Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A fokozatkapcsoló nem ugyanaz,mint az inverterek pótméteres fokozatkapcsoló,vagy A állitás precizitása......amellett a trafós gépek fokozatkapcsolója csak igényesen porvédett kialakitás mellet tartós......
Arra bizonyosan meg fog felelni, talán egy esetet kivéve.
Az üresjárati feszültsége eléggé alacsony, szóval egyéb "cukor" (hot start) híján ezzel festett, vagy rozsdás vasnál adódhatnak majd nehézségek. Új vasaknál természetesen nincs ilyen probléma.
Szerintem mindegyikőnk találkozott már Mig-Weldi gépekkel (aki nem, az nem dolgozott még műhelyben): hosszú élettartamú, nehezen elromló, de szakember által könnyen és arányában olcsón javítható, robosztus gépek. Extraszolgáltatásokkal viszont nem igazán kényeztetik el a használójukat. Kisipari műhelymunkákra kiválóak, hobbira viszont nem ez lenne a legjobb választás (súly, méret, szolgáltatások szűkössége).
Én már hegesztettem 1- es huzallal alulétrát. Hogy a valós A mennyi volt,nem tudni,a gép kijelzését nem irom,mert nem az,ami látszik,egy biztos kb 50A lehetett,és rövid heftekkel még az átroskadt anyag is berakható.
A 0.8- as huzal viszont spol- gunnal hibátlanul működött.........
Én aluhoz 3m- es kábelt használok az egyes huzalhoz is,és sötétszürke vezetőt,a négygörgős előtolónak nincs párja......
Akkor tartsd be a lentebb javallottokat: minél közelebb legyen az összetétele a hozaganyagnak a hegesztendő cucchoz. Vagy használj tiszta alut(bár az szerintem egymerő szopacs fogyósnál - tignél meg nincs kellemetlen meglepi).
Az 1mm huzal nem lesz sok 2-3mm anyagnak?Soha nem használtam meg alu huzalt igy fogalmam sincs.De van maradek anyagom es kivancsi vagyok milyen.A huzaltolo gorgom is 1mm de ehhez a gephez nem is talaltam annak idejen kisebbet(de a forgalmazo szerint elviszi a 0,8 es 1mm huzalt is.
Akkor szerinted 1mm-s AlMg5 lenne a jo?Vagy ebben a meretben mehet az AlSi5?
Teljes egyezést szerintem csak nagy szerencsével találnál. Ha tényleg van olyan ami ennyire közel áll akkor érdemes azt használni. Persze anyagi okokból nem mindig vesz az ember új tekercset minden egyes hegesztéshez ami elékerül, hanem azt használja ami épp van neki. Ilyenkor a legközelebb állót érdemes használni azon az elven, hogy amelyik ötvözőből több van az alapanyagban ahhoz közelíteni.
Példa: Ha 5% Mg van a hegesztendő cucccban és 1% Si akkor a 4Mg2Si jobb választás mint a 3Mg1Si hiába az utóbbi tökéletesen passzolna a Si értékhez.
Csak egy olyat talaltam ami tobb parameterben is egyezik. Almg5 5356(Si 0,25% Mg5% a tobbi is kb jo) es van 0,8mm(0,5 kg es 2 kg kiszereles)meretben. Ha valakinek lenne jobb otlete azt megkoszonom.
Nyilván a szerkezeti anyag,vagy lenezanyag silicijmos,vagyis lágy 4043- as hozag való,az öntvény,mint motorblokk magnéziumos ,kemény hajlitási tényezőjű való hozzá,de van e más rátekintési lehetőség. Esetleg fém keménység vizsgálat,ami eszembe jut.........
Nemrég váltóalkatrészt hegesztettem magnéziumossal,tiszta hab lett a varratom. Igaz eszembe sem jutott,hogy negpróbáljam siliciumossal,mert esetleges olajtartalomra tippeltem. Ez utóbbi is bizonytalan,mert pb- vel előmelegitettem.......
Kerestem.De vagy az egyik vagy a masik messze van.Melyik a fontosabb hogy nagyjabol stimmeljen?Si vagy Mg?Ami jo lenne talan az a Esab ok autorud 5183(Si 0,4% Mg 5%)de ebbol meg nem talatam 0,8mm-t(vastagabb nem jo)A legtobb helyen meg az osszetvok sincsenek megadva.Esetleg tudnal ajanlani megfelelo huzalt nekem?Koszi