Jó reggelt! Kösz, éppen ilyesmire gondoltam! Azért a taxin kívül nem olyan hűdeolcsó az élet! Majd ha ott leszek, próbálok körülnézni mielőtt aláírnék valamit.
Soxor hiányoltunk ám,
csak nem olvastál vissza,
de tudd!! Most egy kicsit mindenki elment ide-oda, úgyhogy a jövő héten várhatók a nagy élménybeszámolók! :))
.....sikerült megtalálnom a feljegyzéseket a kirándulásokról. Úgy értem, hogy az árakat, indulási időpontokat ilyesmit,
Marrakech - 1 napos - 06-21-ig, ebéddel 580DH
Marrakech - 2napos - 07.00-másnap 19.00 - 1200Dh
Marrakech - 1 napos, más irodáknál, ebéddel és vacsorával, este folklórműsorral, 6.00-21.30-ig, de az árat elfelejtettem, valahol a 640-680Dh körül volt
Taroudant - félnapos - 13.30-18.30 - 220DH
Essaouria - csak egynapos van - 06.30-18.00 - 330DH
Café de Paris program - nem voltunk, de valami éjjeli lokálprogram - 20-24.00 - 380Dh
Tafraout - 07-19 - 330Dh, nincs benne kaja,
Imouzzer 1 napos - 08.00-18.00 - 650 DH, ebéd benne van,
Imouzzer- félnapos - 07-12.30 - 230DH, ez csak amolyan látogatás, elvisznek, megnézed, visszahoznak.
Suvatagi szafari 08.00.18.00- 450DH, de min. 4 fő kell, az egyéb kirándulásoknál is min. 6 fő kell, vagy pedig elosztják a plusz emberek költségét is.
Volt valami berberfalu látogatás, nem tudom, melyik, nem voltunk - 17.00-23.00 - 275 DH, koktél, valami kóstoló és esti műsor
a tevegeléses program - indul 09, 11, 15, 17 órakor, díja 200 DH, de nem tudom hol, hova, mennyit, nem voltunk,
volt valami tengeri program, 09.30-17.00 - 420 DH,
erről nem tudok többet, valami hajókázás,
Tiout és Taroudant - 08.00.18.00 - 420DH, kaja nélkül.
Nekem ezek voltak fölírva, amit a társiroda szervezett, de mondom, más irodák esetleg másképp vagy más áron szervezték, érdemes körülnézni.
Bocsi,
asszem, ennyit találtam "magamtól idézve" az árakról:
..... Mi egyszer egy napot egy taxissal töltöttünk, kinéztünk különböző célpontokat a térképen, minél többet mutogattunk meg neki, annál lejjebb ment az árból, fogalmam sincs, hogy bőkezűek voltunk-e, vagy éppen nagyon ügyesen alkudtunk, mert nem volt, akivel megkonzultáljuk, hogy ők mennyiért tudtak taxit lealkudni, hogy őszinte legyek, nem is érdekelt különösebben. Azt tudom, hogy mi ketten arra a napra 140 dirhamot fizettünk, ami olyan 3500 ft volt, az itthoni taxisárakhoz képest mi nagyon elégedettek voltunk ezzel...
Ha jól emlékszem, egy szálloda-szuk-szálloda transzfert úgy 20 körülre lehet lealkudni, valami ilyesmit mondott az id.vez.
Ha már az áraknál vagyunk: a 4*-os szállodánkban a helyi (Flag) sör, a kisüveges, a 3,33-as volt 20D,az kint a parton, étteremben 16, de valahol még olcsóbban is ittunk, de már nem tudom, hol.
Viszont Essaouriában egy szuper kis étteremben, a medina közepén ennyiért csak a még kisebbet, a 25 cl-est adták, és Marrakechben egy önkiszolgáló szintű lepattant kis étteremben is, csak azért mert az is a medina tövében volt. A nagy üveg víz a szállodában olyan 15-16D volt, a sarki boltban jóval olcsóbb, olyan 12 körül, de már nem nagyon emlékszem, és nyárra biztosan változik is majd némileg. Egy kisüveg bor, az is olyan 3,33 körüli 40D-nál kezdődött a szállodában, de 80-90-120-ért is voltak ugye a márkásabbak, a sarki boltban nagyüveget adtak ennyiért. A kaják is megfizethetőek, az olcsóbb helyen egy menü már 60 D-ért kapható, ebben van egy leves, egy saláta előételnek, egy desszert, és a főfogásból lehet kétféléből választani. A jobb helyeken a menü 80-90 D. Egy hamburger tányéron sült krumlival 24-26 D, egy csirkés vagy halas szendvics, ehhez is adnak sült krumplit, úgy 28D; az egytálételek, valamilyen hús feltéttel kb. 45D körül már kapható pl. a tengerparti sétány éttermeiben. Az üdítő úgy 8-10 D körül volt, de sokféle van, így nehéz pontos árat mondani. Egyszer a naplementét néztük egy fagyizóban a tengerparton, hatalmas adagokat kaptunk, az jópofa volt, hogy én epreset választottam, és akkor szaladt át a srác a szomszéd étterembe, és láttuk, ahogy a kezében, szalvétán hozta a friss epret nekem, de nem mondta azt, hogy ez most nincs, válasszak másikat, inkább elrohant a szomszédból kölcsönkérni... Ott is 25-32 körül ettük meg a fagyikelyheket. A nagy, 8 szeletes pizza 40D körül volt, de eszméletlen nagy.
Mielőtt azt mondjátok, hogy minek mentünk Marokkóba, hogy pizzát meg hamburgert együnk, gyorsan meg kell hogy védjem magunkat: a szállodában ettünk rendes főtt kajákat, helyi jellegűeket is, félpanziónk volt, a kirándulásokon is a helyi különlegességeket kínálták, így aztán néha jólesett a tengerparton valami más; illetve amikor kirándultunk, és nem értünk időben haza, már nem kaptunk vacsorát, ilyenkor elrohantunk bekapni egy burgert, vagy pizzát. .........
Jó, ehhez vissza kell keresnem, de megírom, hogy mi mennyibe került.
De tudod, ez azért itthon is relatív, hogy az x piacon veszel olcsón valamit, vagy az x márkaboltban drágán...
De amit turistaként tapasztaltam, becopyzom ide.
És ygere máskor is,
mert keddtől lesz Gombóc és remélhetőleg Viczki is, akik szintén voltak Marokkóban, sőt, Viczki életszerűbb infókat tud majd adni...
asszem, Agadírt, európaibb, tisztább,
ha az igazi marokkót akarnám megismerni, onnan is utazhatom,
Marrakesh egynaposban nekem "nem jött be", zsúfolt volt, sok negatív élmény ért...
Hú, nehezeket kérdezel,
de én elmennék, ha az itthoni munkámat nem veszíteném el ezáltal...
Meg kalandvágyból.
Meg egyébként.
De Neked 3 gyerekkel is kell gondolkodnod, ha jól sejtem...
Az árakat mindjárt átgondolom, másfél éve voltunk, no és turistaként.
Olvastam néhány dolgot. Te például elmennél fél évre? És mennyi pénzből tudnád jól érezni magad? És mibe kerül 1 l tej, 1 l benzin, 1 kg cukor, 1 km taxi, 1 köbméter hideg levegő stb....???
Kedves Restisek! (akik nem tudom hogy hol bujkáltok)
Kívánok mindenkinek kellemes hosszú hétvégét! Mindenki érezze jól, és pihenje ki magát!!
Kedden újra találkozhatunk; ha ti is úgy gondoljátok!!
Sziasztok!