Keresés

Részletes keresés

Old Salt Creative Commons License 2021.08.13 0 0 10759

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=56998

 

Én ezt használom annyi külömbséggel, hogy DAP multivitamin és Epsom salt helyett élesztő tápot teszek bele (gazdaboltokban lehet kapni). A búzakorpában pedig rengeteg b vitamin van.

 

Üdv 

o-s

Előzmény: kalomista mark (10750)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10758

 

Ha ízetlen szeszt akarsz:

 

21 L 10%-os cefréhez:

3 kg cukor

19 l víz

0,5 kg darált zabpehely

16g citromsav

1/3 kocka budafoki élesztő

 

Biztosabban, és gyorsabban erjed, mint a szupermarket cefre.

 

 

Vagy a KIPRÓBÁLT RECEPTEK között a 14-es.

Előzmény: kalomista mark (10757)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10757

Keresgeltem de nem találtam, esetleg egy linket tudsz mondani ahol cukorcefre receptet találok?

Előzmény: barbárállat (10754)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10756

Igen, az is járható út. A gyümölcsös áztatáshoz jó a ginnek való szesz is. Az ágyazott gyümölcs is mehet, az illatán sokat fog dobni.

Előzmény: nyikto nye (10755)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10755

Köszönöm a jó tanácsokat.
A pálinkát meg azt hiszem főzöm a hagyományos módszerrel.
Az a gond, hogy nem hektókat főzök. A jó cefréből alig marad EP.

Ami van, az kevés lenne a thumperbe.

Alszesz meg akkor lesz, ha két menetben főzök. Akkor abból már csak a jövő évi főzéshez tudok használni.
Persze egyszer el kellene kezdeni gyűjtést.
És mi lenne, ha a gyümölcsből beáztatnék valami erős szeszbe, amíg erjed a cefre és azt tenném a thumperbe?
Abban meg cukor marad.

Előzmény: barbárállat (10752)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10754

A szar receptek közt nagyon jól megállja a helyét. Helyette, a kipróbált receptekkel jobban jársz.

Előzmény: kalomista mark (10750)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10753

 Jó ötlet, meg így nem is dobog annyira. Két humperrel még érdekesebb lenne. Nálam a páracsövön csüngeszkednek a kis parazita üstök, jobb alátámasztani valamivel, mert a főzés vége felé rendesen rázkódik az egész rendszer. Egyszer a nagy rázkódástól leugrott az epruvettám, és a hőmérős fokolóm, meg egy üveg mérőhengerem bánta, azóta inkább alá polcolom.

Előzmény: kardosur (10749)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10752

Ha tényleg elég semleges lett a pálinka csinálhatsz belőle gint, de jobb, ha gabonapárlatot használsz, mert ha gyümölcsíz nem is, de a pálinkás jelleg kiérződik a fűszerek mögül is.

 

Előpárlatot mindig elég egyszer, de jól elvenni. Utópárlatot érdemes kétszer. Példa: a már semleges (egyszer már elválasztott) szesszel, thumperrel indítva a ginfőzést, ha tiszta a rendszered, nem veszel el semmit, még rézelejét sem, (azt már tisztázáskor megtetted) nyomod főzést 50 fokig és váltasz utópárlatra, 20 ig gyűjtöd, jó lesz a következő ginnek.

 

Az üstbe öntött szesz lehet akár 50 fokos is, de a 35-40 is teljesen jó nem muszáj hígítani, csak ha 50-től erősebb, a tűzveszély miatt. Minél erősebb, annál tisztább lesz a párlat.

 

A thuperbe bármilyen erős szesz mehet. Gin, vagy abszint esetén viszont a feje-farka nem játszik, csak középpárlat. Ha macerátumot főzöl, az minél erősebb legyen, inkább 80, mint 40. Sőt, eleve inkább 80 fokos szeszbe kéne áztatni a fűszereket. És a thumperbe tedd bele a fűszereket is, nem fog leégni.

 

 

Pálinkához a thumperbe a semleges szeszt nem ajánlanám, a farkát még annyira se, azt inkább az üstbe öntsd. Cefrét önteni meg a legrosszabb ötlet, mert konkrétan alszesz ízű lesz tőle a pálinkád. A thuperbe töltött szesz íze átmegy a párlatba. Egyszer vilmoskörtét főztem alma töltettel, nem mondtam meg, de az illata alapján mindenki almának hitte. Csak az azonos fajtájú gyümölcs feje való thumperbe, de nem lesz előpárlat ízű, mert azt a részét úgyis leválasztod. Ha meg még nincsen töltetnek való feje, az alszesz is teljesen jó, még hülyebiztosabb megoldás.

 

Előzmény: nyikto nye (10748)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10751

Ez a recept megállja a helyét? Bocsi csak javította a teló a szöveget...

Előzmény: kalomista mark (10750)
kalomista mark Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10750

Hello, nem szandekozom ilyet főzni, de szerintetek ez a recept megállja a kvincet? : 1kg cukor 3lviz 10kg-onkent 10deka sütő élesztő. (50kgcukor 150lviz 20kocka élesztő

kardosur Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10749

Az volt az elképzelés, hogy így még a kupola is melegíti a thumpert, meg hogy ne terheljem  plusz súllyal a csőrendszert.
Viszont így a kerülő ág nem megoldható. Persze kigondolható, de nem akarom túl bonyolítani.

Előzmény: barbárállat (10746)
nyikto nye Creative Commons License 2021.08.12 0 0 10748

Sziasztok.


Eddig még csak hibás, ihatatlan összeöntött stb. pálinkák újrafőzésére használtam a thumpert. Szódabikarbónával íztelenítve. Elég szűk vágással egészen semleges szesz lett. Főleg felület és kézfertőtlenítésre használtam.

Na most, ha ebből a szeszből csinálnék gin-t, kell még egyszer elő párlatot elvenni?
A fűszereket beáztattam 40%-s szeszbe. Ezt leszűrve beletehetem a thumperbe, vagy hígítsak rajta?

Ha pálinkát szeretnék főzni thumprrel egy menetben, ebből a szeszből tudok bele tenni, vagy vannak eltéve pálinkafőzésből ep-uk-k. Vagy inkább a cefréből tegyek bele? Annak biztos ugyan az az íze.
Gondolom ha ep-up-t teszek bele, nem árt ha ugyan olyan gyümölcsből van, mint amit most főzők.
Vagy mennyire megy át a thumperbe levő szesz íze a párlatba?  Valahol itt olvastam, hogy akár 80%-s ep is lehet?


Köszi.

kardosur Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10747

Köszi, lehet, hogy feljebb vágom.

Előzmény: barbárállat (10746)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10746

Áhá! Egy igazán formabontó thumper, még hasonlót sem láttam, elismerésem. A fenékhez feltűnően közel van a bemenő cső szája, jó, így minimális töltettel is üzemel. Azért a helyedben óvatosságból vágnék még belőle néhány mm-t nehogy eltömődjön, ha esetleg felhabzik a cefre.

Előzmény: kardosur (10745)
kardosur Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10745

Hmmm-hmmm, langyos.

Előzmény: barbárállat (10743)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10744

Igen, a valódi brandyhez nincs is semmi köze, mert nem borból főzik, így logikus lenne, hogy az elnevezés a lepárlás módszerére utal, vagy utalhatott valamikor. Ami nekünk brandy-módszer, az nekik csak simán lepárlás.

Előzmény: cloaked (10742)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10743

Fasza üstöd van! Viszont nem vagyok benne biztos, hogy mit látok a képen, slobber boxot, netán deflegmátort?

Előzmény: kardosur (10740)
cloaked Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10742

Kóstoltam egypár külföldi gyümölcspárlatot (főleg cseheket és franciákat), sokkal gyakoribb volt köztük az igazi "pálinkás" pálinka, mint a magyar kereskedelmi tételek közt. A 42 fölötti szeszfok is gyakoribb volt, mint itthon. A gyümölcs-"brandy" egyébként nem külön műfaj (nem a brandy-módszerre vagy ilyesmire utal), egyszerűen csak így mondják angolul a gyümölcspárlatot.

Előzmény: barbárállat (10734)
cloaked Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10741

Sehol nem csak az alkohol kinyerése a cél, kivéve a szeszfinomítóban. Sok érlelt párlat nemhogy nem "brandy-módszeres" finomítással készül, hanem (szinte, vagy akár tényleg) EP/UP-s állapotban kerül a hordóba. (Vagy ilyennel ízesítik a finomítóban készült fajtaazonos "töltelékszeszt", ahogyan az olcsó brandy, a blended whisky vagy a legtöbb rum esetén.)

 

Sokszor azt is nehéz lenne megítélni, hogy egy adott vágás belefér-e a "brandy-módszerl" fogalmába vagy nem. A "módszer" maga mindkét esetben ugyanaz: amit nem akarsz a párlatodba, azt elveszed, és ha sokat vettél el, akkor kármented. A brandy-módszer fogalmát igazából nem is találod meg sehol úgy, hogy ne erre a fórumra vezessenek vissza a nyomok :)

Előzmény: obsitos3 (10732)
kardosur Creative Commons License 2021.08.11 0 0 10740

Előzmény: barbárállat (10738)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10739

Mikrós gyorsérlelést alkalmaztál fűszerekkel együtt? Mikróval nincs tapasztalatom, úgyhogy nem is kezeskedem érte, hogy úgy jó lesz az eredmény. A fűszereket csak simán áztasd, ha meg túl fűszeres, még hígíthatsz rajta kezeletlen rummal. Amúgy a fűszeres rum receptje alapjaiban a legnépszerűbb rum recept a neten. Persze számos variációja létezik. Ha valami visszafogottabbat akarsz, próbáld ki a spiced gold rumot, nekem most az a kedvencem.

Előzmény: obsitos3 (10737)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10738

Ebben igazad van, de ez csak kis mennyiségnél jelent problémát. Én türelmes vagyok, jó lesz az jövőre is. Tavalyi banán feje-farkát most tudtam felhasználni. A többi gyümölccsel nem volt ilyen gond, megoldottam, hogy ne csak egy főzés legyen, fél évig minden nap főztem. A kármentést a kisebbik üstömmel, néhány literrel is meg tudom csinálni. Ha építesz egy thumpert, nincs szükség külön kármentő lepárlásra se, mert a farkát beöntheted az üstbe, a fejét meg a thumperbe, ami a kinyerhető alkohol mennyiség szempontjából még jobb is, mert a többszörösen újrafőzött farkából többet lehet kimenteni.

Előzmény: kardosur (10736)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10737

Kipróbáltam a fűszeres receptedet,de az nekem túl ízes,bár lehet,hogy a mikró miatt nagyobb dózis jutott a szerekből,most csinálok egy adagot fűszer nélkül,még két nap és kóstolás.

Előzmény: barbárállat (10734)
kardosur Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10736

A brandy módszerrel csak az a baj a gyümölcsnél, hogy egy szezonban általában egyféle gyümölcsből általában csak egyszer főzünk. Így nincs lehetőség a kármentesítő főzésre. A feje-farka megmarad.
Hacsak nincs 2 thumpered, vagy oszloposod.

Előzmény: barbárállat (10734)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10735

Fingjuk sem volt róla. A mindent bele módszer gabonánál nem célravezető, hacsaknem évekre hordóba kerül, bár akkor már whiskyről beszélünk. Ittam már néhány "hagyományos rozspálinkát", konkrétan ihatatlan. A régi világban lehet, hogy a célnak megfelelt, de már 2021-et írunk.

Előzmény: kardosur (10733)
barbárállat Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10734

Egyébként érdemes mindenkinek kipróbálni a brandy-módszert gyümölccsel is. Nyugatabbra többnyire így főzik a gyümölcsöt, vagyis ahogy hívják, gyümölcs brandyt. Leginkább thumperrel főzöm, a gyümölcs íze, illata, ugyanúgy megvan, csak sokkal ihatóbb, a hagyományos pálinkához képest, és jobban áll neki az alacsonyabb (40-42) szeszfok. Leginkább a tornyos pálinkákhoz hasonlít a végeredmény.

 

Hogy áll a rumod?

Előzmény: obsitos3 (10732)
kardosur Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10733

Igen, ez így lenne logikus. Az új világban.
De vajon a régi magyar világban szerinted foglalkoztak a brandy módszerrel?

https://mek.oszk.hu/05400/05440/pdf/szathmary_gabonapalinkak.pdf

Előzmény: obsitos3 (10732)
obsitos3 Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10732

A hagyományos kisüsti technologiát csak a gyümölcsből készült pálinkáknál használjuk,itt a cél nem csak az alkohol kinyerése,a gyümölcsre jellemző ízekre,illatokra is szükségünk van,ezeknek jelentős része az előpárlat után közvetlen jön,megfogásával viszont bevállaljuk a kozmaolaj mentesítést,így vagy úgy.Az összes többi esetben,legyen az gabona,cukor,melasz vagy bármi alapú,a "brandy" módszer a nyerő.Mondjuk a rum esetében az innen-onnan lecsípkedés,visszatöltés kicsit elhajlás a kisüsti felé,de azért nem ugyanaz.

Előzmény: kardosur (10729)
boltor Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10731

A receptet nem próbáltam, de ha jó volt GW-nek...... :)

A módszerre és vágásra neked kell megadni a választ.

Tedd fel magadnak a kérdést! Mi a célod? Rozspálinka, vodka, vagy whiskey?

A cél meghatározza a módszert, a vágásokat.

 

Egyébként már ittam (házi) rozs whiskey-t (sour mash) és nagyon finom, fűszeres itóka.

Előzmény: kardosur (10729)
Old Salt Creative Commons License 2021.08.10 0 0 10730

Nekem 1 kg gabona (3/4 rész kukorica, 1/4 árpamaláta) kb 0,7 liter 40 fokos alszesz.

 

Üdv

 

o-s

Előzmény: kalomista mark (10728)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!