Tozatu! Persze semmi gond, nem is azért említettem,hogy most kötelező és mindenféleképpen ebbe a fórumba is írni kell csak Magyarliba sem ír már, nemtudom mi lehet vele, igaz a nyugati határszélt eléggé kihagyta az eső mostanában.
De viszont!! Az este említett helyzet megvalósult!!! Tényleg esik az eső, és már éjféltől esik, tehát csak jól mutatta a gfs modell!:)) A mennyiség 6mm az elmúlt 24órában, így az Áprilisi mennyiség 98mm-nél tart!!! Szorítsatok, hogy legyen még 2mm a mai napon(mert ha nem akkor Május 1-ig nem lesz már eső), de ha meglesz a 100mm akkor 2001. Szeptembere után végre újra 100mm-es havi csapadékkal zárnék!! Végre 3számjegyű csapadék 1hónapban!:))
+8fok van, gyenge ény-i szél és közepesen esik az eső.
Ferrihurri,bocsi,de a múlt héten igazoltan voltam távol,az alvó tömböm úgy emlékszik,hogy 6mm-t öntött ki,így nem tudok pontos csap.tev-t jelenteni.Ma is esegetett,holnap bekiabálom,ígérem.Hideg volt.
2mm jött le a hidegfrontból, és 30km-en múlt a 20mm.. ugyanis jött a front ény-felől s átment felettem de ahogy elhagyott már dúrta is a ziviket tőlem dk-re.. Aradon is 16mm esett, nem semmi zivik voltak arrafele kelet és dk-i irányban. Így 94mm az Április, ha nem lesz több csapadék az éjjel és holnap délelőtt akkor le is zárhatom a hónapot, ugyanis Május 1-ig nem látszik semmi csapadék!:( Az utolsó reményem a ma éjjel és holnap délelőtt, mert a gfs modell egy gócot mutat ami Szeged és környékére terjed ez elkövetkező 12órában adja a csapit, bár nem hiszem hogy így lesz..
Sziasztok! Éppen most értem haza, még mindig +22fok van hivatalosan. De jönnek a zivatarok, holnap reggeltől dk Mo-n is, vagyis ezt mutaták a modellek, de kihúzhatná szombat estig, mert holnap a kertben kellene dolgozni.. Ha meglesz a hétvégén 8mm eső akkor meglesz a 100mm Áprilisra, 13-ig 90mm volt azóta semmi, fél hónap alatt nehogymár ne szenvedjen össze 8mm-t!:)
Jaj ne, arra van dolgom. Legalább szombatra ne maradj ott.:-)
Szerintem is ez az év legszebb időszaka, és a sok esővel együtt is most legalább van tavasz, nem rögtön nyár lett.
Nem tudom.DE holnap Keszthely lesz, tehát arrafelé lehet aggódni, bár asszem itt nincs senki afelől...
Tegnap du. jó kis zuhé volt itt, fél milcsi jött le, de olyan üde lett minden.
Az évnek ezt a szakát szeretem a legjobban.Minden kiabálóan zöld, friss, a levegőben a gyümölcsfák ontotta virágillat.
Pénteken Kecskemét volt.Este visszafelé szerintetek hogyan jöttünk?Igen, talált, esőben!
Le is esett Pesten 14mm szombat reggelig, aztán még 5 mm ma reggelig.
De képzeljétek ma szegény Mézontófűhöz megyünk, Érdre!Esküszöm nem táncolok, nem tehetek róla
Igen, jól látszik, hogy Északot szórta meg most, ami a múltkori esőből maradt ki! S itt meg a legkevesebb esett 2mm, szóval most csere volt!:)) Tozatu! Nálad mennyi lett így a hétvégén?
FeriHuri!
Miután elfagyott az esőmérőm, csak most pótoltam:
Szóval: 14.-e Érden 25 mm, tegnap este óta délig 35 mm.
KIÖNT A VÍZELVEZETŐ ÁROK, HOMOKZSÁKOK A KAPU ELŐTT!!!
Mit lépsz?
Mézontófű
Májusban, júniusban és júliusban légyszíves kalkuláljatok be egy-egy kirándulást hozzánk is. Koszt, kvártély megoldva, ha jól járjátok az esőtáncot, akkor rendszeres vendégek lehettek nálunk
:)
Igen, Budapesten kitartóan esik, menni kéne, de ilyen időben?
Rferi, legalább holnap menj el valahová, essen máshol is, nagyon szeretnék elmenni a Mogyoródi úti kertészeti kiállításra, vidd el innen kicsit az esőt.:-)
Hmm, hát igen, történt vele valami... ide alig adott csapadékot és máris északon van! Mindössze 1.5mm eső esett, megyek is nyírni a füvet, mert nem is esik, viszont Budapesten már 16mm-nél járnak! Lefogadom Rferi, hogy otthon vagy!!:))) És ezért esik ott most ilyen sok!:)
Éppen most értem haza Szentesről, de csak a műholdra kellett ránézni, szép ciklont mutat a Földközi-tengeren, de a modellek viszont azt mutatják, hogy nem ad annyi csapadékot mint aminek most kinéz, na majd meglátjuk, de 5-10mm garantált. Én most jelen pillanatban kinéznék vagy 30mm-t belőle, da majd történik vele valami, nevezetesen az, hogy gyengül mire Mo-t eléri. Holnap kiderül, hogy úszunk-e,vagy sem de szerintem 90mm-ről tuti 100mm-re emeli az Áprilist, és ez azt jelentené, hogy végre 2001. Szeptembere után ismét 100mm feletti havi mennyiséggel zárnék!! Újabb spekulálgatások, muszály ezt is, ezért sietek úgy Rferi!:)) S lehet mondassz valamit azzal az esőcsinálással, mert megint a környezetedben esett sok eső!:) Egyébként az egyik Vajdasági osztálytársam aki Topolyán lakik ők 100mm felett mértek azalatt a 4nap alatt mikor én 75mm-t...Szóval délről észak felé haladva erősen csökkent a csapadék mennyisége.
Ne olyan gyorsan druszám!
Úgy látszik mégiscsak én kavarom az esőt ! :--)
Tegnap Baján voltunk.Úgy szakadt az eső még éjjel egykor is, mintha dézsából öntenék, végig az egész vonalon, az 51-es út mentén.
Pestre érve elvágták.Itt csak 6mm esett tegnap.
Márcsak röhögök! 25mm reggel óta, de kijelenthetem, hogy lassan itt a vége, délről csökken az utánpótlás és végre megy észak felé!! Eléggé szétziláltan ,de megy!Szolnokon és mostmár Debrecenben is esik az eső, beteríti az egész országot. Itt a földek nagyon szépen elszívták a vizet, nem olyan vészes, csak a csatorna ami ittvan a házunk előtt úgy megáradt, hogy ilyen magas vízállást még nem láttam rajta, meg olyan gyors folyású, mint egy patak! Jöhetne még vagy 50mm eső, úgylátom nem lenne semmi gond, csak 5mm/h alatt legyen az intenzitás, mert annak sincs semmi értelme, hogy folyik a víz mindenhol és a csatorna vezeti el a Tiszába. Csendes eső van mostmár, apró cseppekben, szitálva esik. Az Április ezennel 90mm és most néztem vissza az archivumot, így Szegeden 62éves rekord dőlt meg, ugyanis egészen 1942-ig nem mértek ilyen sok csapadékot Áprlisban Szegeden. A második legtöbb 1989 volt 86mm-el, de az már megvan, 1942-ben pedig 135mm volt, azt nem döntjük meg, így marad a 62éves "csak". De ha azt nézzük, hogy még a hónap felénél sem vagyunk... minden megelehet...
EZ hihetetlen mostmár!!!! 14mm reggel 7:50 óta, és úgy szakad mintha mg se akarna állni! DE miért nem megy észak felé??? Megint megállt!:(((( Tozatu, gyere ide és vigyél el vagy 40mm-t, mert mostmár a helyzet komolyra fordult, minden szemszögből!! Ez nem vicc mostmár, a pincében akkora víz van, mint a 2000-es áradáskor, és a Tisza emelkedik a Kőrösekkel együtt!A földeken áll a víz befullad a vetemény. Az április eddig 80mm!!
Igen-igen,nagyon megszórta Dk Mo-t, ezekszerint nálad még több volt gratula! De márcsak 1 baj van! Az,hogy itt 7:50 óta 5mm eső esett, az előbb 2perc alatt 1mm és szinte bedurrant a felhő!! Zentánál olyan tömbök vannak, hogy itt nemtudom mi lesz, de déli az áramlás és ide jönnek.. Onobody!!! Most néztem a sárgabarackot a tegnap esti beírásodra, és ITT is penészes az összes virág!!:((( Ennyit a sárgabaracktermezstésről, már 5éve nem volt termés, mert mindig valami kórság elvitte!:(( Hát ezt azért nem gondoltam volna, hogy a sok eső viszi el.. mostmár mindegy essen az eső, ússzon minden, a határban dörög az ég..A tóból kifele folyik a víz, ilyen utoljára 2001 Juniusban volt..
National Geographic márciusi száma remek cikket közöl szupi képekkel a Tornádókról!
És hazai vonatkozású kiegészítés is van róla, a 2002-es Budapesti agyrém magyarázatával.Az éppen minálunk volt, és mindent letarolt.De szerencsére akkor csak tőlünk kicsit délebbre esett jég.
Érdekes, érdemes elolvasni. (sajnos a neten megint rövidített)
Szia Feri, Mezőhegyes: e hónapban 90(!!!) mm, 07-e óta 60mm. Ilyem április 10 éve nem volt, korábbira nem emlékszem vissza. Most éjszaka 1mm volt, de ahogy nézem jön az utánpótlás. Frint
Tegnap este tüzetes vizsgálódás után, megállapítottam, hogy nagy szerencsénk volt ezzel a csapadékkal, a radarkép alapján az történt, hogy a Szlovákiai anticiklon visszatartotta a csapadékot adó felhőket, miközben az Adria felől áramlott a nedves levegő és itt generálódott dél Mo-n, s nem bírt észak felé menni, ezért mind itt esett ki. Még tavaly írtam egy olyan bejegyzést, hogy lesz majd mikor dél Mo kapja a sok csapadékot, csak várni kell az adott légköri viszonyok kialakulására, és akkor elönt minket a víz.. kb most ez ilyen volt, néha pár km-en múlt az intenzív csapadék,de Szeged mindig bele esett, sőt a front analízis térkép szerint többmint fél napig(a ciklon nagyon lassú mozgása miatt)pont Szeged felett volt a hideg-meleg-kettős front találkozási hely!! Nagyon ritka helyzet, és ekkor van a legtöbb csapadék is, és 12óra múlva is mégcsak Makó felett volt ez a pár km-t elfoglaló "csomópont", máskor 1óra talán , s már megy is tovább(ha egyáltalán fölénk ér,mert ritka hogy pont felettünk is átmenjen),mert olyan kicsi ez az intenzívebb rész, de most ittvolt felettünk ráadásul meg is ragadt és ez szórta meg a környéket sok esővel.
Az éjjel nem volt csapadék, de most a 8h-s radaron jól fejlett tömbök érkeznek,már 1mm lennt is van, sűrű záporból, de most nem esik. S akkor most néztem meg az előre várható fronttérképet, és ma este 18óra körülre megint pont Szeged köré mutatja a középpontot!! Hát ilyen nincs, ha ez is bejön akkor 20mm garantált, de most elfog mozdulni észak felé, így Te is kapsz majd Tozatu!
SZIASZTOK!!! Éppen most értem haza a Zempléni-hegységből, DE úgyhidjétek el,hogy ott nem esett 1csepp eső sem!!! Itthon, most néztem meg a mérőt és összesen 50mm eső volt péntek délután óta!!! Azért arról nem volt szó, hogy mikor elmegyek akkor is esik az eső, mikor hazajövök 3 nap után akkor is esik!?!?! MI volt itt? Szolnoktól északra meg semmi nem volt!:( Na mindjárt kiderítem én, hogy mi volt itt, mert ez kicsit sok lett a kedélyemnek, hogy lehet ekkora eltérés az országban? ÉS a modellek ma éjszakától újabb jelentős esőt mutatnak!! Ez már álom, az Április eddig 65mm-nél jár!
Nem hiszitek el , nálunk az utolsó három napon 34mm
esett , ehhez jön még a mai néhány mili.
A sárgabaracknak annyi , megpenészedtek a virágok.
Pedig permeteztem !
Szinte állandóan esik!!!
Üdv Onobody