Keresés

Részletes keresés

zakkwylde873 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3966

grat :)

ahogy nezem a futes is megvan, mennyire tuzveszelyes ez a kialakitas ?

Előzmény: limányjár (3964)
Silvan Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3965

Ez nagyon pazarul néz ki,nekem még csak alkatrészben van meg.Nagyon megköszönném,ha elindítanál a megvalósítás útján.Igen válaszod esetén menjünk át a mesterséges megvilágítás topikba.Köszönöm4

Előzmény: limányjár (3964)
limányjár Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3964

És kész!!:)

Megcsináltam a levilágítót, köszönet Sándornak a szakmai tanácsokért. Akit érdekel és kicsit tudja miről beszélek, ez egy 24db 3W os led növényvilágítás, aki látott már ilyet .. Tudja mit is tud ez, de a képek magukért beszélnek. A füfügék ebbe majd megindulnak:)

Luigi50 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3963

Bocs a végét már Silvan-nak szántam.

Előzmény: Luigi50 (3962)
Luigi50 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3962

Judit ! Hát ezért nem volt !!! Vagy vehetjük annak a pár leveles kifagyott dugványokat ? Írok Privátban mert ha lehet kérnék. Lajos

Előzmény: 55judit (3960)
Silvan Creative Commons License 2015.12.16 -1 0 3961

Az a 300 km nekem is megvan,pedig abban bíztam,hogy rád számíthatok vessző ügyben és nem a tarolásban:-)

Előzmény: juhosttt (3952)
55judit Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3960

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=99921400&t=9107936

Érdemes a gyökereztetéssel próbálkozni, jó átélni közben az örömteli várakozást, és az sem egy utolsó, mikor itt a sikerélmény. :)

Előzmény: Luigi50 (3958)
Silvan Creative Commons License 2015.12.16 0 1 3959

Én is rokkant vagyok,de nagyon szívesen küldök a saját fügebokromról vesszőt,ingyen.Írj,ha érdekel!

Előzmény: Luigi50 (3956)
Luigi50 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3958

Kedves Judit ! Igen volt sok növényem de sajnos sokáig voltam kórházban és már nincs ezért szeretnék megint. De fügém az nem volt. Lajos

Előzmény: 55judit (3957)
55judit Creative Commons License 2015.12.16 0 0 3957

Üdv a fedélzeten! Én is rokkant vagyok. :)

Régebbi bejegyzéseidben olvastam, nevelgettél te már fügét, és más növényeid is vannak.

Ha itt visszaolvasol, láthatod, mennyit kísérletezgetünk, fáradozunk a füge gyökereztetésével, nevelésével. Ha én sikerrel járok, szívesen adok neked, mert többet gyökereztetek mint szükséges, hogy biztos legyen a siker. De mire az enyémből lesz valami, még neked is sikerülhet pár szálat legyökereztetni. Sok sikert neked is! :)

Előzmény: Luigi50 (3956)
Luigi50 Creative Commons License 2015.12.16 -1 1 3956

Tisztelt Fügekedvelők ! Érdeklődni szeretnék,hogy van-e valakinek fügecsemetéje mert nagyon szeretem. Nekem bőtermő finom étkezési célra kellene.tehát nem érdekesség. Sajnos rokkant vagyok csak keveset tudnák fizetni érte. Lajos

Pro.polisz Creative Commons License 2015.12.15 0 2 3955

1. A Petőfi híd lábánál lévő fügéket pár éve kóstoltam, meg szedtem is róla hajtást. Már nem tudom melyik volt az, valamelyik a szokásos 3-4 fajta közül. Azt hittem a vastag törzs miatt, hogy "fagyállóak", de elmagyarázták nekem, hogy a pesti hőszennyezés miatt van.

2. Nyáron a Gellért tél felől sétáltunk fel a Szabadság szoborhoz, néztem a fügéket is, volt jó pár bokor, de semmi extrát nem láttam, ráadásul pont nem értek. Nem úgy tűntek, mintha a török időkből maradtak volna itt csenevész méreteikkel. Csak közmunkások tömege tudná ezeket letarolni, de nem hiszem, hogy megérné ezeket gyűjteni.

3. A gyüjtők nem túl drágán tudnak kész növényt is venni, de persze izgalmasabb a nagyobb fügésekkel egyezkedni vessző ügyben. Most a téli hónapokban aktuális is, de még mielőtt nagyobb minuszban elfagynának. Ha nincs minusz akár februárban is ráér, bár a decemberi dugványozás addigra már talán zöldellni fog. Több topic is van, ahol esetleg kedves kertész társaktól beszerezhetők mindenféle fajták vesszői.  

Előzmény: juhosttt (3952)
limányjár Creative Commons License 2015.12.15 0 0 3954

Szalma van bennük.

Előzmény: Sándor111 (3953)
Sándor111 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 3953

A "csőben" SZÁRAZ levelek vannak?

Előzmény: limányjár (3941)
juhosttt Creative Commons License 2015.12.15 0 2 3952

Én pl 300 km-re lakok. Én nem fogom letarolni... Bár hétvégén megyek pestre, de nem lesz időm megnézni sem, nem hogy levágni 1-2 vesszőt.

Ezen felül a faiskolákkal is vigyázni kell, sajnos egyre többen b..ák át az embereket...

De sztem más se nagyon. Na meg ez egy olyan topic, amelyet 99% inteligens emberek olvasnak. Szóval ha ki is megy pár vesszőért, akkor nem fogja tövig fűrésszel kivágni a bokrot... 

Az az 1% aki degenerált, az meg megmarad nethuszárnak és nem fog ebben a jó időben pont egy füge bokort keresni h kivágja.

Továbbá ez egy olyan topic, ami nincs úgy elterjedve, hogy minden degenerált oda mennyen vesszőért. Akinek volt már dolga fügével meg tisztában van vele, hogy könnyen gyökeresedik, 2-3 vesszőt gyökereztet aztán tudja szaporítani.

Előzmény: Silvan (3928)
Silvan Creative Commons License 2015.12.15 0 1 3951

Részemről rendben:-)

Előzmény: limányjár (3950)
limányjár Creative Commons License 2015.12.15 0 2 3950

Sziasztok! Én nem szóltam bele idáig!

Mindenkinek van igaza! Tegyünk pontot a végére! Aki Gellért hegyi fügére vágyik az menjen a Petőfi híd budai oldalához, oda ahol fel lehet menni a villamoshoz 4-6.. és a műegyetem felől, van egy, vagy kettő hatalmas bokor! A hajléktalanok  zabálnak róla... Na ott nem károsít senki semmit sem!.... A természet megóvása nemes feladat, és mindenkinek   kötelessége. Ha valakiben van némi környezet tudatosság, akkor baj nem lehet. Judit tapasztalt, jószívű okos hölgy! És biztos vagyok abban, hogy azért ajánlotta fel ezt az opciót, mert hiszi - ha már valaki ide téved a fórumra, van köze a természethez, növényekhez. Ő is nagy gyűjtő, lejárja a lábát , és figyeli a bokrokat. Van aki nem teheti meg, vagy nem akar pénzért venni olyan 'közkincset" ami valahol az üvé is- az ő saját nemzeti történelmének része,, részét képzi. Ha van mögöttes inteligencia- tudatosság a szépre, a környezetre, és vágni akar a hegyi bokrokról, még hasznos is neki a fiatalítás, de tegye ezt úgy, hogy az igaz az "övé" is de a hazánk része! 

Előzmény: Silvan (3949)
Silvan Creative Commons License 2015.12.14 -1 1 3949

Kedves fórumtársam!

Kérlek olvasd el mégegyszer a hozzászólásaimat a témában és rájössz,hogy valamit félreértettél!

Sehol nem használtam a vandalizmus jelzőt!A kertészetek hogyan kapcsolódnak a témához?

Remélem nem probléma,hogy aggódok a természetért,amit Judittal és Sándorral lerendeztünk!

A töröķök által betelepitett fügebokrok a természeteségükben értékek és szépek.

Előzmény: Géisti (3947)
Silvan Creative Commons License 2015.12.14 -1 0 3948

"Nem éppen a vandalizmusra gondoltam,de továbbra is tartom a véleményem,beszerzésre más forrást kellene találni."

Szövegértés egyes ülj le!

Előzmény: Géisti (3947)
Géisti Creative Commons License 2015.12.14 0 1 3947

Áruld már el,hol itt a vandalizmus?Ezek szerint a faiskolák is vandálok,mert mindenki levágott vesszőket gyökereztet.

Szerintem szárított fügéből vess(ültess magokat) ,akkor kizártad a vandalizmust :) Jó kertészkedést!

Előzmény: Silvan (3946)
Silvan Creative Commons License 2015.12.13 -1 0 3946

Nem éppen a vandalizmusra gondoltam,de továbbra is tartom a véleményem,beszerzésre más forrást kellene találni.

Előzmény: Sándor111 (3931)
pupákdézi Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3945

Nem akarlak elkeseríteni, de a törzs becsomagolása sajnos semmit nem ér -20 fok hidegben. Ezt saját magam kárán megtanultam, évekig bugyoláltam én is. A nagy hidegtől csak a földre lehajtva tudtam megvédeni. Nem ragoztam túl, lehajtottam az ágat és rátettem egy téglát, hogy lefeküdve maradjon. Nem helyeztem rá semmit. Hó nélkül Magyarországon -15 foknál hidegebb szinte kizárt, ha meg esik 20-30 cm hó, akkor az hőszigetelőként letakarja, alatta -10 fok lesz felette pedig -20 fok. 

De a legfontosabb reménykedni egy újabb enyhe télben!

Előzmény: Stefi68x (3938)
Silvan Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3944

Én nagyobb átmérőjű műanyag zsákszövetet használok,szintén falevéllel töltöm meg.

Előzmény: 55judit (3939)
Silvan Creative Commons License 2015.12.13 -1 0 3943

Eszembe sem jutott bárkinek is beikszelni a nevét,leírom a véleményem,válaszol,a karaván halad tovább:-)

Előzmény: nézek (3936)
Silvan Creative Commons License 2015.12.13 -1 0 3942

Eszembe sem jutott még senkit sem beikszelni,leírom a véleményem, válaszol,majd a karaván halad:-)

limányjár Creative Commons License 2015.12.13 0 1 3941

Én így takarom....

55judit Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3940

Így van. Akinek nem szimpatikusak a bejegyzései, azt ki lehet x-elni, és már nem is kell olvasni véletlenül sem. :)

55judit Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3939

Én olyan nádszövetet használok a kisebb füge köré, amit kerítésre szoktak rakni árnyékolás céljából. Körbeveszem a bokrot, a belsejét feltöltöm falevéllel, a tetejére vödröt, vagy nagyobb műanyag lavórt borítok. A betekerés azért nem sokat érő, mert a fügét a talajból felfelé sugárzó hő védi meg a fagyástól. Ezért kell lehetőleg gúlaszerűen körbevenni nádszövettel, vagy mással, esetleg körbedeszkázni.

Bár az én datolyaszilváim az erősebb fagyokat is bírják, de amíg kicsik, a tövüket földdel töltöm fel. De azt is gúlázhatod, ha van lehetőséged.

Előzmény: Stefi68x (3938)
Stefi68x Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3938

Köszönöm mindenkinek!

Az én fáim (füge, datolyaszilva) még nem v. alig ágaztak el.

Faszerűre alakítom őket, tehát 1-1,2 m-nél kezdődne a koronájuk.

Végül a törzsüket jutazsákkal tekertem be, a kisebb ágakat összekötöttem, a nagyobb de még csak ujjnyi vastagokra újságpapírt tekertem.

Majd meglátjuk leázik-e...

Sándor111 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 3937

Itt van két ötlet (korábban már felraktam őket egyszer). Nem kell angolul tudni ahhoz, hogy az ember lássa, mi folyik itt. A második videón az egyik oldalon még kissé ki is ásták, hogy meg tudják dönteni:

Ezek már nagyobb bokrok esetén alkalmazott módszerek. Nálam még kisebbek, a legnagyobb is másfél méter alatti. A vesszőket vagy levágtam hogy csak 1 maradjon, vagy az oldalvesszőket madzaggal hozzákötöttem a törzshöz. (Egyébként is fának nevelem őket.) Már most szúrok köréjük kb. 15cm távolságban kör alakban kb. 6-7 egyenes botot (árnyékban nőtt fűzfavesszők) kb. 2-3cm vastagok. Ezek között fóliát húzok majd ki és az így kapott hengerbe komposztot öntök majd. Homok lenne még jó de az nálam nincs, agyagos a talaj, de annál meg fennáll a penészesedés veszélye. A komposztba télre majdnem mindig belemegy 1-2 lódarázs királynő, azok viszont tudják, hol jó telelni. (Hol van a legmelegebb.) A komposzt korhadása még nem 100%, de már majdnem az. Már most 40-50cm vastag szalmával terítem a komposztdombot: ha látom hogy esetleg szükség lesz rá, fagyban is azonnal ki tudjam extra munka nélkül venni.

Előzmény: Stefi68x (3934)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!