Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3336

Azoknak akik a napelemek elterjedése mait agghódnak a hazai áramrendszerben...

Csak az arányok miatt érdemes előbb ezt az ábrát megnézni.

Jelenleg ~75 MW lehet a napelem ...az ábra ~6000 MW-jához képest.

Ha hama-gyorsan 20X ennyi napelem lenne lerakva....kishazánkban.

Akkor az az 1500 MW, ami már ~25% kezdene észrevehetővé válni a rendszerben.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3335

Nos, a MAVIR honlapján kint van minden tény, tanulmány és terv !

Csak olvasgatni kell, ennyi... ezt bárki megteheti, mielőtt a fórumra ír butaságokat.

Előzmény: Peter atyuska (3333)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3334

Bár ha meggondoljuk egyszerű.

Megnézzük menkkora nyomáscsökkenést okoz a tároló térfogatához képest a tárolón elhelyzkedő turbina csúcsrajáratása.

Ezután minimum ennyivel túlnyomjuk a rendszert.

A sűrítéskor rásűrítünk de egy minimum nyomást mindenképpen fenntartunk.A kőzetéteg a túlnyomást jobban fogja viselni lásd tektonikos mozgások. Mint a nyomás hiányát.

Látod Platón ez a kreatív gondolkozás alapja.

Most hallottam róla először, de már agyalok azon, hogyan lehetne megcsinálni.

Állíom neked ha 10 hasonló embert becsuknál egy szobába pár sörrel.

Egy hétvége után épkézláb, és megvalósítható ötlettel állnánk elő.Nem az utolsó csavarig részletessel de a koncepció fő csapásiránya elég részletesen ki lenne dolgozva.

Ezt hívjuk WorkShop-nak

Előzmény: InkaPál (3331)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3333

Olvasgatom de nem értem. A napelemes rendszer önmagában miért környezet romboló? Az előállítása az macerás magáé a félvezetőé, de könnyen kezelik a melléktermékeket. A csomagolás ugyan olyan alapanyagokból lesz mint bármilyen más elektromos eszköznek, itt van szennyező elem, de ezt is lehetne kezelni. A napelem modul sérülése meghibásodása után könnyen hasznosítható újra feldolgozható. Arányaiban egy modul összehasonlítva más energia termelő módszerrel sokkal kevésbé környezet problémás. Egy atom erőmű jelentős és igen távoli problémákkal jár, nem csak a fűtőelem a gond hanem a sok egyéb kisebb nagyobb sugár szennyezett eszköz, elem, anyag. A szén = fa csak a fa sokáig volt a mélyben és egy kicsit átalakult. Megfelelő technológiával ez a forrás anyag is kis környezeti hatással jár. De ez a technológia még arányaiban kis méretekben tudják kivitelezni.

A gond az ellátó rendszer szerkezetével van ez a németek baja is. Hiányoznak náluk azok a nagy országos gerincek amik képesek kiszolgálni a tengerparti erőművek teljesítményének elszállítását az ország másik szegletébe ezért veszik igénybe a lengyel hálózatot és cseh hálózatot. Nekik van gerincük ezen irányokba.

Amúgy mindenkinek részben igaza van, részben nem.

Jó lenne ha itt felelhető lenne a MAVIR részéről egy ember aki a tényeket, műszaki tényeket, nem politikai széljárás szerinti tényeket :) leírni.

Előzmény: Platon (3323)
W_B Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3332

"A szolgáltató nem ingyen tárolja a nyáron megtermelt napenergiát."

Dehogynem ! Ez a szaldós rendszer lényege.

Amennyivel nyáron pluszban vagy, azt télen felhasználhatod.

A szolgáltató az ingyenes, gondozásmentes, végtelen kapacitású akkud.

Előzmény: InkaPál (3290)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3331

Bár a ciklikus nyomás emelés csökkentés, de azért vannak a problémák hogy kiküszöböljük.

Előzmény: InkaPál (3330)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3330

Igen ez ugyanaz mint a völgyzárógátas szivattyúrendszer.

Ez egy nagyon jó és egészen egyszerű ötlet. Akimerült fosszilis lelőhelyek.A nyomás is a korábbi lesz elhárítva ezzel amélyomlások felszíni hatásait.

Csak győzzük sűrítőkapacitással.

Előzmény: Törölt nick (3327)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3329

Az akku puffer sokkal környezetbarátabb a fa termesztés+égetésnél pl.

A gáz és olaj égetésnél pedig mééééginkább eszméletlenül sokkal környezet barátabb.

----

Ne keverd össze a környezetbarátságot a környezetre való veszélyességgel.

Az újra hasznosítás a veszélyességet megoldja...

Előzmény: Platon (3325)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3328

Igen igazad van Hű de gáz...

Biztos hogy Platón nem volt a Diogenesz haverja? És egy görbe este után kölcsön is adhatta a hordót....

Na jó mindegy a lényeg hogy mindig néhány jó ötlet és muka adja meg a megoldást nyilván kell a bátorság is.

És persze nem a hülyék bátorsága.

Láttam a doksifilmet Fermiék első máglyájáról.Targoncán hozták be az urán rudakat és a fékezőrudakat.

Elkezdték lerakni a földre .

Egy ilyen, egy olyan, egy fékező.stb

Olyan 1m3nyi "farakás"

Aztán elkezdték kitolni a fékező rudakat, s elkezdett kerregni a geiger müller.

Az egyiknél valaki mondta ha ezt is kihúznánk nagy baj lenne, majd ahogy összerakták szét is szedték az egészet.

Mostani ésszel nézve Huh..

De most vegyünk egy másik szemléletet.

Engem mint "fizetővendéget" cseppet sem kell hogy érdekeljenek a problémák:)

Én megvásárolok valamit amire megtakarítottam a pénzt.

Azért a vételárért engem a globális problémák nem kell hogy érdekeljenek.

Meg fogják oldani őket.

Remélem legalább StarWars rajongó vagy....

Emlékszel mit mondott Yoda Lukenak amikor nem tudta kiemelni a hajót a mocsárból, de nem tudta?

"...Nem nem más csak te hiszed hogy más csak csinálni  kell..."

Előzmény: Platon (3324)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3327

A visszatáplálás ellenben környezetromboló következményekkel jár.

Miért is?!!

Most még talán, mivel most szenes/gázos/olajos erőmű a puffer.

De milyen környezetszennyezéssel jár, ha a puffer egy földalatti levegős tároló pl. ?

Mondjuk Zsanán?

A meglévő technikával lenyomják a földgáz helyett a levegőt a föld alá, amikor süt a nap.

Aztán a felengedett levegővel pörgetik a turbinát, amikor nem süt a nap...

----

Nem szabad a jövőt a mostani technikák alapján minősíteni!

Pár év és rá se ismerünk a mai elavult rendszerekre.

Nicsak... a magyar jövő jóslatok.

A napáram alá van még becsülve benne (korábbi adatok alapján), mert már most elértük a jósoltat.

De a lényeg látszik a Paksi zsinóráram istenkirályság lesz számunkra egy jó ideig.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3326

Valóban ....  a németek, mert ők leállították az atomot (politika alapon) és SZÉNNEL termelnek áramot soooookaaaat!

A franciák meg főleg atommal termelnek áramot... ami nem CO2 problémás.

Ennyi.

Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3325

Az akku szerinted környezet barát?

Végül is mi a cél? 

A napelem, vagy a környezetszennyezés csökkentése?

Előzmény: Törölt nick (3321)
Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3324

:) Az Szinópéi Diogenész volt :)

Nézd, kicsiben lehet rögtönözni. Na de te beleturkálnál átgondolatlanul a föld legnagyobb és egyik legbonyolultabb gépébe csak úgy?

Ez nem egy pohár egy hidraulikán.

Jól látható a Német példán hogy nem működik így. Ilyenkor kell hátralépni és paradigmát váltani.  Az eddigi hozzászólásaid alapján nem hinném hogy ezt pont neked kéne elmagyarázni.

Úgy gondolom hogy mindenképpen ez a jövő. Napelem visszatáplálás stb. De nem a jelen. Elébb még egy rakat problémát meg kell oldani.

Előzmény: InkaPál (3322)
Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3323

Ez elvben szép, de a gyakorlatban Németország termeli a legtöbb CO2-t elektromos energia termelésből az Unio-ban, és a Franciaország a legkevesebbet per megtermelt TWh 

Ez így nem környezetvédelem, hanem komoly környezet szennyezés.

Nem érzésre kell nagy rendszereket átalakítani hanem komoly tervezéssel. A napenergiának az csak a kisebb baja hogy ebben a formában nem versenyképes. A nagyobb az hogy rendszer szinten környezetszennyező.

Támogassuk a solar powered air conditioning-ot pl. Az hasznos, és környezetbarát. A visszatáplálás ellenben környezetromboló következményekkel jár.

Előzmény: Törölt nick (3321)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3322

Figyi Platon.

Szerintem mint login neved adója költözz hordóba szerintem.

Mi sem két forintért adjuk a gépeinket és elég sok a millió euró feletti megrendelés.Szerte a világban.

Engem arra tanított meg az élet, hogy a problémamegoldás hozzáállás, tudás,hit , és no persze kitartó munka kérdése(csak a kitartó munkához az élet hozzáragasztotta a gyors jelzőt)

Te az írásaidból láthatóan egy tekintélyelvű ember vagy aki megszokta, hogy istenként tiszttelik a véleményét és szentírásként idézik a gondolatait.

Gebedjek meg ha nem egyetemen tanítasz.

Nem sok mindent raktál össze a két kezeddel!

Nézz körül jobban a körülötted lévő világban.

Láss ne csak nézz!

S főként ha főnök vagy valahol sürgősen menj nyugdíjba mert hátrahúzod a gondolkozást.

Eressz oda fiatalokat.

Előzmény: Platon (3317)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3321

A környezet védelme miatt vált szükségessé!!!!.

Ezért mindenki fizeti... fizette.

Amíg nem lett versenyképes a napelemes iparág árama.

Lassan közeledik a pillanat, amikor versenyképes lesz.

A németek 2018-tól megszüntetik a támogatását, mert náluk akkorra versenyképes lesz...

-----

A tárolás sem lesz akkora probléma jövőben, mint most.

Részben mert az akku technika is egyre olcsóbb lesz, ahogy terjed :-)

Részben, mert majd megépülnek a nagy puffer tárolók.

pl. a földalatti sűrített levegős tárolás (a gáztározók mintájára) igen ígéretes eljárás.

De akad pár másik ígéretes megoldás is.

Ezek a nagy pufferek néhány év múlva az elosztási rendszerek részei lesznek.

A foszilis erőművek helyett...

Előzmény: Platon (3318)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3320

Várjál nem én aggódom én az ügyeletes tekintélyromboló rosszfiú vagyok

Előzmény: Törölt nick (3316)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3319

Gondolkodj már egy percet írás előtt...

A napelemes árammal fűtés NEM SZENNYEZ semennyit se a működése során, MÁSHOL SEM!

Hisz a napból termel áramot, vazze!!!!!!!!! mégpedig egész évre eleget :-)

Tehát egyetlen deka anyagot sem kell elégetni miatta...SEHOL sem.

- nem füstöl az elégetéskor

- nem termel mindenféle gázokat

- nem kell a fát kivágni foszilis energiával

- nem kell szállítani sem

Szóval, ordas nagy tévedés, amit állítottál.

Előzmény: naox (3311)
Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3318

Nem okoz gondot mert belefér a szabályozási tartalék margójába. De azt az ENTSO-E előírások szerint növelni kell. Ami sok pénzbe kerül. Ki fizesse ki? Akinek a napeleme miatt szükségessé vállt vagy mindenki más csak ő nem?

Előzmény: Törölt nick (3316)
Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3317

Na most rábíznád a pár ezer inkubátor és lélegeztetőgép működését, a vízszolgáltatást, telefont internet  normában való feltalálásra?

Ráadásul úgy tíz éve próbálkozik ilyen dolgokkal Németország és nem sikerült normában feltalálnia :)

Azt hiszem bátran kijelenthető, hogy ez a probléma bonyolultabb annál hogy ilyen gyorsan meg lehetne oldani. Akkor meg nem kell erőltetni amíg nincs megoldva különben úgy járunk mint a németek. 

A helyzet az hogy nagy mennyiségű elektromos energia tárolását kéne megoldani környezetbarát és olcsó módon.

Egyenlőre erre csak a SZET van, de az se nem olcsó, se nem igazán környezetbarát a nagyméretű környezet átalakítási munkák miatt. 

Véleményem szerint úgy tud működni hogy a visszatáplálós napelemet üzemeltető kifizeti a szet költségeinek rá eső részét. Úgy viszont drágább lesz neki mintha a hálózatról vételezne.

Előzmény: InkaPál (3313)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3316

De tisztelettel megkérdem tőled a Mátrai 15MW-os naperőmű felhőátvonuláskor mekkora problémát fog okozni?

Kb. semekkorát ... bolhafingnak is kicsi a hazai rendszerben, 0,25% a részesedése >> 1/400-ad rész.

----

A hazi erőművi kapacitás úgy 11 000 MW körül van.

A rendelkezésre álló (üzemkész) valahol 7600 körül...

A kihasznált 6000 MW körül rémlik.

Ebből Paks egymaga átlagosan 1800-2200 MW-al ketyeg, non-stop.

Az import pedig 1500-2000 MW körül van.

Vagyis a mátrai 15 MW az 15/6000*100=0,25% >> bakfitty !!!

A teljes hazai ~75 MW-nyi napelem is csak 1,25% ....

Szóval, miért is aggódsz?!

Nehogy már ez okozzon szabályozási gondot, vazze!

Messze vagyunk mi még attól sajnos, hogy gondunk legyen a napelemek miatt.

Előzmény: InkaPál (3306)
naox Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3315

'Ezthívják piaci versenynek uraim.Főleg az egyedi gépgyártásban.'

természeti törvényeket se a piaci verseny, se a lelkesedés, se az arrogancia nem írja felül.

Előzmény: InkaPál (3313)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3314

Dehogy nincs gyógyszer a patanásra!

Guillotine

Előzmény: naox (3312)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3313

Mert még nem volt szükséged a normában való feltalálásra:)

Nekünk jön egy a kereskedő és a vevő által megbeszélt megrendelés.

Mindegy hogy az a gépsor még nem létezik.

És az esetek 40%-ában hála isten kötbéres is.

És határidőre ki kell találni és legyártani.

Ezthívják piaci versenynek uraim.Főleg az egyedi gépgyártásban.

Nem a tötymörgős jólfizetett majd holnap megoldjuk világ ám az amiben élünk!

Hanem egy extragyors mechanikai, plc programozós, elvkitalálós ultragyors csapatmunka.

A Piac nem vár. Kitalálni alkalmazni kár hogy mindez előre leszerződött a megkérdezésünk nélkül.

Bizony ez is Magyarország.

Előzmény: Platon (3309)
naox Creative Commons License 2015.06.21 0 1 3312

" lehetetlennek tűnő dolgokoat is meg lehet oldani"

sok lehetetlennek tűnő dolgot meg nem lehet megoldani. Pl. nincs gyógyszer a pattanásra. Az, hogy a problémát elmagyarázni könnyű, nem jelenti azt, hogy a megoldás is könnyű. Vagy legalább lehetséges.

Én is fejlesztésből élek, és néha a tököm televan a realitásokat, természeti törvényeket, gazdaságossági számításokat lesöprő, korlátokat ledöntő alaptalan lelkesedéssel.

Nem maradi vagyok, nem visszahúzó, nem patópál, hanem realista. 

Előzmény: InkaPál (3310)
naox Creative Commons License 2015.06.21 0 1 3311

"A villamos fűtés nem szennyezi a levegőt >> szemben a fa égetéssel.

A napelem gyártását beleszámítva is tisztábban fűt vagy 25-30 évig, mint a fával..."

A villamos fűtés nem ott szennyez, ahol használod. Technológiai értelemben se az atomenergia, se a foszilis eredetű nem zöld, sőt sok vízerőmű se az. A fa égetése során egy jól beállított kazán esetén nem sok szennyezés jut a levegőbe: a fa nagyon tisztán égethető, szinte csak CO2 és víz lesz belőle. De ez a CO2 nem szennyez, mert korábban a fa éppen a levegőből vonta ki a CO2-t, és éppen annyit, amennyi az égése során keletkezik. (Persze a szállítás miatt van karbon-lábnyoma a fának is.)

Az meg egyszerűen nem igaz, hogy télen napenergiával fűtesz: atomenergiával, vagy szénnel fűtesz. És egyáltalán nem biztos, hogy nyáron a téli nukleáris/foszilis fogyasztásnak akár csak töredékét ki tudod váltani napenergiával.

--------

És van mégegy rendszerkockázat:

X teljesítményű napelem mellé kell X tartalékteljesítmény erőműben, ami csak töredékkapacitással fog működni, tehát veszteséges lesz. És ezt valakinek fizetnie kell (jó esetben), rossz esetben senki se fog erőműbe fektetni, és a sötét téli napokon majd szopunk, mint pár éve Kaliforniában.

Előzmény: Törölt nick (3303)
InkaPál Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3310

Minden fejlődésnek van egy helybentopogós szakasza, tudom mert felesztő konstruktőr vagyok csak más iparágban, amikor is valamiért nem jön a megoldás.

Sok a törpölés próbálgatás.

De előbb vagy utóbb megjön az ihlet.

Az amikről rendszert szemléve írsz, a redszer szintű problémák kapcsán, az inverterek feljődésével megoldható és meg is fogják oldani.

Mindössze idő kérdése egy nagyon rövid időé.

S a kimondatlan kérdésre ,hogy mitől vagy ebben olyan biztos.

A válaszom egy gép.

Egy emelőgépet csináltunk, Ami billent is.

A kütyü egy mechanikus megfogóval megragad egy kokillát és a tartalmát felemeli majd az emelési periódus végén ki is billenti.

A Főnök: Csináljunk hidraulikus megfogásút.

O.K. de a hidraulika vezetéket egy dobon a gép közepén kell elhelyezni és onnét vagy erre vagy arra forogva ellátja a hidraulikát olajjal.

Nem nem válaszolta a főnök utazzon az emelővel.

Mindenki azt mondta Én is,hogy ez nem megvalósítható mert az olaj tarály felfordításkor levegővel fogja telenyomni a rendszert.

Sőt az összes szaktekintély magyarország minden Hidraulika  forgalmazó  ezt állította és kiröhögött bennünket.

A főnök nem magyar!

Azt mondta nekem, csináld meg.

Hogyan, ha hülyeség gondoltam magamban.

Aztán hagytam elmenni a hitetlenséget, és megpróbáltam a feladatra koncentrálni.

Meg is oldotam egy egyszerű pohár segítségével. Mindössze a térfogatát kellett kiszámolni és megpluszolni 50%-ak.

S amikor 120fokban áll a fej a pohárból nem fogy ki az olaj.

Tehát a lehetetlennek tűnő dolgokoat is meg lehet oldani, csak olyan ember kell hozzá ,aki nem azt nézi, hogy hogyan és miért nem lehet megcsinálni.

S amikor a kiállításon csak lesték az utazó hidraulika aggregátot a videók láttán a korábbi szakértők már nem azt mondták hogy ez lehetetlen, hanem jajj de ötletes megoldás!

Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 1 3309

Mondjuk mielénk mérnököknél, előbb megoldjuk a problémákat és csak utána kezdjük élesben alkalmazni a megoldást,pláne egy stratégiai, kritikus közmű esetében.

A rátolom a hálózatra aztán majd csak lesz valahogy nem annyira jó ötlet szerintem. 

Előzmény: Mungo (3307)
Platon Creative Commons License 2015.06.21 0 0 3308

Mi más Németországban, és Ausztriában?

Annyi a különbség hogy német adófizető - még - vevő rá hogy a napelemmel nem rendelkező kifizesse a napelemmel rendelkező által okozott költségeket, többet mint amibe annak a hálózati áram került volna, a magyar meg nem. 

Ráadásul eddig rá tudták terhelni a sunyiban a költségeket a szomszéd államokra. De már nem sokáig.

Mungo Creative Commons License 2015.06.21 0 1 3307

A problémák arra valók, hogy megolodjuk őket.

:o))

Ezzel nincs is baj, csupán az a kérdés, hogy mibe kerül.

De egy 30-40 évvel ezelőtt megszerzett diploma semmi garanciát nem nyújt a mostani viszonyokra.

Erre azért ne fogadj nagyobb összegben.

A szakember értékét nem feltétlenül a diplomájának a kora határozza meg, hanem az, hogy képes-e követni az adott terület fejlődését és helyesen látja a problémákat.

A megoldások sem forradalmian újak általában, mindössze azt kell mérlegelni, hogy a befektetés mai árfolyamon megéri, vagy sem. Ha idővel olcsóbban lesz megoldható, akkor újra gondolják.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!