Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
nem vagyok szakmabeli, de nekem azt mondták telepítéskor, hogy szerencsém, hogy már új a doboz, így azt nem kell cserélni. ebből kiindulva a régi fadobozt cserélni kellett volna :S
Túlegyszerűsítés. De jure már van, de facto pedig: perelj be egy kínai gyártót bitorlás miatt. HA nem vagy politikailag fontos játékos, akkor az eredmény borítékolható.
És a gyártók sem félnek a bitorlástól, a gyakorlatban max. minimális bírságot kockáztatnak.
De igazad van, már jópár éve létezik a szabadalmi jog kínában.
szabadalmat azért nem lehet "elsüllyeszteni". Egyrészt ugye a tartalom nyilvános*, és sok országban, pl. kínában sincs szabadalmi jog, tehát simán tudod ott, az ottani piacra gyártani a terméket, ami aztán simán bejön a szabadalmi joggal védett országba is, ha máshogy nem, magánimporttal. Másrészt, létezik a "kényszerlicenc" intézménye: ha te valamit gyártanál, aminek a szabadalmára ráült valaki, akkor kérheted a bíróságtól, hogy a) kezdje el az illető záros határidővel forgalmazni a dolgot, b) kötelező jelleggel, a bíróság által megállapított áron adja el neked az ileltő a szabadalmat. (nyilván erre sose kerül sor, mert előbb megállapodtok peren kívül)
-----------
*A Tesla pl. ezért állt le a szabadalmazással: rájöttek, hogy nagyon látszik belőle, hogy van-e érdemi fejlesztés a cégnél, pláne annak a hiánya. Pl. látszik, hogy a kezdeteknél még próbálkoztak akksit fejleszteni (egy kétmódú akksiban gondolkodhattak), de úgy 3 éve teljesen leálltak vele. Így nehéz kifele innovációt prédikálni.
És Van rengeteg olyan technológia és megoldás ami jobb mint a mostaniak és közel nulla a szennyezésük, de ezeket nem a politikusok tüntetik el hanem azok az emberek akik a meglévő technológiákban érdekeltek és tudják jól, hogy lenullázodnának a befektetéseik ha ezek kikerülnek a fejlesztő laborokból. Így szépen megveszik a szabadalmat és rá ülnek.
A probléma elsősorban nem az energiasűrűség (eleve fix rendszer esetén ez nem szokott limitálni), hanem két dolog:
a) szervízigény: a nagynyomású komprsszor/expander esetén max 2-3000 óránként nagyszervíz. A tömítések élettartama pedig erősen véges, és technológiailag aligha várható áttörés. Ez napelemes üzemben évi 1-2 nagyszervíz, aminek magas az "emberköltsége" (és az anyagköltsége is).
b) a nagynyomású tartály. a hazai szabályozás mellett max 5 éves élettartam, ha kis tartályokból álló "bündelt" használunk, akkor tíz, évenkénti felülvizsgálattal, amit még ha meg is lehet majd csinálni a helyszínen, nem lesz olcsó. A hatásfok szar, hisz a rsz. olyankor termel leginkább, amikor nem kell fűteni, csak melegvíz szükséges, ami eléggé kis tétel, és hőhasznosítás nélkül korántsem olyan szimpatikus a dolog.
És ki szeret egy bombán ücsörögni?
(Egy akksi nem tud felrobbanni, csak "leolvadni", azaz a tárolt energi jópár másodperc alatt szabadul fel. Egy tartálysérülés esetén a teljes energia pár tíz ms alatt csinál ronbbanáshullámot. Aki dolgozott nagy tételben 100+baros levegővel/gázzal, az tudja, hogy nem egy barátságos dologról van szó.)
--------
Amit igazából nem értek (és már a kukoricaszesz során sem értettem), az az, hogy vannak "kulcsrakész", használható technológiák az energia/üzemanyag termelésre, amik zöldek, fenntarthatóak, megvalósíthatóak, nem igényelnek jövőbeni áttörést, etc. Valahogy nem ezek terjednek el. Az állam direkt elbaszott technológiákat dotál. CSak arra tudok gondolni, hogy nekik nem céljuk a "status quo" megváltoztatása. Ők a saját érdekkörükbe tartozó szolgáltatót, és erőműveket akarnak, és ezt éppen a naplelemek "betonozzák be". Az 1-2 falut kiszlgáló lokális biomassza erőművek a rendszertől lényegében függetlenül is működhetnének. De az kinek lenne jó? (Az országnak és a környezetnek.)
Így most behüjítik a műszaki félművelteket, mindenki rendszert telepít, ami a támogatás megvonása után már sose térül meg. De éppen úgy, mint az E85 esetén mindenki megértette, hogy erre a zöld dologra csak rábaszni lehet, és széppen visszakullog a jól bevált Lenin Hőerőműhöz.
lehetne a klímának H mérőhely, de a napelemes termelést szaldóba állítani nem lehet vele, így nekem nem éri meg: eladhatnám kb. 15 Ft-ért a nyári túltermelést, majd visszavenném 22 Ft-ért télen H tarifán? ettől jobb A-n hagyni és szaldóban elfűteni télen a nyári túltermelést.
ha esetleg pár év múlva a szaldós elszámolás megszűnne, akkor már lenne értelme, addig viszont nem.
Miért nem lehet H tarifás mérőhelyed? A képlet egyszerű van egy normál mérésed ami most kétirányú és lesz a klímának egy plusz mérés. A megtermelt napelemes áram ebben a megoldásban kimegy a hálózat felé, majd bemegy a kedvezőbb H tarifáson. Igaz nyáron normál tarifán számolnak ha ezt bele veszem a képletbe akkor már nem lesz kedvező a külön mért H tarifa, csak akkor ha fűtésre van használna inkább, de ez nálad a vegyes rendszer jobb használatával nem éri meg. Ha viszont a klíma helyett GEOS rendszer lenne hőcserélős akkor már megéri egy GEOS tarifa. De ott nincs más fűtési rendszer pluszban és más a kialakítása is alapból ahhoz meg napkollektor kiegészítés inkább. Szóval egy átgondolt és jó rendszered van :)
még vmi: klímát és napelemet lehet venni LTP megtakarításból, míg számlát fizetni nem.
az LTP-vel az 1,6M beruházáshoz nekem csak bő 1M Ftot kell összespórolnom, így még jobb a megtérülés, igaz 4 évig előre pakolni kell a pénzt az LTP-be.
Nálam árban, normál nappali tarifával -5Cfok körül azonos a klímás fűtés ára a gázzal. H tarifa és jobb COP klímakészülék esetén ez lemenne vhová -10, -15 fok környékére.
H tarifám a napelem miatt nincs.
mivel a házamon elég gyér a szigetelés, komfortban 0 fok alatt már inkább a gázt használom.
A gázszámlám éves 200 ezer Ft volt, a villanyszámlám (klímás fűtés nélkül) 60 e Ft volt.
Tavasszal és ősszel klímával fűtve a gázszámla lemegy kb. 100-120ezerre, a villanyszámla cserében persze megemelkedik 100-120-re.
Tehát csak 1 db klímával spórolok minimum 60 ezer Ft-ot évente a fűtésszámlán.
Ha kedvező az időjárás, akkor többet, hiszen a klíma hatásfokát jelentősen befolyásolja kinti hőmérséklet, mint a gázkazánnak mindegy.
Ha nem lenne napelem, lenne H tarifa, így a megtakarítás is több lenne
Mivel nem H tarifát, hanem napelemet választottam (2,75kWp), ez a számítások szerint várhatóan nullázza a 120 ezres villanyszámlát.
Azaz a klíma+napelem beruházás eredményeképp a korábbi 200+60ezer éves számlákból csak éves 100-120 ezer gázszámla marad.
Egy ekkora méretű napelem és egy hasonló klíma együtt 1,6M Ft körüli beruházás, a megtakarítás éves 140-160 ezer Ft.
Még nincs elég tapasztalatom, a klímám januártól, a napelemek áprilistól vannak meg, ezért a számok egy része csak pesszimista becslés.
Ezt biztosan hozza a rendszer, de megeshet, hogy ettől jobb értékek jönnek majd ki, mivel a napelem termelése és a klíma hatásfoka az időjárástól függ...
A telekom gázpiacról kivonulásával nekem eleve 3%-kal nőne idéntől a gázszámlám (ennyi volt a kedvezmény a listaárból), így máris ennyivel több lesz a megtakarítás.
Ami még fontos: a gáz ára éves 1200m3 felett magasabb. A klímával én épp leviszem 1200 alá, így pont a "drágább" gázt spórolom meg.
A legtöbb légkondicionáló képes fűtésre is, ha csak pár fokot kell emelni én is be szoktam kapcsolni, de úgy tudom igazán hidegben nem éri meg. Ez lényegesen jobb ilyen szempontból?
Autó meghajtásra régóta próbálkoznak sűrített levegővel, nem vált be. Háztartásban, kombinálva a használati meleg víz előállításával (összenyomásnál hő keletkezik ami elveszne) esetleg jó lehet a napelem napi ciklusának kisimítására.
Ez egy 400 W-os panel, ami a 24 fokot tartja a szobában. Jó a hőszigetelés, de sajna sarkon van, két hideg fal, radiátor távol a kazántól, szóval sokat kell mennie. Simán megkajálja a 200 kWh-t havonta.
A kivárás még nem baj. Csak nem tétlenül várnak, hanem barkácsolnak egy jó kis ruszki atommáglya párost. Qva nagy pénzért. Egy beláthatatlan megtérüléssel.
A forgó tartaléknak 6 másodpercen belül kell belépnie. Nézd meg az ábrát. A napelem mellé, nem úszod meg, kell forgó gázos kapacitás. Úgyhogy számold be a CO2 kibocsájtást ÉS a gázos erőmű költségeit.
Sziasztok! Amerisolarról mi véleményetek? Amerisolar napelemekről, elég sokan azt mondták, hogy nem tartják jónak. Esetleg valaki használ ilyen napelemeket? Köszönöm
A norvég panel a vezéreltről alkalmatlan használni, a vezérelt kimondottan hőtárolós kályháknál használható, meg olyan berendezéseknél akinél elégséges a napi 8 óra üzemelés ami több szakaszra van osztva pld mélyhűtőláda, bojler, puffer tartály kiegészítő fűtése.