Keresés

Részletes keresés

Miklós1 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 761

Köszönöm a mérést. Azt akartam kihámozni, hogy lám a thumperen kétszer annyi hőmérséklet esik és lám ennyivel nagyobb a szesz erősítő hatása mint egy sisaknak, de az eredmények ezt nem támasztják alá. A "főzés közepén" mit jelent szeszfokokban kifejezve?(A forralt és a kicsöpögő anyag szeszfoka) A konyhai beszúró hőmérő jó erre a célra, ha úgyanúgy szúrtad be a szigetelés alá, akkor összehasonlításra alkalmas volt a mérés. A szigetelés csökkenti a rektifikációt, miért kell mégis hőszigetelt thumpert használni? Nem a szesz erősítés a fő célja a thumperek alkalmazásának?

Magyar szavakat nehéz találni, hogy kifejező is legyen, rövid is és még az emberek is szívesen használják, két kísérlet:

thumper>morgó

backset>visszlé :-)

Előzmény: öreg-muslica (759)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.31 0 0 760

Ez mindenkinek szól !

Már többször akartam ezt szóba hozni…….

Szóval, ha valakinek van ötlete magyarositani ezeket a szavakat : thumper, backset, dunder stb. az bátran dobja be az ötletét, majd közösen kiokoskodunk valamit…..

Szegény magyar nyelv már amúgy is fuldoklik a sok idegen szótól….

ö-m

öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.31 0 0 759

Igazad van, másképp hívják és másképp forgalmazzák.

A Pitú-t  ismerem, nincs nagy véleményem róla, különösen, hogy annyiba kerül mint egy 5 éves jónevü rum…..

Na, meghöméröztem. A fözés közepe felé. Mindig a thumertöl  kb. 20 cm-re. Az elsönél a különbség  1 fok alatti, a másodiknál kb. 1 fok . Az elsö bemenö és a második kijövö között nincs ( vagy alig)  2 fok  a különbség. ( 88-86 C )

Az üst 21 L-es az elsö thumper  4 L, a második 3 L   Mindkét thumper jól van szigetelve és a csövek is szigeteltek majdnem a hütöig.  Egy konyhai beleszúrós hús-höméröt használtam, ezzel szúrtam át a csövek szigetelését. Szóval nem egy szuper hömérö, ezért nem garantálom a  86-88 C helysségét, de talán a  mérések közötti különbség helytálló.

Mit akarsz kihámozni ebböl ?

ö-m

Előzmény: Miklós1 (758)
Miklós1 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 758

Köszönöm kimerítő válaszod,  és a rum receptet is, kicsit pontosítanék a brazilok közbeszédben cachacanak (precizitásodra jellemző, hogy megkerested a portugál c betűt amit én most nem) hívják  és számtalan néven ( a névben szerepelhet a cachca is ) forgalmazzák  az "aguardente de cana"-t pl. a Pitú nagyon ismert, amit én kaptam azt Ypióca márkanéven árulják és a jobbak közül való, mert létezik "munkás" kategória is amit műanyag palackban kapható, márkaneve "51". Vannak még hordóban érlelt és érleletlen változatok, a Santa Teresa előbbi, az Ypióca utóbbi, a hordók faanyaga nálunk utánozhatatlan, mert a brazil őserdő egyes fáit választották ki erre a célra.

Más

A thumper szeszerősítésére volnék kíváncsi, ezért kérdeztem már, hogy mennyi a páracső hőmérséklete a thumper előtt és után. Viszonyítási alapom a pálinka főzés közben a 25%os alszesz párlása elején a kicsöpögö anyag 70% fölötti és eközben a sisakon 2-3°C esik, mit tud ehhez képest egy thumper?

olasz66

Tőled is ezt kérdezem, bár a befőttes üveg thumpered kissé kicsi, de mennyi a hőmérséklet esés rajta?

Előzmény: öreg-muslica (757)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.31 0 0 757

Aguardente de cana

A második lepárlásnál a szívének is kellemes enyhén rumos illata van, de az igazán rumra jellemzö illat a “ rum olaj “-ban rejlik. Ezt érezzük a rummal készült süteményekben, fagylaltban stb. is……

Jól látod, a melasz az ugyanolyan fontos a rum fözésnél, mint disznóvágáskor a disznó……

A cukornádat hagyományosan két vas henger között préselik ki, és az így nyert levet használják a cukor gyártáshoz fokozatosan besüritve.  A besürítés végén a mellékterméke a melasz.

Ha csak a cukornád levét erjesztik, ez lesz a  “legprimitivebb” párlata a cukornádnak.

Régen ezt adták a rabszolgáknak és az ültetvényes napszámosoknak fejadagként.

A francia gyarmatokon “rhum agricole” néven ismerik.

A mai napig nem tudott tekintélyt szerezni magának, általában csak koktélok alapanyaga.

Ez nem jelenti, hogy nem értékes ajándék, mivel Europában ez kuriozum, szóval az ajándékozó egy ritkaságot akart adni.

( Bár hasonlit a neve az olasz acquavite és a francia eau-de-vie [élet vize] a jelentése eltérö. Portugal jelentése : agua – víz , ardente – égö, égetö,  cana – nád  tehát kicsit szbadon égetö víz , vagy tüzes víz a fordítása.)( “a nád tüzes vize”)

Braziliában inkább cachaça  ( ejtsd : kasasza ) néven forgalmazzák…

ö-m

Előzmény: Miklós1 (750)
olasz66 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 756

A jövő hét közepétől lessz nálam Alfa Amilaz enzim. (az elcukrosításhoz)

Nem lessz veszélyes az ára.

olasz66 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 755

Vodkát. Király lett (-:

Előzmény: Törölt nick (725)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.30 0 0 754

Metaxa

Sajnos nincs meg a recept, de leírom amit tudok róla, talán segít a kezdésnél….

Muskotályos bort párolnak ( 2 éves) Szölök : Savatiano, Sultana, Fekete korintoszi

Magyar muskotályos borokkal helettesíthetö.

Magyar tölgy ( Qurcus conferta ) vagy francia tölgy ( Quercus robur)hordóban van érlelve. Ezután  Sultana mazsolán van pihentetve.

Víz helyett muskotályos borral van lehígitva 38 %-ra ( Ez fontos ! )

Füszerek:

Mazsola, levendula, fehér rózsa szirom, babérlevél, fahéj, szerecsendió( nem tudom az arányokat, ezt ki kell kisérletezni )

Színezés karamellel történik.

Ezután érlelés 6 hónap, 2 napot –6 C-on tartják szürés és palackozás elött.

Valahol olvastam, hogy a tökéletes íz érdekében a Metaxa muskotályos boroshordóban van tárolva, muskotályos bor meg  Metaxás hordóban.

Kb. ennyit tudok róla.

Szerintem ha muskotályos bort fözöl ki, tölgyfa pálcán érleled egy kicsit, majd mazsolán tartod egy ideig és ezután muskotályos borral higitod le, akkor már olyan közel kerültél a Metaxához, hogy a füszerek már csak díszek a tortán…….Persze akkor már a füszerekkel is érdemes egy kicsit eljátszani.

Remélem segít az indulásnál.

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: pam-pi (734)
cloaked Creative Commons License 2011.03.30 0 0 753

Az aguardiente de cañát melasz helyett a cukornád nyers levéből erjesztik...szóval az még nehezebb ügy lesz:)

Előzmény: Miklós1 (750)
sztaki05 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 752

elfeledtem

dianáscukrot csinálnék, de nem tudok

valaki ismer valami receptet?

elöre is köszi

sztaki05 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 751

sziasztok

sörmaláta itt kapható ocson

00 36 23 457 450 

BCI Budapest Kft, 2092 Budakeszi, Tiefenweg u. 10.

Miklós1 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 750

Már rég vártam a rum receptet, hogy megtudjam, mitől van rum íze a rumnak. Ha jól vettem ki, akkor (a fűszerezés mellett) a "rum olajtól" ami 38-34% között jön, ez pedig a melaszból keletkezik (?). Ezek szerint, ha nem tud melaszt szerezni az ember, akkor ne is kezdjen neki a rumnak?

Kaptam ajándékba brazil cukornád párlatot (aguardente de cana), gyümölcs illatú és fűízű, vízszerűen átlátszó, nem tudod, hogyan készül (ez miért nem rum)?

Előzmény: öreg-muslica (726)
cloaked Creative Commons License 2011.03.30 0 0 749

Ajánlani nem akarnék mert én a mai napig sem főzök, csak pofázok:) az a lényeg, hogy az adott recepthez minden meglegyen (legalább elméletben meglegyen az egyensúly), és ne legyen benne túlzottan sok üröm (az ánizshoz-'köményhez képest), mert az csak igazán jó minőségű ürömmel előnyös.

Esetleg akkor kell még variálni, ha nem kapsz bárányürmöt, mert az mindenképp kell színezésnél. Akkor vagy megpróbálod fekete ürömmel helyettesíteni (nem biztos, hogy igazán oda való), vagy eleve fehérabszint-receptet választasz.

Nem emlékszem szóba került-e eddig, de az (egyik) nagykönyv szerint 60%-ig kell gyűjteni a párlatot. A végefelé lejövő tejszínű rész nagyon jó a következő főzethez, a többiről pedig azért nem tudok pontosat mondani, mert akkoriban abból lettek az olcsó pancsolt abszintok...jobb esetben:)

Előzmény: templomhegyi (748)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 748

még nem tudom pontosan mert itt azért akad néhány,de azt hiszem azt amelyiket te irtál és 100l-hez vannak megadva a mennyiségek

te mit javasolsz?

Előzmény: cloaked (747)
cloaked Creative Commons License 2011.03.30 0 0 747

Milyen recepttel tervezed?:)

Előzmény: templomhegyi (744)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 746

Én nem hiszem, hogy a krumlival nagyon érdemes kisérletezni, még ha van bőven, akkor sem. Finomabb az egy jó ebédnél :)

Ha malátát akarsz, akkor arra árpát kicsíráztass, vagy vegyél készen sörmalátát. Olasz66 az illetékes ez ügyben, lejebb is találsz egy régebbi hsz.-ben.

Alapanyagnak ajánlom a búzát, viszonylag semleges a párlata, kevesebbet kell szűrni, mint mondjuk a kukoricán. A hozam nagyjából mindegyiknél egyforma.

A burgonyának mindössze 15%- a, még ugyanannyi gabonának kb. a 70%-a keményítő, amit később cukorrá alakíthatsz, és megerjeszthetsz. 

Ha viszont a gabonával sincs kedved vesződni, próbáld ki Öreg-muslica szupermarket cefréjét. Kezdetnek szerintem meg leszel elégedve vele.

Előzmény: MrBurgonya (745)
MrBurgonya Creative Commons License 2011.03.30 0 0 745

Így van, valami olyasmi lenne a cél. Nincs krumplim mázsaszám. Ha lesz, akkor állok neki krumpliból és referálok az eredményekről. Nagyon karcsú a krumpli hozama :( Megfogadom a tanácsot és addig gabonával próbálkozom.

Gabona alappal hogy induljak neki? Árpa alap, búza alap, kukorica alap? Melyiknek a legjobb a hozama?

Malátát miből készítsek? A gabona egészét vagy bizonyos részét csak?

Köszönöm

Előzmény: Törölt nick (739)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 744

ja ,már szeretnék hozzálátni

a kollégáim már alig várják a kóstolást

Előzmény: Törölt nick (741)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 743

kössz trombi

ar "úrat" meg külön

Előzmény: tomobi74 (742)
tomobi74 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 742
Ma lesz meg minden fűszer. Legalább 24 óra áztatás, majd főzés. Legkésőbb szombat estére kész. A beszámolót, csak vasárnapra igérem:-)
Templomhegyi úrnak: Kászáló u., a piactól 100 m-re. Pontos címet, telefonszámot az emiledre küldök.
Előzmény: Törölt nick (740)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 741

Látom nagyon foglalkoztat az abszint :)

Előzmény: templomhegyi (730)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 740

Naés milyen az íze?

Előzmény: tomobi74 (735)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 739

Gondolom vodkát akarsz csinálni, mert krumliból mást nem igen szoktak. Az első számú jótanács az, hogy felejtsd el :) Ha vodkát akarasz, inkább próbálkozz a gabonával. Ha valamilyen okból mégsem fogadod meg (pl. van a spájzodba 20 köbméter krumli amivel nem tudsz mit kezdeni, és félsz hogy megromlik), akkor a következő a dolgod:

A krumlikat megmosod, és lereszeled. Beleteszed őket egy üstbe, annyi vizet öntessz rá, amennyi ellepi és melegíteni kezded. Felviszed 70 C körül, aztán hagyod lehűlni 65-re. Itt hozzáadsz 20%-nyi malátát és cukrosítod. Ha lehűlt, élesztő és erjedhet is.

A gondok ott kezdődnek, hogy egy liter 40% körüli vodkához 20-25 kg krumli kell. Ami nem kevés, pláne hogy az olcsóbb piacokon is 150 Ft a legolcsóbb krumli kilója. Ezenkívül vodka csak akkor lesz belőle, ha beszerzel egy aktív szénszűrőt, vagy 96,5 fokosra desztillálod. A krumliszesznek erős, nyers zöldségre emlékeztető, főldes íze van.  

Ha mindezek ellenére is nekilátsz, akkor majd menet közben kérdezel még.

Sok sikert hozzá

Előzmény: MrBurgonya (738)
MrBurgonya Creative Commons License 2011.03.30 0 0 738

Nagy tisztelem!

Jómagam burgonyából szeretnék szeszes italt készíteni.

Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, ötlete?

Kell-e hozzá pektinbontó enzim? Vagy hogy szabadítsam ki keményítőt a kruplisejtekből?

Diasztázadagolás az elcukrosításhoz külsőleg adagolandó avagy maláta formában? 

Tapasztalat lepárlással kapcsolatban valakinek volna-e?

Nagy köszönet, MrB.

templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 737

hali

van még a whiskeydből vagy kopik rendesen

ez a metaxa jó felvetés de még nem nyilik a rózsa ahoz meg talán rózsaszirmon kell átszürni

Előzmény: pam-pi (734)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 736

szia trombi

küld már el légyszi a bolt cimét az közelebb van és biztos

kössz

Előzmény: tomobi74 (735)
tomobi74 Creative Commons License 2011.03.30 0 0 735
Abszint fűszereket egy kis gyógynövényesnél (Bp. XVII.) találtam tűrhető áron. Akinek nincs ilyen lehetőség a közelében, annak szívesen megveszem és elpostázom.
3 adag szupermarket cefréből (12 kg napfény) lett, két lepárlás után, 6 liter 75 fokos szesz.
Előzmény: templomhegyi (730)
pam-pi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 734

Véletlenül egy Metaxa recept nincs a tarsolyodba?

A család kedvenc konyakja, még a feleségem és a hugom is megissza.

Az ízéből nem nagyon tudok semmilyen alkotórészre tippelni.

Az álltalam ivott konyakoktól nagyon eltérő az íze.

Előzmény: öreg-muslica (732)
templomhegyi Creative Commons License 2011.03.30 0 0 733

ez remek

holnap főzöm a kukorica cefrét ezt mihamarabb kipróbálom köszönjük

jócakát

Előzmény: öreg-muslica (732)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.03.30 0 0 732

Southern Comfort whiskey likör  ( SoCo )

Az eredeti recept 1874-böl származik Martin W. Heron bártender találmánya.

New Orleansból származik, de hamar kedveltté vált egész Amerikában. Abban az idökben akkora igény volt a bourbon whiskeyre, hogy nem volt idö érlelni, a fehér friss kukorica  whiskey meg egy eléggé kemény ital……

Erre próbált találni megoldást gyümölcs és füszer hozzáadásával.

Eredetileg 38% és 50% erösségü volt, ma már többféle van. Ez a recept többé-kevésbé az eredeti recept.

1 L bourbon  whiskey ( lehet fehér whiskey is )

1.5 g fahéj

12 x 1 cm narancshéj ( a fehér rész nélkül)

4 x1 cm citromhéj ( a fehér rész nélkül)

2 cm vanillia bab vagy ennek megfelelö vanillia aroma

2 átlagos öszibarack félbevágva

125 ml cukor ( az eredeti recept ennyi mézet használt)

Karamel a színezéshez.

10 napig áztatjuk idönként megrázva, majd 2-3 x szürjük vagy amig tiszta lesz.

Tisztán vagy koktélokban fogyasztható.

ö-m

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!