És a kép nem tükrözött a gombolás alapján. Gondoltam a Mechwart térre, de legelőször a Feneketlen tó mellett kutakodtam, hiába. Ez azért lehet érdekes kép, mert valószínű hogy már nagyon nem így néz ki a környék.
Szeretem én is az "intelligens" robotokat, ilyen egy gyártó-robot például. De amit itt látok, meg amik a fantáziafilmekben vannak (voltak), számomra ijesztő. Talán épp azért, mert a rendeltetése ismeretlen, vagy ha ismert, akkor harcra kész, és végtelen kiszolgáltatottságomat demonstrálja. :)
A működtető szoftvereket emberek írják, és nem tudom milyen célra, de ha jó is a cél, a programba hiba is csúszhat, buta vagy gonosz kézbe kerülhet a vezérlő szerkezet, és a humanoid mint kis féreg, ki tudja hová tartó futószalagra kerül. Persze valójában robotok nélkül is ez van...
Dehát ezekről a szcifi irodalomban már évtizedekkel ezelőtt lehetett olvasni.
Azért valahol nagyon ijesztő ez a robottechnika, egyre nagyobb modelleket csinálnak. Nem mellékesen a gugli t sem kedvelem igazán, így együtt meg tényleg nem a szivem csücskei.
Azokat a nagyrobotos filmeket, meg játékokat nem igazán ismerem, pedig ezen (is) nőtt fel a mai huszonéves generáció, részben mintha ez köszönne vissza a valóságban, nyilván kísérleti szinten.
Cikk és videó itt: "Nem árulják el, hogy mennyiért, de elkelt a vadabbnál vadabb robotokat építő amerikai cég, a Boston Dynamics, írja a Business Insider. A vevő nem más, mint a Google, ahol nagy dobásra készülhetnek robot ügyben, hiszen az elmúlt fél évben összesen nyolc robottervező céget vásároltak fel."
Ha van valami funkciója a járófelületbe épített fénynek (vezetősáv, figyelmeztető jelzés), akkor még elviselhető, de ezek öncélú látványelemek. Erre energiát pocsékolni értelmetlen dolog. Amúgy vannak remek fotolumineszcens festékek, amivel csinos, világító díszítést lehetne csinálni. Hollandiában ezeket még útburkolat jelnek is használják, ami egy renek ötlet.
Baromi jó terv. Egyszerűen lebetonozzák. Remélem jó irányba tart a betonsáv. Hogy ne tűnjön fel annyira, az alulról jövő szembevakítást alkalmazzák. A képen pár árja yuppi humanoid van és kész? Sehol egy nyugdíjas, egy műbőr övárus egy középiskolás, akár egy kisebb csoport?
Nem tudni élőben milyen lesz, sőt azt se tudom sikerül-e olyan sokáig élnem, hogy akárcsak egy Moszkva téri terv megvalósuljon, de látványnak tetszik. Semmi baja nem lesz a gyerek szemének. Nem annyira erős az a fény szerintem.
Grazban volt egy kis tér, ahol már vagy 25 éve zöld fényeket tettek be a "padlóba". Utána valaki az egyik házfalra szépen felfújta sprével: Unser privat Ufolandungsplatz.
(És még egy, ha már szóba került: mostanában több egyszerű ház is kapott díszkivilágítást, ami nem lenne rossz, ha normálisan oldották volna meg. De az, hogy egy százéves épületre kitesznek néhány ezer forintos, fekete Obi-munkalámpát és telekábelezik a homlokzatot, az azért durva. Pláne hogy izzócserénél mintha direkt letérő színhőmérsékletűt választanának.)
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de engemkezdettől fogva zavarnak a járófelületbe épített fény-akármik. A mozgólépcső előtti zöld, és piros sáv is. Túl erősnek tartom. Hát még ez milyen lesz? Mindent a "látvány"-ért? Lehet, hogy távolról jól fest, de naponta közelről nézni , kötelezően! , nagyon rossz. A látványterv fotóján látható gyerekről jutott eszembe, hogy ők még közelebbről kapják a szemükbe a fényt. Mégis, mire jó ez az egész?