Keresés

Részletes keresés

HondaVuk Creative Commons License 2008.06.09 0 0 59
"ez nem alapkérdés, ez marhaság."

Persze, szerintem is marhaság. De most tegyük félre tudományos elménket, ne hivatkozzunk a józan észre, meg hasonlókra (az amúgy a tudományoknál sem mindig válik be), álljunk hozzá tiszta lappal és így nézzük meg a dolgot. Magyarán: nézzünk olyan kísérleteket, amik cáfolják vagy alátámasztják a hatásosságát.

Amúgy ezzel az a baj, hogy a homeopátiában hívő ismerősöm szerint nem lehet tesztelni (tisztára mint az asztrológiát - aki emlékszik az asztrológiás topicra az tudja miről beszélek). Azért nem lehet, mert ha például te visszatérően megfázol évente 1-2 alkalommal, akkor a homeopátia ezt hosszú távon gyógyítja meg, rövid távon pedig a legtöbbször a tünetek rosszabodását is kiváltja. Bár én nem látom okát, hogy ne lehetne ezt tesztelni, sőt kétfélét lehetne: rövbid távú romlást a nem kezeléshez képest és a hosszú távú javulást.
Előzmény: flugi (22)
HondaVuk Creative Commons License 2008.06.09 0 0 58
"Tudtommal épp az derült ki, hogy a placebóval egyezik a hatékonysága. De tökmindegy, mondtam ezt egyszer egy embernek, aki hisz benne, és közölte, hogy ha tényleg ugyanannyian gyógyultak meg tőle, mint a semmitől, szerinte akkor is hatásos... és ugyanez várható itt is. Aki hinni AKAR valamiben, az hinni is fog."

Igen, a placebó hatás akár nagyon erős is lehet. Dawkins írja egyik könyvében, hogy fiatalkorában a körzeti orvosa egy mély hangú megnyugtató orvos volt és elég volt bemennie a rendelőbe, meghallania az orvos hangját és szinte máris gyógyult volt.

Hallottam egy olyan homeopátiás rendelésről, ahol minden pácienssel jó sokat (akár 1 órát vagy még többet) is foglalkozik a doktornő. Na, így teljesen elképzelhető, hogy nagyon erős placebó hatás jön létre a törődéstől.

A kérdés azonban továbbra is az, hogy van-e a placebón túlmutató hatása. Szerintem nincs, de jó lenne ha valaki linkekkel tudna szolgálni ilyen kísérletekre. Már lehet persze, hogy írtak ilyet az emberek, de még nem tartok ott az olvasásában. :)
Előzmény: bm613 (13)
HondaVuk Creative Commons License 2008.06.09 0 0 57
MEgkérnék egy moderátort, hogy a topic címében az elírást javítsa ki légyszíves! Köszi!
HondaVuk Creative Commons License 2008.06.09 0 0 56
"Ha valaki beszedi, és segít, akkor az empírikus tapasztalat pont elég. A kisérleti bizonyítékok dokumentálásának szabályai a gyógyszer/halálipar játszadozásai, ugyan kit érdekelnek?"

Például engem.

Meg is mondom miért. Tudomásom szerint egy teljesen új és bevezetett gyógyszerre jutó fejlesztési költség 10(!) milliárd(!!) dollár. Ebben benne van azon gyógyszerek fejlesztési költsége, amikből aztán végül nem lesz termék. Vajon mennyi lehet egy homeopátiás készítmény fejlesztési költsége? Néhány tízezer dollár? Na, mondjuk legyen 100 ezer. Jól látszik, hogy micsoda brutális üzlet ez: a fejlesztési költség töredéke a gyógyszerekének, miközben az eladási ár - még ha lényegesen alacsonyabb is - még mindig nagy haszonnal kecsegtet. Ráadásul a gyártási költség is közel nulla.
Előzmény: extra pizza (8)
pint Creative Commons License 2008.06.09 0 0 55
még egyszer megkérdezem: te tudod, mi az a kettős vak kísérlet?
Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.09 0 0 54
"Egész jó kis írás volna, ha paródiának szánnák..."

Bírom ezt a magabiztosságot, amivel fikázod a náladnál okosabbakat, miközben gőzöd sincs, miről beszélnek :)
Előzmény: bm613 (43)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.09 0 0 53
Na igen. De ezzel az erővel azt is feltételezhetnénk, hogy a gyógyszerkísérletek csalásra épülnek. Ki tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem?
Előzmény: kisidi (46)
pint Creative Commons License 2008.06.09 0 0 52
"Gondolod, hogy felépítenek egy kórházat, üzemeltetik stb. csak azért, mert hisznek benne"

én gondolom. nemcsakhogy gondolom, hanem tudom, hogy ez elegendő. az emberek alapvetően a hitük alapján cselekszenek, és nem a bizonyítékok alapján. nagyon sokmindenről derül ki, hogy nem működik, pedig széles körben elterjedt. az egyik ilyen a grafológia (nem az íráskép alapú azonosítás, hanem a személyiségelemzés része): kísérleti bizonyítéka zéró van.

egyébként aki erre a hitre alapoz, az még rendes ember is lehet. sajnos sokan csak a pénzre utaznak, kihasználják az emberek hitét.
Előzmény: kisidi (40)
onobody Creative Commons License 2008.06.09 0 0 51

Érdekes... elég hihetetlennek tünik.

Az én személyes tapasztalatom a homeopátiás szerekkel:

A kislányom torokfájásra kapott homeopátiás szert , meg is gyógyult szépen egy hét alatt.

Ezen felbuzdulva egy régi problémát akartunk kezelni , ugyanis hány az autóban.

Mondanom se kell,  semmit nem ért a homeopátiás szer , csak a jó öreg dedalon.

Előzmény: kisidi (49)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 50
Bocsi a hibákért!
Előzmény: kisidi (49)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 49
Igen, ebben is van igazság. Én a különböző teákkal és egyéb naturszerrel vagyok így. Igyem napontx-szer egy hétig stb. Annyi idő alatt egy egyébként normális immunnal és erővel rendelkező egyén magától is meggyógyul.
De ebben a műsorban láttam pl. lószőr és szénaalergiát, pont egy nagyon tehetséges jockeynál, és ha hiszed, ha nem, a cuccba lószőrt tettek, és meggyógyult az allergiából, pedig elötte mindent próbált, már majdnem feladta a lovaskarriert!
Előzmény: onobody (47)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 48
Hát mi ehhez kevesek vagyunk, hogy itt bebizonyítsunk bármit is. De beszélgetni azért érdekes róla szerintem.
Előzmény: astronom (38)
onobody Creative Commons License 2008.06.09 0 0 47

Ezaz, az ember meggyogyul általában magátol is...

Előzmény: bm613 (24)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 46
Egy rokonomnak megvan a könyv, hihetetlen dolgok és képek vannak benne. Persze, ha csalásra épül, akkor megvezettek, de nem hiszem.
Előzmény: Törölt nick (41)
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 45
Talán azért mert már bizonyított!

Na ezt a bizonyítékot szeretnénk sokan látni.
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 44
Ezzel az erővel a középkori "orvosok" módszerei is bizonyítottnak nevezhetők, nem? Hiszen sokat tanították/tanulták/költöttek rá. Aztán kiderült, hogy nem az igazi. Vagy a vallások. Azokra aztán mennyit költöttek, mióta működnek az egyházak... (és most senki ne érezze sértve magát, aki hívő: ők gondoljanak csak a TÖBBI egyházra, melyek szerintük is hamis tanok követői).
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 43
Egész jó kis írás volna, ha paródiának szánnák...
Előzmény: Törölt nick (41)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 42
Aha. Csak azt sajnos tudjuk, hogy a molekularezgések milyenek... és nagyon nem olyanok, mint ahogy egyesek próbálják beállítani. A rezgések még szilárd anyagokban sem állandóak, folyamatos az energiaátadás a különböző molekulák különböző rezgései között. Nem tárolható benne információ semmilyen körülmények között.
Másik hasonló a PI-víz. Ott ugye az állítás az, hogy mágneses tér hatásának teszik ki a vizet, és ez okoz benne valamit. Nos, hát valóban: beállítja a víz H-atommagjainak a spinjét a mágneses tér irányába. A gond az, hogy ez a mágneses térből való eltávolítás után 3-5 mp-en belül megszűnik, tehát ha esetleg tényleg érne is valamit, a hatáshoz a géphez kéne menni, igen fürgén meg kéne inni, a gyomorból föl kéne szívódjon stb. Palackozva vagy akárhogyan a mágneses téren kívül eltartani képtelenség, aki ilyet állít, az hazudik.
Előzmény: kisidi (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.09 0 0 41
Előzmény: bm613 (33)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 40
Azért talán megsem! Gondolod, hogy felépítenek egy kórházat, üzemeltetik stb. csak azért, mert hisznek benne? Talán azért mert már bizonyított!
Előzmény: astronom (38)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 39
HÁT EZAZ! De amit még ma nem tudunk, az még létezhet, működhet! Ezt kutatják!
Előzmény: astronom (36)
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 38
még működhet

Na, ezt kéne bizonyítani ebben a topikban.
Hogy az angol királyi család miben hisz, az ebből a szempontból lényegtelen.
Előzmény: kisidi (35)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 37
Ja, és itthon hapható h-szerek általánosak, ott pedig személyreszabottan állítják össze és ez nagy külömbségeket is eredményezhet. Nekem nagyon meggyőző volt a műsor, bár lövésesm sincs, hogy hogy lehet!
Előzmény: kisidi (32)
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 36
Azt mondja egyszer el nekem valaki, hogy a víz honnan tudja, hogy melyik molekulára kell emlékeznie?
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 35
Erre mondom, hogy még nagyon keveset tudunk, de attól, hogy a mikéntjét még nem ismerjük, még működhet.
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 34
melyben helyett természetesen melyekben...
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 33
Az a gond, hogy a víz ugyebár folyékony, így a molekuláit nem lehet semmire sem "beállítani", ellentétben egyes szilárd anyagokkal, melyben működik pl. mágnesezés és ilyesmik. Összevissza ugrálnak a molekulák, és pillanatok alatt elvész az esetleg valahogyan tényleg belekerült "információ" (melynek pontos mibenléte jelen szempontból lényegtelen).
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 32
Ha beleszólhatok: én még megmondom őszintén nem használtam, de pár hete láttam egy nagyon érdekes műsort az egyik "natur" adón. Pl. tudtátok, hogy az angol királyi család a 30-as években alapított egy homeopátiás kórházat Londonban? Ők, ha lehet ezeket használják. Ott, sok-sok ezer anyag, gyógynövény kivonatából állítják elő, valami borzasztó higitásban, elvileg már csak nyomait lehet felfedezni benne az eredeti anyagnak. A lényeg állítólag az, hogy folyamatosan rázni kell a keveréket, és a VÍZ átveszi a szer molekuláinak rezgéseit, tehát tárolja. Hiába nincs már benne a végső higításban az eredeti anyagból csak minimális, valahogy mégis tárolódik.
Ez ugyebár lehetetlennek tűnik, de már erősen kutatják a Víz információtárolási képességeit. Még sok érdekes fog kiderülni szerintem pár éven belül. Őszintén- pár évtizede el tudtuk képzelni, hogy egy kis kártyán(pl. SD) ennyi rengeteg információ tárolható? Ugye nem!
Az pedig, hogy bébik és állatok meggyógyulnak, sokszor a hagyományos szer már nem segített, szerintem igencsak bizonyítja, hogy ez nem autoszuggesszió, placebohatás.
Egyébként a londoni intézetben személyreszabottan, hosszas beszélgetés után állítják össze a megfelelő keveréket, mert a kiváltó-lelki okokkal is számolnak.
pint Creative Commons License 2008.06.09 0 0 31
neked mit mond az, hogy "kettős vak kísérlet"?
Előzmény: MikeM (26)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 30
Nem beszélve arról, hogy ami az állatteszteken átmegy, azt embereken is kipróbálják. És korrekt statisztikai módszerek segítségével igazolni kell, hogy hatásosak. Lehetőleg ne jöjjön senki azzal a közhellyel, hogy a statisztikával bármit ki lehet mutatni, mert ha tisztességesen alkalmazzák, akkor igenis nagyon sok hasznos információ megszerzésére alkalmas. Csak mivel az emberek túlnyomó többsége nem ért hozzá, ideális eszköz visszaélésre is.
Előzmény: astronom (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!