Ma ki is próbáltam! A maradék kihígított 3 dl 40%-os whyski-hez öntöttem 10ml bort(saját, házi, édes, 5 éves).
Határozottan jót tett neki. Ízben már alig érezni a fa ízt, az árpát finoman érezni. Most már lassan jobb lesz mint a gyári. De tényleg szívesebben iszogatok ebből, nagyon bejön nekem ez az íz!Pénteken lesz egy kis munkahelyi buli, kiváncsi vagyok a visszajelzésekre. Majd referálok:)
Másik lehetőség egy kis csalás: ahelyett, hogy a tölgyfát beáztatod, inkább nagyon enyhén megpörköld (nem szenesíted), csak hogy a kosz leégjen róla, a fát a párlatba teszed, és öntessz hozzá egy kis bort/sört/stb... Ez egyébként a kanadai whisky-nél legális is, maximum 7%-ban lehet hozzáadni más tipusú szeszt. Általában sherryt vagy rumot szoktak hozzákeverni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a 75% és a 65% egyformán színeződik, és az íz illat is egyforma.
A következő érlelésre az a tervem ,hogy vagy hosszú ideig borban áztatott tölgyfa pálcákat használok, vagy keresek egy szétvert hodóból való dongát. (van saját szőlőm, és valamikor kiselejteztem egy hordót, csak a darabjait nm tudom nem tüzeltem-e már el:()
Nekem az ízzel van gondom nagyon dominál a gabona és a tölgyfa íz.
Nekem most 3. napja "érlelődik" a gabonapárlatom, ö-m ajánlása szerint 75%-os a szesz, de ezidáig nem igazán jelent meg a kívánt íz és illat. Sőt, még a színe is sokkal fakóbb, pedig amikor 65% érleltem, már a második nap jó erős színe volt.
Meg akarom csinálni a főzőt duplafalúra, már találtam is hozzá egy külső hordót (vagy mit), és ha minden igaz, még egy elektromos fűtés is belefér. Ha hamarabb elkészüla cefrém, akkor kipróbálom a homokos dolgot.
Ahogy néztem a lengyel oldalt olyan 5cm körülieket használnak. Persze van ott pár extrém méret is. Most gyenlőre kipróbálom a thumpert, ahhoz már szinte mindent összeszedtem. Egyenlőre teszek rá egyet, aztán meglátjuk mit változik a dolog. Bár ha most jobban belegondolok, ha már egyet megcsinálok, akkor nem tartana semmiből megcsinálni, hogy kettő legyen. Majd meglátjuk. A cefre egyenlőre erjed, úgyhogy még ráérek.