Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szép piros, de még mindig kemény és savanyú. Ha jól emlékszem, mintha azt olvastam volna, hogy utána érő. Ez azt jelenti, hogy még hagyjam a fán beérni, vagy szedjem le és pár nap múlva jó lesz? Köszi! :)
"Csak" féloldalasan vírustünetes, már második éve. A vírusos oldal gyümölcsein látni, a levélen egyelőre itt sincs semmi észrevehető.
Még egy érdekesség: kompót keménységűen szedtem néhány darabot zéro vírustünettel, de az utóérlelődés során kialakult a gyümölcsön a vírusfoltosság, a magon meg a vírusgyűrű.
Mind friss fogyasztásra, mind lekvárnak a vírus ellenére egyelőre kíváló.
Eddigi ismereteim szerint, a Kech'p Sar-nak van a legtömörebb húsa, magas brix-el. Aromája is kirivó, mondtam is magamnak, ebből egyszer tuti főzök páleszt. De a gyümölcse csak közepes, a hozama sem túl magas.
Idén a természet bőven öntözgette a Mediabellat, kellemesen leves is volt. Tavaly viszont száraz volt a Június, akkor nagyon tömött volt a húsa. Kifejezetten olyan embernek adtam el, akinek aszalni kellett és meg volt elégedve a végeredménnyel.
Talán a Skalakh alkalmas lehet erre, de még nem kóstoltam.
Az idei tél megpróbáltatásait nálam is sokkal jobban viselte a Frisson meg a Bergeron is. De a többi fajtát nézve sem látszott hogy mennyire jó fagytűrő lenne a Zard. Lehet csak mélynyugalomban nagy fiú.