Keresés

Részletes keresés

Cookie Darlington Creative Commons License 2023.12.08 0 1 69

Az én hsz-eim is. Milyen érdekes. Pedig csak pombert kérdeztem.

Előzmény: Törölt nick (68)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.08 0 0 68

Én megírtam, hogy ki, de törölve lett.

Előzmény: búvár-halász (56)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.07 0 1 65

jav: Dzsonszit érdekli

Előzmény: búvár-halász (64)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.07 0 1 64

Látom, rendesen dolgozott a radír, de ez tényleg nem az én dolgom -bár meglepett, de erről nem nyilatkozom nyilvánosan semmit-, minden esetre itt van Ken Block utolsó videója,már a halála után vágva és szerkesztve, jó nagyon, bár az elektromos autóversenyzésnek csúfolt marhaságtól  ( nincs hang, a káros anyag kibocsátás itt nagy léptékben jelentéktelen, szóval inkább itt próbálják ki az új technikákat terhelés alatt,az egész elektronikus autósportot el kellen felejteni, marhaság, de itt a klip, esetleg Dzsinszint érdekli, mert emlékszem, őt is hazavágta a halálhír:

https://www.youtube.com/watch?v=U4FAqwkn-pc

Shangri-La Creative Commons License 2023.12.07 0 1 62

A "művészvilág" egy kicsit összetettebb, mint ahogy a hsz-edből érződik. Vannak ugye a befutott nagy sztárok milliós gázsikkal, tucatnyi fellépéssel, teltházas stadionokkal.

És vannak, akiket én említettem. A többségük eddig sem tudott megélni belőle, mellette dolgoznak (pl. pékségben eladóként), saját maguk által termelt vagy készített dolgokat árulnak vagy kurzusokat, tanfolyamokat tartanak. Havi 1-2 előadás, a rétegműfajból adódóan 50...150 fő néző (a helyszín befogadóképessége). A bevétel a "fő tevékenységből" meg a néhányszor 10ezer Forinttól max. 1-2százezerig terjed.... Ebből nagyon nem mindegy, hogy 10% megy adóba vagy ennek többszöröse.

Kaphatnak még pályázati pénzeket egy-egy projektre, de ezek sem nagy összegek (és általában több főre oszlanak szét), és a csókosok ebből is nagyságrenddel többet kapnak. Emellett egész társulatok és helyszínek maradnak hivatalos támogatás nélkül, csak mert nem tetszenek a kormányzatnak, így ők sem tudják támogatni őket. Idén közülük több is kénytelen volt feloszlani ill. bezárni (pl. a Bakelit).

Előzmény: Lelkis Béla (40)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.07 0 0 56

Ui: mivel azt sem tudjuk, én legalábbis biztosan nem, hogy a topikot jelenleg ki moderálja)

Előzmény: búvár-halász (55)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.07 0 0 55

Azt azért megkérném, hogy a vitátok ne itt újuljon ki. Ennek egyelőre csak az éles savazás a jele, de nem szeretném, ha egyik pillanatról a másikra törlődne a topik, elég sok melóm volt vele, mire átment, meg úgy-ahogy " megszokódott" "felsőbb körökben". Az eddigi még nyilván belefér, csak azt kérném, hogy ezt esetleg nem kellene már fokozni, sőt akár kicsit vissza is lehetne venni a savazás mértékéből. Ha a nagy vita újrakezdődik itt, akkor az a topik azonnali végét jelenti. Lehet, hogy túlaggódom, meg mindenki azt ír, amit akar, úgyhogy ez csak egy kérés. Ha valaki nem tartja be, és fokozódik, akkor volt topik, nincs topik egyik pillanatról a másikra el fog tűnni ( én meg így jártam).

Előzmény: Vito:) (50)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.06 0 0 44

(Csak még egy mondat ehhez, az adót egyáltalán nem fizető kaszinótulajdonosok kieső adója minimum 100-szorosát tenné ki a korábban Katázó művészek kapcsán felmerülő esetleges költségvetési hiátusnak)

Előzmény: búvár-halász (43)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.06 0 0 43

Szerintem téged leginkább azért zavarnak a művészek, és azért szarod le a kaszinótulajdonosokat, mert a Kata megszüntetése miatt kieső művészek, akik nem tudtak annál nagyobb közterhet viselni, a művészet általános jellege szerint inkább liberálisok voltak, míg az adót legálisan egyáltalán nem fizető milliárdosok meg a NER elitjébe tartoznak.:) Kicsit ez ennyiben szórakoztató is, abból a szempontból, hogy a kettő között hány mértékegységnyi a különbség, ami azért jól mutatja az elfogultság mértékét is.

Úgyhogy inkább beteszek egy P.J: Harvey koncertet, az előbb ment le, én élőben végignéztem, még mindig nagyon jól énekel, csak már nem vadóc, hát igen, korombeli.:):

https://www.youtube.com/watch?v=30IJIexCS24

Előzmény: Lelkis Béla (42)
Lelkis Béla Creative Commons License 2023.12.06 -1 1 42

Ki nem szarja le a kaszinókat?

A drága jó művészekről beszélünk. Miért "jár" nekik adómentes élet?

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 41

A kaszinók nem zavarnak?

Előzmény: Lelkis Béla (40)
Lelkis Béla Creative Commons License 2023.12.06 -2 1 40

Valaki árulja már el nekem, hogy a művészvilágnak miért is járna olyan privilégium, hogy a jövedelme után nem, vagy alig fizet adót és járulékot...???

búvár-halász Creative Commons License 2023.12.05 0 0 39

Jaja, ezt hogy a művészvilágot különösen sújtotta, azt én is hallottam.:/

Előzmény: Shangri-La (38)
Shangri-La Creative Commons License 2023.12.05 0 0 38

Nekem elég sok személyes ismerősöm van a művészvilágban, elsősorban zenészek és kortárs táncosok, de más területekről is (író, festő, és sok az átfedés is). Ez utóbbiak döntő része Katás volt, a fellépéseikért ilyen módon kaptak pénzt, természetesen cégektől, színházaktól, társulatoktól. Ez teljesen lenullázódott. Láttam néha, amikor az egyik egyesület vezetője csinálta a végelszámolásokat és fizette ki az utolsó pénzeket. Akkor számolgatták, hogyan tudnak kijönni az átalánnyal. Azt sajnos nem tudom, hogy végül ki hogyan oldotta meg, én is ritkábban jutok el eseményekre, és a fenti okból kevesebb is van. Társulatok is szűntek meg, de ott összetettebb okok is vannak, de részben emiatt is. Na meg hogy sok intézmény nulla támogatást kapott idén.

Vagy pl. volt egy elég felkapott kis bolt, ahol képzőművészek munkáit árulták, akik Katásként kapták az eladott dolgok után a pénzt. A bolt az elsők között volt kénytelen lehúzni a rolót.

Szóval az amúgy sem elkényeztetett művészvilágnak, pláne a nem mainstream műfajoknak nagyon betett a Kata megszűnése...

Előzmény: búvár-halász (35)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.04 0 0 37

Utolsó gondolat, némi tervezhetőséget azért azért elvárna az átlag polgár és vállalkozó, tavaly, ha jó emlékszem, a Kata megszüntetése és a rezsicsöki szűkítésének a bejelentése között maximum olyan 12 nap telt el, emlékszem, fogtam a fejemet az egyik hír kapcsán, és mire felocsúdtam, már a nyakamon volt a másik is. És ez nem olyan, mint hogy egy benzinárstop végét nyilvánvalóan nem lehet előre bejelenteni, csak annak azonnali kivezetésével együtt, addig mondjuk a Katát nyugodtan kivezethették volna a következő év január 1-el is, időt adva a vállalkozóknak az áttérésre (- gondolom a rendkívül " kedves" és " vállalkozóbarát"  iparkamarai elnök nyomására történt, vagy vele vitették el a balhét-), meg a számolgatásra, de ezek a dolgok nálunk már csak így mennek, és ezt kormányzattól részben függetlenül írom.

Előzmény: búvár-halász (36)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.04 0 0 36

(szerintem tippre 1/3-ad lehetett a Kata igazi haszonélvezője, 1/3-ad a középmezőny mindenféle okokból, és 1/3-ad, akiknek a kivezetése a vállalkozásuk végét jelentette tavaly ősztől mondjuk mostanig. A költségvetési számok lennének érdekesek, hogy nyert-e vagy vesztett ezen összességében, én tavalyi elemzésekből úgy emlékszem, hogy akkor rögtön vesztett, de azóta nem figyeltem az efféle statisztikákat)

Előzmény: búvár-halász (35)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.04 0 1 35

Lehet ebben igazság, azon viszont nem változtat, hogy én apám mellett annyira korlátozottan tudok dolgozni, hogy nekem mostanra annyira veszteséges lett a Kata kivezetése óta, hogy leszüneteltetem a praxist, ha sikerül, már január egytől. Most készülök beadni a papírokat, meglátjuk átmegy-e elsőre (irodagondnoki nyilatkozat, mifene, ilyen speciális szakmai dolgok). De ha valamiért megcsúsznék, akkor február 1-el szünetelek  le, mert fixen eldöntöttem, hogy veszteségesen nem csinálom tovább egyelőre. 

Szerintem mondjuk ha a Katát felemelték volna első körben 75-80 ezerre és idővel az inflációhoz igazítják, meg sűrítik az ellenőrzést, az állam is jobban járt volna, mert én nem hiszem, hogy 450 ezer ember bírná az átalányadózást, szerintem többen morzsolódtak le, bár ha statisztikát hozol rá, az előtt meghajlok. A Kata nagy előnye az volt, hogy mindent letudtál egyben, annak egy ésszerű összegű emelése eredményesebb lett volna, pl. a könyvelői díjak is a háromszorosára emelkedtek itt nálunk, amióta átalányozik az ember, hiszen sokkal bonyolultabb könyvelni is.

Azért egy statisztikát szívesen látnék, hogy pontosan hány volt Katás bírja az átalányt és hány morzsolódott le, főleg az olyan szakmáknál, mint az enyém is, ahol a kisebb halaknál nem tervezhető előre a havi bevétel sem. ( mondjuk az én esetem ettől még tényleg speciális a családi egészségügyi helyzet miatt).

Előzmény: Lelkis Béla (34)
Lelkis Béla Creative Commons License 2023.12.04 -1 1 34

Nézd... nekem is komoly érdeksérelmet okozott, ahogy még kb. 100-150.000 vállalkozásnak is, akik így kb. 10%-os költség mellett mosták ki a pénzt --- értsd adózatlanul --- a cégből. Egy félnótás haverom csak azért nem vett autót a százalékából, mert 5 éven át nyúztam folyamatosan, hogy "számlázzunk"... jó-jó... majd. December 28-a körül meg visongott, hogy kéne csinálni.

Számold úgy, hogy legalább 100.000 KATÁs évente 5-10 millió kimosásában segédkezett, így rögtön más a matek.

Az pedig tényleg kabaré volt, hogy havi 1 milliós jövedelmet letudtak havi 50.000 adó, járulék és egyéb költség befizetésével, a havi 500.000 HELYETT... Most az a borzasztóság van, hogy kb. havi 150.000-el tudják le a kb. havi 400.000-et, mivel időközben csökkentek a járulék terhek is.

Előzmény: búvár-halász (27)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.02 0 0 33

Hány légköbméter a lakás?

Előzmény: búvár-halász (32)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.01 0 0 32

Mondjuk még így is matekozgatok, hogy hogyan optimalizáljam a rendszert, egy biztos, ráfordulok az áramra, és ha napi 45 kw-ot tolunk a nagy hidegben, még az is jobb, mint a gázlimitet túllépni, köbméterenként 770 forintért.

Előzmény: búvár-halász (31)
búvár-halász Creative Commons License 2023.12.01 0 0 31

Hát, olvtársak, nekem ez a H-tarifa megérte, még ha másfél millába is került mindenestül. Újra az egész házban élünk, napi 30 kw-ot tolunk el áramra ( 23 forint/ kw, kibírjuk) és még a teljes gázlimitet is ki kell használjam mellé, még akkor is megérte ,hogy a teljes házban élünk, nem a felében. Egyébként megint megjött a november végi tél, (tavaly nem is volt ennél keményebb idő utána), még szerencse, hogy egy meteorológus elmagyarázta hosszasan, hogy idén télen max 2db 2-3 hetes igazán hideg lehet, és hogy november utolsó hetében ebbe bele is csaptunk és úgy tűnik, soha nem lesz vége, a nagy hosszú forró őszi bealtatás után.

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.30 0 0 30

Kiről beszélsz?

Előzmény: Ocean56 (29)
búvár-halász Creative Commons License 2023.11.27 0 1 28

(ja, előrehozták, tehát már decembertől)

Előzmény: búvár-halász (27)
búvár-halász Creative Commons License 2023.11.27 0 2 27

Nézem az Ötöt élőben az ATV-n,, a Hont nyilvánvalóan idióta, épp az előbb fejtette ki, hogy a KATA elvétele nem okozott komoly érdeksérelmet, ja végül is minimum 250  ezer ember dobta be a törülközőt, köztük januártól én is valszeg. A Hont egyre több baromságot beszél, nem mindegy, hogy 50-ből vagy 150-ből vagy nullszalldón, januártól 180-tól.

búvár-halász Creative Commons License 2023.11.27 0 0 26

Ismét egy remek Rostoványi interjú az izraeli helyzetről:

https://www.youtube.com/watch?v=xSV4-oj2WSk

búvár-halász Creative Commons License 2023.11.24 0 0 25

Jó ez a  Magyar Hangos Bottoni interjú:

https://www.youtube.com/watch?v=j3aaoa_blA0&t=4s

búvár-halász Creative Commons License 2023.11.24 0 0 24

Jön biza, most kiderül, hogy a két relatíve drága klímám a H-tarifával mit ér, illetve az már kiderült,hogy jók, innentől csak a limitált mennyiségig adagolt gáz és a H-tarifás számlák végösszege lesz érdekes, de erről még nincs tapasztalatom, első hónapos H-tarifás vagyok, de legalább a teljes házban élünk, nem a 40 %-ban, mint tavaly télen, és szerintem a H-Tarifával még ez a katasztrofális energetikájú ház is elviselhető lesz rezsiköltségben.

Előzmény: Édesanyám mondjad gyorsan (23)
Édesanyám mondjad gyorsan Creative Commons License 2023.11.23 0 0 23

Jön a qrvahideg🙀🌬️❄️

búvár-halász Creative Commons License 2023.11.22 0 1 22
búvár-halász Creative Commons License 2023.11.20 0 1 21

A topik tőlem bedögölhet, de hogy pont a kanadai által? Mindegy, nincs nagy jelentősége. *legyint*

Előzmény: búvár-halász (20)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!