Hanem azt, hogy nem érted meg a dolgokat
Orosz László nem végezte jól a munkáját,
többször el kellett volna mondania, hogy cáfolhatatlan kijelentéseket nem illik tenni. ;)
Ami pedig a Fourier-transzformációt illeti,
nem feltétlenül trigonometrikus bázisban kell felbontani egy függvényt.
(Lehet az időnek vagy a helynek a függvénye, meg tulajdonképpen bárminek, amiben gyakoriságokat kereshetünk.)
Lehet felbontani háromszög jelekre, négyszög jelekre stb. De akár kacsa hápogásra is.
Csak nehogy valaki kacsákat kezdjen keresni a folyamat mögött. ;)
Nekem elektron-lyuk rekombinációs mintákat kellett keresnem teljesítmény spektrumokban.
Senki nem tanította a variációs elveket.
Amit tanítottak: Newton-Rapson, egy változóra,
lineáris regresszió és arra visszavezethető esetek, két változóra.
Az általánosításra megamtól jöttem rá.
Viszont azt tényleg nem értem, hogy miért akarnak egy véges fizikai folyamatot végtelen hullámokra felbontani.
Occam? Ez a legegyszerűbb feltevés?
Kitérő:
Lukács Béla mondta, hogy az iskolában csak egy elméletet tanítanak, és az emberek azt hiszik, hogy csak az az egy létezik.
A modellek versenyében két kritérium van: mennyire sikeres és mennyire egyszerű. Minél kevesebb extra feltevésből kijön az eredmény. Csak aztán esetleg nincs tovább a zsákutcából.
Néha vannak kivételek...
A komplex számokhoz több extra feltevés kell, mint a valós számokhoz. Mégis használják, elterjedt.
Talán azért, mert összetett objektumokból építkezve a végső modell egyszerűbb.
Valószínűleg ezért használnak vektorokat is. Maxwell még egy tucat csatolt egyenletet írt fel.
Vektorokkal tömörebb és elegánsabb.
Mondjuk az egyenlet szépségével Dirac befürdött.
Meddig tart egy csillapított rezgőmozgás?
Elméletileg a végtelenségig. Kivéve a száraz súrlódásnál.
Csakhogy egy idő után a jel annyira csillapított lesz, hogy eltűnik a kvantum fluktuációban.
Van értelme a végtelenségig követni?
LORA: zajküszöb alatti jeltovábbítás rádión. Bay Zoltán radar kísérlete.
Azt kell mondanom, hogy egy ideig még van értelme a fluktuációnál gyengébb jeleket is vizsgálni.
De aztán tudomásul kell venni, hogy ott a vége.
Wavelets.
Véges hosszúságú lecsengő hullámocskák.
Apropó, nekem nem tanították, hogyan kell megoldani a Maxwell-egyenleteket általános esetben.
Tanítottak rengeteg egyedi esetet. Merugye minden balfasz tantárgyat tanítani kell.
Például amiből elég lenne két dupla előadás. Egy egész félévet szánni rá: megélni kevés, éhen halni sok.
Aztán a balfasz meg azt hiszi, hogy tényleg ért is hozzá.
Tulajdonképpen van általános módszerem a Maxwell-egyenletek megoldására,
csak éppenséggel rengeteg ideig tart kiszámolni a parciális deriváltak minimalizálását,
a tér minden pontjában és minden frekvenciára, és persze mindenféle irányú síkhullámokra.