Ha az alul megjelenő "Varga János" névre kattintasz, kiadja a ninovarga@gmail.com mailcímet. Küldj Nino-nak egy mailt és megmondja. Engem is érdekelne az "eredmény".
Azért vagyok annyira nyugodt, mivel ez még eleve "messze" van a -15C-tól, de a fügék köré egy tő kivételével kb. 10cm vastag szigetelés került. Ez botokból álló 'henger', amire nagyméretű, a fenekén szétvágott szemeteszsákot húztam. A füge ágait a központi törzshöz kötöttem. Köré korhadt faleveleket raktam, minden kb. 10 cm rétegre komposztot. Így az a lyukakat kitöltötte. Ha magasabb volt a füge az első szemeteszsákra jött még egy. Most még így működik, mivel a fügék max. 1 évesek. Ez a kombináció - mivel a korhadás megy tovább - ha kis mennyiségben is de hőt termel, tehát nem passzív védelem. A passzív szigetelés miatt 3-4C, a korhadás miatt ugyancsak 3-4C-ot sejtek pluszban, azaz kb. -20fokig ez valószínűleg működik, ha nem lesz tartós -15C-ot meghaladó fagy.
Na Sanyi ez szarul fest.. De Tarjánba 9-10C lesz a max.. Legalabbis a komolyabb előrejelzés szerint. Előző képeim megosztása alatt a szöveg a te fügéidnek szólt, csak nem egyertelmű
Várni foglak Norbikám. Végül nem hoztam be őket, a fal mellett vastag pléddel letakartam. De nem is fagyott az előrejelzés szerint, csak -1 fok volt. :) Amíg nem jössz, csakis éjszakára eztán bent lesznek.
Most hallgattam, ma éjszakára már -6 fokot mond. Úgy döntöttem beviszem a fügéket, mert odakint átfagy a cserépben a föld. Lesz ami lesz. Jó lesz ha bejössz kedden, addig talán nem indulnak meg. Nem olyan sok az a 10 fok. Tavasszal sokkal melegebbek is vannak, mégis csak május elején kezd hajtani a kinti füge.
10 fokra be tudom vinni, már megtúrtam a lomost hogy férjen. :)) Ha szerinted tönkremennének, jobb ha bejössz. Egy akkora cserép mint a múltkori, és egy kisebb. 3 percre vagyok a lehajtótól, nem nagy időveszteség. :)
Én nem tudom leásni. Nagy a sár, ráadásul a 3-ból kettő Norbié. Ünnep előttre ígérte hogy jön de nem vitte el, most meg 20.-ára ígérte, akkor lesz a leghidegebb. Most még fal mellett vannak kint, de nem tudom hogy védjem meg.
Ha nagy munka akkor nyilván nem, de a helyedben leásnám őket a földbe. Itt Nógrádban -12 lesz a minimum hőmérséklet és nem építem fel még mindig a védelmet. Sajnos nálam már +8C-környékén ingadozva is beindult kismértékben az egyik fajtánál (lila) a hajtás (és az csak nappal volt, nem 24 órában!). Én nem vinném be őket, ha nem lenne legalább -14. Csak a cserepet ásnám le + széna rá.
Nagyon szèpségesek😊 Most az enyémeknek van egy 90x60x90 es teületük remélem elég lesz egy darabig..aztán majd a nagy többség meg ki a teraszra ha eljön az ideje. És itt vannak a megígért képek!
Idén jan. 1.-én dugtam le szobában, földbe, helye az ablakpárkány volt. megeredt, de valamelyik körülmény nagyon nem tetszett neki, az is lehet hogy egyik sem, mert nagyon gyöszösen fejlődött.
Ami a hűtőben pihen hetente leöblítem mert nagyon szárad úgy veszem észre. nem tudom ki írta a penészesedést, de erről szó sem lehet a tojástartóban. jan. közepén leszúrom, hátha megindul. :) Ha nem, majd a tavasszal.
Látom lesz itt még munka bőven! Nekem már most két külön kosárba kellett szétosztanom a hat darab fügémet! Azaz a helyigényük két hónap múlva a duplája. A három kisebb az egyik, a három nagyobb a másik kosárba került. Ellenkező esetben a nagyobb szomszéd teljesen beárnyékolja akár egyetlen levéllel is a kisebbet. Még úgy is meg kell időként szabadítanom a rámenősebbeket egy-egy levéltől, hogy már megdupláztam a helyüket. Na meg az egy lámpa helyett kettő világít felettük. Vakuval és anélkül:
Látom szépen nőnek. Egy tanács: a kék-vörös fény alatt készült képek közel sem adják vissza a növények valós fejlődését. Emiatt érdemes fehér fény alatt is lefényképezni őket.
Igyekszem😊 Mondjuk amit a locsolasrol mondtal az a fejemben van😳 Tudod hogy szeretek rohasztani😜 De magamrol is tudom hogy igy is van... Szoval vagy automatizalok, es marad tozeg/perlit/komposzt kozegben amikor gyokeres lesz majd, vagy beallitom hidrophonikusra a kertet.