Keresés

Részletes keresés

green69 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 10777

Sajna ez a legrosszabb ,ilyen családi ügyekbe bele csöppenni :( nem is csodálom hogy kiidegeltek.  Hasonló "többes" buliban volt részem nekem is így átérzem a szitut. Pláne hogy tuti szét tervezted magad /így meg úgy lesz/ aztán meg pofon.:(  Amit neked szántak az égiek az a tied lesz ez tuti nem ez majd a következő. Én nem hiszek a véletlenekben.Minden okkal történik. Szorítok hogy minél előbb pont kerüljön a földkérdés végére.

Előzmény: harogem82 (10776)
harogem82 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10776

Akkor jó irányt vett, vègre.      Hazafelèvel? Töretlen vagyok:) nem is tehetnèk mást,mivel a kedves párom eldöntötte helyettem is:) ès ezekkel a jó asszonyokkal vitatkozni nem èrdemes:):):) Na a terület az sem egyszerű,konkrètan kiidegeltek 2 hónap alatt! Volt egy terület ami nagyon tetszett, jó fekvès, minden klapolt(èvek óta hirdettèk)meg is kerestük a tulajt ajánlatott is tettünk! El is fogadták( szóban) mire azonban lepapiroztuk volna,közöltèk hogy a másik testvèr nem akarja eladni:( hetekig ment a veszekedès köztük! Az egyik eladná mondván neki csak nyűg a nyakára a másik fèl meg "dehogy adjúk hát ez a papáè volt:) )  Sajna azóta az eladó tábla lekerült állítólag kifizette a testvèrèt . Na de nem sopánkodtunk ez van kèsz. Van egy illetve 2 kisebb eladó parcella egymás mellett, hètvègèn megyek tárgyalni:) kíváncsian várom

Előzmény: green69 (10774)
b.jozsi60 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10775

Üdv mindenki.

Othoni kiskertbe keresek kalyszit. Mert tavasszal kikellet szedni(elpusztultak).

Elsősorban rezisztens fajtákra gondoltam

KURESIA. GOLDENVÉNUSZ. MINO. Ezeket nézegettem

Akinek van ilyen fája és már termett és van tapasztalata ezekkel a fajtákkal kapcsolatban.

Friss fogyasztás??

Lekvár?

Befőtt?

Ilyenkor szokták írni a vissza olvasást:)))))

Már megtörtént. Nemsok sikkerrel:(

Előre is köszönöm!

green69 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10774

Szia! Köszi az érdeklődést. Változás van és hála az égieknek javulás van. Összességében köszönöm az itt kapott tippet az almaregolról be vált! Nem tudom hogy csoda szer e? de az tény hogy segített! kijönni a stresszből és látványosan. Permetezés után a 3.napon már a levelek nem kókadoztak!! segített az is hogy most kaptak bőven esőt és a szer maradványok lemosásában és víz ellátásban is. Most adtam nekik egy kis npk-t öntözve. Rengeteg levél elszáradt/lehullott  de már látom a reményt. tervezek még egy Amalgerolos permetezést . bizakodom :)

Veled mi újság? hogy állsz a haza felével?. Ja és jut eszembe a föd kérdésben változás ?

Előzmény: harogem82 (10772)
green69 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10773

Arra nem tudok mit mondani /csak kajszin próbáltam/

Előzmény: BAttila1964 (10771)
harogem82 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10772

Üdv. Hogy állnak a fák van változás?

Előzmény: green69 (10770)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10771

Ezt a "triót" almatermésűekre is ajánlod?

Előzmény: green69 (10770)
green69 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10770

Scorét sztem ne használj /egy sapka x...r/ semmire nem jó sztem. Alább van egy kombó azzal fújd le. Ha nálam gond van ezzel szoktam permetezni a beteg fát. eddig használt remélem neked is fog.

Előzmény: petrol19 (10768)
Benedek János Creative Commons License 2018.07.31 0 0 10769
petrol19 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10768

Úgy látom nekem is hasonló problémáim vannak. Tanácsot kérnék tőletek.

Van 3 fa anyóséknál, 2 Kuresia, 1 Topend+. A topend vírusos, ez van.

A kajszik gombásak, pedig kaptak már Score-t, most pár napja Topas-t is. Ennek ellenére csomó ágon ledobálja a leveleket, áttetsző mézgaszerűség jön ki az ágakból. 

Mit javasoltok? Vágjam vissza az ágakat és kapjon rezes+egyéb gombaölős kezelést?

green69 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10767

Szerintem vád vissza nyugodtan . Ha az egész ágat betegnek látod sajnos akkor az egészet ki kell vágni. Haladj fentről lefelé lépésekben és látni fogod mennyire beteg az ág szövetei. Addig kell vágni amíg egészséges részt nem találsz. /én legalább is így tennék/

Előzmény: BAttila1964 (10766)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10766

Bocs, nem fehér az a mézga, hanem áttetsző... ;)

Előzmény: BAttila1964 (10765)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10765

Majdnem tőből ki kell(ene) vágnom, jelenleg az ág felső kb. 1/4-én már nincs levél, a többin nem látszik semmi, viszont a "kopasz" részen, a levelek helyén fehér mézga jön ki, ill. a törzs felőli részen, ahol "kifaragtam" korábban, ill. fagéllel lekentem, ott is mézgásodik, de ott mintha sárgás lenne... (Kicsit macerás a kajszi, gyanítom...)

Előzmény: green69 (10764)
green69 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10764

A kezelés sajna nem 100%-s egy esélyt ad inkább. /1 próbát minden képen megér/ ha nagyon betegnek látod az ágat most is vissza vághatod az ép részig ,ne hagyd hogy elterjedjen. utána jöhet a permetezés. és a locsolás .A locsolás ne csak 1x történjen 2-3 naponta lehet 2 hétig.

Előzmény: BAttila1964 (10762)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10763

JA, a fa többi részén MÉG nem látszik semmi...

Előzmény: BAttila1964 (10762)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 10762

Korábban már egy másik kajszimnál ajánlották itt a TOPAS+CHORUS+CUPROZAT-os permetezést, ill. a CUPROZAT-os belocsolást, hátha meg tudom menteni, de úgy néz ki, hogy ennek a fának kampeca...

Viszont egy KURESIA-mat néhány hete megtisztítottam és lekezeltem fagéllel, de ismét mézgásodik és egyetlen vázágának a végén a leveleit lehullajtotta...

Itt is javasoljátok ezt a kezelést?

Ha igen és mésem jön rendbe ez a vázág, akkor még levághatom? (Természetesen utána kezelve.)

Ez az ág kb. 2,0-2,5 cm vastag a tövénél.

Bradanek F Creative Commons License 2018.07.28 0 0 10761

KÜLFÖLDÖN IS KEVÉS A KAJSZI

Itthon a legjelentősebb károk a nyugat-dunántúli és alföldi régió­ban következtek be, ahol szinte teljes mértékben megsemmisült az idei termés.

Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.07.26 0 0 10760

Korrekt.

Előzmény: Benedek János (10757)
Benedek János Creative Commons License 2018.07.26 0 0 10759

Nincsmit! :)

Előzmény: madpapa2 (10758)
madpapa2 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 10758

Köszi! Ez már hasznosabb előadás volt.

Előzmény: Benedek János (10757)
Benedek János Creative Commons License 2018.07.26 0 0 10757

07.25 Kajszi Tanácskozás, Cegléd, 51. rendezvény, 150 vendég

Az első előadást Dr. Pénzes Béla egyetemi tanár tartotta a Kajszi növényvédelmének sarokpontjai a gyakorlatban címmel. Saját kajszisa van, mely az idén is termett. Azokról a problémákról beszélt, melyek megelőzhetők, kivédhetők, ezért a gutaütésről nem esett szó.

Három pontba szedte a témát:

Virágvédelem a monília ellen

Lombvédelem az apiognomónia ellen

Gyümölcsvédelem a sztigmina, a monília és a gyümölcsmoly ellen

Virágvédelem a monília ellen

A Monília jelentős fertőzési forrásai a gyümölcsmúmiák. Képes 100%-os virágelhalást okozni, a fiatal hajtásokat is fertőzi. A fertőzés a sziromlevélen kezdődik, a kritikus időszak az amikor a sziromlevelek előbújnak. Felszívódó gombaölő szert kell használni, többszöri kezelés az eredményes, a virágzás kezdetén és a virágzás végén kell permetezni. Védekezésre a méhekre nem veszélyes kaptán, prokloráz, benomil, tiofanát-metil, iprodion, procimidon, vinklozolin vagy triforin tartalmú fungicidek eredményesen használhatók.

Lombvédelem az apiognomónia ellen

Jelentős lombhullást, s emiatt terméskiesést okoz. A kórokozó a lehullott lombban telel. A lombot a talajba kell forgatni! A gomba virágzást követően lombfakadáskor fertőz, szisztemikus (felszívódó) szerekkel kell permetezni, követni kell a levelek növekedését. 

"Védekezés:

A lehullott lombot a talajba kell forgatni. Ősszel, lombhulláskor, a fán maradt és talajra hullott leveleket DNOC, benomil vagy tiofanát-metil tartalmú szerekkel lemosásszerűen kell permetezni. E lombfertőtlenítés gátolja a peritéciumok kialakulását, következésképpen lényegesen csökkenti az aszkospórakiszóródás mértékét. Az őszi, karbamiddal történő permetezés elősegíti a levelek korhadását, s így a peritéciumok pusztulását. A vegetációs időben a permetezéseket sziromhullás után, április közepén kell megkezdeni és folyamatosan, 10 naponként, június közepéig kell permetezni. A június közepétől végzett permetezéseknek nincs gyakorlati jelentősége. Védekezésre a tirám, a cineb, a mankoceb, a kaptán, a dodin, a ditianon, a bitertanol, a benomil, tiofanát-metil vagy prokloráz hatóanyag-tartalmú szerek eredményesen használhatók. Az eredményes védekezés feltétele, hogy az aszkospórás fertőzést hárítsuk." - 2011_0001_521_Kerteszeti_novenykortan

Gyümölcsvédelem a sztigmina, a monília és a gyümölcsmoly ellen

Sztigminás betegség: A növekvő termésben kell felszívódó és kontakt védelem is egyszerre.

"Védekezés. Metszéskor a beteg vesszőket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. Rügypattanás előtt a fákat rézszulfát vagy rézoxiklorid hatóanyagtartalmú szerrel lemosásszerűen kell permetezni. Rendkívül fontosak a bimbós állapotban, a virágzás előtt és a közvetlen sziromhullás után végzett permetezések. E permetezésekre cineb, mankoceb, propineb, kaptán, folpet, ditianon, valamint benomil, tiofanát-metil, difenokonazol hatóanyagtartalmú szerek eredményesen használhatók. Nagyobb mértékű megbetegedés esetén ősszel, közvetlenül lombhullás előtt célszerű rézszulfát vagy rézoxiklorid tartalmú szerrel permetezni." - 2011_0001_521_Kerteszeti_novenykortan

Gyümölcsmolyok: Programszerű vagy előrejelzésre alapozott növényvédelmet végezzünk?

A rajzás megfigyelését ajánlotta, mert ez esetben elég egy kezelés; programszerűen kell a három-négy. A barackmoly idén május 03-án már rajzott. A védekezést fenoxikarb hatóanyaggal a kiugró fogások utáni 3–5. napon kell elvégezni. 

Monília: "A monilíniás gyümölcsrothadás a sebzést kiváltó kártevő állatok, elsősorban a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel hárítható. Az éredő gyümölcsök rothadása ezenkívül gyümölcsrepedés és jégverés után is bekövetkezhet." - 2011_0001_521_Kerteszeti_novenykortan

Az eddig leírt kórokozók és kártevők a jelentősek, mutatott még képeket érdekességképpen a kajszi tafrinájáról, napégéséről, xanthomonaszról, araszolóhernyóról, eszelényről, levélbarkóról, sodrómolyról, amerikai lepkekabócáról, ázsiai márványos poloskáról, pajzstetűről...

A kajszi levélbolhának szerepe van a fitoplazma terjesztésében, ezek márciusban jelennek meg, 3%-uk fitoplazma hordozó. A virágzást megelőző- és követő időszakban esedékes a permetezés.

Ritka kajszin a levéltetű, de a Harcot fajtát a tündérrózsa levéltetű szívogathatja.

madpapa2 Creative Commons License 2018.07.25 0 0 10756

Sommázva ez volt valóban. A területet üzemeltetővel beszélgetve azért elmondta az árnyoldalakat is. Valóban sztárolták az Andrzej emléke nevű kajszit, de ő személy szerint nem javasolta a manapság futó fajtákhoz képest ( Tsunami, Kioto, stb. ). Sajnos vagy sem, az idő eljárt már efölött a fajta felett pl. tartósság, színeződés tekintetében. Az előadás alatt én is ezt éreztem. A srác a beszélgetésünk során azt is elmondta, hogy hiába a több mint 300 fajta, döntően nem igazán jók és nagyon kevés az amit szívesen ajánlana ezek közül. Beszélt arról hogy növényvédelmet nagyon nehéz ezen a bemutató ültetvényen csinálni, hisz érésben nagyon elhúzódik június elejétől augusztusig az egész, így vannak időszakok amikor nem tud semmit csinálni mert ő ugye nem fánként kezeli, hanem egyben az egész ültetvényt.

Felszívódó növényvédőszerként ő a Mirage 45 EC-t ajánlotta mert árban és hatásban nála nagyon bevált.

Előzmény: Benedek János (10755)
Benedek János Creative Commons License 2018.07.24 0 0 10755

Tordason a kajszifajták tizede nem fagyott el az idén

http://magyarmezogazdasag.hu/2018/07/20/tordason-kajszifajtak-tizede-nem-fagyott-el-az-iden

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.24 0 0 10754

A 2 x 3,5 -es térállást kíváncsi lennék , hogy Mo-i alanyokkal fenn tudnák -e tartani ? Mondjuk nálam Ishtarán és Weiván  működik...igaz nincs belőle ültetvény, csak 1-1 20-25 méteres sor :)...de én ezeket az alanyokat jobbnak tartom , mint a myrabolánt ..és a vadkajszit...

Előzmény: madpapa2 (10752)
madpapa2 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10753

Lehet megszóróm majd vele azon növények környékét ahol ez láthatóan probléma.

Előzmény: beetee (10746)
madpapa2 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10752

Meg volt egy lengyel nevű illetőről elnevezett kajszi amit nagyon sztároltak, de szerintem a felejtős kategória. Ma felhívtam a mintaültetvény gondozóját és konzultáltam vele vagy fél órát. Nagyon készséges volt. Kérdeztem növényvédelemről, tápanyag utánpótlásról. Növényvédelemben szinte ugyanazt csinálja ő ott több hektáron mint amit mi itt többségben, szinte ugyanazon szerekkel. A tápanyag gazdálkodásról meg sokat nem tudott mondani, mert olyan nem nagyon csinálnak. De ha valakit esetleg érdekelne a 300 fajtából hogy melyik hogy néz ki, mi a véleménye, szerintem egy találkozóra biztos ráérne. Említette a csepegtető öntözést és úgy tápoldatozást, na arra még rákérdezek mert arra nem volt időm megbeszélni.

Amúgy ma próbaként egy keverésnyi keserűsós permetlevet készítettem 2%-os töménységben, és egy sort lefújtam vele.

Az osztrák verzió az S-S-S olyan, hogy 2x3.5m es térállással létesítenek ültetvényt. A fákat kb. 3.5m magasra felengedik. A függőleges síkból kb. 50-60cm-t engedik ki a növényt vízszintesen. A metszés és virágritkítás egy nagy függőleges hengerrel történik. A virág leverése gumi szalagokkal történik. Hasonló a metszés is. De itt meg lehet nézni: www.schreiber-baum.at

Előzmény: Benedek János (10747)
madpapa2 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10751

Szeged mellett. Amúgy nem kell azt gondolni hogy az összes ilyen, de van néhány fa, ahol a fiatal hajtások ilyenek. És érdekes módon fajtánként is változik ez.

Előzmény: Agyesz-bugyesz (10748)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10750

Szervusz János!

Állítólag a Tordason megjelent Schreiber családnak vannak adatai a különböző klónalanyok kompatibilitásáról.Lévén faiskolások, és germánok- benne vannak a sűrejében és precízek.

Előzmény: Benedek János (10747)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10749

A Wuxal erről híres.

Sztem a keserűsó(1q/ha) mehetne talajon keresztül is.

Filléres termék.

Majdnem olyan mozgékony a Mg mint a N vagy a Ca.

Én akkor adom ki mikor a Yara Liva Nitrabor-t(Bóros Ca-nitrát), ez természetes gyümölcshullás után van.

Novemberben is van zöld levél a fákon.

Előzmény: beetee (10746)
Agyesz-bugyesz Creative Commons License 2018.07.23 0 0 10748

Szájáról szép a jószág.

De mégis hol van az ültetvény, ahol ennyire hajlamos a klorózisra, és kelátokat kell adni a kajszinak?

Előzmény: madpapa2 (10744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!