Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

stefi001 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 1160

Nem egyszerű a dolog. Bennem már az is felmerült, hogy egyáltalán fizikailag befér-e a fejegység az eredeti kijelző helyére, ugyanis úgy tudom, hogy az 6,2”-os, bár lehetséges, hogy a külső méretekben nincs különösebb eltérés. S ezek szerint az eredeti rádió a helyén maradna, megfosztva a kábelkötegtől?

A 12 V-t talán célszerűbb lenne a szivargyújtó biztosítékáról egy biztosíték adapteren keresztül a készülékhez juttatni? Egyszerűbb, mint a tempomattal szórakozni. Már ha azon csak a gyújtáskulcs „1”-es állásában van tápfeszültség.

Közben találtam egy részletes szerelési videót. Ha nem ismert, még talán hasznos is lehet.

https://www.youtube.com/watch?v=KLFRnWTdMDM

Előzmény: feket663 (1159)
feket663 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 1159

A 2008 utáni Lagunákhoz a CTS RN007.2 lenne való, de a gyárral folytatott levelezés alapján az olyan fejegységgel szerelt autókhoz, mint az enyém, nem alkalmazható, mert más a CANBUS jelfolyam, mint a sima rádióval felszerelt Lagunákban.

Előzmény: stefi001 (1157)
feket663 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 1158

Az a baj, hogy ezt hiába veszem meg, nem tud gyújtás kapcsolt 12 voltot csinálni a semmiből, ami az alapprobléma, de talán már közel a megoldás, ha minden igaz, a tempomat kapcsolónál van egy gyújtásra kapcsolt 12 volt.

Előzmény: stefi001 (1157)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 1157

Ilyen, autó specifikus ISO csatlakozód van? Ezzel megpróbálható, de hiányozni fog a kormány távirányítás lehetőség.

https://www.autohifi-city.hu/?oldal=2&kat=59&termek=21864

Ahhoz viszont szükség van egy kompatibilis kormány távirányító adapterre (interface):

http://hifi.hu/autohifi/auto-markak/renault/laguna

Renault Laguna 1997-2000 utáni évjárathoz is ajánlják, bár nem tudom meddig, mert többnyire 2005-2007-ig láttam.

Döntés esetén rákérdezni, hogy kínai fejegységekhez is alkalmazható-e, és LEAD kábellel együtt adják-e?

Az ilyen, helyettesíti a fenti ISO kábelt is, tehát arra akkor nincs szükség.

Előzmény: feket663 (1154)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 1156

Bonyolult, mint minden francia, még a hardver (mechanikai) beszerelés sem egyszerű. Igyekeztem mindig elkerülni a francia technikát, főként, amikor a sors összehozott egy kombi cirkóval.

Amennyire lehetett igyekeztem Renault Laguna ügyben tájékozódni. Amit találtam és láttam, az nem éppen bizalomgerjesztő, legalábbis számomra. Igaz – annak ellenére, hogy már több beszerelésen túl vagyok – nem szakmám, s ezért bizony meggondolnám, hogy hozzákezdjek-e, de ezzel a megjegyzéssel nem szándékom, hogy eltántorítsalak, csak a videók alapján úgy láttam, hogy mind mechanikailag, mind pedig elektronikai szempontból nem egyszerű vállalkozás.

A gyári rádió (Blaupunkt 7 649 018 391) típusáról sem nagyon találtam, az ügy szempontjából használható anyagot.

Áttekintettem az autó (Renault) specifikus multimédia fejegységek kínálatát is, de leginkább a Megane III-hoz illeszkedőket találtam. Ettől függetlenül, lehetséges, hogy van megoldás.

Persze, ha életben látja az ember, akkor talán születhet valami megoldás, de e rövid idő alatt, a technikáról beszerzett ismereteim alapján úgy vélem, hogy egy esetleges beszerelést követően néhány eredeti kezelőszerv nem funkcionálna. Természetesen e hiányosságot az új rádió funkciói helyettesíthetnék, de az eredeti kezelőszervek inaktívak lennének (szerény tudásom alapján).

Végezetül azt tudom javasolni, hogy célszerű lenne egy Renault vagy más, fejegységek szerelésével foglalkozó szervizben tájékozódni, az adott készülék beszerelésével kapcsolatban. Biztos tudnak segíteni.

Sajnálom, de ennél többet, főként használhatót nem tudok mondani.   

Előzmény: feket663 (1154)
Steven1001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1155

Sziasztok.

Bosion bx 440 esem van.Felraktam rá az IGONextgent és szeretném beállítani a TTS hangot. Felmásoltam a Vocalizer mappát ,de hiába jelölöm ki a szöveg felolvasásnál a Vocalizer TTs-t nem rögziti. Jár már valaki így? Próbálta már valaki? 7.1 es android van rajta. Telefonra simán beállítottam.

feket663 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1154

Ehhez a rádióhoz kétféle vezetékköteget adtak, az egyiknek Iso csatlakozó van a végén, a másikból meg sima vezetékek lógnak ki. Hiába kompatibilis az iso csatlakozó, ha nincs a kocsiban Ignition vezeték, akkor csak folyamatos üzeműre lehet bekötni, ha nem tudja kiolvasni a CanBUS jelfolyamból, hogy mikor ébressze fel magát.

Előzmény: stefi001 (1148)
feket663 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1153

A cég válaszát én úgy értelmeztem szerény angol tudásommal, hogy azokhoz a járművekhez nem jó, amibe eredetileg Carminat TomTom navigációt szerelték, mert ott más a CANBUS jelfolyam, én sem értem, hogy ennek mi az oka... (talán az, hogy a Carminat TomTom-hoz nagyobb tudású kormány távirányító van)

Az eredeti rádió és a műszerfal a mellékelt képen látható, a típusa az a Carminat TomTom, magát a fejegység részt, ha jól emlékszem a Blaupunkt gyártja.

A Joyingtól nem érdeklődtem, mert bármelyik választ küldték volna, mindegyikben ott a hibalehetőség...

Előzmény: stefi001 (1152)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1152

Hogy válaszoljak a kérdésre is: a jelzett adapter az eredeti kormánytávvezérlővel felszerelt autók fejegység csere utáni használatához szükséges.

Előzmény: feket663 (1150)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1151

Volt kérdésem az 1148. sz. hsz-ban, amire nem kaptam választ. Azon kívül még jó lenne tudni az eredeti rádió típusát, s ha lehetne látni a rádió körüli műszerfalról képet (melyik változat?).

A Carminat TomTom navigáció feltehetően az eredeti fejegységre érvényes. Egyébként számomra nem egyértelmű a kapott válasz: vagy a kérdés nem volt pontos, netán félre érették, vagy ...?

SIM kártya használatával lehetőség van online navigációra (Google térkép), de opcióként navigációs szoftver is vásárolható. A szoftver nincs nevesítve, de a fejegység a paraméterei alapján alkalmas az ismertebb navigációs szoftverek, köztük az IGO futtatására is.

Még egy kérdés: A vásárlás előtt érdeklődtél az alábbi felhívás szerint, s annak megfelelően történt a rendelés?

Ha nem biztos benne, hogy az egység illeszkedik-e az autójához, kérjük, küldje el az autó modelljét, évét és műszerfalát az info@joyingauto.com vagy a support@joyingauto.com címre , majd segítünk megerősíteni.

Előzmény: feket663 (1150)
feket663 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1150

Igen, 2010-es Renault Laguna. A gond az, hogy írtam a Connects2 cégnek, és válaszoltak is, azt írják, hogy ehhez a Carminat TomTom navigációval felszerelt autókhoz nem jó az adapterük... Létezik,hogy csak a rádió különbség miatt más a teljes belső elektronika?

Előzmény: stefi001 (1149)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1149

Visszaolvastam, ugyanis rémlett, hogy az autó évjáratáról korábban már volt szó: Laguna 2010-es. Róla van szó?

Előzmény: feket663 (1146)
stefi001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1148

Ha tudok, akkor szívesen megteszem, de azért kiindulásként szükséges lenne a kocsi pontos modell megjelölése (évjárat és esetleg motor is), másrészt pedig a fejegységhez adott kábelkorbácsok (jól látható vezetékjelölésekkel), továbbá milyen ISO csatlakozóval rendelkezik? A hirdetésben kétféle van megjelölve. A Harness 1 with connector úgy látom autó specifikus (de hogy milyen autóhoz…?), az ISO Harness 2 pedig univerzálisnak tűnik.

Az autó specifikusnak az előnye, jó típusválasztás esetén, hogy az egyik végét az autó kábelvégéhez, a másikat pedig a fejegységhez kell csatlakoztatni. Nincs egyéb tennivaló. A nem kocsi specifikus esetében a megfelelő vezetékeket egymáshoz rögzíteni (forrasztás, gyorscsatlakozó), s szükség lehet még egyéb kiegészítő kábelkötegek, kormánytávvezérlés esetén pedig szintén típus/modell-hez illeszkedő, azzal kompatibilis adapterre is.  

Hirtelenjében ennyit tudok mondani. Kiegészítő információk megkapását követően esetleg többet, konkrétabbat?!

Előzmény: feket663 (1146)
Steven1001 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 1147

Szia. Már szóltam Neki javította,de szerintem a proci is 1.2 nem 1.6

Előzmény: keke69 (972)
feket663 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 1146

Kedves Stefi001! Hátha tudnál segíteni nekem... Beszereztem egy Joying (https://www.joyingauto.com/joying-eu-warehouse-android-8-1-0-touch-screen-6-2-inch-single-din-car-head-unit.html?fbclid=IwAR0Js0DUH8TCEuya_s_iQYMOWTn0eDpMEGwkXD5MQTaKojl_GUupJIfA6XI )fejegységet a Renault Lagunámba, amelyiknél a kijelző külön van az elektronikától, így majd be lehet passzintani a gyári monitor helyére kis barkácsolással, asztalon már szépen működik, de nem is ez a lényeg, hanem ezek a fifikás francia konstruktőrök úgy találták ki ezt a járművet, hogy minden Can Bus-on közlekedik, így sem gyújtásra kapcsoló 12V, sem a világítás bekapcsolására aktiválódó 12 voltos jel nincs a kocsiban. Szerinted az anno általad is ajánlott Connects2 Can Bus adapter ezeket is kisilabizálja a Can Bus jelfolyamból? Ránézésre úgy látszik, mert annak az ISO csatlakozójában is csak 2 szál vezeték van a táp részen, de jó lenne kicsit biztosabb információ, hátha van ilyesmiben is tapasztalatod. Előre is köszönöm a segítséget!

Előzmény: stefi001 (1145)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1145

Bocsánat, valóban!

Előzmény: keke69 (1144)
keke69 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1144

Szia!

Ott csak bejelentkezni, lehet, regisztrálni nem!

Előzmény: stefi001 (1143)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1143

Katt a „Fórum”-ra → „Bejelentkezés a fórumba” → e-mail cím stb.

Előzmény: keke69 (1142)
keke69 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1142

Köszönöm! Lehet velem van a gond de csak regisztrált felhasználó tud írni a fórumon, és az Istenért sem találom hol lehet, csak a belépést kínálja fel az oldal!

Előzmény: stefi001 (1140)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 1141

A fejegységeim hardver tekintetében gyengébbek, mégsem tapasztaltam sem lassulást, legfőképpen pedig lefagyást nem. Igaz, nálam egyidejűleg általában csupán az alábbiak futnak: rádió/zene, navigáció, OBD II, időszakosan/helyzetnek megfelelően pedig a tolató-, illetve frontkamera. Másra egyébként (Waze, 3G/4G) nincs is szükségem.

Android Auto-nak az 5-ös verziótól fel kell mennie. A fejegység hirdetésében látható volt, hogy a készülék a programszámot, illetve frekvenciát jelzi (már, ha a korábban jelzett lett megvéve). Az ajándék kamera többnyire elég silány minőségű, melyet egy alkalommal volt szerencsém tapasztalni: túl is adtam rajta. Persze a külön vásároltat is jól meg kell nézni, mert bizony sok, hasonlóan gyenge paraméterekkel rendelkezőt lehet kapni.

Az viszont egyértelmű, hogy hasonló paraméterekkel rendelkező Android rendszerű fejegységek hazai árai (üzletekben többnyire még mindig 130 000 Ft körül mozog). Igaz, a Vaterán kaphatóak már 50 000-80 000 közötti áron is többnyire 6 hónapos garanciával.   

Előzmény: Házas (1138)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 1140

Emlékezetem szerint a problémáról már szót váltottunk, annyi különbséggel, hogy akkor az IGO esetében nem jelentkezett, csak a Waze-nál. Akkor azt is említettem, hogy valamelyik IGO verziónál magam is tapasztaltam a hangutasítások elejének (csak az elejének!) elmaradását, de a szoftver cseréjét követően megszűnt. A Waze-hoz nem tudok hozzászólni, mivel nem használom.

Akkor javasoltam Gyurci-val történő kapcsolat felvételét is (http://navigyurci.hu/category/gyurciblogja/).

Előzmény: keke69 (1139)
keke69 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 1139

Sziasztok!

A wazénál észrevettem, hogy lecsípi a hang utasítások végét vagy egyszerűen kihagyja, most az Igo-nál ugyan ez a helyzet vagy az elejét vagy a végét nem mondja ki, Eddig azt hittem a Waze navigációs programmal van a gond de így, hogy ugyan az a jelenség az Igo-nál is valószínűsítem, hogy a fejegységen lévő android rendszerrel van valami bibi. Persze a butított androidon semmi beállítási lehetőség nincs a hanggal kapcsolatban.

Házas Creative Commons License 2019.02.25 0 0 1138

Ahogy ígértem, egy gyors beszámoló az EUNavi-s tapasztalatokról bő egy hét után.

A 8 mag ellenére sajnos kicsit döcögős, nem nehéz gondolkodóba ejteni. Alapvetően teszi a dolgát, bár sajnos az Android Auto nem megy föl rá, az alapból adott zenelejátszó pedig elég fapados.

A rádiója az adók nevét sajnos nem ismeri fel...

A GPS (Waze-val) és a bluetooth kihangosító (amint hívás jön, zene elhallgat!) kifogástalanul teszi a dolgát. Az utóbbihoz a beépített és a külső mikrofon egyszerre veszi a hangot, a beszélgetőpartnereim szerint minden ok és én is remekül hallom őket.

Sajnos néha lefagy, illetve a gombokra nem reagál. Az Android rajta eléggé fapad, ezt sajnálom nagyon.

A 3G/4G dongle támogatás nagy kamu, valójában egy wifi hotspot kell mellé, amiből érdemes Kínából rendelni egy USB-set rendelni 6-7 ezer forintért. Nekem még nem jött meg, egyelőre a telefon hotspotjával használom, ami rendben működik is, csak kényelmetlen ki-bekapcsolni amikor a kocsit használom.

Az ajándék tolatókamera trehány minőségű és nagyon szűk a látószöge, még várom a végleges megérkezését.

Összességében fapadosabb, mint vártam, a hazai boltok 140 ezres árát biztosan nem éri meg, az Aliexpresszes 70-et igen.

Házas Creative Commons License 2019.02.23 0 0 1137

Szerintem megvárom inkább, hogy megjöjjön a kamera, addig már nem nyúlok hozzá. Másfél hete elindult Kínából! :)

Azért köszönöm!

Előzmény: stefi001 (1136)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.22 0 0 1136

Arról nem volt szó, hogy még mindig nincs bekötött kamra, vagy legalábbis nem emlékszem rá. A kamera nélküli „félbekötés”-e a jelenség kiváltója (szerintem). A kamera megérkezéséig és bekötéséig javaslom a „Reverse” (barna) vezetékről a tolatáskor kapandó +12 V lekötését – már a meglevő ismereteim alapján.

A fenti javaslat a mellékelt ábrán látható. Az rendszámtábla keretbe szerelt kamera ne okozzon  zavart!

Előzmény: Házas (1134)
Dr Sheldon Creative Commons License 2019.02.22 0 0 1135

biztosan el van kötve valami azért csinálja!

Nekem a szerelőm, és a fiam (villanyász) csinálták, annyit tudok hogy a multimédia, kamera része a tolatáskapcsolóra lett rákötve (a tápot azt hiszem a szivargyújtóra lett téve, de lehet tévedek) a hátsó wifi kamera, pedig a tolatólámpára lett kötve, tehát csak akkor kap áramot, ha a tolatólámpa bekapcsol!

Előzmény: Házas (1134)
Házas Creative Commons License 2019.02.21 0 0 1134

Igen, ha már bebootoltam, minden OK. Mivel még nem jött meg a kamera, egyelőre csak kiíjrja, hogy no signal.

Az viszont jó nagy átverés, hogy nem is támogat 3G dongle-t. Amit adnának hozzá, az egy USB-s hotspot, azaz nem az USB-n kommunikál az eszközzel, hanem WIFI-vel.

Előzmény: stefi001 (1133)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 1133

Nagyon érdekes! Mindkét autómban van saját szerelésű tolatókamera. Bármikor teszem hátramenetbe, mindenkor normális az üzem (rádió és kamera egyaránt). Továbbra is az a véleményem, hogy valami elkötés miatt jelentkezik a hiba.

Ha a rendszer felállását követően történik a hátramenetbe való kapcsolás, akkor minden rendben működik, csak az említett esetben jelentkezik a probléma?

Mivel nem tudom, hogy a kapott kábelkötegek pontosan milyen kialakításúak, ugyanis a korábban mellékelt képről a lényeget nem igazán lehet kisilabizálni, így aztán – szerény tudásom alapján – még tippelni sem tudok.

Előzmény: Házas (1132)
Házas Creative Commons License 2019.02.20 0 0 1132

Hátramenetben. Kitolattam a garázsból, közben bootolás helyett megint jött a fekete halál: Opel logo, utána nagy feketeség - a háttérvilágítása az LCD-nek látszott, azaz feketeséget mutatott, mintha a nem létező tolatókamera képe látszana, csakhogy nem volt kiírva, hogy nincs jel... -, se a gombok, se a képernyő nem reagáltak, a gombok lámpája világított.

Ilyenkor kikapcsolni se lehet, akkor is így marad, ha leveszem a gyújtást...

Szerintem az okozza a bajt, ha bootolás közben rükvercbe kapcsolok. Majd még kísérletezem... Az mindenesetre megnyugtató, hogy szétszerelés nélkül, resettel sikerült "megjavítani", szerintem a múltkor azért nem sikerült, mert nem vettem ki rükvercből a kocsit amikor resetelgetni próbáltam.

Előzmény: stefi001 (1131)
stefi001 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 1131

Azt hiszem, így látatlanban már mindent – legalábbis az elmondottak alapján – „végigzongoráztunk”. Véleményem szerint valami mégsem úgy van „összedrótozva”, ahogy kellene.

Egyébként milyen körülmények között jelentkezett újabban a hiba? Akkor, amikor hátramenet lett kapcsolva, vagy más esetben? Nehéz ez így, hogy az ember nem látja. Persze, lehet, hogy akkor sem tudnék megoldást találni.

Előzmény: Házas (1130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!