Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Megnézzük menkkora nyomáscsökkenést okoz a tároló térfogatához képest a tárolón elhelyzkedő turbina csúcsrajáratása.
Ezután minimum ennyivel túlnyomjuk a rendszert.
A sűrítéskor rásűrítünk de egy minimum nyomást mindenképpen fenntartunk.A kőzetéteg a túlnyomást jobban fogja viselni lásd tektonikos mozgások. Mint a nyomás hiányát.
Látod Platón ez a kreatív gondolkozás alapja.
Most hallottam róla először, de már agyalok azon, hogyan lehetne megcsinálni.
Állíom neked ha 10 hasonló embert becsuknál egy szobába pár sörrel.
Egy hétvége után épkézláb, és megvalósítható ötlettel állnánk elő.Nem az utolsó csavarig részletessel de a koncepció fő csapásiránya elég részletesen ki lenne dolgozva.
Olvasgatom de nem értem. A napelemes rendszer önmagában miért környezet romboló? Az előállítása az macerás magáé a félvezetőé, de könnyen kezelik a melléktermékeket. A csomagolás ugyan olyan alapanyagokból lesz mint bármilyen más elektromos eszköznek, itt van szennyező elem, de ezt is lehetne kezelni. A napelem modul sérülése meghibásodása után könnyen hasznosítható újra feldolgozható. Arányaiban egy modul összehasonlítva más energia termelő módszerrel sokkal kevésbé környezet problémás. Egy atom erőmű jelentős és igen távoli problémákkal jár, nem csak a fűtőelem a gond hanem a sok egyéb kisebb nagyobb sugár szennyezett eszköz, elem, anyag. A szén = fa csak a fa sokáig volt a mélyben és egy kicsit átalakult. Megfelelő technológiával ez a forrás anyag is kis környezeti hatással jár. De ez a technológia még arányaiban kis méretekben tudják kivitelezni.
A gond az ellátó rendszer szerkezetével van ez a németek baja is. Hiányoznak náluk azok a nagy országos gerincek amik képesek kiszolgálni a tengerparti erőművek teljesítményének elszállítását az ország másik szegletébe ezért veszik igénybe a lengyel hálózatot és cseh hálózatot. Nekik van gerincük ezen irányokba.
Amúgy mindenkinek részben igaza van, részben nem.
Jó lenne ha itt felelhető lenne a MAVIR részéről egy ember aki a tényeket, műszaki tényeket, nem politikai széljárás szerinti tényeket :) leírni.
Nézd, kicsiben lehet rögtönözni. Na de te beleturkálnál átgondolatlanul a föld legnagyobb és egyik legbonyolultabb gépébe csak úgy?
Ez nem egy pohár egy hidraulikán.
Jól látható a Német példán hogy nem működik így. Ilyenkor kell hátralépni és paradigmát váltani. Az eddigi hozzászólásaid alapján nem hinném hogy ezt pont neked kéne elmagyarázni.
Úgy gondolom hogy mindenképpen ez a jövő. Napelem visszatáplálás stb. De nem a jelen. Elébb még egy rakat problémát meg kell oldani.
Ez elvben szép, de a gyakorlatban Németország termeli a legtöbb CO2-t elektromos energia termelésből az Unio-ban, és a Franciaország a legkevesebbet per megtermelt TWh
Ez így nem környezetvédelem, hanem komoly környezet szennyezés.
Nem érzésre kell nagy rendszereket átalakítani hanem komoly tervezéssel. A napenergiának az csak a kisebb baja hogy ebben a formában nem versenyképes. A nagyobb az hogy rendszer szinten környezetszennyező.
Támogassuk a solar powered air conditioning-ot pl. Az hasznos, és környezetbarát. A visszatáplálás ellenben környezetromboló következményekkel jár.
Szerintem mint login neved adója költözz hordóba szerintem.
Mi sem két forintért adjuk a gépeinket és elég sok a millió euró feletti megrendelés.Szerte a világban.
Engem arra tanított meg az élet, hogy a problémamegoldás hozzáállás, tudás,hit , és no persze kitartó munka kérdése(csak a kitartó munkához az élet hozzáragasztotta a gyors jelzőt)
Te az írásaidból láthatóan egy tekintélyelvű ember vagy aki megszokta, hogy istenként tiszttelik a véleményét és szentírásként idézik a gondolatait.
Gebedjek meg ha nem egyetemen tanítasz.
Nem sok mindent raktál össze a két kezeddel!
Nézz körül jobban a körülötted lévő világban.
Láss ne csak nézz!
S főként ha főnök vagy valahol sürgősen menj nyugdíjba mert hátrahúzod a gondolkozást.
Nem okoz gondot mert belefér a szabályozási tartalék margójába. De azt az ENTSO-E előírások szerint növelni kell. Ami sok pénzbe kerül. Ki fizesse ki? Akinek a napeleme miatt szükségessé vállt vagy mindenki más csak ő nem?
Na most rábíznád a pár ezer inkubátor és lélegeztetőgép működését, a vízszolgáltatást, telefont internet normában való feltalálásra?
Ráadásul úgy tíz éve próbálkozik ilyen dolgokkal Németország és nem sikerült normában feltalálnia :)
Azt hiszem bátran kijelenthető, hogy ez a probléma bonyolultabb annál hogy ilyen gyorsan meg lehetne oldani. Akkor meg nem kell erőltetni amíg nincs megoldva különben úgy járunk mint a németek.
A helyzet az hogy nagy mennyiségű elektromos energia tárolását kéne megoldani környezetbarát és olcsó módon.
Egyenlőre erre csak a SZET van, de az se nem olcsó, se nem igazán környezetbarát a nagyméretű környezet átalakítási munkák miatt.
Véleményem szerint úgy tud működni hogy a visszatáplálós napelemet üzemeltető kifizeti a szet költségeinek rá eső részét. Úgy viszont drágább lesz neki mintha a hálózatról vételezne.
" lehetetlennek tűnő dolgokoat is meg lehet oldani"
sok lehetetlennek tűnő dolgot meg nem lehet megoldani. Pl. nincs gyógyszer a pattanásra. Az, hogy a problémát elmagyarázni könnyű, nem jelenti azt, hogy a megoldás is könnyű. Vagy legalább lehetséges.
Én is fejlesztésből élek, és néha a tököm televan a realitásokat, természeti törvényeket, gazdaságossági számításokat lesöprő, korlátokat ledöntő alaptalan lelkesedéssel.
Nem maradi vagyok, nem visszahúzó, nem patópál, hanem realista.
"A villamos fűtés nem szennyezi a levegőt >> szemben a fa égetéssel.
A napelem gyártását beleszámítva is tisztábban fűt vagy 25-30 évig, mint a fával..."
A villamos fűtés nem ott szennyez, ahol használod. Technológiai értelemben se az atomenergia, se a foszilis eredetű nem zöld, sőt sok vízerőmű se az. A fa égetése során egy jól beállított kazán esetén nem sok szennyezés jut a levegőbe: a fa nagyon tisztán égethető, szinte csak CO2 és víz lesz belőle. De ez a CO2 nem szennyez, mert korábban a fa éppen a levegőből vonta ki a CO2-t, és éppen annyit, amennyi az égése során keletkezik. (Persze a szállítás miatt van karbon-lábnyoma a fának is.)
Az meg egyszerűen nem igaz, hogy télen napenergiával fűtesz: atomenergiával, vagy szénnel fűtesz. És egyáltalán nem biztos, hogy nyáron a téli nukleáris/foszilis fogyasztásnak akár csak töredékét ki tudod váltani napenergiával.
--------
És van mégegy rendszerkockázat:
X teljesítményű napelem mellé kell X tartalékteljesítmény erőműben, ami csak töredékkapacitással fog működni, tehát veszteséges lesz. És ezt valakinek fizetnie kell (jó esetben), rossz esetben senki se fog erőműbe fektetni, és a sötét téli napokon majd szopunk, mint pár éve Kaliforniában.
Minden fejlődésnek van egy helybentopogós szakasza, tudom mert felesztő konstruktőr vagyok csak más iparágban, amikor is valamiért nem jön a megoldás.
Sok a törpölés próbálgatás.
De előbb vagy utóbb megjön az ihlet.
Az amikről rendszert szemléve írsz, a redszer szintű problémák kapcsán, az inverterek feljődésével megoldható és meg is fogják oldani.
Mindössze idő kérdése egy nagyon rövid időé.
S a kimondatlan kérdésre ,hogy mitől vagy ebben olyan biztos.
A válaszom egy gép.
Egy emelőgépet csináltunk, Ami billent is.
A kütyü egy mechanikus megfogóval megragad egy kokillát és a tartalmát felemeli majd az emelési periódus végén ki is billenti.
A Főnök: Csináljunk hidraulikus megfogásút.
O.K. de a hidraulika vezetéket egy dobon a gép közepén kell elhelyezni és onnét vagy erre vagy arra forogva ellátja a hidraulikát olajjal.
Nem nem válaszolta a főnök utazzon az emelővel.
Mindenki azt mondta Én is,hogy ez nem megvalósítható mert az olaj tarály felfordításkor levegővel fogja telenyomni a rendszert.
Sőt az összes szaktekintély magyarország minden Hidraulika forgalmazó ezt állította és kiröhögött bennünket.
A főnök nem magyar!
Azt mondta nekem, csináld meg.
Hogyan, ha hülyeség gondoltam magamban.
Aztán hagytam elmenni a hitetlenséget, és megpróbáltam a feladatra koncentrálni.
Meg is oldotam egy egyszerű pohár segítségével. Mindössze a térfogatát kellett kiszámolni és megpluszolni 50%-ak.
S amikor 120fokban áll a fej a pohárból nem fogy ki az olaj.
Tehát a lehetetlennek tűnő dolgokoat is meg lehet oldani, csak olyan ember kell hozzá ,aki nem azt nézi, hogy hogyan és miért nem lehet megcsinálni.
S amikor a kiállításon csak lesték az utazó hidraulika aggregátot a videók láttán a korábbi szakértők már nem azt mondták hogy ez lehetetlen, hanem jajj de ötletes megoldás!
Mondjuk mielénk mérnököknél, előbb megoldjuk a problémákat és csak utána kezdjük élesben alkalmazni a megoldást,pláne egy stratégiai, kritikus közmű esetében.
A rátolom a hálózatra aztán majd csak lesz valahogy nem annyira jó ötlet szerintem.
Annyi a különbség hogy német adófizető - még - vevő rá hogy a napelemmel nem rendelkező kifizesse a napelemmel rendelkező által okozott költségeket, többet mint amibe annak a hálózati áram került volna, a magyar meg nem.
Ráadásul eddig rá tudták terhelni a sunyiban a költségeket a szomszéd államokra. De már nem sokáig.
Ezzel nincs is baj, csupán az a kérdés, hogy mibe kerül.
De egy 30-40 évvel ezelőtt megszerzett diploma semmi garanciát nem nyújt a mostani viszonyokra.
Erre azért ne fogadj nagyobb összegben.
A szakember értékét nem feltétlenül a diplomájának a kora határozza meg, hanem az, hogy képes-e követni az adott terület fejlődését és helyesen látja a problémákat.
A megoldások sem forradalmian újak általában, mindössze azt kell mérlegelni, hogy a befektetés mai árfolyamon megéri, vagy sem. Ha idővel olcsóbban lesz megoldható, akkor újra gondolják.