Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1137

Először is az edényeket nyisd ki. A hordó 2/3ig legyen csak megtöltve. Naponta többször keverje  meg valaki. A hűvös hely jó neki. Ennyi idő alatt 1000% hogy beindul az erjedés. Ilyen melegben pár óra alatt megroggyant és már dolgozik is.

Ami receptet mi tavaly követtünk, ott 6-8nap volt az erjesztésre tervezve. Mivel becsúszott egy kis "baleset" így ha jól emlékszem 4-5 nap lett belőle.

Én a helyedben ebből most pálinkát főznék, és rákeszülnék egy másik illatos fajtára.

Előzmény: Taga89 (1135)
van_Persil Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1136

Röviden: nem.

A zárt hordóban tárolás eleve nem volt jó ötlet, a keletkező szén-dioxid szétrobbanthatja. Ha meg nem volt teljesen hibatlan az az irsai, akkor jó esellyel nem ugy erjed, ahogy kéne. Irsaiból gyors feldolgozással lehet megfelelő minőségű bort csinálni, a narancsbor-technológia nem a megfelelő rá, ráadásul mivel nem nézel rá, nem tudod csömöszölni se, a feldobódó törkölykalap felül marad, ami szintén nem jó, mert acetonosan erjedhet (körömlakk-lemosó szag).

Ha mások is akarsz irsaiból bort készíteni:

1. napfelkeltekor kezdd a szedést

2. a sérült szemeket/fürtöket ne szedd bele

3. a feldolgozóhelyed legyen hűvös

4. gyorsan kerüljön be a szőlő a feldolgozóhelyiségbe

5. gyorsan dolgozd fel

6. a must minél hamarabb kerüljön az erjesztőtartályba/hordóba

7. lehetőleg használj fajélesztőt, még lehetőlegebb olyat, amit kifejezetten illatos fajtákhoz ajánlanak

8. ha tudod, oldd meg, hogy mind a pincéd, mind az erjedő mustod hűvös maradjon. (Minél hűvösebben erjed, annál gyümölcsösebb lesz).

9. Időben kénezd le, majd válaszd le a durvaseprőről, de lehetőleg kerüld a nyílt fejtést, ha meg akarod őrizni a gyümölcsösséget, méghozzá úgy, hogy a fejtőslag nyomótömlőjének a vége érjen le az üres tartály aljáig.

Előzmény: Taga89 (1135)
Taga89 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 1135

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben szeretném a tanácsaitokat kérni! Irsai Olivér szőlőből szeretnék idén bort készíteni. A szőlő szedése a mai napon megtörtént, lebogyózva, zárt hordóban, hűvös helyen történik most a tárolása. Sajnos nem várt dolgok miatt úgy adódik, hogy csak kedd-szerdán tudok menni ezért a lebogyózott szőlőért, és ezáltal akkor tudom leszűrni is. Kérdésem lenne, hogy ennyi nap eltelte után is készíthető-e ebből a szőlőfajtából megfelelő minőségű bor.

Válaszaitokat nagyon köszönöm.

Sziasztok!

szervezkedő Creative Commons License 2020.08.16 0 0 1134

Nekem más bogyozóm volt, lehet ez kisebb súly miatt csinálta, de nálam a deszkákon csúszkált picit, emiatt állandóan igazgatnom kellett. Idegörlő volt. Egy barátomnak elmeséltem, ő azt mondta, rá szokta csavarogni.

Előzmény: Jocó0423 (1133)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.15 0 0 1133

Így van nekem felrakva, a kidobó alá egy húsos ládát szoktam tenni.

szervezkedő Creative Commons License 2020.08.13 0 0 1132

Én a kézi bogyozómat egy olyasmi állványra tettem, mint egy konyhaasztal, lap nélkül. Alá egy műanyag vakoló ládát tettem, ami kb háromszor akkora volt mint egy tejes láda. Ebbe hullott a megroppant ott, lebogyózott szőlő. A végén egy darab fóliára hullott a szár. A vakoló ládából merigettük a sutúba.

Előzmény: Halfkey (1131)
Halfkey Creative Commons License 2020.08.13 0 0 1131

Képet megköszönném igen! Irsait szerencsére bogyózva veszek párszáz kgt, saját termésbõl bodzát meg olaszrizlinget fogok majd, az meg mindkettõ szeptember lesz (olasz lehet október).

Előzmény: Jocó0423 (1129)
IsKol Creative Commons License 2020.08.13 0 0 1130

Ha már zúzó-bogyózó,

van valaki birtokában Robix SZB40E elektromos bogyozó?

Megszűnt a gyártása de még volt nekik készletük láncból illetve nagy fogaskerékből. Kicsi az nincs és az amúgy is az ékszíj tárcsára van hegesztve

Láncot megrendeltem mert úgy nézett ki a régi megnyúlt de az új is lötyög rendesen. 

Mielőtt egy vezetőt kreálok a láncnak, hogy nagyobb felületen feküdjön fel, jó lenne tudni ennek így kellene lennie...

Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.13 0 1 1129

Ha vasárnapig tudsz várni, akkor küldök fotót, akkor nyomatjuk az irsait.

Előzmény: Jocó0423 (1127)
van_Persil Creative Commons License 2020.08.13 0 1 1128

Nem tudom, pontosan hogyan is nézhet ki a darálód, amikor nekünk a veszprémi Mezőgép által gyártott volt, úgy oldottuk meg a problémát, hogy lemezből hajtogattunk egy fedlapot a kidobónyílás elé, így a kocsány nem tudott a kádba esni. Talán neked is valami ilyesmi kellene megoldásként.

Előzmény: Halfkey (1126)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 1127

Én 400 literes műanyag kádat használok. Két deszkát teszek keresztben a kádra, így a bogyózót pontosan tudom elhelyezni, úgy, hogy a szárkidobó még kilógjon.

Előzmény: Halfkey (1126)
Halfkey Creative Commons License 2020.08.12 0 0 1126

Az eno3 stílusú zúzó-bogyózók alá van olyan kád/tartály ami ‘pont jó’? Az enyém mellett is folyik ki picit az anyag, de ha meg sokkal nagyobb lenne, akkor a szár is bele hullana nem mellé...

szervezkedő Creative Commons License 2020.08.03 0 0 1125

"...emberi fogyasztásra szánt dolgot mertek készíteni?"

Van egy "mentorom", egy idős borász, aki elmondta, akkor is tudni kell bort csinálni az embereknek ha elfagy a szőlő. Akkor is tudni kell bort csinálni, ha csak nagyon kevés a szőlő. Sajnos ebből az anyagból ő sem tudott bort csinálni. Igaz nem látta, csak telefonon szakértette meg. 

Egy országosan ismert nagy "borgyár" vette meg.

Lehet hogy sem én, sem te nem fogtál volna hozzá ebből bort készíteni, de én úgy értelmezem, nekünk nincs még ehhez a szaktudasunk, ők pedig nem véletlenül csinálják nagyban!

:-D))))))

(Azért amikor meglátom a tévében vagy a youtubeon a reklámjukat, eszembe jut az a délelőtt, az az idegeskedés,ahogy vártuk, megcsörren e a telefon, visszahozza e a kamion a cuccot.)

Előzmény: van_Persil (1124)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1124

Jól értem: egyik nap le lett szedve kombájnnal, éjjel állt a pótkocsin, majd másnap lett préselve? És abból emberi fogyasztásra szánt dolgot mertek készíteni?

Az ideális az lenne, ha "5 kilós" zöldséges rekeszbe tudnád szedni a szölöt, ahogy az osztrákok, szépen egy sorba helyezve a fürtöket, hogy ne nyomják össze egymást a saját súlyukkal. Persze ez 50 mázsánál 1000 rekeszt jelentene, ami már egy egész pofás autó ára lenne. Mindenesetre azért a szedöknek mondd meg, hogy a fürtöket max a rekesz felsö széléig elvágólag rakják, véletlen se megnyomkodva, hogy több férjen bele. Minél kevesebb sérül meg szállítás közben, annál jobb lehet a bor minösége.

Előzmény: szervezkedő (1123)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1123

A tavalyi év tapasztalta, a bornak szánt mennyiséget, a gépi szüret előtt le kell !kézzel! szedni. Számomra olyan állagú volt a leveles, kicsit peronoszpóra, kicsit vaddohanyos, szőlő püré hogy abból én úgy gondoltam, nem csinálok bort. Az egész megázott éjjel és másnap gőzölt a pótkocsin.

Bármennyire macerás, a vörös szerintem ládába lesz szedve. Van egy 5x2meteres 3tonnás utánfutóm. Nem kell magasra emelni, arra ládázzuk. Logisztikailag sem kivitelezhető hogy egyszerre szüreteljek+ bogyózzak stb.

Na majd meglátjuk...

Előzmény: van_Persil (1122)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1122

Lehet, hogy a melegben tejsavasan erjedt. Ha kombájnnal szüretelsz, akkor mindenképp használj fajélesztőt. A fene tudja, hogy a kombájn tálcájában milyen folyamatok indulnak be.

Előzmény: szervezkedő (1121)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1121

Nem, ő a Sanyi.

Zsolti az ezer mázsás trágyázós....

Kiadok itt mindenkit a háta mögött.

:-)))

Sajna a rozé nem teljesen a nagykonyv szerinti kezeléseket kapta. Nem tudom mit csinált vele. A színe mint a málna szörp. Nem rossz, egyedi. Az íze kategorizálhatatlan. Mintha megállt volna,.de tiszta és melegben sem indul újra. Picit csípős, van sava is, de én nem mertem egy kortynal többet inni belőle.

Állítása szerint ez olyan bor (de neki mindig ilyen van) hogy ezt akkor is lehet inni, ha valaki vezet, mert nem érzi meg a rendőr!

:-))))))

Előzmény: van_Persil (1120)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1120

Ez az a traktoros, aki esőben permetez?

Előzmény: szervezkedő (1119)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1119

Vaaaaaan! Zsír új!!!!

Csak nem raktam így össze fejben!

:-))))))

Rozéhoz vettem, mert azzal csesztet mindenki, de nem volt rá időm. A szövetkezetnél azt mondták, nem szívesen vállalják, mert harc a percekkel, amivel ha elcsúszunk, nem lesz rozé belőle.

:-(((

(Erre Zsolti komám, a falu hírhedt traktorosa megmutatta, semmi sem kell egy jó rozé készítéséhez csak egy ásó. Azzal egy kb 40centis gödröt ás. A pótkocsi jobb első kerekével belegurultam, kosár, búvár szivattyú és már folyik is a rozé az ibc tartályba, a kombájnos szőlőből. A lé összefolyik a csille sarkába, ahonnan a szivattyú kiszívja.)

Előzmény: van_Persil (1118)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1118
Előzmény: szervezkedő (1117)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1117

A mustlevalasztas egyszerű és nagyszerű megoldás!

Hogy ez nekem hogy nem jutott eszembe?!?!?!

:-)))))

Enzimet használok, de ha sokat van rajta teljesen "fossá" válik.

A szövetkezet présébe úgy emlékszem 50-60mazsa szőlő fér. 

Ez az én esetemben kb egy pótkocsi szőlőt jelent.

Ezt egy garatba billentem. Itt locsolom rá az enzimet, a bogyózás után a présben pihen kicsit.

70% jött ki, ami szerintem zalából jó.

Az egy "menetes" szürethez/préseléshez ragaszkodnék, munkaszervezési és egyéb okok miatt.

Köszönöm az infókat.

Előzmény: van_Persil (1116)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1116

Mindenképp szilárd padló kell, a döngölt föld nem jó, ráadásul vízszintes kell legyen az egész. Elméletileg lehet a mustfelfogó tálcába is dönteni a törkölyt, de akkor minden préselés után el kellene mosni. Én nejlonra engedem, majd arrébbtolom a prést, a törkölxt pedig elhúzom onnét. Nálam három fázis van, arról megy, de be lehet úgy is kötni a kapcsolót, hogy irányváltásnál (kifelé hajtás után a végállásnál átbillen a kapcsoló, majd befelé megy) ne kellhen kézzel kapcsolni. Nálam két 10-es és 1 20-as biztosíték van, a 20-asröl megy a daráló is.

Én ügy szüretelek, hogy egy 500-as kád amikor tele van (előtte belerakok egy cefreszűrőt), búvárszivattyúval leszivatom a színmustot, a maradék cefrét meg belemerem, így pont megtelik. A vaslin fekvőpréseknek legalább félig töltve kell lenniük ahhoz, hogy üzemelhessenek, aza, ha te 15 hl-eset használsz, akkor legalább 7,5 hl cefre kell belemenjen. 
Félautomata: te indítod el a préselést, te döntöd el mikor kell fellazítani, miután fellazító állásba raktad a kapcsolót, magátol fellazit majd újra présel egészen addig, amíg te újra át nem fordítod a kapcsolót.

Automata: gondolom, hogy előre megadott idő, nyomás etc értékek mellett a start gomb megnyomása után az egész préselés emberi beavatkozas nélkül megy.

Én ha most vehetnék üjat és lenne is rá pénzem, akkor 500-as körüli automatikus pneumatikus fekvőprést vennék. Ugyan az enyém is kíméletes (az eredeti 3 barról le lett véve 0,8 barra a nyomás), de az elmosása elég nehézkes, mert a préskosárba beleül a héj és a mag, magasnyomásúnál meg fröcsög minden felé. Az orsó mivel surlódik és hő keletkezhet (az állandó kenés ellenére), ezért nem lehet rozsdamentes acélból, így az orsót minden elmosás után be kell kenni az elejétől a végéig (a pres kenéséhez speciális élelmiszeripari kenőzsír kell).

Ha te a zalagyöngyet akarod préselni, azt mindenképp egy éjszakára be kell áztasd (szikkasztás), de legjobb, ha sejtrobbantó enzimet használsz hozzá. Okvetlen csukázni, aztatás után a mustot leválasztani.

Nálam kb 75 % szokott lenni a kihozatal, neked a 7 hektós maximálisan megtenné, így 2 préseléssel minden fajtádat ki tudnád préselni, de a színmust leválasztásával az 500-as is megtenné.

Hirtelen ennyi.

Előzmény: szervezkedő (1115)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1115

Olyan kicsi áron látok néha fekvő kosaras elektromos préseket hogy időről időre felmerül bennem, vennem kellene.

Nincs engedélyem szőlő feldolgozásra, a pincém kialakítása miatt csak bérben feldolgozott szőlő erjesztesét és borkészítést végezhetek hivatalosan. Kb 20ft/kg áron számolva, minden 50mázsa után 100ezer forint a kiadás. 

100euro és 2000euro között látom a hirdetéseket, ebben az árkategóriában gondolkodok.

Gondolatok:

Egy fajtából kb 10hekto mustot erjesztek. Minimum ezt szeretném egyben préselni, ha úgy hozza az élet, akár többet is, tehát legyen tartalék.

Amper. Mennyi kell egyiknek, másiknak. Láttam adattáblát, ahol 1-7ampert írták. Ez igaz lehet?????

Súly? Mozgatás? Vásárlás utáni logisztika, majd használatakor. Kihordó csiga, szalagot használ mindenki, vagy működhet az hogy kiborítom a földre a törkölyt, majd eltolom 2-3meterre a prést és lapátolunk.

A kicsi prések drágábbak és gyorsan elkelnek, nagyok olcsóbbak. Miért jobb a kicsi? Vagy csak kevés bort csinál mindenki?

Automata, félautomata. Van jelentősége. Mit jelent ez az én esetemben.

Ezek után, ésszerű az ha veszek egy 15hektós gépet, vagy van valami ami miatt ez nagy nekem?

Előzmény: szervezkedő (1113)
van_Persil Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1114

Én 3 hl-eset használok.

Mi a kérdés?

Előzmény: szervezkedő (1113)
szervezkedő Creative Commons License 2020.07.31 0 0 1113

Vaslin 7 vagy 10 vagy 15 hl prést használ valaki?

Halfkey Creative Commons License 2020.07.10 0 0 1112

Kipróbálom, ilyesmi trükkre gondoltam :) 

Előzmény: gombászok (1111)
gombászok Creative Commons License 2020.07.10 0 1 1111

Kék szőlőt úgy erjesztettem héjon(kényszerből, mert cefrézés után 1 hétre elutaztunk), hogy a hordó belső méretére vágtam egy kört műanyag rácsból(netlon rács, gazdaboltban kapható, kb 1 cm-s lyukméret, merev), erre egy lekvárfőző fazék zománcos fedőjét tettem és 5 literes befőttes üveget vízzel félig töltve lesúlyoztam+rá a hordótető.

Bevált, szépen lé alatt tartotta a törkölyt, máskor is fogom használni.

Előzmény: Halfkey (1110)
Halfkey Creative Commons License 2020.07.10 0 0 1110

Több gyümölcsbort csináltam a napokban és mivel csak hétvégente vagyok a pincénél macerálni azon gondolkodtam milyen megoldás lehet egy úszófedeles tartályban lenn tartani a gyümölcsöt. Az egyszerū megoldás zsák és valami nehezék bele, de ideálisan valami rácsfélét helyeznék be amit pár rúd tart le az úszótetōtōl. Valaki látott már ilyesmit, vagy van egyéb ötlete a probléma megoldására?

Jocó0423 Creative Commons License 2020.06.24 0 0 1109

Szerintem csak Szerbia van közte :) nem olyan sok határ. Az az út a tengerpartra meg csodálatos.

Én repülővel csak a szigetekre megyek. Sok helyen voltam Európában és Ázsiában is, végig autóval :)

Előzmény: van_Persil (1108)
van_Persil Creative Commons License 2020.06.24 0 0 1108

Pedig jobb repülni Montenegróba, mint végigbumlizni a Balkánon x határon át. Az a 800 km nem a München-Hamburg táv az A9-on...

Előzmény: Igohxe (1107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!