Keresés

Részletes keresés

szocske_ Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3246

akkor már csak az a gond, hogy 

- elfogadja-e ezt az invertert a szolgáltató

- hiába spórolod meg a telepítés árát a plug&play inverterrel, mégsem lesz kedvező az 1kWp-re jutó ár, ha 1-2 panelenként szükséges egy ilyen inverter.
Legalábbis a 248-ast, ami ha jól tippelek 1 db 250-es panellel tud megbirkózni, 170 EUR-ért láttam az ebayen, amiből kellene 4 db egy 1kWp rendszerhez.

Az ötlet persze kétségtelenül jó, de kétlem, hogy ilyen áron túl sokat eladnának belőle.

Előzmény: Törölt nick (3245)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3245

Persze szerződni kell, hisz rátáplálsz a hálózatra ...de ez nem kerül pénzedbe.

Előzmény: szocske_ (3244)
szocske_ Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3244

ötletes ez a megoldás:

http://www.napenergiainfo.hu/technika/2015/05/14/kozvetlenul-a-dugaszolo-aljzatba-kapcsolni-a-naperomvet-ez-most-mar-bevett-gyakorlat

de vajon a magyar áramszolgáltatóknál nem szerződésszegés ilyet csatlakoztatni a hálózathoz?

persze amíg néhány panelről van szó, valószínűleg nem veszik észre, de ha mégis kiderül, sokba kerülhet...

Előzmény: Törölt nick (3242)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3243

A sok akku miatt ez így nem tűnik túl gazdaságos megoldásnak :-(

Hopp egy lépés kimaradt....

A 300 Wattóra az 12 Volton csak 25Ah csak.

Szóval nem sok az akkuigény.

Ettől függetlenül nem kínlódnék vele.

Előzmény: Törölt nick (3242)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3242

akkor 1 akkura folyna ha jól le van merülve 40Amper a 12V-os részen.

... ennyivel nem tölthető az az akku ami ide el van képzelve!

Az akkut nemszokás/nemjó C/20-nél nagyobb árammal tölteni!!!

Az akku igény normál esetben 12 Voltos rendszerben: inverterWatt/2,5=... Ah

A 250 Wattos cucchoz alapban ~100 Ah tartozik.

Amihez a C/20 töltőáram így 100/20= 5 Amper maximum.

(az 500 Watthoz >> ~200Ah és 10 Amper)

Szóval a töltőrészen nem fog semmilyen 40 Amper szaladgálni...

Az inverter (kisütő oldal) már lehet a 20 illetve 40 Amper, ha maxon megy a terhelés.

----

Saccolgatás...

Nem hiszem, hogy a két szivattyú többet kérne 80-100 Wattnál ...inkább kevesebbet.

Ennyit egy 250 Wattos napelem a szezonban kora reggel és késő délután kivételével szerintem megtermel.

Kellhet tehát tehát napi páróra (mondjuk max 6 óra) rásegítés részteljesítménnyel, tavasztól-őszig, reggel-este.

Ez saccra úgy 6x50=300 Wattóra lehet átlagban max ... azaz ennyit kellhet max az akkuban tartani pufferként >> elég sok!

Télen, ha beindul a kollektor,  akkor a napelem IS elég jól fog termelni, így vélhetően télen sem kell több akku puffer.

A sok akku miatt ez így nem tűnik túl gazdaságos megoldásnak :-(

Asszem inkább vennék egy ilyet! arra a panelre.

http://www.napenergiainfo.hu/technika/2015/05/14/kozvetlenul-a-dugaszolo-aljzatba-kapcsolni-a-naperomvet-ez-most-mar-bevett-gyakorlat

A töltő+akku+inverter helyett.

(akár kici-occó-kinaji verzióban ...)

E megtermel éves szinten cirka 300 kWh-t a 250 wattos panellel.

Napi 12 óra szivattyú üzemmel 300x1000/100/12=250 napra elég egy évben.

Bármikor mehet a szivattyú, ha van hálózati áram a házban.

Bármikor termelhet a napelem, akkor is, ha éppen nem megy szivattyú...

...és nincs a szarakodás az akkuval, inverterrel.

És, ha szivattyú nem eszi meg éves szinten a napelem termelését, akkor majd megeszi más cucc a házban :-)

Előzmény: dBase (3241)
dBase Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3241

-Két matrica miatt két külön napelemnek néztem, és ha 2 napelem akkor 500w, akkor 1 akkura folyna ha jól le van merülve 40Amper a 12V-os részen.
-Amerisolar napelem a napokban 16db a napokban 410V és 10A-rt mutatott fronius egyik helyen.

Előzmény: Törölt nick (3240)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3240

Egy napelemről lejön max 8,5 Amper körül amihez jó a szokvány solar kábel a solar csatlakozóval.

(ha kettőt párhuzamosan kötne még akkor is elég lenne)

A töltésvezérlő-akku-inverter között elég a 10 mm2-es réz vezeték.

Ami ugye nem egészen 4 mm vastag réz... nem vészes az egyáltalán.

Előzmény: dBase (3238)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3239

1. nem volt szó két napelemről

2. nem beszéljük rá a solar kábel helyett a gagyi tűzveszélyes kábelre, csak ha fizetjük a házát egy tűz esetén!!!

3. kell a vastag kábel ...és?! még mindig olcsóbb mint egy 2. akkumulátor

Előzmény: dBase (3238)
dBase Creative Commons License 2015.05.18 0 0 3238

Hello, az már tuti hogy 12V nem elég. Ha csak 1 akkut akarsz venni akkor 500/12=41,6Amper folyna bele óránként ha mind a két táblát bekötnéd töltésvezérlővel ami tudná a 20-40V---->12V átalakítást. Bazi vastag vezeték kellene. Elsőre fölöslegesnek tartok 2 napelemet ráakasztani, mivel tuti csak akkor meg a rendszer majd mindig mikor süt a nap mert csak akkor készül a melegvíz is. Ha süt többé kevésbé annyira fog hogy pont elviszi a szivattyúkat is.

Ha nem süti a nap a kábelt jó a hagyományos bolti kábel is.
Mekkora teljesítményűek a szivattyúk?

Előzmény: gábor 78 (3237)
gábor 78 Creative Commons License 2015.05.17 0 0 3237

Üdv Mindenkinek!

Van nekem egy,a képen látható napelem,ezzel szeretnék áramot termelni (sziget üzem) 2 db Viló kazán szivattyúnak,ami a napkollektor körben a meleg vizet keringeti,ha süt a nap!

Az az elképzelésem,hogy a napelem tölt egy autóakkumulátort és arról egy inverter segítségével hajtatom a 2 db szivattyút.

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hozzátok,hogy mekkora töltésvezérlő szükséges nekem,mekkora inverter,mekkora (jó-e) autóakkumulátor, kell e szolárkábel, mert tető alá bejön a kábel egyszerre a napelem alatt. Illetve mindenféle hozzászólást meghallgatok a témában,mert nem vagyok egy villanyszerelő típus,de megértem ha érthetően elmagyarázzák! 

Válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.16 0 0 3236

Igen, hasonló ez is! Ha az ember hajlandó bejelenteni és megfizetni a préiumot a nyugalomért, akkor működik a legtöbb biztosítás.

Előzmény: Törölt nick (3235)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.16 0 0 3235
Előzmény: Törölt nick (3234)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.16 0 0 3234

A E G O N otthonbiztosításban van nekem 1Mft-ig biztosítva a napelemrendszer plusz tételként.

Invertert elvileg benne van a háztartási gépek között, de inkább ne legyen káresemény, hogy ki kelljen verni belőlük...

Vannak ebben a megoldásban még kérdőjelek, semminél talán jobb. Ha valakinek van teljesebb, jobb biztosítása, engem is érdekelne.

Előzmény: dBase (3233)
dBase Creative Commons License 2015.05.11 0 0 3233

Két hete felpakoltam 10 tábla napelemet, várom a kész tervet stb. Múlthéten pénteken jött a bazi nagy jégeső hála semmi baja nem lett, pedig a városban lévő csöves napkollektorok 90%-osan megsemmisültek.....
-Tudtatok-e kötni rá házbiztosítást?
-Az inverterre villámkár esetére is?

-Van valami jó megbízható ajánlásotok?
Képeket mellékelem, érdemes megnézni, tetőablakok, szélvédők törtek be még ami nincs a képeken, a cikkben szereplő képeket én készítettem, pár épület az enyém:
http://kecelinfo.hu/durva-ezt-muvelte-a-vihar-kecellel-es-kornyekevel/

szocske_ Creative Commons License 2015.05.11 0 0 3232

napelemes adatokat kérnek az indexen, aki akar küldjön:

http://index.hu/tech/2015/05/11/napelemet_hasznal_meseljen_rola/#

kiggyo Creative Commons License 2015.05.10 0 0 3231

Jólvan, 10 év múlva sörözünk. 

Előzmény: naox (3230)
naox Creative Commons License 2015.05.10 0 0 3230

"Az is biztos hogy működőképes a termékük, az ottani fogyasztóvédelem mellett nem szokás hazudozni."

1) még egyetlen darabot sem adtak el belőle, tehát nem tudjuk, hogy működik-e, igaz?

2) az USÁban nincs olyan fogyvéd., mint nálunk. Kártérítési perek vannak, de egységes hatóság nincs. HA a termék nem bizonyul megfelelőnek az kb. 3-4 év múlva derülhet ki. A szakirodalom szerint a szélhámosok max 2 évre számolnak előre. Engem ezért nem győz meg semmiről a 10 éves garancia, pláne úgy, hogy még nem publikálták a szerződés szövegét.

"....elfogadjuk azt a tendenciát, miszerint a tesla és hasonlóak által a jómódúak által megfizetve el fognak terjedni újabb technológiák"

1) eléggé sok tech céget néztem meg, kívülről is, belülről is. Szerintem az új technológiák nem így terjednek el, egyszerűen nem ez a tipikus út. A tipikus az, hogy egy komoly szakmai anyagot a tőzsdére lépéskor megtámogatnak a befektetők a 100-szoros eredmény reményében. Az így kapott tőkeinjekcióval a cég BIZONYÍT 2-3 év alatt. Nem a bulvársajtónak, hanem a szakmának. Nem az eladásokkal, hanem a termék paramétereivel, mérésekkel. Ha bejön, a részvények az égbe szöknek, ha nem, elsüllyed a cég. Ki veszi a részvényeket? A szakma, és a bef.-i alapok, nem pedig a háziasszonyok.

2) A T. folyamatosan a piacon, bizonyít laikusoknak. A szakma kételkedik, de a meggyőzésükre nem is törekednek. Viszont hatalmas figyelmet keltenek, ami a többi project jövőjére is kihat. HA buknak, könnyen magukkal rántják az összes EV céget.

-----------------

Történt ilyen az E85 kapcsán: az egész szakma tiltakozott egy őrült ötlet ellen, mégis hatalmas hájp volt, a laikusok egymást rángatták bele, a kormány szarrá dotálta, 2 év alatt mindenki rácuppant, majd jött a pofon és a fájdalmas józanodás. Sokmilliárdnyi beruházás ment a kukába. De az igazi baj az, hogy a megfuttatott tudhatóan bukó technológia elkerülhetetlen zakója miatt minden más, valóban zöld üzemanyag is hiteltelenné vált. Ki nyert rajta? Igen, az olajlobbi.

Mi történik most? ugyanez a napelemeknél, mik csak addig tuti nyerők, amíg van szaldós elszámolás, vagy az e-autóknál, ahol mindenki a T.-ra öszpontosít, pedig az igazán fontos fejlesztések nem ott történnek.

Nekem ez  a bajom.

Előzmény: kiggyo (3227)
Aventinus Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3229

Nem érdemes a továbbiakban személyeskedni.

ívfény Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3228

háhááá király.

látom sikerűlt átvenned a stafétát, te vagy az ügyeletes fekete bárány. eggyüt érzésem. a hülyét legalább ly-al írd, mert önnek a Lőrincék is lassan...  

Előzmény: naox (3225)
kiggyo Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3227

Ha visszaolvasod az írásaidat te kötöd a legjobban az ebet a karóhoz, magyarázod félre más írását, aztán te durcizol a legjobban. 

Nem álmodizás szerintem hogy elfogadjuk azt a tendenciát, miszerint a tesla és hasonlóak által a jómódúak által megfizetve el fognak terjedni újabb technológiák, olcsóbbak lesznek ezáltal. A tesla jelenlegi ára most sem vészes egy olyan helyen ahol jobbak a kereseti viszonyok és nem támogatott az átvétel, neadisten nincs vagy korlátozott az áramvételi lehetőség a hálózatból.

Az is biztos hogy működőképes a termékük, az ottani fogyasztóvédelem mellett nem szokás hazudozni. Ő az akkumulátorok, elektromos autók Iphone-ja. Viszont az Iphone-hoz hasonlóan ez is forradalmat fog elindítani, legalábbis reméljük.

Előzmény: naox (3226)
naox Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3226

vagy ez is.

NEm mondtam azt, hogy nem lesz olcsóbb, csak azt, hogy nem a "tömeggyártástól".

LEgalább próbáljátok megérteni, amit írok, mielőtt zsigerből belekötnétek.

És -bage- én magam is kurvára azért dolgozom, hogy legyen jó, elérhető áru akku akár már hamarabb is, mint 10 év. Dolgozom, és nem álmodozom, meg kamuzok.

Előzmény: kiggyo (3219)
naox Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3225

látod, ezért nehéz a fórumozás. Írok valamit, amire a válasz:

1) személyeskedés. (nmem zavar, ha olyanok neveznek hüjének, akiknek ez az egyetlen érvük) Érdemes lenne tisztelnünk egymást, akkor is, ha eltér a véleményünk.

2) irreleváns cikkek linkelése. Ez a cikk egyszerűen nem a cellák áráról szól, hanem egy sokkal komplexebb dologról, ahol az ár is sokkal bonyolultabban alakul. (AZ, hogy 95-2005 között mi volt a helyzet egy ennyire új terméknél talán kevésbé releváns.)

érvek vannak?

Előzmény: Törölt nick (3220)
fizzika Creative Commons License 2015.05.09 0 0 3224

Biztos, hogy meg lehet csinálni a dolgot, nem ez a kérdés. Csak több műszaki adat kell, nem csak a show.

Előzmény: Krinyo (3207)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3223

Az ajándék Suzukit magam is láttam a valóságban a plazma mellé, ha jól rémlik sokáig a Westendben volt kirakva és hirdették.

Előzmény: bananatree (3222)
bananatree Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3222

mert így működik a piacgazdaság.

Amiből sok van, az olcsóbb lesz, amiből kevés, az drága. (az esetek 99%ban, a hülye nyakatekert példák kivételével)

Ha mindenki krumplit termel, és mindenkinek jó termése volt, akkor árversenybe kényszerülnek, és olcsón kell adják.

Én még emlékszem a reklámra, amivel az első plazmatv-ket próbálta eladni a MM: ajándékba adtak mellé egy Suzuki Swiftet. Mert annyiba került a TV, hogy mellette nem volt tétel az autó...

Ma meg már szinte nincs is a piacon, vagy fillérekért...

Minden olcsóbb lesz, ahogy felfut a termelése. (és nincs körülötte mesterséges piacbefolyásolás)

Előzmény: K.Roberto (3211)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3221

Pár éve volt egy komoly váltás a a napelemek "szeletelése" terén. Ugyebár egykristály tömbből szeletelik a cellákat, és annak van vesztesége. HA fűrészelsz akkor keletkezik fém,forgács, amit a fogak kitépnek. AH egy méteres vasat fűrészelsz, senkit nem érdekel az a fűrészlap vastagságú veszteség. Azonban itt kicsit mások a méretarányok, vastagságok.

Maga az egykristály tömb előállítása elég energiaigényes és összetett dolog, így ha a szeletelésnek pl sok a  vesztesége az jelentősen emeli a költségeket. Kb. 5 éve másfajta húrral másképpen vágják, így pl ezt a veszteséget sikerült csökkenteni.

Nameg közben verseny van, a technológia és mennyiség fejlődött, jobb lehetőségek vannak a cellavizsgálatra fizikai szinten mielőtt bekerülne egy napelembe, stb.

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3220

Maradj a kémiánál szerintem... mert a piachoz nem sok érzéked lehet az írásaid alapján.

http://cleantechnica.com/2013/07/08/40-drop-in-ev-battery-prices-from-2010-to-2012/

Előzmény: naox (3217)
kiggyo Creative Commons License 2015.05.08 -1 0 3219

Jó, legyen igazad, nem lesz olcsóbb az akkumulátorok, egyéb energiatárolók előállítása. Majd írd fel magadnak valahova ahol 10-20 év múlva is megtalálod, és meghívlak egy sörre ha neked lett igazad. Villanyautóval megyek valószínű.

Szerintem tizedáron, tized tömegben lesz addigra megoldva egy kwh tárolása.

Előzmény: naox (3218)
naox Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3218

"Mondjuk azért mert mióta világ a világ így szokott történni."

valójában éppenhogy nem. Az egész szabadalmi jog, vagy a világ komoly fejlesztői, a tech cégek éppen hogy nem így működnek.

Ez csak valami döbbenetes túlegyszerűsítés, ami már közgáz szakközép szintjén sem állja meg a helyét.

Előzmény: kiggyo (3210)
naox Creative Commons License 2015.05.08 0 0 3217

marha egyszerű:

mert a napelem egy pártíz mikron vastagságú réteg csupán, aminek őrült komplex az előállítása. Ha megvan a gép, akkor változatlan költség mellett gyakorlatilag korlátlan mennyiséget tudsz gyártani, mert alig van benne anyag. A napelem árában maga a félvezető mára már elenyésző költség, amiért fizetsz az a keret, burkolat, csatlakozók, szerelés.

Az akksiknál pont fordított a helyzet. Az akksi tömegének 90+%-a maga az anyag, ami nem igazán lesz olcsóbb attól, hogy tízszer többet kell gyártani belőle.

Amúgy meg a napelemek terén számtalan komoly technológiai fejlesztés történt.

A T ugyan titkolja, hogy mit tud az akksija, de a "boncolási" jelentések alapján semmit. Ezek közönséges tucat Li-ion cellák. Éppen olyanok, mint 5 éve. Mitől lennének olcsóbbak?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!