Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6404

Egyszer mintha lett volna szó arról, hogy a kedves topictársaknak is főzöl ilyen speciális kakaót. Ha megvalósult, akkor én kimaradtam.:-(((

Különben meg Apukádat az Isten éltesse még nagyon sokáig!

Előzmény: Goldman Emma (6402)
VEE Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6403

Lám-lám, milyen maradandó emléket hagytál a tanítványaidban, ezért szép a pedagódus pálya...

Előzmény: Goldman Emma (6402)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6402

Bizony, bizony. Most képzeld el, amikor apukám a korai ötvenes években a saját szülinapján Sztálin elvtársat volt kénytelen ünnepelni a debreceni református kollégiumban... :-)

Azt meg már biztos meséltem, hogy tanárkoromban az osztályomat mindig Sztálin et szülinapján láttam vendégül kakaóra és kalácsra. Nemrég, a húszéves érettségi találkozójukon mondta is az egyik lány, hogy máig úgy issza a kakaót, ahogy én csináltam nekik, pici fahéjjal.

Előzmény: Boszorka (6401)
Boszorka Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6401

Valamint Sztálin elvtársé is.:-)))

Előzmény: Goldman Emma (6399)
Archimédesz Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6400

Tegnap említettem is egy lánynak, de nem értette.

Előzmény: VEE (6398)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6399

Nekem abszolúte, sőt már napok óta erre várok. No meg 79 éve mindig ezen a napon van a papám szülinapja is. :)

Előzmény: VEE (6398)
VEE Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6398

Lehet, hogy mindenkinek eszébe jutott, de lehet, hogy nem: mától hosszabbodnak a nappalok!

tehtube Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6397

Reggel szép volt a világoskék égbe benyúló hófehér Jánoshegy.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6396

Meg a barométer is szépen ment felfele tegnap, de én már nem mertem hinni...

Előzmény: Boszorka (6392)
Archimédesz Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6395

Megijedt a köd az országos riadótól és eészaladt.
Le is megyek és megnézem ezt a ritka természeti jelenséget.

Előzmény: Goldman Emma (6391)
vadász2 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6394

Most már inkább jó NAPot! ;-)

Előzmény: Törölt nick (6393)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6393

Jó reggelt NAP !

:)

Boszorka Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6392

Bizony, én se akartam hinni a szememnek ma reggel, pedig volt biztató jel. Tegnap este remekül láttam a régóta ködtől láthatatlan Mátyás templom tornyát.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.21 0 0 6391

Ti is azt látjátok, amit én? Ez a NAP??!!

Divrotcé Creative Commons License 2013.12.20 0 0 6390

Jó kis sorozat volt, lehetett mit olvasgatni törzskönyvtáramban. Egy kis Budapest- egy kis Verne, egy kis Budapest - ...

Előzmény: Goldman Emma (6389)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.20 0 0 6389

Szívesen adok neked, az utánnyomásból van jó néhány példányom. A javbővre is felkészültünk, de hát most már se kiadó, se szerzőtárs. :-(

Előzmény: _Nyuszi (6388)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.12.20 0 0 6388

Mit kerestem, mire az egyiket meg tudtam venni (utolsó darab volt). A duó másik tagja azóta sincs meg. :(

Előzmény: Goldman Emma (6387)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.20 0 0 6387

Na és akkor a végére találtam egy képet... Itt dedikáljuk a Föld alatti Budát és Pestet a Vörösmarty téren. 1999 talán, vagy 2000... így valahogy.

Jó éjszakát.

Előzmény: Goldman Emma (6386)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.19 0 0 6386

Képzeld, nekem is. Nagyon akarhatjuk az előfizetőket... :)

Ebből nekem ebben az évben nagyon kijutott. A legmeghatározóbb "öreg" - egy frászt öreg, középkorú és idősödő - kollégáim haltak meg sorban, és most meg Péter.

Sosem felejtem el a napot (1998 áprilisának legelején, elképesztően hideg volt, de ragyogó napsütés), amikor először elvitt Jósvafőre. Megállította az autót a szerpentinen, amelyik Aggtelek felől kanyarog a faluba, és azt mondta: akkor most nézzünk le, erről beszélünk. Aztán végigvitt a nevezetességeken, a temetőtől a volt malmokon át a zsidó fűszeresig (zsidó emberek híján akkor már rég kultúrház), megmutatta az olyan helyi delikát dolgokat, mint Bözsi néni italmúzeuma...

Na jó, ezt most akkor elmesélem. Bözsi néni - Farkas Andrásné - volt az igazi jósvafői hardver, négyelemis parasztasszony létére rögtön megértette, hogy a mérnök úr jót akar, a múltat őrzi. Ő törte Péternek az utat, ő magyarázta a többi öregnek, hogy meséljenek, meg adják oda a holmit, minden megmarad a múzeumban, örök időkre. Az italmúzeum meg úgy lett, hogy Bözsi néni egy időben takarított a barlangi kutatóközpontban, és egyszer megjegyezte, hogy szereti ám a fejkendőket, de ne hozzanak neki többet, mert már van vagy ötven, aztán csak foglalják a helyet. Erre a barlangászok elkezdtek neki likőröket, vermutokat hozni, az öregasszony azonban nem ivott, föltette az üvegeket a szekrény tetejére. És mivel szigorú asszony volt, a párja, Dely János sem mert hozzájuk nyúlni... A végén sporttá vált a barlangászok között, ki tud különlegesebb, távolabbi tájról való italt vinni Bözsi néninek. Teli lett velük egy szoba, és viccből, falunapon tényleg úgy mutogatták, mint a helyi italmúzeumot.

Itt http://epa.oszk.hu/html/vgi/kardexlap.phtml?id=02315 egyébként láthatjátok Péter jósvafői életművét. Lenyűgöző és tündéri gyűjtemény.

Előzmény: Boszorka (6385)
Boszorka Creative Commons License 2013.12.19 0 0 6385

Szomorú dolog az mikor az ember mellől elmennek a barátok.:-(

Egy jó hír: megérkezett a decemberi Budapest.

Előzmény: Goldman Emma (6383)
Archimédesz Creative Commons License 2013.12.19 0 0 6384

Most először látok olyat, hogy jó olvasni egy nekrológot.

Előzmény: Goldman Emma (6383)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.19 0 0 6383

Tegnap éjjel írtam már egy ennél sokkal szebbet, mint amit majd most sikerül, de aztán a zindex elnyelte, én meg sírtam egy kicsit, aztán elmentem aludni.

Szóval az van, hogy meghalt Szablyár Péter barátom,és tegnap délután egy órakor eltemették Jósvafőn, a világ egyik legszebb temetőjében. Tíz-tizenöt éve sokat beszéltünk arról, hogy mi kell ahhoz, hogy az ember ott nyugodhassék. Frocliztam mindig, hogy például katolikusként engem befogadnának-e a reformátusok, mire vonogatta a vállát, hogy ha fizetem az egyházi adót... A fene se gondolta, hogy ő nem egész 66 évesen már ott lesz.

Ismertétek ti is őt, ha nem tudjátok is: a Föld alatti Magyarország az ő alapvetése, akárcsak a Föld alatti Pest és a Föld alatti Buda, meg a Toronymagasan, meg a Fokról fokra. Utóbbiak csupa remek kötet a Mi Budapestünk sorozatból.

De az igazi műve Jósvafő volt, nekem elhihetitek. Kohómérnök lévén a rendszerváltáskor Péter alól kiszaladt a szakmája, mire ő fegyelmezetten előkapta geológusi végzettségét és barlangász szenvedélyét, és lecövekelt az aggteleki karsztnál. Idővel megvette a Szakal-portát Jósvafőn, aztán tájházat csinált belőle, összegyűjtve a falu és a barlang múltját. Majd helytörténeti füzeteket indított, önjelölt oral historianként följegyzett mindent, amit az öregek mondtak. Jelenléte, figyelme, buzgalma folytán falunapok szerveződtek, színjátszókör alakult, ahol ő is énekelt-táncolt a darabokban, ha úgy hozta a sors. És megtörtént a csoda: néhány évre Jósvafő - dacára az állam műemléki ügyetlenkedéseinek - igazi paradicsommá változott. Föllendült a gazdaság, fiatalok telepedtek le, ismét gyerekek születtek a halódó faluban. Pár éve Péter tájháza lett az Év Múzeuma.

Aztán az állam tönkre vágta a nemzeti parkot, a támogató öregek - a "jósvafői hardver", ahogy Péter mondta - meghaltak, őalóla kiszaladt a munka, majd beteg lett. A Tájházi Füzetek utolsó számai már csak digitálisan készültek el, nem volt színjátszókör, sőt az önkormányzatot is kérlelnie kellett, hogy vegye át a tájházat. Nem nagyon akartak ráállni.

A temetőbe egyébként úgy lehet a legkönnyebben felmenni, hogy a Szakal-porta mögött az ember fölkapaszkodik a haranglábhoz, aztán a meredeken uzsgyi - és már ott is áll Apostol Péter tanító feketére mázolt öntöttvas síremlékénél. Ipartörténeti emlék, Péter nyilváníttatta azzá. Ezernyolcszázhatvanvalahányban vitte el szegény tanítót a tüdővész, följegyezték, hogy rémületes hidegben kellett kiásni a sírját.

De onnan a legszebb a kilátás a források és patakok folyton csobogó völgyére - a vizek sosem fagynak itt be, hiszen a barlangból jönnek. Pár éve az öregasszonyok még télvíz idején is a patakban mostak, ki-ki a családja évszázados helyén.

Nem tudom, Szablyár Péter hol nyugszik immár, hisz nem lehettem ott a temetésén, de hogy sosem szaladok föl többet a temetőbe csak úgy, gyönyörködni a kilátásban, az egészen biztos.

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6382

Van ennek a városlakó folyóiratnak egy rettentő nagy hibája: jön, lát, győz, azután alig győzzük kivárni a teljes hónapot a következőig. :(

(az arkangyal alaposan lerombolta az összes illúziómat)

Előzmény: Goldman Emma (6379)
pégés Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6381

Ha Te mondod....

(beszélek a gazdájával)

Előzmény: Törölt nick (6378)
pégés Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6380

Szintén.

Előzmény: VEE (6377)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6379

Remek, akkor úgy tíz napon belül én is reménykedhetek. :-)

Előzmény: VEE (6377)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6378

Szerintem érdemes lenne rá, hogy ez a kincs méltó helyre kerüljön a fortepan gyűjteményben. :)

Előzmény: pégés (6373)
VEE Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6377

Hogy repül az idő! A postaládámban landolt a Budapest folyóirat legújabb száma.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.12.18 0 0 6376

Ha a Ráday ezt tudná, a kardjába dőlne. :)

Előzmény: pégés (6373)
tehtube Creative Commons License 2013.12.17 0 0 6375

Ezen sajnos épp már nincs rajta, de nagyon érdekes kép. Budapest a kupolaváros meglehetősen tűzfalváros is volt.

http://www.delcampe.net/page/item/id,242673249,var,Budapest--Aera-View,language,E.html

Nincs meg véletlenül valakinek?

Viszont ezt Isztambulból sikerült potom 1 ajróért megvennem, erről van az egyik nagyítás:

Ennek pont a folytatása. Jók ezek a légifelvételes képeslapok.

Előzmény: Goldman Emma (6372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!