ugyan olyan mint minden másnál, csak ahogy lámpázod akkor pöttyöket látsz a tojáshéj miatt. De az erek és az embrió ugyan olyan mint mármilyen tojásnál.
Bár ha most a szemességre gondolsz, az is ugyan olyan mint a tyúktojásnál mikor feltöröd. Ha van a tojás sárgáján egy fehér pötty akkor az a tojás meg van termékenyírve, azon a helyen ment bele a spermium. Amelyik tojásnak nincs ilyen "szeme" az nem termékenyült meg.
Egy akkora doboz kellene, amibe a tojástartókon kivül alulra, felülre szénával ki tudod bélelni és a tojástartók közé is tudsz ujságokat gyömöszölni, hogy ne mozogjon a tojás.
nekem a gigantok nem kötöttek. betettem a gépbe 15 tojást a legelsőket. egy sem kötött
Na mondom fain akkor maradnak a hangjukért, nem gyűjtök tojást. Anyu egy hét múlva 15 frissből csinált rántottát. Egyesével mikor feltörte a guta majd megütött. 15-ből 12-ben akkora szem volt... Adtam ismerősnek 12 darabot utána mondja 10 kötött be a kotló alatt neki. Na mondom én a nagy lúzer...
Hát én most felteszem a gyöngytyúkra a késélét, ha nem fognak javítani a termékenységükön. 27 tojásból kb 10-12 jó, meg a patkányt se riasztják el, úgyhogy ha nem javul, akkor levágom mindet. Igaz kaptak mégegy esélyt, hoztam egy idegen fiatal kakast hozzájuk. Ha így se javul, akkor a kacsáknak nyugalom lesz.
A tojások mennyibe/mibe kerülnek? Némakacsatojások?
nem tartható mással együtt ez az én véleményem minen baromfinak más a természete és nem nagyon férnek össze
föleg a kapírgálók a viziszárnyassal
nincs annál rosszab mikor csinál az ember egy jó fészket a kacsának a tyúlok meg már egják is szét mert nem bírja ki,hogy ne nézze emg mi ban benne alatta stb és szanaszét cincálja :)
Nekem is letojt az egyik, aztán lepelyhezett, aztán nem ült meg... A fiatal kacsák meg először elkezdtek tojni, aztán törni a tojásokat, aztán meg már olyan helyre tojtak, ahol nem engedhettem hogy megüljenek, úgyhogy maradt a gép keltetés. De most megint elkezdtek tojni a másik helyen lévő fiatalok, 1 már megkotlott, egy aktívan tojik, egy inaktívan tojik. Most kb 54 kacsa van a keltetőbe, de ma vettem 30 libatojást, azt amint tudom teszem befele. Ha már 3 kikel a 30-ból az ára visszajött.
Mint minden hústípusú baromfinál, a kacsatenyésztésben is rendkívül fontos a tojások termékenysége. A terméketlenség miatt kiesõ kacsatojások rontják vagy kérdésessé teszik a szülõpár-tartás gazdaságosságát. Jó takarmányozással, helyes ivar-arány beállításával és a zsúfolt-tartás mellõzésével a termékenység tartósan 95 % fölött tartható.
Más a helyzet az egyre nagyobb tért hódító mulard elõállításánál. Itt a Cairina nemzetséghez tartozó pézsmakacsa gácsért visszük az Anas nemzetséghez tartozó pekingi jellegû házikacsa tojókra. (A reciprok keresztezés alkalmatlan a mulard kacsa elõállítására, mert a házikacsa gácsérja nem szívesen párosodik a pézsmaréce tojóval. Ezen kívül ennél a párosítási formánál az ivadékok ivari dimorfizmusa nagyobb, mint az elõzõ esetben.) A termékenység fajtatiszta szaporításhoz hasonlítva kifejezetten rossz. Természetes pároztatás után a legjobb termelõegységek is ritkán érik el az 50%-ot. Mesterséges termékenyítéssel 50 % feletti termékenység elérhetõ.
Nem egyértelmû a szakmai állásfoglalás abban a tekintetben, hogy elengedhetetlen-e a vízi kifutó a kacsa tartásában vagy nem. Tény, hogy ha a kacsa választhat, akkor szívesebben párzik a vízen és kifejezetten jó a tojások termékenysége.
A Cairina nemzetséghez tartozó pézsmaréce májtermelése kedvezõbb a házikacsáénál, májminõsége pedig közelíti a lúdmájét. Az egységnyi máj elõállításának munkaerõ-ráfordítása jóval kedvezõbb, mint a libánál. Ma már Franciaországban alig van saját elõállítású libamáj, helyette a könnyebben megtermelhetõ pézsmakacsa májat forgalmazzák. Magyarországon a kacsa májtermelése lényegében a barbarie kacsával vagy a pekingi eredetû (típusú) tojó és pézsmaréce, (olykor barbarie) gácsérok keresztezésébõl származó mulard kacsával történik.
Ami 6 kg! és 4 éves! Akkora mint egy víziló! Holnap meg vásárolom! Azért mert tetszik a színe, és van ott egy kék tojó amit madar gácsérba vittél! Csak ez tojó! Azzal össze teszem és meg kapom azt a színt! Utána megy a levesbe a gácsér!
mikor elülnek a tojók bevált szokás,hogy levágják őket mikor már nem marad tojó a kotlósokat is zavarászni fogja és a kiskacsákat eltenni az utból minél elöbb tojózhasson