Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 562

Valami gond van a korommal? Én is az vagyok! :)

Szóval ha sok a korom, szűrd ki. Ha csak épp hogy valami úszkál rajta, akkor ne foglalkozz vele.

Előzmény: pam-pi (561)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.09 0 0 561

Lejött az első 7dl :)

Viszont már lenne is egy kérdésem. Érleléshez befőttes üvegbe öntöttem, amibe tettem borba áztatott tölgyfát sima tölgyfát és pörkölt tölgyfát is. A pörkölt tölgyfáról lejött a korom:( Most ott úszkál a szeszbe :(

Mit csináljak vele ? Hogyan tovább?

pam-pi Creative Commons License 2011.03.09 0 0 560

Kóstolás megtörtént! Jelentem finom:) Az utóízében kimondottan whisky-s.

A kihozatal viszont úgy néz ki gyenge lesz:( Legalábbis a mostani 80C körül a többi cefrém (2db) jobban csurgott. Lehet nem sikerült a cefrézés. Legközelebb saját malátával csinálom, és nem infra, hanem higanyos hőmérőt fogok használni.

Előzmény: pam-pi (558)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.09 0 0 559

Legjobb az élesztö elött mérni( beállitani ) a pH-t.

Lakmusz papír elég hozzá.

1 teáskanál citromsav = 6 evökanál citromlével

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: Lelkes-kezdő (554)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.09 0 0 558

....Most megint van egy kis időm.

A párlat 72 C-nál indult 78%-osan. Előpárlatot elvettem 2 dl-t de lehet ezt is majd felhasználom mert nem érzek semmi különös szagot rajta. Elég gyorsan visszaeset 60%-ra ezért kinyitottam a reflux vezetéket. Talán kicsit sok is lett mert felment 85%-ra. Most olyan 80%-on csöpög. Próbálom úgy csinálni, hogy 70% körül legyek átlagba. Így az érlelést ö-m receptje alapján tudom majd csinálni. A whisky illatot én sem érzem, viszont nekem így is ízlik. Talán egy kicsit túl élesztőztem, mert mintha ezt az illatot is érezném rajta.

Na megyek kihígítok egy kupicáva és nyelek belőle:)

Előzmény: pam-pi (555)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 557

A kihozatalon ne légy meglepődve, a csicsókában 7-8%-nyi cukor van, és ehhez még az inulin ami a főzés során cukorrá alakul. De ez se sok. Azt gondolom a párlat javát a hozzáadott cukor adta, ezért is az íztelen párlat.  

A lepárlásoknál csak a második elejét kell elválasztani. Az elsőnél érdemes kinyerni az összes alkoholt, a másiknál leválasztani ami nem kell, a harmadiknál már nem sok elválasztandó van, ott csak a szeszt kell erősíteni.

Mindenesetre gratulálok, egészségedre

Előzmény: vinik táltos (553)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 556

Azért állítjuk savasra a cefre Ph-ját, mert így megakadályozhatjuk a káros baktériumok és mikroorganizmusok elszaporodását, amik zavarhatják az élesztők és enzimek munkáját. Akár leállást is okozhat.

Szóval a gyümölcscefrék ph-ját 3-3,2-esre állítjuk. Az hogy a gyümölcscefrék savazás nélkül kierjednek gond nélkül azért van, mert a legtöbb gyümölcs eleve savas, így biztosítja magának az ideális pH-t. Például almacefrénél szinte soha nem kell savazni.   

Gabonánál 4-5 az ideális pH, ezt be lehet állítani citromsavval, foszforsavval, esetleg kénsavval. A legegyszerűbb a kifacsart citrom leve, vagy a palackos citromlé. A pH-t indikátor(lakmusz)papírral ellenőrizheted. 

Az erjedés előrehaladával a pH-érték fokozatosan csökkenni fog, de ne foglakozz vele. Elég egyszer beállítani, ezt pedig közvetlenül az élesztő hozzáadása után, vagy előtt tedd meg.   

Ahogy leírtad, úgy tűnik mindent rendben csináltál a cefrézés alatt. Mielőtt legközelebb próbálkoznál én is azt javaslom próbáld meg azt a szupermarket cefrét, hogy legyen egy kis sikerélményed, és fel is tudj mutatni valamit azoknak aki rossz szemmel nézik amit csinálsz. És persze nem utolsó sorban azért, hogy nehogy má' rákényszerülj a bolti vodkára... :) 

Előzmény: Lelkes-kezdő (554)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.09 0 0 555

Most főzöm a whisky-t. Kicsit később értem haza, de ha már elhatároztam akkor lefőzöm ma.

Nem tudom siker-e vagy kudarc, de nekem most nagyon a sör illatára hasonlít. Jó szagolgatni:)

Lehet, hogy a végén még a sörfőzés topic-ba is benevezek:)

Később ha lesz időm beszámolok az ereményről....

Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.03.09 0 0 554

Napot!

Azt hiszem kezdem kapisgálni a hibáim okát, eddíg elkerülte a figyelmemet a Ph érték,

vagy nem írta senki? (gyümölcscefrénél még nem savaztam soha)

A cukorfokot először az éppen lehülő cefrében mértem (10-13 között ált.)

Leszürtem belőle 1 kicsit, majd amikor lehült, cefre/must fokolóval megmértem.

A 2. mérést megelőzte a szeszfokolás a cefrében, miután nem mutatott alkoholt cukorfokot mértem az előbb leírtak szerint. (5)

Ebből arra következtettem, hogy nem jött össze, de sikerült újraindítani. Most forrogat.

Jól érezted a 24 órás erjedés sem lett tökéletes, maradék cukor:7.

Visszatérve a Ph-ra, mivel méred? Elég a lakmusz, vagy Ph- teszter kell hozzá?

A búzacefrém így készül:

-60L víz 80-85C-ra melegítve

-14-15Kg búzadara, 1-1,5 óra lefedve, keverve

-65C-nál megy bele a maláta 3-4Kg (azt írtátok inkább több mint 10%-a a búzának)

alapos keverés, lefedés, 1-1,5 óra, közben még keverem 1x2x

-hülés, 25C-on bele az élesztő 2x50g

-várakozás a csodára! (de hiába)

Tehát nekem eddíg kimaradt a Ph mérés. Mikor és hogyan csináljam?

Citromsavval helyetesíthető a citrom? Milyen arányban?

Egyébként minden alkalommal elindultak, csak megálltak félúton.

Üdv.: Továbbra is L-k

-

Előzmény: öreg-muslica (550)
vinik táltos Creative Commons License 2011.03.09 0 0 553

Na itt vagyok.

Csicsóka téma.

Cefre: 15 kg főtt, paszírozott csicsóka, 1 kg kristálycukor, 3 dkg sütőélesztő.

Apparát: 12 l Inox kukta, 1m 16-os vörösréz páracső, 40l műanyag hordó hűtővíznek, benne 3 m 8-as  vörösrézcső spirál.

Hőforrás: 800 W elektromos rezsó.

Főzési idő (összesen) 10 óra. (három főzés + tisztázás)

Eredmény: 2.2 liter 45 fokos lé.

Íze kifejezetten jó, bár előkészítettem a faszén szűrőt, végül nem használtam.

Összegzés: csicsóka saját termés, cukor még 175 Ft-os, áramdíj 400 Ft.

Szóval elég volt kétszer főzni és nem szűrtem, mert kifejezetten vodka íze lett.

Háromszori felöntésből mindegyikből az első fél decit kiöntöttem, a tisztázásból már nem.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 552

Nem kell átrostálni, mehetnek bele a kissebb darabok is. Sőt minnél kissebb, annál jobb. A lisszttel kell vigyázni, az összetapad, mint valami hógolyó, és nagyobb üstben már nehezebb szétkavarni.

Előzmény: templomhegyi (551)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 551

jó estét

moonshine receptel kapcsolatban kérdezném,hogy termánydarálóval a legnagyobb júkon darálva az már elmegy alapanyagnak vagy azt még rostáljam át és csak a nagyobb darabokat használjam

az apró meg mehet a majd a malátához

boccs,hogy ilyen későn kérdezek de a héten délutános vagyok

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.08 0 0 550

Csak a nem-kérdezett kérdés a h..lye kérdés….

Vedd elö a kockás füzetedet amibe mindent leírtál(remélhetöleg…) mit, hogyan csináltál, miböl mennyit stb……Menj végig rajta,hátha megtalálod a hibát. Velünk is oszd meg a részleteket majd.

A történeted engem a túlcukrozott must esetére emlékeztet.  Vannak akik csak hasraütésre mérve borítják a cukrot a mustba aztán csudálkoznak, hogy nem erjed….

Tehát az elsö kérdésem : hogy mérted a 10-13 cukorfokot és késöbb az 5-öt ?

A 24 órás kierjedés nekem gyanús…..

Mi okozhatja a leállást? Milyen alapvető feltételei vannak a sikeres erjesztésnek?

(a cukron,hőmérsékleten,élesztőn kívül)

A következö fontos feltétel a savas környezet, valahol pH 4.0-5.2 között. ( nem ecetes ! )

Ez nagyjából 2 közepes citrom leve/20L.

Egyébként csak én vagyok ilyen szerencsétlen, vagy más is küzdött már hasonló

problémákkal?

Mindenki kezdte valahogy, mindenki csinált hibákat is…

Neked most egy siker-élményre van szükséged, tehát hagyd ezt a témát pihenni egy kicsit…

Helyette csinálj egy 20 L-es  szupermarket cefrét, hogy helyre billenjen az ego……

Csináld csak 3.5 kg cukorral, a fajsúly 1.067 lesz és a 10.3 % szeszt célozd meg.

Ha valamelyik alkotó nincs otthon, helyettesítsd ki ugyanannyi apróra vágott mazsolával.

Szupermarket cefre

180 ml paradicsom süritmény pl. Arany Fácán  ( só, vagy egyébb adalékok nélkül),

1 evökanál búzacsíra, 1 evökanál zabpehely, 2 citrom leve, 4 kg cukor, víz kiegészíteni 20-21 literre, 1 evökanál pékélesztö 25-28 C nál.

Írj minél több részletet a búzacefrédröl, valamit kiokoskodunk a fórumon ( több fejben több tetü alapon……)

Gratulálok a Kahlúához….

ö-m

Előzmény: Lelkes-kezdő (548)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 549

Hello!

Nekem is nullán van a cefre alkoholtartalma. Holnap kifőzöm, majd beszámolok lesz-e belőle valami. Az almacefrémnél is nullát mértem aztán mégis lett 5l páleszom.

Én azt is elképzelhetőek tartom, hogy kierjedt neked 24 óra alatt. Nekem is szinte azonnal elindult az erjedés 23 fokon. Mire rátettem a kotyogót már nekem sem kotyogott:)

Előzmény: Lelkes-kezdő (548)
Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.03.08 0 0 548

Szép napot mindenkinek!

Ismét itt vagyok, gondolom nagyon hiányoztak a h...lye  kérdéseim,

de még van belőle bőven.

Szeretnék az alapokról kérdezni:

-harmadszor játam meg a búzacefrémmel, cukorfok10-13 között gondolom edíg nem hibáztam nagyot.

-az erjedés is minden esetben elindult-majd kb.:24 óra múlva leált

A kérdéseim az erjedésre vonatkoznának.

Mi okozhatja a leállást? Milyen alapvető feltételei vannak a sikeres erjesztésnek?

(a cukron,hőmérsékleten,élesztőn kívül)

Egyébként csak én vagyok ilyen szerencsétlen, vagy más is küzdött már hasonló

problémákkal?

Lehet-e mérni a kierjedt cefre alkoholtartalmát? Párszor próbáltam szeszfokolóval,

de nem érte el a kritikus 0-át sem. Elkőpzelhető-e hogy 24 óra alatt végbe megy

az erjedés 22-28C-on?

Próbáltam 1 nap után kotyogót tenni az egyikre, 10-12 óra múlva megállt a C02,

de még 5-ös volt a cukorfoka.(ezt sikeresen újraindítottam)

Minden alkalommal tiszta hordóba, ugyan azzal a technológiával, ugyanazon a helyen

végzem a tevékenységet. (kb.:15C-on) Nem értem hol a hiba.

Lehet hogy rá kell fanyalodnom lassacskán a "bolti" vodkára...........fogytán az első, és

egyetlen sikeres cuccom.

Ja, elkészült a Kahlúaám, ez legalább sikerült.

Kicsit hosszúra sikerült az elkeseredésem.

Üdv.: L-k

Előzmény: öreg-muslica (468)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.08 0 0 547

Kenyér, illetve pékárú cefrék:

Alapanyagnak jó az összes fajta kenyér, kifli, zsemle, és péksütemények is. Lehetnek frissek, de az aprítás és a tárolás miatt érdemes szárítani. Félreértés ne essék, friss és ehető pékárut ilyenre nem szabad feláldozni. Viszont ami már nem alkalmas fogyasztásra, azt fel lehet dolgozni.

Kenyérből csak vodkát érdemes készíteni, whiskynek nem jó.

Első lépésben törd kissebb darabokba a kenyeret, és tedd forróvízbe. Figyelembe kell venni, hogy a pékáruk jelentős része búza, tehát a víznek minimum 68 fokosnek kell lennie, hogy a keményítő elcsirízesedjen benne. Fontos hogy minden egyes kiló kenyérhez minimum 5 liter víz kell, mert a főzés alatt a cefre nagyon sűrű.

Amikor a kenyér elpépesedett, és 65 C fokra esett a massza hőrmérséklete, tegyél bele 10-20% malátát, és tartsd ezen a hőmérsékleten 1-1,5 órán át.

Lehűlés után tegyél bele élesztőt, és 4-5 nap alatt ki is erjed, nagyjából 5-7 fokos cefrét kapsz belőle.

A kifőtt szesz kissé kenyérízű. Hasonlít a búzaszeszhez, de van egy kenyeres mellékíze. Ha vodkát akarsz belőle, akkor ez a szűrés miatt nem gond, de whiskynek nem jó.

A sűrített paradicsom a szupermarket cefréhez kell, hogy tápanyagot biztosítson az élesztők működéséhez. A szupermarket cefre elkészítése le lett írva, a keresővel a "gin" szóra keresve megtalálod.

Volt itt egy Wadbivaly nevű fórumozó, akit valószínüleg kimoderáltak, mert sosem a témával kapcsolatban írt. Az ő hozzászólásai hiányoznak.

Sok sikert a csicsókához, majd számolj be milyen lett.  

Előzmény: vinik táltos (544)
NaivNaiv Creative Commons License 2011.03.08 0 0 546

Most láttam az Élmunkás téri piacon árpát is búzát is ,meg szinte mindenféle magokat kimérve   (80-100ft/ Kg).

Viszont árpamalátáról nem is tudnak !???

hát akkor most hogyan leszünk?

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 545

hali

én ismerősöktöl szereztem,itt még néhányan tartanak jószágot azoktól sikerült de a gazdaboltban is volt

a rendörkapitány a mecser osztálytársam meg szobatársam volt k.barcikán már jó régen volt 20-szonéve

Előzmény: pam-pi (543)
vinik táltos Creative Commons License 2011.03.08 0 0 544

Na itt vagyok.

Átküldtek a másik fórumról, mert csicsókából akarok alkoholt kinyerni.

Összeállt az ideiglenes berendezés, holnap próbafőzés lesz.

Elolvastam a fórumot egészen az elejétől.

Talán nem elég figyelmesen.

Ezért megkérdezem:

Mi van a száraz kenyérrel? Recept kellene.

Ugyanez a sűrített paradicsommal.

Ugyanez a szupermarket cefrével is.

Még valami: néhány hozzászólást kitöröltek, de a  válasz ott van, csak nincs értelme.

Mi történt?

Kösz a válaszokat.

pam-pi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 543

Szia

Én edelényi vagyok.

Neked árpát hol sikerült szerezni? Felénk csak darálva tudtak adni.

Előzmény: templomhegyi (542)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 542

hali

most olvasom a másikon hogy borsodi vagy én meg hegyaljai származású

,majdnem "földiek"vagyunk,merre laksz?

Előzmény: pam-pi (534)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.08 0 0 541

sziasztok

szombat délután beáztattam 3kg árpát ,megpróbálok malátát csinálni

remélem sikerül és most csak árpát akarok hozzá adni ,nem tudom milyen lessz füstölés nélkül de majd kiderül

aztán a kukoricát akarom búzával meg árpával keverni de ez még oddéb van

ettől a Quercus lactone ( whisky lactone ) kókúszdió illttól meg leesik az állam,aki tud az tud itt sokszor ámulatba esek

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.07 0 0 540

Szívesen. Remélem ez lesz a megoldás…..

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: Törölt nick (536)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.07 0 1 539

A Finlandiát tényleg jó vodkának tartják, az állandó újjabb "legjobb vodka" ranglistákon mindig a harmadik, negyedik helyen tanyázik a Finlandia.

Az európai és amerikai vodkákat szűrni szokták, még a hagyományos vodkás országok (Lengyerország, Ukrajna, Oroszország, stb.) inkább a minnél erősebbre főzéssel íztelenítenek. Tudtommal a Finlandia is az utóbbi közé tartozik. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel jobb vodkát lehet készíteni. Mindkét módszerrel lehet minőségit csinálni, és kevésbé minőségit is.

Előzmény: cloaked (535)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.07 0 0 538

A hideg az jó ötlet volt, de ha lehetséges, akkor zárd le teljesen légmentesen. Úgy nagyon sokáig eláll, ecetesedés nélkül. 

Ha duplafalúd van, ne szűrd. A benne lévő gabona is alkoholkihozatalt jelent, és megspórolod a szűrögetést.

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.07 0 0 537

Nem kell. Ha jól müködik és sosem kapja oda, akkor kár lenne lefejteni.

ö-m

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.07 0 0 536

Azt hiszem egyről beszélünk. Délután éppen azon gondolkoztam, hogy a rumnak is hasonló illata van... 

Egyébként utánaolvastam a dolognak, és rájöttem mire emlékeztet a whisky-illat: kókuszra! Tudtam, hogy ismerem az illatot, de hogy honnan azt nem. És a whisky lactone leírásánál, kókusz illatú anyagként hivatkoztak rá.

Így legalább közelebb kerültem a megoldáshoz, és legközelebb megpróbálom erősebb szeszfokon a gyorsérlelést, és valami jó meleg helyre teszem. 

Egyébként én is bámulok, nálad aztán van tudás! Az én összes tiszteletem is a tiéd, és ezer köszönet a sok segítségért! Szerintem eltartott volna egy darabig, amíg erre magamtól rájövök. Szerintem addigra lehet hogy fel is adtam volna az egész whisky dolgot.

Még egyszer köszönöm!

Előzmény: öreg-muslica (531)
cloaked Creative Commons License 2011.03.07 0 0 535

Beszéltünk nemrégiben a vodkákról, és hogy miben lehet jobb a drága gabonavodka az olcsónál. Tegnap volt egy vitám a wikipédián, szóval sokat nézelődtem a témában és kiderült, hogy (aránylag!!) alacsony ára ellenére a Finlandiát jónak tartják a komoly vodkások.

Ezért be is szereztem ma egy üveggel (talán a vodka az egyetlen olyan divatos párlat, amiből eddig nem ittam minőségit, ja és a rum, az még hátra van), és mivel épp van itthon olcsó vodka összehasonlításként: ég és föld a különbség. „Keleti módra” fogyasztva, szobahőmérsékleten is teljesen élvezhető és lágy (tényleg jól megy a savanyú uborkához:)

Az olcsó vodkák szinte hányingerkeltő, éles aromája helyett itt valami hasonló, de sokkal lágyabb és összetettebb aroma van (igazából nehezen tudnám elemezni, mert erős ízű párlatokhoz vagyok szokva), és 2-3 pohár után is itatja magát. (Lehet hogy rosszul tudom, de azt olvastam, a Finlandiát inkább a lepárlási technológiával semlegesítik, mint szűréssel.)

pam-pi Creative Commons License 2011.03.07 0 0 534

Most kivittem a hidegre, hátha segít megelőzni az ecetesedést. Szerdán lesz csak időm főzni.

Duplafalú főzőnél is le kell fejteni? Csak azért kérdezem mert lefejtve szerintem még félig sem lesz a főzőm:(

Előzmény: öreg-muslica (533)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.07 0 0 533

Köszönöm.

Szeretek azoknak segíteni (ha tudok ) akik magukon is segítenek…….

Ha a kotyogó megállt akkor készen van. Várj 1-2 napot, hogy a lebegö anyagok leüljenek az aljára, aztán lefejtheted fözésre.

Ha tovább vársz lehet,hogy nyersz további 0.2-0.5% szeszt, de megindulhat az ecetesedés is ami nagyobb baj…..

ö--m

Előzmény: pam-pi (532)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!