másfél hét kihagyás után felvetődött bennem, hogy nem kéne-e súlytárcsákat venni (még diák vagyok, úgyhogy igy a kassza se feneketlen sajnos) jelenleg van 4 *2,5kg megy 4 *1,25 kg, ezzel még boldogulok egy ideig? mondjuk az ismétlések v. a sorozatok számát megemelném? (nem tudom melyiket érdemes) vagy tudtok olyan helyet ahol nem 8e ft-ba kerül egy 10 kilós tárcsa?
másik téma: egy haveromnak segítettem tömegnövelőt választani, és érdekes (???, inkább kínos) dologra jöttünk rá.
magyaráztam a srácnak, hogy mi a fontos (magas fehérjetartalom, glutamin, BCAA)
Volumass 35 öt ajánlottam neki, mert annak egy adagjában 35g protein van, amiből több mint 8g glutamin, és 10g a BCAA-k aránya. ez elég ütős mennyiség. illetve az lenne, ha nem akartam volna frenkizni a srácnak, és elmagyaráztam neki, hogy az aminosavak összegének egyenlönek kellene lennie az egy adagban található protein mennyiségével. be is copiztuk a táblázatot, összeadtuk, es a várt eredmény (kb 35g) helyett 47 grammot kaptunk! ergo a feltöntetett aminosav profil nem 100 g termékre vonatkozik hanem kb135 grammra.
Kínos, hogy pont ők (scitec) írják le az ujságjukban, hogy a többi gyártó hogyan trükközik ezzel, erre náluk is ez van.
NEM KELL CUKROT ENNI. Mert szar. Egyetlenegy időpontot kivéve - rögtön egy RENDES súlyzós edzés után, de akkor is dextróz/maltodextrin.
Diétában akkor sem. Ilyen egyszerű. Nem tudom hogy a f*szba nem lehet egy ilyen egyszerű dolgot felfogni. Ha meg puhapöcs egy fogyasztáshoz akkor ne csinálja. Pont. Ha célok vannak akkor annak bezony sokmindent alá kell rendelni.
”olvasd el bátran a cikkeket, sehol egy szóval nem említették a cukor kedvező hatását. valszeg azér, mert tudták, hogy hülyeség (nem úgy mint te), és nem égették magukat, hogy publikálják.”
”Hidd el, hatszázmillió másik változó okozhatta a kapott eredményt.” – Ezt elhiszem. Mint ahogy a cikkre való utalásomkor írtam, a kedvező hatásban és sem hiszek. Viszont az is biztos, hogy semmiféle kutatás vagy tapasztalat nem támasztja alá azt sem, hogy magas fehérjetartalmú, növényi rostokban gazdag, tudatosan csökkentett szénhidráttartalmú étkezés során napi 30g cukor bevitelének bármiféle negatív hatása lenne. („Azzal azért nem értek egyet, amiről a cikk szól, hogy a cukor fogyaszthat, viszont nem kell azt gondolni, hogy aki cukorral issza meg a reggeli kávéját, az body-s szempontból mérget fogyaszt.”)
Magyarul én csak az ellen szóltam, hogy az ilyen ”Ihatok-e egy pohár bort?” meg ”Megihatom-e a kávémat cukorral?” típusú kérdések fontosságának túl nagy feneket kerítsünk. Pláne egy olyan közegben, ahol a többség nem versenysportoló, és sosem fog és talán nem is akar ”csontszárazra” leszálkásítani. Meg aztán egy olyan embernek, aki eddig összevissza kajált, nem sportolt, vagy sportolt, de nem rendszeresen, vagy nem alakformálás céljából teremben, annak szerintem kezdetben bőven elég drasztikus változás, ha rááll a rendszeres súlyzós edzésre és a táplálkozását a helyes irányba alakítja. Ebbe (a rendszeres 2-3 óránkénti táplálkozáshoz, és a tudatos szénhidrát, fehérje, zsír bevitelhez meg egyebekhez való hozzászokás mellet) bőven belefér egy-egy cukrozott kávé, néha egy-egy pohár finom bor, vagy akár néha egy kisebb szelet süti vagy csoki is. Nem kell túldramatizálni a dolgokat. A fogyást és zsírégetést ”hidd el, hatszázmillió másik változó” is befolyásolja. Minden ember szervezete más, az emésztésünk sem egyforma, van aki a ”levegőtől” is dagad, más meg hülyére zabálhatja magát, akkor sem hízik vagy zsírosodik. Számít az életmód, a munkahelyi és otthoni stressz mértéke, a napi alvás mennyisége, és a munkahelyi feladatok is, stb.. Aki egész nap rohangál, vagy esetleg részben vagy egészben fizikai munkát végez, annak egészen máshogy működik az energiaháztartása, mint aki mondjuk egész nap csak az íróasztalnál a monitor előtt ül.
Szóval én továbbra is azt állítom, hogy aki akar, és akinek az a hatásos, az legyen fanatikus és szigorú önmagával szemben, de azért azt nem kéne nagyon felháborodottan követelni, hogy más is fogadja el, hogy ez így kötelező, mert egyébként sosem fogy lefogyni, vagy biztosan hájas disznóvá fog válni.
De csak a te kedvedért megnéztem a ScienceDirecten a koppenhága tanulmányt, meg a szerzőt is (Finn Gyntelberg)
4 publikáció (ez egyik Jacob Gyntelberg):
Association between atherosclerosis and female lung cancer—a Danish cohort study Lung Cancer, Volume 42, Issue 3, December 2003, Pages 247-254 Lene Dreyer, Eva Prescott and Finn Gyntelberg
Early infection and prognosis after acute stroke: The Copenhagen Stroke Study Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, Volume 10, Issue 5, September 2001, Pages 217-221 Lars Peter Kammersgaard, Henrik Stig Jørgensen, Jakob Reith, Hirofumi Nakayama, Jacob Gyntelberg Houth, Uno Jakob Weber, Palle Møller Pedersen and Tom Skyhøj Olsen
High triglycerides/low high-density lipoprotein cholesterol, ischemic electrocardiogram changes, and risk of ischemic heart disease American Heart Journal, Volume 145, Issue 1, January 2003, Pages 103-108 Jørgen Jeppesen, Hans Ole Hein, Poul Suadicani and Finn Gyntelberg
1.P.333 Leisure time physical activity, TG/HDL-C ratio, and risk of IHD — an eight year follow-up in CMS Atherosclerosis, Volume 134, Issues 1-2, October 1997, Page 87 Hans Ole Hein, Poul Suadicani, Jørgen Jeppesen and Finn Gyntelberg
olvasd el bátran a cikkeket, sehol egy szóval nem említették a cukor kedvező hatását. valszeg azér, mert tudták, hogy hülyeség (nem úgy mint te), és nem égették magukat, hogy publikálják.
Izleo, ha lenne egy kis eszed, észrevennéd, hogy ez a p*cs professzor állítása, egy szóval sem utal arra, hogy a kvázi kísérletben tényleg ezt a két csoportot hasonlították e össze. atöbbiek kötött nyilván voltak olyanok is, akik egyáltalán nem isznak kávét, vagy csak egy cukoral. viszont a kávéfogyasztók többsége cukorral issza a kávét, csak kevesen nem tesznek bele cukrot lehet, hogy rosz volt a minta, és pont elhizott személyek kerültek a mintába. ezen a ponton a statisztika máris gyengül. mi van azokkal, akik édesítőszerrel isszák a kávét? egy szó sincs róluk. azonkívül lehet, hogy aki cukor nélkül issza a kávéját, azér teszi, mert amúgy is kiba***tt kövér genetikailag, és azt hallotta, hogy nemszabad cukrot ennie. ok okozati kapcsolatot nem lehet felállítani.
Hidd el, hatszázmillió másik változó okozhatta a kapott eredményt.
"A másik meg ha figyelembe vesszük a kalóriákat, akkor nem a 120 kcalon szarozunk, hanem arról, hogy a cukor miatt basztatja az inzulinszintet és diétakor normálison kéne tartani." - Ez igaz, viszont általában ebéd után, vagy egyéb más táplálkozás közelében iszunk kávét, tehát az össz tápanyagbevitelnek a Glikémiás indexe a mérvadó, nem külön-külön az egyes elemeké. Meg aztán az sem mindegy, hogy milyen a kaja GL értéke, Glikémiás terhelése, tehát a GI hogyan viszonyul az energiaértékhez. A rizs például tök szar az inzulinszint basztatása szempontjából, viszont tele van kalóriával, tehát magas a GL értéke is.
"kik azok a többiek? erről egy szó sem esik a cikkben. "
Tessék:
"Gyntelberg professzor állítja: "ha napi két kockacukrot teszünk minden egyes alkalommal a naponta áltagosan fogyasztott 5-6 csésze kávéba vagy teába, 40 százalékkal kisebb a kockázata annak, hogy meghízunk, mintha cukor nélkül fogyasztjuk ezeket az italokat"."
Izleo, olvasd el még1x a cikket, mielött okoskodsz.
"Nagy meglepetésünkre azt állapítottuk meg, hogy sokkal kevesebb túlsúlyos és több sovány ember van azok között, akik cukorral isszák a kávéjukat vagy teájukat, mint a többiek között"
kik azok a többiek? erről egy szó sem esik a cikkben.
azt hallottad, hogy Magyarországon azokban a falvakban, ahol több gólya él, több gyerek születik? biztos azér, mer a gólya hozza a gyereket...
Először is nem a kalóriákat kell számolgatni, mert lehet szar kajáknak a kalóriáját is számolni, és nem túlmenni a napi megengedett kalórián, mégsem fog fogyni és ugynolyan dagadt marad pont azért mert szart eszik.
Egy jó diétában nem a kalóriákat számojuk hanem a fehérje és szénhidrát arányát.
A másik meg ha figyelembe vesszük a kalóriákat, akkor nem a 120 kcalon szarozunk, hanem arról, hogy a cukor miatt basztatja az inzulinszintet és diétakor normálison kéne tartani.
Mert bár minden szénhidrát leegyszerüsítve szőlőcukorra bomlik, csak nem mindegy mennyi idő alatt és milyen inzulinreakciót vált ki.
És ha már a kávéba tesztek cukrot, akkor ideis odais észre sem veszitek.
Ennyit arról, hoyg ehetünk cukrot diétakor! Nyugodtan ehettek szart meg curkot kb ugy is fogtok kinézni :)
"biztos a cukor miatt voltak kevésbé elhízva... az 5-6 (!!!) csésze kávéban biztos egy mg koffein sem volt, ami felpörgette az anyagcserét, stimulálta az idegrendszert. ez az un. harmadik változó problémája. " - A vizsgálat a cukorral és a cukor nélkül fogyasztott kávézás hatását vizsgálta, tehát a cukormentesek anyagcseréje is ugyanúgy felpörgött a koffeintól. Szóval ez nem szempont.
"az a baj, hogy mindent elhisztek. azt is hogy a cukor része lehet a súlycsökkentő diétának. nem lehet. nevetséges..." - Szerintem az nem baj, ha nem fogadok el olyan elveket, melyeket semmi nem támaszt alá. Egy kávéskanál cukor kb. 5g. Ha számolok napi 3 kávét két cukorral, az összesen 30g. Magyarul 120 kcal energiaértéken szarozunk. Na ez a nevetséges.
:D balfék tudósok is vannak, de ezt már egy másik topicban kifejtettem régebben.
biztos a cukor miatt voltak kevésbé elhízva... az 5-6 (!!!) csésze kávéban biztos egy mg koffein sem volt, ami felpörgette az anyagcserét, stimulálta az idegrendszert. ez az un. harmadik változó problémája.
az a baj, hogy mindent elhisztek. azt is hogy a cukor része lehet a súlycsökkentő diétának. nem lehet. nevetséges, hogy azon rinyáltok, hogy lehet e cukrot tenni a kávéba... igyátok cukor nélkül vazze... nem fogtok belehalni! vagy ne igyatok kávét.
"az a nagybüdös helyzet, hogy a hasadon lévő zsírt kurvára nem érdekli, hogy azér akarsz e lefogyni, hogy megnyerd a mr olympiát, vagy csak azért, hogy kicsit keskenyebb legyen a derekad.a biológia ugyanaz, a módszer ugyanaz. cukrot nem lehet enni a diétába." -
Az elejével egyetértek. A biológia ugyanaz. A fogyás és szálkásodás kulcstényezője a kalóriaegyensúly változtatása. Diétázáskor egy kissé csökkentett kalóriaszintre kell átállni, és az izomvesztést a fehérjeadag megemelésével kell elkerülni. Viszont az abszurd cukorzabálástól és édességfalástól eltekintve a szervezetet nem befolyásolja negatívan, ha cukor formájában is juttatunk be némi energiát.
Azzal azért nem értek egyet, amiről a cikk szól, hogy a cukor fogyaszthat, viszont nem kell azt gondolni, hogy aki cukorral issza meg a reggeli kávéját, az body-s szempontból mérget fogyaszt.
Hát srácok, én nem nagyon örülnék annak, ha a "beszűkült testépítő életemben" az ízek élvezete lenne az egyetlen örömforrás.
az hogy mit szeretsz, többnyire tanult dolog. a szarul táplálkozó családodtól tanulod meg álltalában. ezeken a szokásokon nehéz válltoztatni, de nem lehetetlen.
az alapvető kajákat (rizs, krumpli, zab, csirke, hal, maha,zöldségek, gyümölcsök) olyan sokféleképp meg lehet csinálni, hogy el sem hinnétek. és az a kaja, amit én főzök, a kurvajó, arra mérget vehettek. az egy másik dolog, hogy nincs időm konyhatündérkedni egész nap. merthogy a testépítésnél van egykét fontosabb dolgom is. suli, munka, nő, és csak a 4. a sport (na jó néha az utolsó 2 helyet cserél ;)
tudom, hogy egy kis leleményességgel simán megoldható a diéta. munka, család, mellett is. persze a kifogások keresése mindig könnyebb. és ez a gáz, hogy az emberek többsége ezt a minimális erőfeszítést sem képes meghozni.
azt hiszitek hogy az én életemben a testépítés van aközéppontban? tévedtek. abszolút nincs ott. nem is gondolkodom el rajta. olyan ez mint amikor lehúzod a wc-t. azon sem gondolkodsz, csak csinálod és kész.
Nekem sem fontosak ezek a dolgok. :) De az pl. igen, hogy ne csak csirke-hal-rizs-zöldség-zabpehely-víz-fehérjeturmix kombóból álljon a napi étkezésem, hanem élvezzem is azt, amit megeszek.
más fontos dolgokat? Ha neki nem fontos akkor hanyagolja el. Ez kurvára relatív, mi fontos és mi nem... nekem nem fontos hétvégén berúgni mint a segg pl. így azt a (nemkevés) pénzt, amibe ez kerülne, tudom minőségi kajára meg kiegészítőre fordítani. A 30ezer forintos "trendi" (hányok ettől) szaxó vagy f*sztuggya milyen póló sem fontos (nem is kapnék méretben). És speciel sajnálom azt az embert, akinek ezek a prioritásai, de az ő dolga.
Igen, számomra is akkor szép az élet, ha változatos és sokszínű. Én is mentem már el túlzottan a testépítés irányába (meg más irányokba is) és idővel meg is éreztem, hogy felborult az egyensúlyom. A fejlődéshez és az élet élvezetéhez pedig kiegyensúlyozottságra van szükségem.
Nem vagyok testépítő. Csak edzegetek meg kajálgatok a magam örömére.
Csak minek egyek olyat, ami szar a testemnek? B*ssza az inzulint? Anyagcserém egy katasztrófa, ha mindent összezabálnék még dagadtabb lennék. Emmeg az én bajom, de nem is ebből indult ki a dolog.
Nincs azzal semmi baj, mindenki azt csinál/eszik amit akar, csak ugye itten valaki diétázni akart, azt pedig vagy csinálja az ember vagy nem (tetszik-nemtetszik ez van), olyan nincs, hogy csak kicsit igen. Az eredményért be kell vállalni dolgokat, nem lehet b*szni meg szűznek maradni egyszerre. Ezt fel kéne fogni, ez nem a sóbert önámító "egyélmindent-akkorisjólesz" fóruma :)
Ha valaki egy bizonyos dolognak - jelen esetben a testépítésnek - rendeli alá az egész életét, és emiatt más fontos dolgokat teljesen elhanyagol, az szerintem kisebb vagy nagyobb mértékben beszűkült.
Nem akarlak megsérteni ezzel és nem ismerem az életcélodat. Csak egy nézőpont.