Keresés

Részletes keresés

Sándor111 Creative Commons License 2016.01.10 0 0 4086

Ha nem teljesen érett a komposzt, szerintem jobb ha keversz bele földet. A gilisztateánál figyelj arra, hogy a levelekre ne kerüljön, mivel sok benne a szerves anyag, ami ha a levélen megszárad, csúnyán gátolni fogja a fotoszintézist.

Előzmény: 55judit (4085)
55judit Creative Commons License 2016.01.10 0 0 4085

Ma, +5 fokban, verőfényes napsütésben 5 féle vesszőt szedtem dugványozás céljából. Elámultam, csorog a leve. :))

Nincs lámpám, csak egy délkeleti ablakpárkányom számukra. Tavaly jan. 1.-én tettem egy cserép földbe egy vesszőt, megeredt. Bár felismerhető volt rajta a fényhiány jele, de a jó időben kint hamar összeszedte magát.

A vesszőim most 8 fokos kamrában pihennek, a szitált komposzt pedig a szobában melegszik 19-20 fokban. Szerintem nem teljesen érett, apró darabkákból áll. Áttani fog a dugványoknak? Van bent vakondtúrás földem is. Keverjem a kettőt?

Van Incit 8-am, fás szárúaknak és örökzöldeknek való. Egy részét ebbe fogom mártani. Ha szerencsésen gyökeresednek, gilisztahumusz teával akarom locsolni őket.

Ha nem sikerül, márcisban újra kezdem. :)

Próba-szerencse! :))

Sándor111 Creative Commons License 2016.01.10 0 1 4084

Üdvözöllek!

Előre bocsátanám, hogy kísérletről van szó, bár a kimeneteléről optimista elképzelésem van - másképp nem is csinálnám.

Növénylámpa nélkül viszont szerintem nehezen megy a dolog télen.

Hormon: Incit-K (nehezen gyökeresedő örökzöldekhez), a végük lett bemártva a kb. 15cm-es ágaknak. /Szándékosan ez a hormon: még régebben hallottam, hogy erősebbel is lehet játszani, és a hatása is jobb. Bejött - legalábbis úgy tűnik./

Úgy raktam be a földbe (100% rostált komposzt), hogy a felső rész kb. 1cm-re ért ki. Ha nincs komposztod, erdőben az avar alól is össze lehet szedni - ajánlott a rostálás. (Én fakeretre kötöttem rá hálót, ez a rostám.)

Általános szabály zöld/fásdugványnál, hogy MIELŐTT beraknánk a földbe a dugványt, külön edényben beállítjuk a föld nedvességtartalmát. Kb. kinyomott szivacs nedvességre. Kézzel szoktam átmorzsolni. Száraz földben sohasem nő gyökér, ha nem elég nedves akkor sem.

6db cserepet raktam egy kosárba, ezt átlátszó, felül kilyuggatott sittes zsákba. Előtte Dithane-val lepermeteztem a cserepek tetejét, hogy ne penészedjenek. Most már nem így csinálnám, szerintem simán szobai levegőn tartva minden nap minimálisan utánanedvesítve a felszínt ugyanaz lenne az eredmény. És ekkor penészesedés sincs, mivel nincs zárt tér. De akkor biztosra akartam menni.

Cserép: 11x11x21,5 cm, innen, kb. 3L, ebben jó nagy gyökeret növeszthet és van elég helye is.

Szerintem nyugodtan vághatod most. Én október 21.-én kezdtem, még átfagyni sem volt ideje!

A radiátor felett van 20cm-el így. A kb. 20cm távolság kell, hogy ne főljenek meg a gyökerek. Hőmérsékletet nem mértem, de jó melegben vannak.

Locsolás: minden nap, a meleg levegő eléggé szárít, de nem szabad túllocsolni, egyszerűen nedvesen kell tartani a talajt.

Később viszont - mivel a forgalomban kapható növénylámpák nem adnak UV sugárzást - a levelek nagy része le fog égni, ha kirakjuk a szabadba.

A növénylámpákat Kínából rendeltem, ingyenes kiszállítással jó esetben egy hónapon belül itt vannak. 60 nap alatt garantáltan. Az itthon vásárolhatók aranyárban vannak, hazait az ára miatt biztosan nem vennék és a kínálat is igen gagyi. 200W/m2-el számolva megfelelő világítást lehet elérni. Legjobb az 50-50% kék-vörös arányú.

Célszerű egy elhúzódó borús, esős, meleg időszakot választani majd erre. Akkor jobban hozzászokhatnak a nap sugárzásához. De a lényeg a kifejlődött fás rész és a gyökérzet, amivel kb. egy évet meg lehet spórolni ha az ember elég korán kezdi. Eperfával tavaly már megcsináltam ugyanezt, de úgy látom, a füge sokkal jobban bírja a szobai viszonyokat.

Üdv: Sándor

Előzmény: unartis: (4083)
unartis: Creative Commons License 2016.01.10 0 0 4083

Erről a barna fügéről szeretnék szaporításhoz ágakat szedni!

Előzmény: unartis: (4081)
unartis: Creative Commons License 2016.01.10 0 0 4082

A radiátor közelébe nem száradnak ki a dugványok, fólia takarást kapnak a pára végett? Gondolom gyakran kell öntözni!

Előzmény: Sándor111 (4073)
unartis: Creative Commons License 2016.01.10 0 0 4081

Sándor111!

Tetszik ez a fügeszaporítási módszered! Ezeket gyökereztető hormonnal tetted le, cserépben gyökereztek?

Nálunk a napokban megenyhült az idő, mert  kb 1 hétig egész nap fagyott, ilyenkor lehet-e gyökereztetéshez ágakat vágnia  a fügéről, árt-e neki, illetve megered-e?

Meleg talpon működik-e  a gyökeresedés, milyen levegő hőmérséklet kell a vesszők gyökeresedéséhez?

Előzmény: Sándor111 (4030)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4080

Egyetértek Bombabával.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4079

Ez egy fedett "beugró" és több cserép van egymás mellett plusz némi mulcs a föld tetején, majd kiderül.

Előzmény: bombaba (4076)
bombaba Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4078

Valóban megél köves helyen,  - nálam szinte csak kő van - de a fejlődése messze nem ugyanaz, mint egy jó talajban, pl.van olyan fügetövem, ami 4 éves és 1 szál, 1 méteres, a felső végén idén volt 3 szem füge. Ha dézsába ültetsz kettőt - persze, dézsaméret is számít - de kb ugyanezt a fejlődési tempót kapod.

Előzmény: 55judit (4077)
55judit Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4077

Tehát elszívják egymás elől a tápanyagot. Abban bíztam, hogy mivel köves helyen is írják megél, gondoltam egy másik növény gyökérzete nem lehet annyira súlyos probléma neki mint a kő. Hát nem tudom hogy oldjam meg. És ha méterenként ültetném a töveket? Nem tudom mennyire oldható meg hosszútávon, hogy tövenként 3-4 vesszőt hagynék, mindig a fiatalabbakat.

Előzmény: bombaba (4075)
bombaba Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4076

Dézsában, fal mellé húzva, védelem nélkül -14-ben átfagy a gyökérzet, szinte biztosan úgy járt.

Előzmény: Lactarius Curtis (4069)
bombaba Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4075

Bocsánat, hogy beleszólok, kettőt egy cserépbe próbáltam már, mindkettőnek lelassult a fejlődése az egyedülállókhoz képest. 

Előzmény: 55judit (4074)
55judit Creative Commons License 2016.01.09 0 0 4074

Köszi hogy megmutattad, nagyon szépek.

A kivi szárában szerintem nem lett ennyi erő, egész biztos van már annak gyökere.

Sok sikert hozzájuk!

Azon töprengek, hogyan ültessek el 1-el több fügét, mint amennyi fér? :)))

Arra gondoltam, 2 azonos érésidejű vesszőt együtt ültetnék. Vajon elnyomnák egymást, vagy 1 bokorként fejlődnének? Én az utóbbit gondolom, és nem is az a célom hogy fajtánként nagy mennyiségeket termeljek. Megpróbálom tavasszal az oltást is, de ebben nincs gyakorlatom. Mi a véleményed?

Előzmény: Sándor111 (4073)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4073

Judit!

Régebben kérdezted, mi a helyzet az ablakban történő gyökereztetéssel. A különbséget a radiátor feletti és az ablakba tett növényekről mutatja a két alábbi kép. Fügével nem próbáltam, minikivin keresztül mutatom. A nagyobbra nőttek az enyémek, a radiátor feletti fásdugványok. Két oldalról + alulról kapják a hőt. A kisebbek a legkisebb fiamé, ő vett rá hogy elkezdjem, igazság szerint én csak tavasszal akartam. Az ő botanikus kertje a radiátor feletti ablakpárkányon van. Itt csak egy irányból, oldalról kapnak hőt. Az eredmény kb. 6-8-szoros méretbeli eltérés. Arról fogalmam sincs, hogy gyökerük van-e, az enyémek még nőnek bőszen.  

Sándor111 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4072

Itt tartanak:

Előzmény: 55judit (4067)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4071

Az az exta fagytűrés abból következne a mókus szerint, hogy mivel gyorsabban nő mint a többi, hamarabb éri el az erősebben fagytűrő törzsvastagságot. Faramuci magyarázat.

Előzmény: 55judit (4068)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4070

Semmi extra, a világon semmi. Itt van egy videó róla, egy pozitívum talán a többi általunk ismert és preferált fajtához képest, hogy nagyon gyorsan nő. A jóember mellett (nekünk balra) levő nagy cserépben pl. egy kétéves példányt láthatunk. Ennyi. Ehhez képest a Kurdilaci-féle Török Barna eposzi magasságokban tanyázik.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4069

Nekem van, vagy 1,5 méter és kint van dézsában :) Még nem termett. Amúgy egy kivételével minden fügém kint telel, földben vagy dézsában déli falhoz húzva; amelyik bírja (eddig -14 volt), marad, a többi így járt. Ami a Perettát illeti, egy olasz Rosso di trani fajtát kereszteltek át és védettek le ezen a néven; semmivel sem fagytűrőbb, mint a magyar fajták. Ha most kezdenék bele, Florea-t (=Mitchurinska 10) vennék az RdB mellé, ha lehetne kapni, és még az ún. Szahara fügét próbálnám ki, amit a Kiskert árul, hátha nem kamu a -18.

A Perettáról fotó a 2951-es hsz-ben.

55judit Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4068

A Starkl katalógust most hozta a postás.

A fügét kikiáltották benne télállónak, és 4.490 ft-ért adják. Adnák. :) A neve: Peretta. ismeri valaki?

55judit Creative Commons License 2016.01.08 0 0 4067

Milyenek már a fényben úszó fügécskéid?

Ha most megolvadna az úton a jég, elmennék az ujjas óriás lelőhelyre vágnék vesszőt. Már annyira szeretnék gyökereztetni, hogy viszket tőle a tenyerem. :)

Ha eső lesz, az a zacskót összenyomja, a belseje a párától összetapad, esélye nincs a párának onnan kijutni szerintem. De ha majdnem érett állapotban rakjuk fel a zacskót, minden időjárási viszony között kibír 2 napot. Sőt ha jég esne az idő alatt, a zacsi védené a gyümit attól is. Kipróbálom. :)

Éréskor a DC-vel való dekorálás hozhat madár védelmet? Csillog is, mozog is.

Előzmény: Sándor111 (4066)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 4066

Valahol ott sejtem a megoldást, hogy egy zacskóra több lyukat kellene lyukasztani. Pl. egy lécre 15-20 szöget úgy beverni, hogy a felük a másik oldalt kiálljon és ezt rányomni minden egyes zacsira. Ez a szellőzést is megoldaná és a pára esők után gyorsan távozna.

Előzmény: Sándor111 (4065)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 4065

Igen, erre én is gondoltam, de Indonéziában melegebb és párásabb az időjárás mint itt, ott nem okoz ez gondot? Esetleg olyan dologról van szó, amit nagy lelkesen felraktak a netre és még ki sem próbáltak? Mivelhogy néhány különálló bokorra a háló feltétele ugyancsak macerás, egyszerűen sokkal jobban megérné egy ilyen módszer, akármilyen szöszölős is, főleg ha fiatal a bokor és még kevés rajta a termés.

Előzmény: 55judit (4064)
55judit Creative Commons License 2016.01.05 0 0 4064

Ha dög meleg van, befülled a termés hamar. de jó ötletnek tartom amíg kicsi a bokor, és ha a zacsit érés előtt max. 2 nappal tesszük fel talán nem károsodik.

A további videók oltást és szemzést mutattak, egészen belelkesedtem. :)

Előzmény: Sándor111 (4063)
Sándor111 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 4063

A termés védelme eső, gyümölcslégy, csirkék és egyéb madarak ellen Indonéziában kisméretű neylonzacskókkal, melyeket kilyukasztanak, hogy szellőzzenek a fügék.

Saját ötletként arra gondoltam, hogy ha ezt kipróbálom, a felhúzás után fogom a zacskót kilyukasztani és alul több helyen is, hogy ha esővíz mégis bejut, ki tudjon folyni. Nem spéci zacskók; 00:45-nél jól látszik, hogy csak bevágták a nyitott felén, hogy füleket kapjanak, amiket össze tudnak kötni.

Nem azért szúrtam be ezt a videót, mert nem ismerem a madárhálót!

55judit Creative Commons License 2016.01.03 0 0 4062

Csak rosszul fejeztem ki magamat. Úgy gondoltam hogy amikor érik azt lefotózom, és megfigyelem lesz-e másod termése. :) Csak már érne !!!

Előzmény: Floo2 (4061)
Floo2 Creative Commons License 2016.01.03 0 0 4061

Az elsőterméséről is csinálj képet!

Előzmény: 55judit (4060)
55judit Creative Commons License 2016.01.01 -1 1 4060

A nyáron fedeztem fel egy udvarban. A gazdája így mondta, hogy a másod termése sosem érik be. Ez évben megnézem hozza-e a másod termést, és majd lefotózom ha érik, hátha tudod a fajtáját. A dalmát fügét látom ilyesminek fotó alapján, de azért gyanús, mert a dalmátot sárgának láttam a dmkertnél, ez meg mikor teljesen beérik, kicsit lilás. Kapok 2 szál vesszőt fagyok után, remélem sikerrel járok.

Előzmény: Floo2 (4059)
Floo2 Creative Commons License 2016.01.01 0 0 4059

Ha az ujjas óriás előtt leérik az jó korai elsőtermés.

De másodtermése nem érik be, vagy nincs is?

Előzmény: 55judit (4058)
55judit Creative Commons License 2016.01.01 0 0 4058

Köszönöm Floo!

Nekem lesz most egy fajtám (vesszőt kapok), ami nagy szemű, és leérik az első hulláma mielőtt érne az ujjas óriás. A másod termése nem érik be sosem.  A nevét nem tudjuk. Viszont szeretnék egy másik korán termőt is. :)

Előzmény: Floo2 (4054)
Sándor111 Creative Commons License 2015.12.31 0 0 4057

Úgy látom, hogy az óvatosság sose árt, hogy az ember a szívbajt elkerülje:

Most is bejött. Mármint hogy megcsináltam a védelmet, pedig akkor úgy látszott nem lesz rá szükség.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!