Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

stefi001 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1141

A fejegységeim hardver tekintetében gyengébbek, mégsem tapasztaltam sem lassulást, legfőképpen pedig lefagyást nem. Igaz, nálam egyidejűleg általában csupán az alábbiak futnak: rádió/zene, navigáció, OBD II, időszakosan/helyzetnek megfelelően pedig a tolató-, illetve frontkamera. Másra egyébként (Waze, 3G/4G) nincs is szükségem.

Android Auto-nak az 5-ös verziótól fel kell mennie. A fejegység hirdetésében látható volt, hogy a készülék a programszámot, illetve frekvenciát jelzi (már, ha a korábban jelzett lett megvéve). Az ajándék kamera többnyire elég silány minőségű, melyet egy alkalommal volt szerencsém tapasztalni: túl is adtam rajta. Persze a külön vásároltat is jól meg kell nézni, mert bizony sok, hasonlóan gyenge paraméterekkel rendelkezőt lehet kapni.

Az viszont egyértelmű, hogy hasonló paraméterekkel rendelkező Android rendszerű fejegységek hazai árai (üzletekben többnyire még mindig 130 000 Ft körül mozog). Igaz, a Vaterán kaphatóak már 50 000-80 000 közötti áron is többnyire 6 hónapos garanciával.   

Előzmény: Házas (1138)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 1140

Emlékezetem szerint a problémáról már szót váltottunk, annyi különbséggel, hogy akkor az IGO esetében nem jelentkezett, csak a Waze-nál. Akkor azt is említettem, hogy valamelyik IGO verziónál magam is tapasztaltam a hangutasítások elejének (csak az elejének!) elmaradását, de a szoftver cseréjét követően megszűnt. A Waze-hoz nem tudok hozzászólni, mivel nem használom.

Akkor javasoltam Gyurci-val történő kapcsolat felvételét is (http://navigyurci.hu/category/gyurciblogja/).

Előzmény: keke69 (1139)
keke69 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 1139

Sziasztok!

A wazénál észrevettem, hogy lecsípi a hang utasítások végét vagy egyszerűen kihagyja, most az Igo-nál ugyan ez a helyzet vagy az elejét vagy a végét nem mondja ki, Eddig azt hittem a Waze navigációs programmal van a gond de így, hogy ugyan az a jelenség az Igo-nál is valószínűsítem, hogy a fejegységen lévő android rendszerrel van valami bibi. Persze a butított androidon semmi beállítási lehetőség nincs a hanggal kapcsolatban.

Házas Creative Commons License 2019.02.25 0 0 1138

Ahogy ígértem, egy gyors beszámoló az EUNavi-s tapasztalatokról bő egy hét után.

A 8 mag ellenére sajnos kicsit döcögős, nem nehéz gondolkodóba ejteni. Alapvetően teszi a dolgát, bár sajnos az Android Auto nem megy föl rá, az alapból adott zenelejátszó pedig elég fapados.

A rádiója az adók nevét sajnos nem ismeri fel...

A GPS (Waze-val) és a bluetooth kihangosító (amint hívás jön, zene elhallgat!) kifogástalanul teszi a dolgát. Az utóbbihoz a beépített és a külső mikrofon egyszerre veszi a hangot, a beszélgetőpartnereim szerint minden ok és én is remekül hallom őket.

Sajnos néha lefagy, illetve a gombokra nem reagál. Az Android rajta eléggé fapad, ezt sajnálom nagyon.

A 3G/4G dongle támogatás nagy kamu, valójában egy wifi hotspot kell mellé, amiből érdemes Kínából rendelni egy USB-set rendelni 6-7 ezer forintért. Nekem még nem jött meg, egyelőre a telefon hotspotjával használom, ami rendben működik is, csak kényelmetlen ki-bekapcsolni amikor a kocsit használom.

Az ajándék tolatókamera trehány minőségű és nagyon szűk a látószöge, még várom a végleges megérkezését.

Összességében fapadosabb, mint vártam, a hazai boltok 140 ezres árát biztosan nem éri meg, az Aliexpresszes 70-et igen.

Házas Creative Commons License 2019.02.23 0 0 1137

Szerintem megvárom inkább, hogy megjöjjön a kamera, addig már nem nyúlok hozzá. Másfél hete elindult Kínából! :)

Azért köszönöm!

Előzmény: stefi001 (1136)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 1136

Arról nem volt szó, hogy még mindig nincs bekötött kamra, vagy legalábbis nem emlékszem rá. A kamera nélküli „félbekötés”-e a jelenség kiváltója (szerintem). A kamera megérkezéséig és bekötéséig javaslom a „Reverse” (barna) vezetékről a tolatáskor kapandó +12 V lekötését – már a meglevő ismereteim alapján.

A fenti javaslat a mellékelt ábrán látható. Az rendszámtábla keretbe szerelt kamera ne okozzon  zavart!

Előzmény: Házas (1134)
Dr Sheldon Creative Commons License 2019.02.22 0 0 1135

biztosan el van kötve valami azért csinálja!

Nekem a szerelőm, és a fiam (villanyász) csinálták, annyit tudok hogy a multimédia, kamera része a tolatáskapcsolóra lett rákötve (a tápot azt hiszem a szivargyújtóra lett téve, de lehet tévedek) a hátsó wifi kamera, pedig a tolatólámpára lett kötve, tehát csak akkor kap áramot, ha a tolatólámpa bekapcsol!

Előzmény: Házas (1134)
Házas Creative Commons License 2019.02.21 0 0 1134

Igen, ha már bebootoltam, minden OK. Mivel még nem jött meg a kamera, egyelőre csak kiíjrja, hogy no signal.

Az viszont jó nagy átverés, hogy nem is támogat 3G dongle-t. Amit adnának hozzá, az egy USB-s hotspot, azaz nem az USB-n kommunikál az eszközzel, hanem WIFI-vel.

Előzmény: stefi001 (1133)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 1133

Nagyon érdekes! Mindkét autómban van saját szerelésű tolatókamera. Bármikor teszem hátramenetbe, mindenkor normális az üzem (rádió és kamera egyaránt). Továbbra is az a véleményem, hogy valami elkötés miatt jelentkezik a hiba.

Ha a rendszer felállását követően történik a hátramenetbe való kapcsolás, akkor minden rendben működik, csak az említett esetben jelentkezik a probléma?

Mivel nem tudom, hogy a kapott kábelkötegek pontosan milyen kialakításúak, ugyanis a korábban mellékelt képről a lényeget nem igazán lehet kisilabizálni, így aztán – szerény tudásom alapján – még tippelni sem tudok.

Előzmény: Házas (1132)
Házas Creative Commons License 2019.02.20 0 0 1132

Hátramenetben. Kitolattam a garázsból, közben bootolás helyett megint jött a fekete halál: Opel logo, utána nagy feketeség - a háttérvilágítása az LCD-nek látszott, azaz feketeséget mutatott, mintha a nem létező tolatókamera képe látszana, csakhogy nem volt kiírva, hogy nincs jel... -, se a gombok, se a képernyő nem reagáltak, a gombok lámpája világított.

Ilyenkor kikapcsolni se lehet, akkor is így marad, ha leveszem a gyújtást...

Szerintem az okozza a bajt, ha bootolás közben rükvercbe kapcsolok. Majd még kísérletezem... Az mindenesetre megnyugtató, hogy szétszerelés nélkül, resettel sikerült "megjavítani", szerintem a múltkor azért nem sikerült, mert nem vettem ki rükvercből a kocsit amikor resetelgetni próbáltam.

Előzmény: stefi001 (1131)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 1131

Azt hiszem, így látatlanban már mindent – legalábbis az elmondottak alapján – „végigzongoráztunk”. Véleményem szerint valami mégsem úgy van „összedrótozva”, ahogy kellene.

Egyébként milyen körülmények között jelentkezett újabban a hiba? Akkor, amikor hátramenet lett kapcsolva, vagy más esetben? Nehéz ez így, hogy az ember nem látja. Persze, lehet, hogy akkor sem tudnék megoldást találni.

Előzmény: Házas (1130)
Házas Creative Commons License 2019.02.20 0 0 1130

Na, nekem ma megint lehalt a cucc, ugyanúgy. De ezúttal az alábbi "megjavította":

- Váltó rükvercből kivesz

- Reset gomb egyszer röviden benyom

Rá kéne jönni arra is, hogy mitől kerül ilyen állapotba...

Előzmény: Házas (1129)
Házas Creative Commons License 2019.02.19 0 0 1129

Való igaz, én is csak azért voltam ilyen bátor, mert amúgy totál halott volt a cucc, és meggyőződtem róla, hogy az a szál a "reverse" jelet adja.

Előzmény: stefi001 (1128)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 1128

Véleményem szerint a gyárilag kialakított kábelkötegek eredeti bekötésén nem célszerű változtatni, főként, ha az ember kellő tapasztalat, mérőeszközök híján van. Az ilye próbálkozások sokszor valóban az eszköz végét jelenthetik. Vagyis a „rózsaszín” kábelt is békén kell hagyni, lehet, hogy csak a csatlakozó sérülését okozza az ember. Persze ez csupán javaslat!

Ezek szerint a kamera tápvezetéke még mindig nincs bekötve? Akkor viszont hogy működjön? Legegyszerűbb, ha a pirosat a tolatólámpa + pólusára, a feketét pedig közvetlenül a beépítés közelében testre kötjük. Az RCA kábelbe integrált piros (+ tápvezeték kamera felé eső végződését szintén a tolatólámpa + pólusára, a másik végződését pedig a fejegység megfelelő vezetékéhez (általában barna 632. sz. hsz., igaz más kamera, de a lényeg ugyanaz).

A gép ezen „halott” állapotában semmilyen műveletet nem lehet végezni (másolás, frissítés).  A frissítést egyébként sem javasolom, csak legfeljebb abban az esetben, ha a forgalmazó elküldi a géphez a szükséges Firmware állományt., a pontos - esetleg videó - utasítással. Akkor is olyasvalaki csinálja, aki már jártas benne.

Javaslom még esetleg az 530, 620, és 629. sz. hsz-ok megnézését. Hátha…?

Előzmény: NYKFANN (1126)
Házas Creative Commons License 2019.02.19 0 0 1127

A canbusba menő csatlakozóból az egyes érintkezőket egy apró tűvel kell kiszedni. Egy kis karom tartja, amit ha oldalról benyomsz a tűvel, a kábel meghúzásával óvatosan kihúzható. Utána simán csak vissza kell dugni és bepattan a karom.

Előzmény: NYKFANN (1126)
NYKFANN Creative Commons License 2019.02.19 0 0 1126

Igen, a kamera tápkábele nem lett még bekötve, laikusként azt gondoltam, elég neki, ha az AV kábelt rákötöm a rádióra, és a piros drótot pedig összekötöm az ISO kábelcsomag pink színű REVERSE feliratú drótjával...tévedtem :) Az amúgy elképzelhető, hogy "kisütöttem" valahogy a kijelzőt, túlfeszültség vagy ilyesmi? Csak kérdem, tényleg nem értek az elektronikához.

A RESET gombbal már próbáltam trükközni, az a baj, hogy ehhez a típusú rádióhoz konkrétan sehol nem találok leírást vagy videót a művelethez...Ezen a videón egy másik márkájú rádión a f*szi kb. 1 percig nyomogatja a gombokat (https://www.youtube.com/watch?v=ISvf3alUpLY&t=2s), de nekem ahogy elengedem a RESET gomb benyomását, fogja magát a cucc, és újraindul, szóval semmi ilyen sípolást nem tudtam még belőle kinyerni :o

Megint másik márkánál 20 mp nyomva tartást, majd 3 másodperc szünet, megint 20 mp és utána hirtelen megnyomni a RESETet...

Szóval nem egyértelmű, szerintem biztos lehet valahogy újraéleszteni, csak nem tudom a megfelelő kombinációt...Arra is gondoltam, hogy valahogy SD kártyára ki kéne másolni egy oprendszert, de ezt meg túl kockázatosnak érzem, mert olvastam Ali-n is, hogy többen is kaptak "system_update" szoftvert az eladóktól, és azóta használhatatlanná vált a rádió.

Házas: ez a rózsaszín kábel kikötés, majd visszatétel érdekelne, csak félő, hogy valami "végzeteset" csinálok ismét :) Canbus-os a dolog, a canbusba bemenő sötétrózsaszín drót a világosrózsaszín REVERSE feliratú rózsaszín dróttal összegumizva megy be az ISO kábelcsomag egyik végébe...Ezt a sötétrózsaszín drótot kéne megpróbálnom leválasztani a világosrózsaszín drótról, hogy ne legyenek összekötve?

Előzmény: stefi001 (1125)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1125

Az bizony nem volt helyes, hogy a video kimenethez (AV-OUT) lett csatlakoztatva a tolatókamera RCA végződésű kábele, mert a képen látható, jelenlegi állapot a jó. Éppen akartam kérdezni, hogy a reset gomb miért nincs együtt nyomva a bekapcsoló gombbal, de aztán olvastam, hogy úgy is sikertelen volt a resetelés. Egyébként elég hosszú ideig kell nyomni a gombokat, mire történik valami. Hasonló a telefonokhoz, csak ott van, amikor hangerő fel, vagy máskor hangerő le és a bekapcsoló gomb együttes nyomása eredményezi a resetelést.

A képen nem látom, hogy a kamera tápvezetéke már be lett volna kötve (nincs blankolva), vagy az még a bekötés előtti állapotot mutatja?

A resetelés mellett még próbálkoznék a fejegység teljes áramtalanításával (mindent lekötni a rádióról, s néhány percig úgy tartani, majd ismét áram alá helyezni. Még az is elképzelhető, hogy minden rendben lesz. Ezt még érdemes kipróbálni, s nem kell eldobni sem.  

Előzmény: NYKFANN (1123)
Házas Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1124

Canbusos a cucc? Nekem a canbus csatlakozóból a rózsaszín érintkező kiszedése megjavította (amit aztán visszatettem).

Előzmény: NYKFANN (1123)
NYKFANN Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1123

Maga a kocsi nincs hátramenetben, viszont az tény, hogy a tolatókamera rákötésénél "ment el" valami a rádióban, az biztos, hogy volt olyan pillanat, hogy hátramenetbe tettem korábban...Igazából az volt a történet, hogy a tolatókamera AV kábelének sárga végét egy alkalommal (a kísérletezési fázisban, mert valahogy nem sikerült a tolatókamera képét életre keltenem, később egy "szakértőtől" megtudtam, hogy azért nem sikerült, mert mindenképp rá kell kötni a tolatólámpára, onnan kap áramot) az AV-OUT(1) feliratú kábelbe dugtam, a CAMERA feliratú helyett (ami ráadásul másik RCA kábelcsomagban is van...

(a képen a karika jelöli a CAMERA feliratú AV kábelbe kötést, és a nyíl pedig az AV-OUT(1) feliratú bekötést, amely óta a problémám van)

Na most azon is gondolkoztam, hogy lehetséges, hogy a rádió az eset óta "be van ragadva" ebbe az AV-OUT(1)  kimenetbe, és egy nem létező/rá nem kötött monitor képét akarja mutatni?

Ha esetleg ez utóbbi eset valóban fenn áll, a rádió RESET-elésénél nem kéne visszaállnia "alaphelyzetbe"? Most már jelenleg az ISO kábelcsomagon kívül semmi nincs bedugva a rádióba, szóval szerintem egy RESET után be kéne bootolnia, de mégse sikerül...

Előzmény: Házas (1122)
Házas Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1122

Nem lehet, hogy egyszerűen hátramenetben van a kocsi és a tolatókamera képét mutatná - ami meg nincs rádugva?

Előzmény: NYKFANN (1121)
NYKFANN Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1121

Sziasztok!

Egy elég reménytelen ügyben fordulok hozzátok, de hátha...

Az elmúlt napokban beszereltem egy Aliexpress-ről rendelt BOSION fejegységet az autómba (2-es Focus), működött is a dolog, azonban némi kísérletezgetés után (feltehetően az egyik AV kábelt rossz helyre dugtam) az eszköz a bekapcsolás után csak világít, a kijelzőn semmi nem jelenik meg (erről linkelek videót).

Azt hittem, maga a kijelző be se kapcsol vagy nem működik, azonban ma este a sötétben megpróbáltam mégegyszer, és a kijelző lényegében bekapcsol (teljesen sötétkék képernyő, de "látszik", hogy világít valamennyire). Tehát elvileg a kijelző ha minden igaz, működik, de nem jutok rajta még a boot logóig se...

Próbáltam már segítséget kérni az eladótól, de elég akadozottan válaszol. Valahogy a RESET gombbal kéne trükközni, de eddig akármilyen videót találtam a neten, nem működött (pl. RESET nyomva tart, majd elenged, és a POWER gombbal együtt újra megnyom, stb.)

Valakinek esetleg van ötlete, mit lenne érdemes megpróbálni még, mielőtt kihajítom?

A jelenségről a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=1tCvgxQDZ7Q

Köszi előre is!

Házas Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1120

Stefi, Te rém profi és segítőkész vagy, le a kalappal!

Nagyon úgy néz ki, hogy az antenna lesz a ludas. Létezhet, hogy a régi rádió jobban tolerálta, hogy belül el van törve? (A vastag gumiborítástól nem látszik) Eddig gond nélkül tudtam rádiózni...

Előzmény: stefi001 (1117)
almaata66 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1119

És csak a képernyő ment el, a rádió szólt tovább.

Előzmény: almaata66 (1118)
almaata66 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1118

A lekapcsoláskor visszajött.

Előzmény: stefi001 (1110)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1117

Azért említettem meg előző leveleim egyikben az antenna problémát, mivel nem tudom, hogy korábbi rádió rendben működött-e?

Az antenna helyett meg kell próbálni kb. 1-1,5 m-es vezetékkel, ha működik akkor az antennával van gebasz.

Vannak hozzászólásaim az Autohifi-Index Fórum-Index.hu-n is. Van az antenna problémával kapcsolatban egy-két megjegyzésem a 95954, 56, 58, illetve a 95986-97 hsz.-ban.

Előzmény: Házas (1116)
Házas Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1116

Ezen már csak kínomban röhögök.

Összekötöttem a két ANT-ot, de ettől nem lett jobb. Viszont véletlenül lehúztam a kocsi antennakábelét, erre megszólalt az adás.

Ha visszadugom, elmegy megint. Ha szétszedem az ANT-okat, marad minden ugyanígy. Ha rádugom az antennát, megint elmegy. E mellett még kontakhibás is, mert amikor megpróbáltam a helyére tolni próbaképp, akkor megint elment. Szerintem szar az az antenna-kábel.

Előzmény: stefi001 (1115)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1115

AMP (antenna motion power) jelentése: antenna mozgatási táp.

Előzmény: Házas (1113)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1114

Hogy is mondják? Színre színt. A kék a már tárgyat funkcióhoz, a kék-fehér pedig – tudomásom szerint – az elektromos antennavezérléshez szükséges. Ha olyan nincs, akkor kimarad!

Előzmény: Házas (1113)
Házas Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1113

Köszönöm az antennás tippet, megpróbálkozom. Hogy teljes legyen az örömöm, van egy kék "ANT" és egy kék-fehér "AMP" kábel, na ebből melyik lehet vajon?

A kormány ügyében visszaolvasok, köszönöm! 

Előzmény: stefi001 (1112)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 1112

Antennához: mellékelt vázlat. A kék az antennaerősítő tápvezetéke, amit a kapott kábelköteg valamelyikén található, szintén kék vezetékhez kell rögzíteni (forrasztás, elektromos gyorscsatlakozó). A további két csatlakozódugót szintén értelemszerűen csatlakoztatni a kompatibilis aljazatokhoz.

Mellékelek még egy, az általános bekötéshez szükséges képet. Azon is látható a kék színű tápvezeték

Ha a korábbi rádió megfelelően üzemelt, akkor az antennahiba kizárható.

A kormánytávirányító beállítással kapcsolatos megjegyzés számomra nem egészen egyértelmű:  

„Na hát az nem megy. Pedig a gombokat érzékeli, alapból működnek is (pld. hangerő fel-le), de nem tudom átállítani, hogy máshogy legyen a kiosztás”

Visszaolvasva, lehet találkozni kapcsolódó hozzászólásokkal. Talán célszerű lenne áttekinteni, hátha előfordul valami használható közöttük?

Előzmény: Házas (1111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!