, de korrekt volt, mert csak egyszerre egyet adott.:-) 1-es járt, ha valaki hibázott, nem tudta végrahajtani a feladatot, vagy leejtett egy alkatrészt. És érdekes módon, év végére mind a PA 63-at, mind az AMD 65-öt csukott szemmel szedtük szét, és raktuk össze. Időre.
Persze sokan csak mosolyogtak ezen, de aztán elmondta, hogy ez lehet, hogy egyszer az életünket menti meg. És milyen igaza volt....
Második évben (már nem Ő volt a kiképző) párosan, járőrfelszerelésben, golyóállómellényben nyomtuk a lövészetet, úgy, hogy előtte nyomtunk 20-30 fekvőtámaszt, és 30 méter futás után rontottunk be a lőtérre, úgy, hogy ott félhomály volt, és az előre kihúzott fizimiskájú fószert kellett kilőni másik kettő közül.
Egyszer olvastam egy tanulmányt a rendőrségi intézkedések során megtörtént tűzharcokról. Ez főképp maroklőfegyverek hsználatára vonatkozott és elemezte a leadott lövések átlag mennyiségét és a távolságokat is... atávolság amennyire emlékszem meglepően kevés volt....5-6 métera leadott lövések mennyisége is azt hiszem max 3 lehett - átlagban . tbbre már nem emlékszem USa tanulmény volt...és vagy 15 éve olvastam és nem tudom jelenleg hol van....
De visszatérve a helyzetekre...igen, kicsit más nyugodt körülmények között lönni pl egy mellalakra, megint más úgy lőni ugyanerre a mellalakra, hogy a kiképző üti mögötted a vállad, kiabál, közben változtass testhelyzetet keress fedezéket és persze megadott időn belül...., más mozilőtéren gyakorolni
és teljesen más úgy lőni, hogy a helyzet éles visszalőnek...sötét van....
De mindennek alapja a kiképzés....amely már kezdődik a száraz gakorlástól és a fegyver biztonságos kezelésétől...aztán még hol van az hogy beállok a lőállásba...vagy a terepre....Vajon ez mennyire valósulhat meg a rendőrségnél ?
25 év szolgálattól nyugdíjba mehet,mivel nekik ez 12,5 alatt megvan,így miért ne szerelhetne le?Vagy aki csinálja a nehezebb,veszélyesebb melót annak tovább kell szolgálnia mert fiatalon mehet nyugdíjba?
Vszeg terrorelháritók lehettek, vagy hasonló....nem értek vele egyet...(mármint az ilyen korai nyugdíjazással)
Nehogy félreértsertek nem irigység beszél belőlem..de szvsz luxus, hogy egy kiképzett embert (Pl egy kommandóst az egyzerűség kedvéért -) akire nem kis pénzt költ az állam a kiképzésére - 40 év alatt elengednek nyugállományba. nem hiszem hogy nem lehetne neki olyan feladatot találni vagy beosztást, amely mind két fél részére hasznos lenne.
Azt aláirom, hogy 40 évesen már nem tudja azokat a fizikai, pszichikai követelményeket teljesíteni amely egy terrorelhárítótól elvárható....azonban ettől függetlenül a rendőrség más területén még igenis alkalmas lehet feladatokra...
"Sztem a sima hétköznapi emberek sem képesek erre, esetleg csak valamilyen megközelítő biztonsággal. Egészen más dolog lehet egy 300 m-re lévő emberalak céltáblára, és egészen más egy ugyanilyen távolságra lévő emberre rálőni.
Az utóbbia megtételére sztem nagyon kiválogatottnak kell lennie, biztos vagyok benne, hogy nem mindenki alkalmas erre"
Tudom.Viszont mi van ha a pisztolyát kell használnia?Sokkal könnyebb egy távolabb lévő emberre lőni,mint a közelire.Azzal max 20-25m-ig lőnek.Akkor se merne lőne?Ha nem ,akkor irány az iroda fénymásolni a papírokat.Aki az utcán dolgozik,annak felkészültnek kellene lennie,hogy bármikor ölhessen,ha a helyzet úgy hozza.
"Ha le lehetne modellezni egy ilyen helyzetet, kíváncsi lennék rá, hogy akármilyen kiképzettek is a fegyvert használó személyek, képesek lennének-e 100 %-os biztonsággal eltalálni a 300 m-re lévő embert? Amelyik a valós helyzetben nem egy álló alak, hanem nagy valószínűséggel mozgásban, esetleg többé-kevésbé takarásban lévő személy."
Teljes mértékben igazad van.Viszont a rendőrök elég ritkán szoktak ekkora távolságra "dolgozni".Ha ismernének egy kis harcászati ismereteket,simán meg tudnák közelíteni az elkövetőket olyan távolságra,hogy hatákonyan tudják viszonozni a tüzet.
A mostani esetben gyanítom,hogy az elkövetők se nagy távolságról lőtek rájuk.
Van néhány barátom aki 33-35 évesen ment nyugdíjba pár éve.Olyan helyen szolgáltak ahol 1 év kettő szolgálati évnek számít.Lehúzta a 12,5-13 évet vagy egy kicsivel többet és mentek is nyugdíjba.
Ok...elhiszem...én is találkoztam már hasonlóval....kérdésem lenne (az érintettek zemélyétől függetlenül) ők milyen alapon vannak nyugállományba....rokkantak?, Illetve ez alatt értem, hiogy egészségühgyileg alkalmatlaná váltak a szolgálatra és ezért.....akkor hogy tudnak őrizni elitélteket... főjképp jogilag nem értem....a vigyázás és örzés akár lehet feyveres szolgálat is..a törvények szerint hivatásos alkalmazottak feladata...hm....kiadták "gebinbe" a BV-sek ?
No mert 40 évesen a törvény értelmé ben igen nehéz nyugdij jogosultságot szerezni, kárhogy számolom.... Még legjobb esetben is pl. 1968-as születésű...kb. 1983i-tól lehet neki munkavisznya ha ipari iskolában kezdett....és ha 96 előtt felszerelt hivatásosnak akkor hm... igen 2008-ra van 25 éve, de nincs 50 éves életkora, tehát fele nyugdíj jár neki....Vagy még egyet tudok elképzelni, hogy átszervezés, struktura váltás miat megszünt a beosztása és nem fogadta el a felajánlott beosztást, hm úgy elmehet akár teljes nyugdíjra való jog mellett is.
Bár akkor meg az avéleményem...hogy ne dolgozzon mellette...pénzért, hanem térsadalmi munákba (jó ez durva) de ha belegondoltok....a hivatásosnak meg van az kedvezménye hogy korengedményesen elmehet nyugdíjba...ha kihasználja egye fene éljen vele,,,,elégedjen meg vele.... ( megjegyzem : nem irigylem őket....)
Szóval a törvény elég egyértelmű....igaz nem olvastam a végrehajtási utasítást. (kapcsolodó rendeleteket)..azt nem találom a neten...
Bocs ha OFF a téma...bár nem hinném hiszen a fenti dolgok következményei lecsapodhatnak akár a topicn cimében is...
"Sima hétköznapi emberek is képesek lennének rá.Nem kell ehhez kiválogatottnak lenni."
Sztem a sima hétköznapi emberek sem képesek erre, esetleg csak valamilyen megközelítő biztonsággal. Egészen más dolog lehet egy 300 m-re lévő emberalak céltáblára, és egészen más egy ugyanilyen távolságra lévő emberre rálőni.
Az utóbbia megtételére sztem nagyon kiválogatottnak kell lennie, biztos vagyok benne, hogy nem mindenki alkalmas erre.
"Olyannak aki gépkarabéllyal eltalálna 300m-ről egy alakot?
Nem mindnek.De aki kint az utcán dolgozna annakmindnek!" (A kiemelés tőlem.)
Ha le lehetne modellezni egy ilyen helyzetet, kíváncsi lennék rá, hogy akármilyen kiképzettek is a fegyvert használó személyek, képesek lennének-e 100 %-os biztonsággal eltalálni a 300 m-re lévő embert? Amelyik a valós helyzetben nem egy álló alak, hanem nagy valószínűséggel mozgásban, esetleg többé-kevésbé takarásban lévő személy.
Szabadna emlékeztetnem: A világ élvonalában lévő sportlövők nagy biztosággal lövik meg a 10-est a 300 m-es versenyszámban is. De nem teljes biztonsággal, mert ha így lenne, mindenki abszolút eredményt produkálna. És néha-néha náluk is "becsúszik" egy-egy, mondjuk 5-ös találat, amely bizony már elmenne az alak oldala mellett.
Ne abszolutizáld a kiképzettséget, mert az sem ad mindig tökéletes, 100 %-os eredményt! Néha még a cirkuszi zsonglőr is elejti a tányért. :))))
Lehet hogy igazad van....ettől függetlenül (bár nem néztem a híreket) nem tudom, hogy a pénzszállítóban levők jelezték-e a támadást..akár így akár úgy....
Én feltételes módban beszélek,míg te kijelentőben.
Nem szeretek fogadni,de biztos vagyok benne,hogy az általad kiválasztott 5 civilt meg tudnám tanítani lőni.Saját tapasztalatom és elképzelésem alapján.Menne nekik az álló alak 300m-ről.
Na. Akkor elhagyva a legendak foldjet kezdunk atterni a technikai reszletekre. Ez sokkalta jobban tetszik.:) A baj csak az, hogy jobb ezt a fegyveres topikokban folytatni.;)