Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
A nem túl gyors leszabályozás során sem nagyon jöhet létre ettől több túllövés. Átlag háztartás eeetén naponta tized kWh-k, évente 10 kWh nagyságrend lehet ebből.
-----------
A gond inkább az, hogy a mérést jogilag rendezni kell,
pl. kimondva, hogy a ViszWatt rendszer esetén éves szinten hány kWh vagy % vagy akármi nem problémás. Talán az inverte kW %-a egy jó mérőszám lehene >> pl. max 2 kWh/kW évente... a 2.8.0 regiszterbe.
Ha jól rémlik, egy Huawei inverter (ha egyedül termel, lakosság nyilván nem rak két invertert egymas mellé es köti össze modbus-on) 0,2 sec csúszásban van a termelésszabályozással a fogyasztáshoz képest, ha ez így van, akkor egy 2 kW-os mosogatógép fűtőbetét lekapcsolódása 0,0001 kWh-nyi elcseppenést okoz, ha nem számoltam el.
Bizonyára a termelő rendszernek is van egy időállandója, amíg után szabályoz a pillanatnyi változásoknak. Nem tudom ez mennyi lehet. 0,01 mp vagy akár 5 perc is? Energiamennyiségben nem számottevő.
Ha engedélyeztek egy inverter típust, biztos megnézték ezeket a paramétereket is. Komoly laborok is, mert ugye TÜV és egyéb vizsgálatok feltételei az európai forgalmazásnak.
Akár 50 Watt felett is pillanatokig , mivel a külső feszültség és a DC feszültség és áram sem konstans . Ezt a cseh oldalakon olvastam . Ott megy már régen erről az eszmecsere .
Vagy nem érted , hogy mire gondoltam , vagy én fogalmaztam rosszul :-(
Ha egy hibridnél nem okoz gondot a szivárgás , akkor egy balkon-szolárnál miért okozna ? Erre kellene egy szolgáltató véleménye . :-) Egyiknek szabad , a másiknak nem ?
Vannak engedélyezett hibrid inverterek, Azokat felszerelheted. Okosórával beállíthatsz elvileg nulla visszatápot. Ilyenre adnak ki MGT-t. Nem kötelesség visszatáplálni.
Azért érdekelne egy szolgáltató véleménye , hogy olyan esetben , ha felszereltetek egy hibrid rendszert egy asszimetrikus inverterrel és akkupakkal , ahol letiltom a visszatáplálást , arra mi a véleményük . Köztudott , hogy vannak országok , ahol így működhetnek csak a HMKE rendszerek , viszont ott is van szivárgás a hálózat felé . A szolgáltató nem csinál gondot belőle , mivel így cseppenként jut ingyen energiához és kétszer annyit fizetnek érte ( a HMKE tulajnál plusz fogyasztásnak jegyzi az óra , tehát kifizeti , valamint a valós elfogyasztója az energiának is teljes árat fizet érte ) . Valamint a hálózaton végzett javítások esetében sem fenyeget életveszélyes baleset a HMKE oldaláról .
Technikailag nincs is gond. Senkinek nem csinál gyereket, ha esetleg visszatáplál 1-200 W-ot.
Csak jogilag van baj. Tiltják. A most meglévő órák egy része is fogyasztásnak veszi a visszatápot is. Ami elég gáz a pénztárcának. Egy másik részük pedig visszatápnak veszi és hibaüzenetet dob. Ezért meg súlyos fenyegetések járnak. Egyedül a régi mechanikus forgómorgók esetén lehet "okosba" használni.
Az első lehet működőképes, de mindig csak a pillanatnyi nap áramot tudja leadni. A pár 100 W-nál azért sok kütyü többet eszik, azokhoz kevés még jó napsütés esetén is.
A másik meg a vegytiszta erkély napelem rendszer, ami mint tudjuk nem nyert itthon.
Ha így van , akkor min rágódik itt a csapat már napok óta ?
Simán fel kell szerelni és hagyni termelni !
Nem hinném , hogy van olyan lakás , ahol nincsenek állandó fogyasztók , tehát a megtermelt energia nagy része elfogy minden gond nélkül a lakáson belül . Nyaraláskor kikapcsoltam minden fogyasztót , amire nem volt szükség , tehát maradt a Wi-Fi a HMKE végett , a napkollektor vezérlés és a hűtő . Ezek fogyasztottak napi 4,1 kWh-t . A Wi-Fi ugye folyamatosan , a napkoli általában akkor fogyasztott , amikor a HMKE is termelt és a hűtő amikor szükséges volt .
Ilyen esetben mennyi az annyi ami a hálózat felé eljut ? Ha viszont minden be van kapcsolva , akkor meg semmi gond , könnyedén elfogy a megtermelt mennyiség . :-)
Azt is be kell kalkulálni, hogy az a 6(8)00 Watt egy pillanatnyi csúcsérték. Amikor minden az ideális pozícióban van. Ideális a beesési szög, relatív hideg van. Ezekből még lejön a koszolódás, inverter veszteség. Átlagban ez 350 W-nál nincs több a hálózat felé. Egy panelháznál vagy nagyobb sorháznál ritka az ideális beesési szög egy erkélynél. Ne legyen takarásban sem a nap folyamán soha.
Szerintem is igazad van , jól látod a dolgot . :-)
Egy panelházban , ahol egy fázison van az egész lakás , mindig van fogyasztás. Az a maximum 800 Watt az erkélyszolárból csak besegít . Mivel villásdugóval csatlakozik a lakás elektromos rendszeréhez , így a tulaj tudja befolyásolni , mikor termeljen a rendszer , ha van rá mód . :-)
Viszont amint a hálózaton megszűnik a feszültség , a szolár is leáll termelni , mert nincs mihez szinkronizáljon . Balesetveszély nem áll fenn !
öcsibogyó te is tudod, hogy egy önkormi szava annyi ér, mint amit leírtam. Piszok nagy tett egy helyi döntés országos ügyekben amit felhoztál.
A külön kerületi kérelem egy nulla. A Magasságos Törvényhozó aki a legjobban lecarja.
Régen megy ez a balkon napelem maszatolás. Volt egy idő, amikor már elismerték a létjogosultságát és határozott ígéret volt a most őszi engedélyezésre. Pont mit a szélkerekekre.
Régen minden sokkal jobb volt.. Apámnak a 70'-es években csináltak egy maszek heggesztő trafót, valami bazi nagy villaymotor állórésze volt megtekerve, úgy nézett ki mit egy kocsikerék:) Azt, ha bedugta akkor a villanyóra nagy zúgás közepette szépen visszafelé forgott :)) Amikor elkezdtek heggesztei usgyi mit veszett akkor meg előre.
Közben utána olvastam. Van olyan erkélynapelem, ami hivatalosan nem az, de gyakorlatilag igen, csak éppen nem termel vissza a hálózatba (ezért nem minősül papíron erkélynapelemnek). Ezért legális a használata.