Én ezt használom annyi külömbséggel, hogy DAP multivitamin és Epsom salt helyett élesztő tápot teszek bele (gazdaboltokban lehet kapni). A búzakorpában pedig rengeteg b vitamin van.
Köszönöm a jó tanácsokat. A pálinkát meg azt hiszem főzöm a hagyományos módszerrel. Az a gond, hogy nem hektókat főzök. A jó cefréből alig marad EP.
Ami van, az kevés lenne a thumperbe.
Alszesz meg akkor lesz, ha két menetben főzök. Akkor abból már csak a jövő évi főzéshez tudok használni. Persze egyszer el kellene kezdeni gyűjtést. És mi lenne, ha a gyümölcsből beáztatnék valami erős szeszbe, amíg erjed a cefre és azt tenném a thumperbe? Abban meg cukor marad.
Jó ötlet, meg így nem is dobog annyira. Két humperrel még érdekesebb lenne. Nálam a páracsövön csüngeszkednek a kis parazita üstök, jobb alátámasztani valamivel, mert a főzés vége felé rendesen rázkódik az egész rendszer. Egyszer a nagy rázkódástól leugrott az epruvettám, és a hőmérős fokolóm, meg egy üveg mérőhengerem bánta, azóta inkább alá polcolom.
Ha tényleg elég semleges lett a pálinka csinálhatsz belőle gint, de jobb, ha gabonapárlatot használsz, mert ha gyümölcsíz nem is, de a pálinkás jelleg kiérződik a fűszerek mögül is.
Előpárlatot mindig elég egyszer, de jól elvenni. Utópárlatot érdemes kétszer. Példa: a már semleges (egyszer már elválasztott) szesszel, thumperrel indítva a ginfőzést, ha tiszta a rendszered, nem veszel el semmit, még rézelejét sem, (azt már tisztázáskor megtetted) nyomod főzést 50 fokig és váltasz utópárlatra, 20 ig gyűjtöd, jó lesz a következő ginnek.
Az üstbe öntött szesz lehet akár 50 fokos is, de a 35-40 is teljesen jó nem muszáj hígítani, csak ha 50-től erősebb, a tűzveszély miatt. Minél erősebb, annál tisztább lesz a párlat.
A thuperbe bármilyen erős szesz mehet. Gin, vagy abszint esetén viszont a feje-farka nem játszik, csak középpárlat. Ha macerátumot főzöl, az minél erősebb legyen, inkább 80, mint 40. Sőt, eleve inkább 80 fokos szeszbe kéne áztatni a fűszereket. És a thumperbe tedd bele a fűszereket is, nem fog leégni.
Pálinkához a thumperbe a semleges szeszt nem ajánlanám, a farkát még annyira se, azt inkább az üstbe öntsd. Cefrét önteni meg a legrosszabb ötlet, mert konkrétan alszesz ízű lesz tőle a pálinkád. A thuperbe töltött szesz íze átmegy a párlatba. Egyszer vilmoskörtét főztem alma töltettel, nem mondtam meg, de az illata alapján mindenki almának hitte. Csak az azonos fajtájú gyümölcs feje való thumperbe, de nem lesz előpárlat ízű, mert azt a részét úgyis leválasztod. Ha meg még nincsen töltetnek való feje, az alszesz is teljesen jó, még hülyebiztosabb megoldás.
Hello, nem szandekozom ilyet főzni, de szerintetek ez a recept megállja a kvincet? : 1kg cukor 3lviz 10kg-onkent 10deka sütő élesztő. (50kgcukor 150lviz 20kocka élesztő
Az volt az elképzelés, hogy így még a kupola is melegíti a thumpert, meg hogy ne terheljem plusz súllyal a csőrendszert. Viszont így a kerülő ág nem megoldható. Persze kigondolható, de nem akarom túl bonyolítani.
Eddig még csak hibás, ihatatlan összeöntött stb. pálinkák újrafőzésére használtam a thumpert. Szódabikarbónával íztelenítve. Elég szűk vágással egészen semleges szesz lett. Főleg felület és kézfertőtlenítésre használtam.
Na most, ha ebből a szeszből csinálnék gin-t, kell még egyszer elő párlatot elvenni? A fűszereket beáztattam 40%-s szeszbe. Ezt leszűrve beletehetem a thumperbe, vagy hígítsak rajta?
Ha pálinkát szeretnék főzni thumprrel egy menetben, ebből a szeszből tudok bele tenni, vagy vannak eltéve pálinkafőzésből ep-uk-k. Vagy inkább a cefréből tegyek bele? Annak biztos ugyan az az íze. Gondolom ha ep-up-t teszek bele, nem árt ha ugyan olyan gyümölcsből van, mint amit most főzők. Vagy mennyire megy át a thumperbe levő szesz íze a párlatba? Valahol itt olvastam, hogy akár 80%-s ep is lehet?
Áhá! Egy igazán formabontó thumper, még hasonlót sem láttam, elismerésem. A fenékhez feltűnően közel van a bemenő cső szája, jó, így minimális töltettel is üzemel. Azért a helyedben óvatosságból vágnék még belőle néhány mm-t nehogy eltömődjön, ha esetleg felhabzik a cefre.
Igen, a valódi brandyhez nincs is semmi köze, mert nem borból főzik, így logikus lenne, hogy az elnevezés a lepárlás módszerére utal, vagy utalhatott valamikor. Ami nekünk brandy-módszer, az nekik csak simán lepárlás.
Kóstoltam egypár külföldi gyümölcspárlatot (főleg cseheket és franciákat), sokkal gyakoribb volt köztük az igazi "pálinkás" pálinka, mint a magyar kereskedelmi tételek közt. A 42 fölötti szeszfok is gyakoribb volt, mint itthon. A gyümölcs-"brandy" egyébként nem külön műfaj (nem a brandy-módszerre vagy ilyesmire utal), egyszerűen csak így mondják angolul a gyümölcspárlatot.
Sehol nem csak az alkohol kinyerése a cél, kivéve a szeszfinomítóban. Sok érlelt párlat nemhogy nem "brandy-módszeres" finomítással készül, hanem (szinte, vagy akár tényleg) EP/UP-s állapotban kerül a hordóba. (Vagy ilyennel ízesítik a finomítóban készült fajtaazonos "töltelékszeszt", ahogyan az olcsó brandy, a blended whisky vagy a legtöbb rum esetén.)
Sokszor azt is nehéz lenne megítélni, hogy egy adott vágás belefér-e a "brandy-módszerl" fogalmába vagy nem. A "módszer" maga mindkét esetben ugyanaz: amit nem akarsz a párlatodba, azt elveszed, és ha sokat vettél el, akkor kármented. A brandy-módszer fogalmát igazából nem is találod meg sehol úgy, hogy ne erre a fórumra vezessenek vissza a nyomok :)
Mikrós gyorsérlelést alkalmaztál fűszerekkel együtt? Mikróval nincs tapasztalatom, úgyhogy nem is kezeskedem érte, hogy úgy jó lesz az eredmény. A fűszereket csak simán áztasd, ha meg túl fűszeres, még hígíthatsz rajta kezeletlen rummal. Amúgy a fűszeres rum receptje alapjaiban a legnépszerűbb rum recept a neten. Persze számos variációja létezik. Ha valami visszafogottabbat akarsz, próbáld ki a spiced gold rumot, nekem most az a kedvencem.
Ebben igazad van, de ez csak kis mennyiségnél jelent problémát. Én türelmes vagyok, jó lesz az jövőre is. Tavalyi banán feje-farkát most tudtam felhasználni. A többi gyümölccsel nem volt ilyen gond, megoldottam, hogy ne csak egy főzés legyen, fél évig minden nap főztem. A kármentést a kisebbik üstömmel, néhány literrel is meg tudom csinálni. Ha építesz egy thumpert, nincs szükség külön kármentő lepárlásra se, mert a farkát beöntheted az üstbe, a fejét meg a thumperbe, ami a kinyerhető alkohol mennyiség szempontjából még jobb is, mert a többszörösen újrafőzött farkából többet lehet kimenteni.
Kipróbáltam a fűszeres receptedet,de az nekem túl ízes,bár lehet,hogy a mikró miatt nagyobb dózis jutott a szerekből,most csinálok egy adagot fűszer nélkül,még két nap és kóstolás.
A brandy módszerrel csak az a baj a gyümölcsnél, hogy egy szezonban általában egyféle gyümölcsből általában csak egyszer főzünk. Így nincs lehetőség a kármentesítő főzésre. A feje-farka megmarad. Hacsak nincs 2 thumpered, vagy oszloposod.
Fingjuk sem volt róla. A mindent bele módszer gabonánál nem célravezető, hacsaknem évekre hordóba kerül, bár akkor már whiskyről beszélünk. Ittam már néhány "hagyományos rozspálinkát", konkrétan ihatatlan. A régi világban lehet, hogy a célnak megfelelt, de már 2021-et írunk.
Egyébként érdemes mindenkinek kipróbálni a brandy-módszert gyümölccsel is. Nyugatabbra többnyire így főzik a gyümölcsöt, vagyis ahogy hívják, gyümölcs brandyt. Leginkább thumperrel főzöm, a gyümölcs íze, illata, ugyanúgy megvan, csak sokkal ihatóbb, a hagyományos pálinkához képest, és jobban áll neki az alacsonyabb (40-42) szeszfok. Leginkább a tornyos pálinkákhoz hasonlít a végeredmény.
A hagyományos kisüsti technologiát csak a gyümölcsből készült pálinkáknál használjuk,itt a cél nem csak az alkohol kinyerése,a gyümölcsre jellemző ízekre,illatokra is szükségünk van,ezeknek jelentős része az előpárlat után közvetlen jön,megfogásával viszont bevállaljuk a kozmaolaj mentesítést,így vagy úgy.Az összes többi esetben,legyen az gabona,cukor,melasz vagy bármi alapú,a "brandy" módszer a nyerő.Mondjuk a rum esetében az innen-onnan lecsípkedés,visszatöltés kicsit elhajlás a kisüsti felé,de azért nem ugyanaz.