Keresés

Részletes keresés

tomobi74 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 742
Ma lesz meg minden fűszer. Legalább 24 óra áztatás, majd főzés. Legkésőbb szombat estére kész. A beszámolót, csak vasárnapra igérem:-)
Templomhegyi úrnak: Kászáló u., a piactól 100 m-re. Pontos címet, telefonszámot az emiledre küldök.
Előzmény: Törölt nick (740)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 741

Látom nagyon foglalkoztat az abszint :)

Előzmény: templomhegyi (730)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 740

Naés milyen az íze?

Előzmény: tomobi74 (735)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 739

Gondolom vodkát akarsz csinálni, mert krumliból mást nem igen szoktak. Az első számú jótanács az, hogy felejtsd el :) Ha vodkát akarasz, inkább próbálkozz a gabonával. Ha valamilyen okból mégsem fogadod meg (pl. van a spájzodba 20 köbméter krumli amivel nem tudsz mit kezdeni, és félsz hogy megromlik), akkor a következő a dolgod:

 

A krumlikat megmosod, és lereszeled. Beleteszed őket egy üstbe, annyi vizet öntessz rá, amennyi ellepi és melegíteni kezded. Felviszed 70 C körül, aztán hagyod lehűlni 65-re. Itt hozzáadsz 20%-nyi malátát és cukrosítod. Ha lehűlt, élesztő és erjedhet is.

 

A gondok ott kezdődnek, hogy egy liter 40% körüli vodkához 20-25 kg krumli kell. Ami nem kevés, pláne hogy az olcsóbb piacokon is 150 Ft a legolcsóbb krumli kilója. Ezenkívül vodka csak akkor lesz belőle, ha beszerzel egy aktív szénszűrőt, vagy 96,5 fokosra desztillálod. A krumliszesznek erős, nyers zöldségre emlékeztető, főldes íze van.  

 

Ha mindezek ellenére is nekilátsz, akkor majd menet közben kérdezel még.

 

Sok sikert hozzá

Előzmény: MrBurgonya (738)
MrBurgonya Creative Commons License 2011.03.30 0 0 738

Nagy tisztelem!

Jómagam burgonyából szeretnék szeszes italt készíteni.

Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, ötlete?

Kell-e hozzá pektinbontó enzim? Vagy hogy szabadítsam ki keményítőt a kruplisejtekből?

Diasztázadagolás az elcukrosításhoz külsőleg adagolandó avagy maláta formában? 

Tapasztalat lepárlással kapcsolatban valakinek volna-e?

Nagy köszönet, MrB.

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 737

hali

van még a whiskeydből vagy kopik rendesen

ez a metaxa jó felvetés de még nem nyilik a rózsa ahoz meg talán rózsaszirmon kell átszürni

Előzmény: pam-pi (734)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 736

szia trombi

küld már el légyszi a bolt cimét az közelebb van és biztos

kössz

Előzmény: tomobi74 (735)
tomobi74 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 735
Abszint fűszereket egy kis gyógynövényesnél (Bp. XVII.) találtam tűrhető áron. Akinek nincs ilyen lehetőség a közelében, annak szívesen megveszem és elpostázom.
3 adag szupermarket cefréből (12 kg napfény) lett, két lepárlás után, 6 liter 75 fokos szesz.
Előzmény: templomhegyi (730)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 734

Véletlenül egy Metaxa recept nincs a tarsolyodba?

A család kedvenc konyakja, még a feleségem és a hugom is megissza.

Az ízéből nem nagyon tudok semmilyen alkotórészre tippelni.

Az álltalam ivott konyakoktól nagyon eltérő az íze.

Előzmény: öreg-muslica (732)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 733

ez remek

holnap főzöm a kukorica cefrét ezt mihamarabb kipróbálom köszönjük

jócakát

Előzmény: öreg-muslica (732)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.30 0 0 732

Southern Comfort whiskey likör  ( SoCo )

 

Az eredeti recept 1874-böl származik Martin W. Heron bártender találmánya.

 

New Orleansból származik, de hamar kedveltté vált egész Amerikában. Abban az idökben akkora igény volt a bourbon whiskeyre, hogy nem volt idö érlelni, a fehér friss kukorica  whiskey meg egy eléggé kemény ital……

Erre próbált találni megoldást gyümölcs és füszer hozzáadásával.

Eredetileg 38% és 50% erösségü volt, ma már többféle van. Ez a recept többé-kevésbé az eredeti recept.

 

1 L bourbon  whiskey ( lehet fehér whiskey is )

1.5 g fahéj

12 x 1 cm narancshéj ( a fehér rész nélkül)

4 x1 cm citromhéj ( a fehér rész nélkül)

2 cm vanillia bab vagy ennek megfelelö vanillia aroma

2 átlagos öszibarack félbevágva

125 ml cukor ( az eredeti recept ennyi mézet használt)

Karamel a színezéshez.

 

10 napig áztatjuk idönként megrázva, majd 2-3 x szürjük vagy amig tiszta lesz.

 

Tisztán vagy koktélokban fogyasztható.

 

ö-m

 

 

      

 

 

   

 

 

 

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.30 0 0 731

Igyekszem egy kicsit meghúzni  magam…….

 

ö-m

 

Előzmény: templomhegyi (729)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.29 0 0 730

szia kormoss

érdeklődöm én is az abszint füszerek után,aszongyák a keleti mellet van valami nagy gyógynövényes ott próbálkozzak majd megpróbálok minnél hamarabb utána járni

Előzmény: Törölt nick (727)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.29 0 0 729

üdv

örülök,hogy olvastalak mostmár  jó legyél nehogy visszavigyenek mert szükség van itt rád

a rum recept nagyon jól hangzik

Előzmény: öreg-muslica (728)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.29 0 0 728

Feltételesen szabad lábra engedtek…….

 

Azokban a boltokban keresném ahol a cukrászok és pékek vásárolnak nagyban, mivel elég sok süteménybe is kell…….

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (727)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.29 0 0 727

Téged is látni errefelé? :) Már azt hittem te voltál, akit elkaptak mert denaturált szeszből főzött :)) De azért szép visszatérés egy ilyen igényes recepttel, aminek szerintem sokan fognak örülni! 

 

Amint kész lesz a thumper (már folyamatban van a gyártás), én is kipróbálom. Már csak egy kérdésem lenne: melaszt hol érdemes keresni, mert tudtommal nem igen lehet kapni.

Előzmény: öreg-muslica (726)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.29 0 0 726

A Rum készítése

 

Megpróbálom tömören leírni a rum készítését, ami nem egyszerü, mert talán ez az egyik

legnagyobb fejezete a szesz fözésnek. ( Meg a szívemhez is elég közel áll….)

 

Rumot melaszból fözünk. A gyárak  lehígítják a melaszt vízzel  az erjeszthetö cukor fokig, a hobbisták a melasz mellé cukrot is használnak, mivel a cukor a legtöbb helyen olcsóbb és könnyebben hozzáférhetö, mint a melasz..

 

A melasz esetében két kategóriát használnak : a fancy melasz az étkezési, a blackstrap melasz takarmányozási és ipari alapanyag. Mind a kettöböl lehet nagyon jó rumot fözni, egy a lényeg, hogy ne tartalmazzon ként, vagy más tartósítószert. Mindkettö közel 50% erjeszthetö cukrot tartalmaz, általában a fancy 53-55%, a blackstrap 42-46%.

 

A rum fözésnél szinte kötelezö a dunder (ejtsd: dander ) felhasználása, tehát minden új cefrét kb. 33-45% dunderrel kezdünk, az elözö fözésböl.

Természetesen a rumot is a Brandy-módszerrel fözzük, tehát a fejét és farkát félretesszük és egy harmadik( kármentö) lepárlás alkalmával nyerjük ki belöle a szeszt.

A rumba mindig csak a ~80% és a 55% közötti rész kerül.( két thampernél ~ 85%)

Mivel minél több ízt akarunk a párlatunkban, ezért a hagyományos üst lepárlót használjuk, lehetöleg egy vagy két thumperrel. ( ejtsd : tamper )

Ez nem jelenti azt, hogy frakcios vagy reflux oszlopos lepárlóval nem lehet rumot készíteni, de nem könnyü………

 

A rum készitése egy alap müvelet, a késöbbiekben alkalmazott füszerek csak még szerteágazóbbá teszik a müveletet, ez egy másik, külön téma….

Tehát kezdjük az alapoknál.

 

Az elsö kérdés, hogy mi a célunk :

Könnyü rum( light rum 1. ) koktélokhoz, vagy keményebb( heavy Navy Rum2.).

 

A melasz általában minden szükséges alkotórészt tartalmazza a jó erjedéshez, talán a nitrogén vegyületekben  egy kicsit szegényebb, de ez pótolható egy kanál paradicsom pürével, müzlivel stb.

 

Cefre 1. Könnyü rum  20-22 L

 

1 kg melasz

3 kg cukor

1 citrom leve(csak  az elsö alkalommal)

6-7 L dunder az elözö fözésböl

víz kiegészíteni 20-22 L –re

1 evökanál élesztö 20-25 C foknál

 

 

 

 

Cefre 2. Heavy Navy rum 20-22 L

 

3 kg melasz

2 kg cukor

1 citrom leve(csak  az elsö alkalommal)

6-7 L dunder az elözö fözésböl

víz kiegészíteni 20-22 L –re

1 evökanál élesztö 20-25 C foknál

 

A fajsúlyt nem érdemes mérni, mivel a többi ki nem erjeszthetö cukor és más alkotók miatt nem kapunk hiteles adatot. A kierjedt cefre 10-11 %-os lesz.

 

A lepárlás a berendezéstöl függöen kissé eltér :

 

Egyszerü üstnél két lepárlás + kármentö lepárlás.

 

Üst  + egy thumper : a legjobb kétszer fözni, az elsö fözésnél már elvehetjük a rézelejét.

 

Üst  + 2 thumper ( ha a thumperek jól arányosak az üsthöz) egy menetben fözhetjük.

 

 

Ha még nincs feje és farka az elözö fözésekböl, akkor a thumpert( vagy thumpereket) rum-cefrével töltjük fözés elött.  Ha már van feje és farka, akkor két thumper esetében az

üst utáni elsöbe farkát öntünk, a másodikba fejét.

Egy thumper esetében a fejét a thumperbe öntjük, a farkát az üstbe.

 

 

Minden szeszfajtánál érdemes legalább egyszer megcsinálni, hogy a fejét és farkát további 6-8 részre felosztani és szagolni, izlelni kell. Ez különösen igaz a rum esetében.

 

Néhány szakmai trükk :

Felesleges lenne pontos szeszfokokat említeni, mivel mindenki lepárlója eltérö.

Ezt mindenkinek magának kell megtalálnia.

A magam esetét mondom, ez is  támpont lehet. Amikor a feje jön kb. középtájon van egy nagyon kellemes illatú rész, ezt mindig probálom elcsípni, és hozzáadom a szívéhez.

55%- nál kezdem a farkát, 42-46% között jön az ázott kutya szagú rész, ezt még a farkába sem hagyom belemenni.

A híres rum olaj kb. 38-34% közötti részen jön.  Ez a legfontosabb amit el akarok csípni, ez az igazi csakis rumra jellemzö illat, aminek bele kell kerülnie a rumba.

 

A gyorsérlelés enyhén pörkölt tölgy pálcákon történik.

 

 

 

A rum ízesítése

 

A legtöbb rumot a tölgyfa hordós érlelés mellett füszerezik is.

A rumhoz leggyakrabban használt füszerek ( nem fontossági sorrendben ) :

 

Szerecsendió

Fahéj

Vanillia

Jamaican Allspice ( pimento)

Ánizs

Szegfüszeg

Kardamom

Gyömbér

Narancs héj

Citromhéj

Mazsola

Bors

 

Lehet a füszereket együtt fözni és lehet utólag is áztatni. Én a thumperbe szoktam rakni, igy teljesen kifözi az ízeket és nem kell külön szürni. Ráadásul így fehér füszeres rumot is tudok csinálni koktélokhoz.

 

Jelenleg ez az egyik  kedvencem ( 5 L-hez) :

 

1 szegfüszeg

2 g szerecsendió

1 g fahéj

4 g pimento

1 g gyömbér por

4x1 cm narancshéj

 

A színét karamellel állitjuk be ízlés szerint.

 

Sok sikert,

 

ö-m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.28 0 0 725

Látom nem voltál tétlen, bevált a thumper? Mit főztél vele?

Előzmény: olasz66 (723)
olasz66 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 724

Ekkora, főzőhöz,, nagyon kicsi lett a thumper, ezért finomítani is kellett.

 

FINOMÍTÁS:

 

 

 

olasz66 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 723

Csináltam egy egyszrű thumpert

 

 

 

 

kupeci Creative Commons License 2011.03.26 0 0 722

Lehet é már kóstolni!:)))))

Előzmény: templomhegyi (721)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.26 0 0 721

sziasztok

én is beáztattam két kis üvegbe egyikbe pörkölt tölgyfát a másikba szamorodnis forgácsot meg egy pici bort is szépen szinesednek majd holnap kóstolás

igy frissen sem volt vele semmi gond jó izű kiérzik egy kicsit az árpa nekem is izlett mint pam-pinak

Előzmény: Törölt nick (720)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.26 0 0 720

Örömmel hallom, bár kicsit irigy is vagyok :) Én még mindig a whisky-illatot hiányolom a sajátomból. Igaz csak egy hete áztattam, még van ideje megjelenni.  

Előzmény: pam-pi (719)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.26 0 0 719

Most már nagyon elégedett vagyok az első főzetemmel:) Tegnap meg volt a teszt. Névnapomr a vittem whiskyt almát és törkölyt. A legkapósabba whisky volt. Ugyan csak fél litert vittem (mivel sajnálom:)), de nagyon gyorsan elfogyot. Nem vártam, hogy azt mondják jobb mint a bolti, mivel van aki most ivott először whiskyt, de a legtöbben azt mondták, hogy ez tisztára olyan mint a bolti. Na én azért ezt már dicséretnek vettem:) Kicsit melegszik még a levegő és főzök még egyet:)

Előzmény: Törölt nick (708)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.26 0 0 718

Jól csináltad. Így van ahogy írtad.

 

Előzmény: templomhegyi (717)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.26 0 0 717

üdv

megvolt az árpa lepárlás,végeredmény 1,2l 76%-os szive

van még 6,5dl 86% párlat ami a 3-dik lepárláskor a rézeleje után jött ,ha jól értettem ez a feje mert 94%-on indult és 81%-nál váltottam szóljatok ha nem igy van kössz

kupeci Creative Commons License 2011.03.24 0 0 716

Üdv mindenkinek!

Hali templomhegyi,minden meg van!

A két rácsmögé dugott sárgát kiszabadítottam,....... megérte!:)))))

Előzmény: templomhegyi (713)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.24 0 0 715

Semmi nem történne, rendes párlatot kapnál. Azért kell úgy kezelni, mert még backset nélkül lett megerjesztve, tehát nem igazi savanyú cefre. De mikor az első valódi savanyú cefréd alszesze lejött, akkor ahhoz hozzá lehet önteni, és együtt megfőzni őket.

Előzmény: templomhegyi (713)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.24 0 0 714

Egyenlőre semmi előrelépés abszint ügyben, még nem jutottam el másik gyógynövényeshez. Pedig nem kéne messzire mennem, de délutánra már mindig túl fáradt vagyok hozzá, és nincs erőm elsétálni  :) De most hogy említed, talán holnap rászánom magam!

Előzmény: templomhegyi (712)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.24 0 0 713

még volna kérdésem,csak kiváncsiságból

a savanyúcefrénél az első lepárlás során lejövő szeszt ugy kezeljük mint fejét-farkát

,ha mégis átpárolnám egyszer vagy kétszer milyen lenne?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!