Mivel az FKF-en kívül mindenki másnak tilos összeszedni a szelektívet idén év eleje óta, ezért elképzelhető, hogy az Asco nem vállal be újabb házakat, de a kommunális kukát bármikor lehet szaporítani, majd ha már lesz állami szelektív kuka, akkor visszamondani. Ezt célszerű lenne tudatnod a közös képviselőtökkel. És azt is, hogy kukánkánt különböző is lehet az ürítési gyakoriság, ugyanis azt nem sokan tudják.
A kuka dolgot a közös képviselő intézi. Amit irtam itt korábban, azt tőle tudom és nincs szándékom belefolyni a dolgokba. Tudtommal az Asconál is érdeklődött, ők mondták, hogy már nem lehetséges.
A 13.kerületiben láttam kimosogatott cserpes joghurtos poharakat is a polcon, szóval sztem egy darabig mindent megpróbálnak eladni :( De ha valami régi étkészlethez keresi az emberfia a hiányzó hatodik kistányért, akkor már tudom hová érdemes fordulni :)
Ha így van, az tök jó, csak nekem az "eladásra ajánlják fel"-ből
A Charity Shop központi gondolata és célja a segítés. A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: az adományozni vágyók behozzák, és eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyaikat, amit az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhat meg.
nem egyértelműen jött le, hogy mindent átvesznek, és ők maguk kidobják, ami reménytelen, vagy szemelgetnek belőle, a többivel meg kezdjen, amit akar, jóember.
A Pasarét külsőn (Pesthidekúton) még árnyaltabb a helyzet, mert vannak kék és sárga edénykéink háznál (havi ürítéssel) és maradt néhány majomsziget is, elsősorban az üvegeknek, mert azokat háznál nem gyűjtik. Viszont a műanyagosba lehet tenni a "háztartási" fémet, azaz főképp a konzerv dobozkákat.
Ez elég érdekes, amiket írtok, mert nem gondoltam volna, hogy Budapest ennyire sokszínű. Én csak a II.-III.-XII. kerületet ismerem, ott nem vitték el addig a szigeteket, amíg a házi kukákat ki nem tették. A II. a legérdekesebb, mert ott leállt a kihelyezés, ezért a kerület egyik felében vannak szigetek, a másikban nincsenek. (Az, hogy mi feledékenyek vagyunk, és folyton szívunk, az egy másik tészta. Beteszem a kocsi hátuljába a szelktívet, hogy majd kidobom a szigetnél, aztán csak akkor jut eszembe, amikor már olyan helyre értem, ahol nincs sziget, csak házi gyűjtő. Olyankor vagy hazefelé eszembe jut, vagy a nejem három napig kukásautó üzemmódban megy, csörömpölő üvegekkel.)
És ugye itt ténylegnem lehet offolni? :-) A kuka sosem lesz felesleges, mert nem vész el, csak átalakul:
Amíg nem ér oda az FKF szelektív programja, próbálkozhatnátok az Ascoval (226-2914). Mi vettünk kukákat e célra (á 10 ezer Ft) – amik sajnos feleslegesek lesznek az ingyen osztandó kukák ideérésekor –, és ők hívásra ingyen viszik el a műanyagot és a papírt.
Normál kommunális szemétre az FKF akármennyi kukát ad ingyen és azokra, valamint a meglévőkre akármilyen variációban lehet elszállítást rendelni. Tehát lehet például hétvége után több elszállítást kérni, máskor kevesebbet. De ha a házatokban lévő cég hétköznap termel többet, akkor aszerint kell rendelni. És ez bármikor változtatható, bár az átfutás több hét.
Amikor megérkeznek jövőre az állami szelektív edények, vissza lehet adni a felesleges kommunális kukákat, vagy csökkenteni azok szállítási programját.
Természetesen az a legegyszerűbb és legjobb, ha az ember talál a környezetében valakit, aki örül a felesleges holmiknak. Erre a fővárosban nem sok az esély, de egyre távolabb már mindennek találnak gazdát.
Itt-ott már elmondtam, hogy az első fuvarunk Fótra százvalahány ötliteres befőttes üveg volt. (Olyant azóta is folyamatosan szállítunk nekik, mert a házunkban a cukrászda hetente kiark egy zsáknyit.) Akkor rákérdeztem, hogy vihetünk-e például kibontott kapcsolókat, konnektorokat. Azokat is elfogadták, sőt akkor vissza is jeleztek, hogy mindet be is építették...
Szóval mi mindent begyüjtünk és elviszünk, amit birunk, tehát a ruhák és bútorok mellett pokrócot, paplant, ágyneműt, karnist, függönyt, szőnyeget, vasalódeszkát, edényt, hűtőt, mosógépet, NDK grillsütőt, elektrotechnikai dolgokat stb. Ezekre itt helyben nehéz lenne új gazdát találni.
Nálunk a társasház nyugdíjas hölgyei a végrehajtói ennek a roppant kényes feladatnak. Szinte mindekit ismernek a házban és a környéken. Mi hozzájuk visszük le/fel/át azokat a holmikat, amelyek kihullanak a rostán.Nem hinném, hogy keresnének az üzleten, de voltaképp mindegy is: a fölösleges holmi kikerül a lakásunkból.
Be kell vallanom: jó érzés a pár házzal odébb lakó házmesterné sok fia közül az egyiken nyaranta megpillantani egyik, hajdan kedvenc pólómat, a The Who Live at Leeds koncertjét hirdető darabot. (Csak remélni tudom, hogy nemcsak a cucc, hanem a zene is célba ért nála.)
szijgyártó m. * 1894. Kézdivásárhely. Segéd volt Bécsben, Bpesten, Kolozsvárott, Nagyváradon, Nagyszebenben, Győrben, Marosvásárhelyen, 1918-tól Tiszaföldváron, 1932 óta Szolnokon önálló. Szolnoki kiállításokon 1928-ban nagy ezüst, 1929-ben nagy arany érmet kapott. - Felesége: ''Kiss Jusztina'', gyermekei: József és Ibolya.
Jó ez, csak kevés praktikumot olvasok ki belőle. Amire nekem szükségem lenne: odaadom a holmit, elveszik, aztán ők döntenek róla, hogy szemét, géprongy, átalakítandó vagy van, aki szívesen elhordja. Itt sok szép szöveget lehet olvasni, de sajnos nem nagyon derülnek ki a gyakorlati részletek.
Nálunk már régóta téma. Kellene egy új kuka, mert az új iroda a házban sokat szemetel. Közös képviselővel közölte a szerv, hogy normál uj kuka most nincs, mert majd jönnek a szelektívek. A régebbi szelektiv kukákat adó cégek nem vehetnek fel ujabb megrendelést, mert átvette a dolgot valami központi szerv. Per pillanat sehol semmilyen kukát nem lehet a mi kerületünkben beszerezni.:-(
Sajnos ott is visszavonták, ahová csak jövőre viszik a házakhoz az állami szelektív kukaedényeket. Például az Alagút tengelyétől északra.
Mi ezt kicseleztük, mert négy közeli házban a társasház által vett szelektív kukák ürítéséért 2-3 hetente kihívom azt az alternatív céget, amelyiknek idén év elejétől már is nem szabadna a fővárosban működnie. (Emiatt idén már nem is kértek ezért pénzt.) Igaz, hogy akkor hajnali 5:30-kor fogadnom kell őket és a házakba beengedni, segíteni, hogy rendben hagyjanak mindent.
Elég jó érzés nekem, hogy alkalmankánt egy kukaautónyi hulladék hasznosulni fog. Jóvoltomból, és persze a lakókéból, akik elég rendesen válogatják a szemetüket. Már ennek köszönhetően sikerült kukákat visszadnunk az FKF-nek, illetve másik házban kisebb edényre (120 literesre) váltanunk.
De erről már – azt hiszem – itt is sokat meséltem.
Úgy három hónapja, amikor az utolsó szelektív sziget is eltűnt a szeméttel a kézben kínmentesen bejárható környékről (500 méter sugarú kör, saját számítás szerint), megkérdeztem a közös képviselőt, mikor lesz a házban ilyen kuka. Mondta: megrendelték, majd. Hát így.