Nekem az a tapasztalatom, hogy a 75% és a 65% egyformán színeződik, és az íz illat is egyforma.
A következő érlelésre az a tervem ,hogy vagy hosszú ideig borban áztatott tölgyfa pálcákat használok, vagy keresek egy szétvert hodóból való dongát. (van saját szőlőm, és valamikor kiselejteztem egy hordót, csak a darabjait nm tudom nem tüzeltem-e már el:()
Nekem az ízzel van gondom nagyon dominál a gabona és a tölgyfa íz.
Nekem most 3. napja "érlelődik" a gabonapárlatom, ö-m ajánlása szerint 75%-os a szesz, de ezidáig nem igazán jelent meg a kívánt íz és illat. Sőt, még a színe is sokkal fakóbb, pedig amikor 65% érleltem, már a második nap jó erős színe volt.
Meg akarom csinálni a főzőt duplafalúra, már találtam is hozzá egy külső hordót (vagy mit), és ha minden igaz, még egy elektromos fűtés is belefér. Ha hamarabb elkészüla cefrém, akkor kipróbálom a homokos dolgot.
Ahogy néztem a lengyel oldalt olyan 5cm körülieket használnak. Persze van ott pár extrém méret is. Most gyenlőre kipróbálom a thumpert, ahhoz már szinte mindent összeszedtem. Egyenlőre teszek rá egyet, aztán meglátjuk mit változik a dolog. Bár ha most jobban belegondolok, ha már egyet megcsinálok, akkor nem tartana semmiből megcsinálni, hogy kettő legyen. Majd meglátjuk. A cefre egyenlőre erjed, úgyhogy még ráérek.
Korrekt! Köszi. Na, majd később lehet, hogy összehozok valami ilyesmit. Most a thumper egyszerűbbnek tűnik. Sajnos tapasztalatom még nincs vele. De remélem nemsokára lesz. ...és jó!
Gondolom úgy működhet, hogy a tetejében levő kis spirálon átvezetett forró vizen lecsapódó párát nem engedi gyorsan visszafolyni a főzőbe, hanem a dróthálón lassan megy visszafelé, de a gőz ami a főzőből jön magával viszi az alkoholt belőle. Vagy mi?!
De akkor minek a thumper. Merthogy itt azt írják, hogy így 90% feletti alkohol állítható elő.
Sajnos nem tudok sehonnan ilyen vastag réz vagy inox csövet. Inoxot hegeszteni sem tudnám. Áhhh, veszettfejszenyele!
Marad a thumper. Azt valahogy összehozom.
A főzőt is át akarom alakítani, duplafalú-elektromos fűtésesre. Hőközlőnek mit ajánlotok? Van valakinek elektromos cucca? Mivel lehetne frankón szabályozni?
A pára útjában elhelyezett fémforgács (de lehet fémsörét vagy apró porcelán gyűrűk, stb.) rektifikáció útján végez szeszerősítést, akárcsak a thumper. A rektifikáció és a deflegmáció minden lepárló szerkezetben jelen van, az előbbi folyadékfelszínen vagy folyadék belsejében, az utóbbi hűtött fémfelületen létrejövő szeszerősítést jelent, a konstrukciótól függően uralkodik valamelyik módszer.
A fémforgács a páracsőhöz hozzáér, emiatt hűtése van, a forgács felületén a pára részben kicsapódik, ettől a nagy felületű forgács nedvessé válik, a gőz- folyadék állapotváltás energiája pedig felmelegíti. A folyton érkező további pára további hőt ad le, ezáltal párologni tud a folyadéknak az alkoholban gazdagabb része és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb része pedig nedvesíti a forgácsot, vagy visszacsorog az üstbe. Ez a felületi rektifikáció.
A thumperben levő folyadékba belevezetjük a párát, az ott lecsapódik és ezáltal felmelegíti a folyadékot, addig amíg az alkoholban gazdagabb rész párologni tud és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb rész a thumperben marad. Ez a térfogati rektifikáció, így működik a buboréksapkás rektifikátor is.
A pálinkafőzők sisakját a levegő hűti, a belső felületén a vízben gazdagabb rész csapódik le és visszacsorog az üstbe, az alkoholban gazdagabb rész a páracsőben folytatja útját. Ez a deflegmáció. Deflegmátor a Pistorius tányér is, de abban vízhűtés van.
Gyakorlati kérdésem lenne ahhoz aki thumpert használ: mennyi a hőmérséklet esés a thumperen? A bemenő és a kimenő páracső hőmérséklete mennyi? (Milyen körülmények között?)
Uraim! Volna egy kérdésem. A minap nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be. Kérdés: miért gyömöszölnek a páracsőbe drótsikát?
A másik amit nem értek, hogy az összes főzőnél ahol van thumper elég kicsi a méretük. Nekem is 50l-es keg-em van 35l cefrét szoktam beletenni. Szerintetek 1 vagy 2 2l-es elég volna? Mert kiszámoltam, hogy a főzőmhöz kellene vagy 8-10 l-es. Vagy ha a cefre mennyiséget nézem, akkor is vagy 7l-es. Na ekkorát egyik fickónál sem láttam. A harmadik, hogy mennyi folyadék kellene bele, és meddig lógjon bele a bemenő páracső?
R. édeskömény nélkül valóban elég Izé, 13 különböző abszint (az utánzatokat nem számolva) után kezdem érezni, hogy tényleg kihagyhatatlan. A csehekkel annyira nem kell számolni, mivel egy "új változat" ott kezdődne, hogy összefüggésben van az eredetivel (ilyen pl. az Absinthe Viridis Auxilium), de ők egy független pancsot kezdtek gyártani, szóval a cseh "abszintnak" nincs igazán köze az abszinthoz. (Mára állítólag egész finom változatai is kifejlődtek, de azokat 30e Ft körül árulják, ami vicc, távolról sincs köze ennek az előállítási költséghez, lepárlás nélkülek. Persze náluk is főznek "nem cseh" abszintot, pl. St. Antoine és La Grenouille). Ja és hogy zöldet szeretnél: nos, teljesen érthető:)
A fekete üröm nem keserű, és az íze alapján feleannyit mernék használni belőle, mint bárányürömből, aztán legfejlebb az izsóp/citromfű dominál.
A teája imádnivaló: egy evőkanálnyit felhasználva "megvetted a mozijegyet" éjszakára; garantáltan álmodsz valamit, és reggel emlékszel rá. Nálam legalábbis mindig működik:)
Egyébként a múltkorira válaszolva, a Zöld Tündérek képtelenül csinosak, a mostani rendelésből az egyik pedig egyenesen topmodell:)