Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2011.03.20 0 0 701

Bocs hogy belekérdezek, de nem fris tölgyfát kell meg"pörkölni",( illetve ezt megelőzőleg ugyanigy forgácsot?)

Előzmény: pam-pi (699)
kupeci Creative Commons License 2011.03.20 0 0 700

Szia KRISZ, azt akartam mondani hogy hajtass egyet de írtad hogy csak 5 cm az átm. olyat sztem lehet könnyen kapni.

Előzmény: KRISZ2007. (697)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.20 0 0 699

Nekem az a tapasztalatom, hogy a 75% és a 65% egyformán színeződik, és az íz illat is egyforma.

A következő érlelésre az a tervem ,hogy vagy hosszú ideig borban áztatott tölgyfa pálcákat használok, vagy keresek egy szétvert hodóból való dongát. (van saját szőlőm, és valamikor kiselejteztem egy hordót, csak a darabjait nm tudom nem tüzeltem-e már el:()

Nekem az ízzel van gondom nagyon dominál a gabona és a tölgyfa íz.

Előzmény: Törölt nick (698)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.20 0 0 698

Nekem most 3. napja "érlelődik" a gabonapárlatom, ö-m ajánlása szerint 75%-os a szesz, de ezidáig nem igazán jelent meg a kívánt íz és illat. Sőt, még a színe is sokkal fakóbb, pedig amikor 65% érleltem, már a második nap jó erős színe volt. 

Előzmény: pam-pi (696)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.19 0 0 697

http://bimber.ovh.org/galeria.html

Itt van a link, annyi képet találsz, hogy csak győzzed megnézni. Ha beírod a google fordítóba akkor még olvasni is tudod. Vagy ha tudsz lengyelül.

Előzmény: templomhegyi (690)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.19 0 0 696

A töményen igen, de a hígítottan nem:(

Előzmény: Törölt nick (695)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.19 0 0 695

Érződik már a tieden a whisky-illat?

Előzmény: pam-pi (694)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.19 0 0 694

ő-m ajánlása szerint literenként 50-100 cm2.

Nagyon gyors hatása van:)

Előzmény: templomhegyi (693)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.18 0 0 693

én is igy gondoltam

1l üvegbe mekora tölgyfadarabot érdemes tenni?

Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.18 0 0 692

A pörkölt malátásat megpróbálhatod (sokat nem veszthetsz vele alapon), de a tölgyfás annyira nem hinném hogy beválna.

A gyorsérlelést úgysem úszod meg :)

Előzmény: templomhegyi (691)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.18 0 0 691

üdv

kérdésem lenne ö-m vagy kormoss mesterekhez

van egy kis aromakosaram azon filóztam,hogy mi lenne ha a lepárlás során egy pár szem előre megpörkölt árpát raknánk bele

vagy pörkölt,natur,áztatott tölgyfát bár ez nem biztos,hogy jó ötlet

csak ugy eszembe jutott,szerintetek?

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.18 0 0 690

szia

képet tudsz fel tenni

Előzmény: KRISZ2007. (687)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.18 0 0 689

hali

nekem már ez késő van 3.50-kor keltem

ha elfogadható lessz kapsz ok

Előzmény: kupeci (686)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.18 0 0 688

Meg akarom csinálni a főzőt duplafalúra, már találtam is hozzá egy külső hordót (vagy mit), és ha minden igaz, még egy elektromos fűtés is belefér. Ha hamarabb elkészüla cefrém, akkor kipróbálom a homokos dolgot.

Előzmény: olasz66 (684)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.18 0 0 687

Ahogy néztem a lengyel oldalt olyan 5cm körülieket használnak. Persze van ott pár extrém méret is. Most gyenlőre kipróbálom a thumpert, ahhoz már szinte mindent összeszedtem. Egyenlőre teszek rá egyet, aztán meglátjuk mit változik a dolog. Bár ha most jobban belegondolok, ha már egyet megcsinálok, akkor nem tartana semmiből megcsinálni, hogy kettő legyen. Majd meglátjuk. A cefre egyenlőre erjed, úgyhogy még ráérek.

Előzmény: kupeci (681)
kupeci Creative Commons License 2011.03.18 0 0 686

A kérdő jel az nem tom hogy került oda! (még biztos korán van)

Előzmény: kupeci (685)
kupeci Creative Commons License 2011.03.18 0 0 685

Nincs is szebb egy jó gondolattól!?))))

Előzmény: templomhegyi (682)
olasz66 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 684

A leg egyszerűbb megoldás, ha két lapát homokot teszel a keg aljára

Előzmény: KRISZ2007. (588)
olasz66 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 683

Tőzegen füstölt Whisky malátát pedig itt    ((-:

 

http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/item/67719

 

 

Előzmény: Törölt nick (598)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.17 0 0 682

hali

még szép,hogy gondolok

Előzmény: kupeci (676)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 681

Miklós1 től precizebben megfogalmazni nem tudom.

mekkora átmérőjű csövet keresel?

Előzmény: KRISZ2007. (679)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 680

Korrekt! Köszi. Na, majd később lehet, hogy összehozok valami ilyesmit. Most a thumper egyszerűbbnek tűnik. Sajnos tapasztalatom még nincs vele. De remélem nemsokára lesz. ...és jó!

Előzmény: Miklós1 (678)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 679

Gondolom úgy működhet, hogy a tetejében levő kis spirálon átvezetett forró vizen lecsapódó párát nem engedi gyorsan visszafolyni a főzőbe, hanem a dróthálón lassan megy visszafelé, de a gőz ami a főzőből jön magával viszi az alkoholt belőle. Vagy mi?!

De akkor minek a thumper. Merthogy itt azt írják, hogy így 90% feletti alkohol állítható elő.

Sajnos nem tudok sehonnan ilyen vastag réz vagy inox csövet. Inoxot hegeszteni sem tudnám. Áhhh, veszettfejszenyele!

Marad a thumper. Azt valahogy összehozom.

A főzőt is át akarom alakítani, duplafalú-elektromos fűtésesre. Hőközlőnek mit ajánlotok? Van valakinek elektromos cucca? Mivel lehetne frankón szabályozni?

Előzmény: kupeci (677)
Miklós1 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 678

A pára útjában elhelyezett fémforgács (de lehet fémsörét vagy apró porcelán gyűrűk, stb.) rektifikáció útján végez szeszerősítést, akárcsak a thumper. A rektifikáció és a deflegmáció minden lepárló szerkezetben jelen van, az előbbi folyadékfelszínen vagy folyadék belsejében, az utóbbi hűtött fémfelületen létrejövő szeszerősítést jelent, a konstrukciótól függően uralkodik valamelyik módszer.

A fémforgács a páracsőhöz hozzáér, emiatt hűtése van, a forgács felületén a pára részben kicsapódik, ettől a nagy felületű forgács nedvessé válik, a gőz- folyadék állapotváltás energiája pedig felmelegíti. A folyton érkező további pára további hőt ad le, ezáltal párologni tud a folyadéknak az alkoholban gazdagabb része és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb része pedig nedvesíti a forgácsot, vagy visszacsorog az üstbe. Ez a felületi rektifikáció.

A thumperben levő folyadékba belevezetjük a párát, az ott lecsapódik és ezáltal felmelegíti a folyadékot, addig amíg az alkoholban gazdagabb rész párologni tud és továbbhalad a páracsövön, a vízben gazdagabb rész a thumperben marad. Ez a térfogati rektifikáció, így működik a buboréksapkás rektifikátor is.

A pálinkafőzők sisakját a levegő hűti, a belső felületén a vízben gazdagabb rész csapódik le és visszacsorog az üstbe, az alkoholban gazdagabb rész a páracsőben folytatja útját. Ez a deflegmáció. Deflegmátor a Pistorius tányér is, de abban vízhűtés van.

Gyakorlati kérdésem lenne ahhoz aki thumpert használ: mennyi a  hőmérséklet esés a thumperen? A bemenő és a kimenő páracső hőmérséklete mennyi? (Milyen körülmények között?)

Előzmény: KRISZ2007. (674)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 677

Nem a reftifikáció érdekében?

Előzmény: KRISZ2007. (674)
kupeci Creative Commons License 2011.03.17 0 0 676

Üdvözlök mindenkit!

Szia templomhegyi,ha ezek kóstolhatóak lesznek gondolnál rám?(fadoboz) :-)))))

Előzmény: templomhegyi (658)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.17 0 0 675

hali

jó a kérdés ez ügyben még ki kell okosodnunk

Előzmény: KRISZ2007. (674)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.03.17 0 0 674

Uraim! Volna egy kérdésem. A minap nézegettem azt a lengyel oldalt, amit Ö-M linkelt be. Kérdés: miért gyömöszölnek a páracsőbe drótsikát?

A másik amit nem értek, hogy az összes főzőnél ahol van thumper elég kicsi a méretük. Nekem is 50l-es keg-em van 35l cefrét szoktam beletenni. Szerintetek 1 vagy 2 2l-es elég volna? Mert kiszámoltam, hogy a főzőmhöz kellene vagy 8-10 l-es. Vagy ha a cefre mennyiséget nézem, akkor is vagy 7l-es. Na ekkorát egyik fickónál sem láttam. A harmadik, hogy mennyi folyadék kellene bele, és meddig lógjon bele a bemenő páracső?

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 673

Hát nagyon remélem, hogy mégis sikerül egy kis római édest szerezni, mert nélküle akkor az egész abszintkészítés meg van lőve :(

Előzmény: cloaked (672)
cloaked Creative Commons License 2011.03.16 0 0 672

R. édeskömény nélkül valóban elég Izé, 13 különböző abszint (az utánzatokat nem számolva) után kezdem érezni, hogy tényleg kihagyhatatlan. A csehekkel annyira nem kell számolni, mivel egy "új változat" ott kezdődne, hogy összefüggésben van az eredetivel (ilyen pl. az Absinthe Viridis Auxilium), de ők egy független pancsot kezdtek gyártani, szóval a cseh "abszintnak" nincs igazán köze az abszinthoz. (Mára állítólag egész finom változatai is kifejlődtek, de azokat 30e Ft körül árulják, ami vicc, távolról sincs köze ennek az előállítási költséghez, lepárlás nélkülek. Persze náluk is főznek "nem cseh" abszintot, pl. St. Antoine és La Grenouille). Ja és hogy zöldet szeretnél: nos, teljesen érthető:)

 

A fekete üröm nem keserű, és az íze alapján feleannyit mernék használni belőle, mint bárányürömből, aztán legfejlebb az izsóp/citromfű dominál.

A teája imádnivaló: egy evőkanálnyit felhasználva "megvetted a mozijegyet" éjszakára; garantáltan álmodsz valamit, és reggel emlékszel rá. Nálam legalábbis mindig működik:)

 

Egyébként a múltkorira válaszolva, a Zöld Tündérek képtelenül csinosak, a mostani rendelésből az egyik pedig egyenesen topmodell:)

Előzmény: Törölt nick (671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!