A kilencvenöt százalékos kereső azt jelenti, hogy a kép 10%-t nem látod, vagyis ezt a részt nem használod. bizonyos mértékig meg lehet szokni, de azért nagyon zavaró. Nagyon zavaró lehet például festmény reprózásnál. No meg ugye a diázásnál is. :)
Valóban ha a d3 megjelenése után egy évvel lett volna D700, sohasem vettem volna D3-t.
A D800 valóban nem Photoshop barát, van is az ebayen számos eladó példány. Hiába, minden rosszban van valami jó.. :)
Ha már meglesz a D800 gépem, akkor csak Néktek elárulom, hogyan lehet a képfájlaival gyorsan megbírkózni.....
Sajnos ennyire nem lehet megnövelni a rövidebb oldal szenzorméretét, mert a tükör nem férne el a házban. 2-3mm méretnövelés zonban még biztos beleférne, és az optikák is maradhatnának.
Nem értem miért vagy oda a D700ért ennyire... Egy használhatatlan, közel öt éves, nem profi váz, nem teljes keresővel, csak 8 fpsel, és még hd videót se tud...
D700 azért nem váratott magára annyira sokat. Persze a D3 sokkoló tudása biztosan sokakat jogosan vásárlásra késztette,de amikor egyszerre árulták őket,akkor nem igazán szólt sok minden a D3 mellett. A 95%-os kereső is inkább csak egy"csakazértis" indok a sok közül,miért kell valakinek a D3. :) Gyakorlati hátrányát nem látom. Pikk-pakk megszokja az ember,hogy egy hangyányit több lesz a képen. Ha pedig amúgyis egyetlen képpel szöszöl az ember,és a mm-k számítanak,akkor állvány játszik,és ez esetben a liveview is. Én legalábbis csak ilyenkor használom. De szívesen olvasnám,hogy igazából a "csak" 95%-os kereső miért hátrány?
Vagy pl a D700-on van vaku. Igencsak sok mindent megspórolhat. Cserébe nem 20 emelet zuhanást él túl a váz,csak 19-et. :)
A D800 nem éppen egy FPS huszár. Sok hivatásosnak dominál szerintem ez.
Gondolom a D900 80 megapixellel, 1,7 FPS sorozatsebességgel :)
Egyébként szenzorban a 36x36mm bevezetése nem lenne hülyeség. Nem kéne portrémarkolat külön kezelőszervekkel, hiszen a portré, illetve a különböző oldalarányú formátumokat simán képkivágásként be lehetne állítani. Nekem most is hiányzik a négyzetes formátum a választható kivágások közül, nem is értem, miért nincs ilyen.
Amikor a D3 megjelent, nem volt D700. Aki profi nikonos volt, meg kellett vennie. Nem volt könnyű döntés. A D700 keresője hiányos, vagyis nem frofi gép, mert ez döntő hiányosság. Használni ettől persze lehet.
Ma nem kell D4-t venni. A D800 jobb gép, és szükségtelen nehezékként nincs rajta a portrémarkolat. A D4 azoknak kell, akik profi(bb)nak akarnak látszani mint mások, nem csípik ha időrabló az utómunka, a nagy méretű fotó úgysem kell a vevőknek, és mikor megveszik a gépet, más ,,pénzével" verik a csalánt.
Ja és a ,,szupergyors" internet is csak filmek nézésére való, de levélmellékletként a 36 Mpixeles 210Mbyte os TIFF képnek még a tizede sem megy át.
A D700-al lehet túlságosan megvágták maguk alatt a fát. Egy D700+MB-D10 kombó szerintem lényegében teljesen kiváltotta a D3-at. Csak azok vehettek D3-at,akik kapták(cég vette nekik a munkához),vagy akik csakazért-is ragaszkodnak ehhez a pro építéshez,vgy az apróbb különbségekre rá tudták magyarázni,hogy az elengedhetelen előny. :) Nem is lehetett véletlen,hogy viszonylag hamar jött a D3s. :)
Most meg szerintem átestek a ló túloldalára. Bárki, akinek kell a sorozat,és nem a nagy felbontás számít, a D4-et kell vennie.
Szerintem nem fogja mégegyszer ugyanazt elkövetni, mint a D3/D700 párossal. Ha megnézed, a mai FX vázak mindegyikének már szenzor szinten eltérő a felhasználási köre, és a vázak felépítése mégcsak erősíti a szegmentációt.
( pedig az általad felvázolt D700x erősen tetszene . . .)
Nikon részéről az lenne fair, és vevőcsábító ha kiadná azt a sorozatszámot ahonnét már a problémával nem kell számolni, az ez alatti készleteket pedig beakcióznák, hogy minél gyorsabban kifussanak. Így mindenki eldönthetné, hogy áldoz a problémamentességre, vagy a jó vétel reményében belekalkulálja a 3-4 alkalmi tisztítótúráját a Fóti útra.
Egyet értek. Én is voltam, amikor léptem volna feljebb. Komolyan elgondolkodtam a C verzión. De a drága nagy tele ráfizetéses cseréje komoly visszatartó erő. Én azon kevesek közé tartozom aki azt mondatta "üsse kavics" legyen a tuti D800. De aki hosszú hónapok, évek megspórolt ezreseit rakja össze a D600-ra, annak nem nagyon van ilyen alternatívája. Arról nem is beszélve, hogyan esik az oljfolt a várva várt gép képén.
Először számomra is ez volt a legnyomósabb ok, amiért a 800-át vettem. De, miután "belaktam" a gépet, rengeteg más előnyét találtam. Felépítés, AF, kereső stb. ( a felbontás, és a képminőség a D600 -ban is remek). Úgyhogy nem bántam meg egyáltalán. A D600 gyakorlatilag egy FF D7000.