Keresés

Részletes keresés

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.17 0 0 682

hali

még szép,hogy gondolok

Előzmény: kupeci (676)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 681

Miklós1 től precizebben megfogalmazni nem tudom.

mekkora átmérőjű csövet keresel?

Előzmény: KRISZ2007. (679)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 680

Korrekt! Köszi. Na, majd később lehet, hogy összehozok valami ilyesmit. Most a thumper egyszerűbbnek tűnik. Sajnos tapasztalatom még nincs vele. De remélem nemsokára lesz. ...és jó!

Előzmény: Miklós1 (678)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 679

Gondolom úgy működhet, hogy a tetejében levő kis spirálon átvezetett forró vizen lecsapódó párát nem engedi gyorsan visszafolyni a főzőbe, hanem a dróthálón lassan megy visszafelé, de a gőz ami a főzőből jön magával viszi az alkoholt belőle. Vagy mi?!

De akkor minek a thumper. Merthogy itt azt írják, hogy így 90% feletti alkohol állítható elő.

Sajnos nem tudok sehonnan ilyen vastag réz vagy inox csövet. Inoxot hegeszteni sem tudnám. Áhhh, veszettfejszenyele!

Marad a thumper. Azt valahogy összehozom.

A főzőt is át akarom alakítani, duplafalú-elektromos fűtésesre. Hőközlőnek mit ajánlotok? Van valakinek elektromos cucca? Mivel lehetne frankón szabályozni?

Előzmény: kupeci (677)
Miklós1 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 678

A pára útjában elhelyezett fémforgács (de lehet fémsörét vagy apró porcelán gyűrűk, stb.) rektifikáció útján végez szeszerősítést, akárcsak a thumper. A rektifikáció és a deflegmáció minden lepárló szerkezetben jelen van, az előbbi folyadékfelszínen vagy folyadék belsejében, az utóbbi hűtött fémfelületen létrejövő szeszerősítést jelent, a konstrukciótól függően uralkodik valamelyik módszer.

A fémforgács a páracsőhöz hozzáér, emiatt hűtése van, a forgács felületén a pára részben kicsapódik, ettől a nagy felületű forgács nedvessé válik, a gőz- folyadék állapotváltás energiája pedig felmelegíti. A folyton érkező további pára további hőt ad le, ezáltal párologni tud a folyadéknak az alkoholban gazdagabb része és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb része pedig nedvesíti a forgácsot, vagy visszacsorog az üstbe. Ez a felületi rektifikáció.

A thumperben levő folyadékba belevezetjük a párát, az ott lecsapódik és ezáltal felmelegíti a folyadékot, addig amíg az alkoholban gazdagabb rész párologni tud és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb rész a thumperben marad. Ez a térfogati rektifikáció, így működik a buboréksapkás rektifikátor is.

A pálinkafőzők sisakját a levegő hűti, a belső felületén a vízben gazdagabb rész csapódik le és visszacsorog az üstbe, az alkoholban gazdagabb rész a páracsőben folytatja útját. Ez a deflegmáció. Deflegmátor a Pistorius tányér is, de abban vízhűtés van.

Gyakorlati kérdésem lenne ahhoz aki thumpert használ: mennyi a  hőmérséklet esés a thumperen? A bemenő és a kimenő páracső hőmérséklete mennyi? (Milyen körülmények között?)

Előzmény: KRISZ2007. (674)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 677

Nem a reftifikáció érdekében?

Előzmény: KRISZ2007. (674)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 676

Üdvözlök mindenkit!

Szia templomhegyi,ha ezek kóstolhatóak lesznek gondolnál rám?(fadoboz) :-)))))

Előzmény: templomhegyi (658)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.17 0 0 675

hali

jó a kérdés ez ügyben még ki kell okosodnunk

Előzmény: KRISZ2007. (674)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 674

Uraim! Volna egy kérdésem. A minap nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be. Kérdés: miért gyömöszölnek a páracsőbe drótsikát?

A másik amit nem értek, hogy az összes főzőnél ahol van thumper elég kicsi a méretük. Nekem is 50l-es keg-em van 35l cefrét szoktam beletenni. Szerintetek 1 vagy 2 2l-es elég volna? Mert kiszámoltam, hogy a főzőmhöz kellene vagy 8-10 l-es. Vagy ha a cefre mennyiséget nézem, akkor is vagy 7l-es. Na ekkorát egyik fickónál sem láttam. A harmadik, hogy mennyi folyadék kellene bele, és meddig lógjon bele a bemenő páracső?

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 673

Hát nagyon remélem, hogy mégis sikerül egy kis római édest szerezni, mert nélküle akkor az egész abszintkészítés meg van lőve :(

Előzmény: cloaked (672)
cloaked Creative Commons License 2011.03.16 0 0 672

R. édeskömény nélkül valóban elég Izé, 13 különböző abszint (az utánzatokat nem számolva) után kezdem érezni, hogy tényleg kihagyhatatlan. A csehekkel annyira nem kell számolni, mivel egy "új változat" ott kezdődne, hogy összefüggésben van az eredetivel (ilyen pl. az Absinthe Viridis Auxilium), de ők egy független pancsot kezdtek gyártani, szóval a cseh "abszintnak" nincs igazán köze az abszinthoz. (Mára állítólag egész finom változatai is kifejlődtek, de azokat 30e Ft körül árulják, ami vicc, távolról sincs köze ennek az előállítási költséghez, lepárlás nélkülek. Persze náluk is főznek "nem cseh" abszintot, pl. St. Antoine és La Grenouille). Ja és hogy zöldet szeretnél: nos, teljesen érthető:)

 

A fekete üröm nem keserű, és az íze alapján feleannyit mernék használni belőle, mint bárányürömből, aztán legfejlebb az izsóp/citromfű dominál.

A teája imádnivaló: egy evőkanálnyit felhasználva "megvetted a mozijegyet" éjszakára; garantáltan álmodsz valamit, és reggel emlékszel rá. Nálam legalábbis mindig működik:)

 

Egyébként a múltkorira válaszolva, a Zöld Tündérek képtelenül csinosak, a mostani rendelésből az egyik pedig egyenesen topmodell:)

Előzmény: Törölt nick (671)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 671

Igazából én is inkább zöldet szeretnék :)

 

Fogalmam sincs se a fekete-, se a bárányürömről, úgyhogy legfeljebb főzők egy teát színezés előtt a feketéből. Ha keserű, akkor inkább nem használom színezésre.

 

A római édeskömény mostmár engem is bosszant, mert gondolom nincs is mivel helyettesíteni. Kihagyni meg ugye nem nagyon kéne, mert benne van az abszint "szentháromságban", tehát...  bár a csehek se ánizst, se római édesköményt nem használnak. Bár mondjuk szerintem az olyan is, igaz még nem ittam.

 

 

Előzmény: cloaked (670)
cloaked Creative Commons License 2011.03.16 0 0 670

Egyébként azt is átgondolhatod, hogy bárányüröm híján blanche-t készítesz, ahhoz is van egyszerű, klasszik recept. Egyfajta "divatnak" tekinthető, hogy a zöld abszint számít klasszikusnak; mint már mondtam, a személyes kedvencem egy 80 fokos blanche, a #2 pedig ugyanazon főzde 68 fokos zöldje:) (Úgy szoktam mondani, "az Eichelberger olyan mint az abszint, csak jobb" :)

 

Mindezt csak azért, mert a fekete/bárányüröm hasonlóságra nem tudnék garanciát vállalni, vagy működik, vagy nem.

 

Absinthe blanche
100 literhez:

3/6 100 lit. 86° alkohol 115 lit. 72°-os abszintot ad
40 lit. víz
10 kg ánizs
2,5 kg fehér üröm
9 kg római édeskömény
300 g citromfű
Öntsd a vizet és a szeszt a növényekre.

(A 3/6 lövésem sincs mit jelent, de a 86° és a 40 lit víz után nem is tudom ,mit akar jelenteni... a 60%-os szabály az utópárlat vágására meg gondolom univerzális.)

 

Ahogy mondod, a fehér ürmös színezés az tabu, tévedés:) A római kömény valóban más, tartok is tőle, hogy arra gondolt... az a furcsa, hogy külföldön gyógyászatban is inkább a római ÉK-t használják, inkább nálunk elterjedt a közönséges változat és annak illóolaja.

Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 669

A fehér ürmös színezésre azt írják, hogy keserű mellékízt eredményezhet, amit azért szeretnék elkerülni. Ha nem kapnék bárányürmöt, akkor inkább fekete ürömmel pótolnám, ha jó hozzá.

 

Én a boltban külön római édesköményt kértem, azt mondták szokott lenni. Remélem az eladó nem római köménynek értelmezte, mert tudtommal az valami egész más, ami nekem biztos nem jó.

Előzmény: cloaked (666)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 668

Üdv!

A bárányüröm egész más. Másik neve a római üröm, latinul pedig artemisia pontica.

 

Előzmény: DanielOrtega (665)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.03.16 0 0 667

Igazad van, azóta találtam ezt:

http://www.absintheherbs.com/artemisia-pontica.html

 

Előzmény: cloaked (666)
cloaked Creative Commons License 2011.03.16 0 0 666

Bárányüröm lehet, hogy sehol sem lesz, gyógynövényként nem túl elterjedt...gondolom a fehér üröm mindenben helyettesíti, inkább vermut-alapanyagként használják. Feketét biztos találsz valahol, én a római édeskömény miatt izgulnék. A legalja abszintok (ordinaire) sokszor ánizs-üröm kombók voltak 100 éve (már ha legalja alatt még a valódiakat értjük), az sem kellemetlen épp, de kicsit tartok tőle, mit lehet ebből kihozni, vagy épp egy közönséges édeskömény + sok ánizs kombóból. (Pont a Brevans-könyvben van egy ilyen ordinaire-recept.)

 

Azt hiszem utánajárok ennek a két hozzávalónak, mivel én is érdekelt vagyok:)

 

DanielOrtega:
Ez apróbb keveredés. Valóban nevezik így is, de a bárányüröm általában nem a fehér ürömre (Artemisia absinthium L. ; fr.: Grande absinthe), hanem az Artemisia ponticára (fr.: Petite absinthe) utal, ami egy sokkal kevésbé keserű rokona:)

Előzmény: Törölt nick (664)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.03.16 0 0 665

Helló!

Próbáld a fehér üröm nevet, a bárány üröm a népi elnevezése.

http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/feher-urom.html

Előzmény: Törölt nick (664)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.16 0 0 664

Na, az abszinttal ma se jutottam előrébb. Visszamentem a gyógynövényeshez, semmi nem volt azokból, amiket ígértek. Gondoltam megveszem az alapanyagokat a színezéshez, citromfüvet és izsópot kaptam is, viszont a bárányürömre az mondták, hogy nem is hallottak még ilyenről... valami rémlett, hogy említetted, hogy fekete ürömmel lehet pótolni bárányürmöt, kértem azt, de nem volt. Pedig már úgy beleéltem magam, hogy csütörtökön abszintot főzők. Ilyen az én formám :) Tudok egy másik gyógynövényesről, az sokkal nagyobb, remélem ott sikerül megkapni a hiányzó hozzávalókat. Ha igaz még a héten eljutok odáig. 

Előzmény: cloaked (626)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.16 0 0 663

Nekem is pont ez a gondom. A thumper mérete. Nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be még régebben, és ott ilyen kis nevetséges méretű thumpereket láttam. Nekem is 50l-es főzőm van, általában 35l körül teszek bele cefrét.

Erjed az első sörmaláta maradékos cefrém, jó lene valami thumpert összehozni mire leerjed. A reflux oszlophoz meg alapanyagot nem találok sehol. Mindegy, a thumpert mindenképpen összehozom, legalább egyet.

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.16 0 0 662

üdv

viz elvetve köszi a választ

a thumper gondolata foglalkoztat keresgetem vissza a leirtakat

az én főzőm 50l-es ahoz 2x5l-es elé volna-e

kezdem érteni a müködését még azért átkell venni

Előzmény: öreg-muslica (660)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.15 0 0 661

Épp kérdezni akartam, hogy nem-e akar valaki adakozni, hogy szobrot emeljünk a mi nagy tanítónknak, Lenin elvtársnak. Én sajnos már nem tudok adni egy fillért se, mert minden pénzem odaadtam az "építsük újra a Sztálin elvtárs szobrát!" adománygyűjtőknek.

 

Egyébként sok vodkamárka azt híreszteli, hogy a legtisztább forrásvíz, és a tökéletes minőségű gabona az, ami különlegessé teszi a vodkáját. Hogy ebből mi igaz, az mindenki döntse el maga.  A skót whiskyk is nagyon híresztelik magukról, hogy ilyen meg olyan forrásvíz...

 

Én a cefrézést végig csapvízzel csinálom, csak a fogyasztás előtt hígítok ioncserélt vízzel. Régebben próbálkoztam pálinkánál forrásvízzel, ízbeli különbséget nem vettem észre, csak opálossá vált tőle.

 

Végezetül remélem mindenkinek nyugalomban telt az ünnep, megvolt a finom ebéd, és mellé a finom itóka természetesen.

 

 

Előzmény: öreg-muslica (659)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.15 0 1 660

 

Sose felejtsük el……

ö-m

 

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.15 0 0 659

Ennél nagyobb pocséklás csak az lenne, ha a Magyar Kommunista Párt  újjáélesztési alapjára fizetnéd be (mint adományt) a víz árát………vagy megadom a bankszámla számomat, én is gyüjtök adományokat…….

 

Komolyra fordítva a szót : a csapvíz tökéletesen megfelel.

 

Viszont van egy tényezö a vízzel kapcsolatban ami nagyon fontos,  és nagyon kevesen tudnak róla. A vas ( Fe ) nagyon sok vegyületében enzim gátló hatású (enzyme inhibitor )

Sok sörgyár weboldalán, hirdetésében lehet olvasni, hogy különleges  forrásvizet használnak, bla bla bla…, ez csak marketing mese, de a lényeg, hogy egy sörgyár nem tudna létezni vasat tartalmazó víz környékén……

 

ö-m

 

 

 

Előzmény: templomhegyi (658)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.15 0 0 658

hali

helyzetjelentés:a tegnap készitett ls ma élesztőzótt árpacefre forr mint a veszedelem

                         a savanyucefre is gyönyörűen dolgozik

                          3.5kgkuk+1.5kgbúza+2kg maláta elcukrosodva hűl holnap élesztő

 

mesterúrak valaki próbálkozott már forrásvizzel vagy artázi vizzel lehet,hogy jobb lenne mint a csapviz,szerintetek érdemes lenne kipróbálni?

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.15 0 0 657

Szerintem nem lesz szükség a tejre. Az enyém is opálos lett egy kicsit, mikor kihígítottam, de két szűrés után kitisztult.

 

Azt hiszem a hétén én is csinálok egy adag cefrét, vagy árpa lesz az alapanyag, vagy kukorica és búza, még nem döntöttem el.

Előzmény: pam-pi (656)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.15 0 0 656

Mivel 7dl-es üvegekben gyüjtöttem mindegyik más fokos. Eddig 2 üveggel kezdtem érlelni, úgy, hogy külön befőttesüvgbe öntöttem őket. Az egyikbe csak pörkölt fa van ez 65%-os, a másikban pörkölt fa, borba áztatott fa, nyersfa is van ez 73%-os. Illatra és ízre még nincs különbség köztük. Amikor 40%-ra hígítottam a 65%-ost  akkor sokat fakult a színe és opálosodot. Tejjel majd derítem kiváncsi vagyok így milyen lesz.

Előzmény: Törölt nick (651)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.15 0 0 655

Nekem kb. 60-70l cefréből lett 2,8l párlatom ami 80 és 60% közötti. Lett még 7dl ami 55%-os ezt még nem döntöttem el, hogy felhasználom whisky-nek, vagy jó lesz a farkának. Ízre és illatra csak nagyon kis eltérést érzek a szivétől.

Előzmény: templomhegyi (650)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.15 0 0 654

kössz

igyekszek tetszik a dolog remélem majd a végeredmény is

az abszint meg a konyak mozgatja még nagyon a fantáziámat de csak szép sorjába

lessz még sok kérdésem bár mostmár telik szépen a jegyzetfüzetem

Előzmény: Törölt nick (653)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.15 0 0 653

Elég. Látom belejöttél a gabonázásba :)

 

Előzmény: templomhegyi (652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!