nem tartható mással együtt ez az én véleményem minen baromfinak más a természete és nem nagyon férnek össze
föleg a kapírgálók a viziszárnyassal
nincs annál rosszab mikor csinál az ember egy jó fészket a kacsának a tyúlok meg már egják is szét mert nem bírja ki,hogy ne nézze emg mi ban benne alatta stb és szanaszét cincálja :)
Nekem is letojt az egyik, aztán lepelyhezett, aztán nem ült meg... A fiatal kacsák meg először elkezdtek tojni, aztán törni a tojásokat, aztán meg már olyan helyre tojtak, ahol nem engedhettem hogy megüljenek, úgyhogy maradt a gép keltetés. De most megint elkezdtek tojni a másik helyen lévő fiatalok, 1 már megkotlott, egy aktívan tojik, egy inaktívan tojik. Most kb 54 kacsa van a keltetőbe, de ma vettem 30 libatojást, azt amint tudom teszem befele. Ha már 3 kikel a 30-ból az ára visszajött.
Mint minden hústípusú baromfinál, a kacsatenyésztésben is rendkívül fontos a tojások termékenysége. A terméketlenség miatt kiesõ kacsatojások rontják vagy kérdésessé teszik a szülõpár-tartás gazdaságosságát. Jó takarmányozással, helyes ivar-arány beállításával és a zsúfolt-tartás mellõzésével a termékenység tartósan 95 % fölött tartható.
Más a helyzet az egyre nagyobb tért hódító mulard elõállításánál. Itt a Cairina nemzetséghez tartozó pézsmakacsa gácsért visszük az Anas nemzetséghez tartozó pekingi jellegû házikacsa tojókra. (A reciprok keresztezés alkalmatlan a mulard kacsa elõállítására, mert a házikacsa gácsérja nem szívesen párosodik a pézsmaréce tojóval. Ezen kívül ennél a párosítási formánál az ivadékok ivari dimorfizmusa nagyobb, mint az elõzõ esetben.) A termékenység fajtatiszta szaporításhoz hasonlítva kifejezetten rossz. Természetes pároztatás után a legjobb termelõegységek is ritkán érik el az 50%-ot. Mesterséges termékenyítéssel 50 % feletti termékenység elérhetõ.
Nem egyértelmû a szakmai állásfoglalás abban a tekintetben, hogy elengedhetetlen-e a vízi kifutó a kacsa tartásában vagy nem. Tény, hogy ha a kacsa választhat, akkor szívesebben párzik a vízen és kifejezetten jó a tojások termékenysége.
A Cairina nemzetséghez tartozó pézsmaréce májtermelése kedvezõbb a házikacsáénál, májminõsége pedig közelíti a lúdmájét. Az egységnyi máj elõállításának munkaerõ-ráfordítása jóval kedvezõbb, mint a libánál. Ma már Franciaországban alig van saját elõállítású libamáj, helyette a könnyebben megtermelhetõ pézsmakacsa májat forgalmazzák. Magyarországon a kacsa májtermelése lényegében a barbarie kacsával vagy a pekingi eredetû (típusú) tojó és pézsmaréce, (olykor barbarie) gácsérok keresztezésébõl származó mulard kacsával történik.
Ami 6 kg! és 4 éves! Akkora mint egy víziló! Holnap meg vásárolom! Azért mert tetszik a színe, és van ott egy kék tojó amit madar gácsérba vittél! Csak ez tojó! Azzal össze teszem és meg kapom azt a színt! Utána megy a levesbe a gácsér!
mikor elülnek a tojók bevált szokás,hogy levágják őket mikor már nem marad tojó a kotlósokat is zavarászni fogja és a kiskacsákat eltenni az utból minél elöbb tojózhasson
néma tojó és magyar ill más fajta gácsérja (pl tőkésréce is lehet) pedig fordítva logikusabb ugyan is a néma gácsérja még a tyúkot is megtojozza :D és mégsemm ez az ami kell hozzá,de az jó pont a néma tojó melett,hogy ki is költi
azért a muladnak nincs annyira intenzít piross az arc része
na ez baj nem szabad elszedni sőt még a van ami azt semm szereti ha a környékén jársz erre kényes azért kicsit
elkezd tojni kitojja magát elekdi szedni a pelyhét ekkor megcsinálhatod a fészkét elöbb és késöbb már nem jó hozzá nyulni a pelyhet is gondosan vissza tenni széna pehely és rá a tojás utánna még szed majd rá pelyhet
mikor abba hagya a tojást max egy hét és elül az első egykét nap,hogy elöl még lelejön óránkét naponta elég sokszor 3-4 naptól ül rendesen el
arra vigyázni kell,hogy egyik a másik kiskacsáját ne h agyon üsse,mert van olyan tojó ami mind agyon üti a másikét mire érszeveszed oylan is van mikor védi egyik a másikét sajnos ezt kacsája válogatja és kikell tapasztalni melyik milyen természetű
van,hogy 2 nap mire lejön velük a fészekről ekkor már idegesítő mi tart eddig:)
ha eladod a kiskcsát minél elöbb elkell választani a kotlótól,mert utánna nagyon hiányolja és csak kiabál és kiabál...
a békalencsére minél elöbb szokatni kell :)
ha valami gond van a vaskacsa a legjobb alap ha megoldást keres az ember a természet megoldja :) pl párasítás a vadkacsa nem permetezget :)még darát semm kapnak a kicsik :) és még is 1000000% ig egészségesek
Mert nekem a némák mindig elültek volt hogy kétszer is egy évben, de volt mulard tojóm na az nem ült el soha. És kok különbség nem volt közötte meg a néma tojók között csak annyi hogy vaamivel nagyobb volt, de formára olyan mint a néma.
Szerintem az országban én vagyok az egyetlen pancser, akinek a némája nem ül el. Van két tojóm, az egyik elkezdett tojni (vagyis egyre tippelünk), tojt 14-et és már napok óta semmi. Nekem be kell szednem a tojásait mert sok állat van együtt és összetörnék.
itt is igy volt, de most a tyukokat elraktam máshová, hogy a kacsa és föleg a pulyka nyugodtan legyen.a pulyka tojom nem is igen jön le a fészekről , 2 naponta én veszem le, enni-inni, mozogni kicsit.