Jó, hogy beszélünk róla. Napokban nekem is volt egy ilyen "renitens" . Még élt, kicsit babusgattam, hajszárítóval melegítettem, vékony csővel benyomtam apránként egy kis vizet. Előszór elkezdett halkan sipákolni, majd egyre hangosabb lett. Negyed óra múlva már biztosan állt a lábán, fél óra múlva kitettem többi közé, azóta is gond nélkül él. Ez a hanyatt fekvés a kacsától se szokatlan, ha nincs kotlós nagyon rájuk kell figyelni, mert valóban, fél óra hanyattfekvés elhullást okoz, biztosan. :-( Kezdetben nagyon rossz a súly elosztásuk, csirkénél még soha nem láttam hanyattfekvés, esetleg a sütőbe.
Volt olyan tojáshély amihez komoly erőt kellett kifejten hogy kiszedjem a kislibát!Pedíg párásítottam ahogy kell..Tuti nem született volna meg,amúgy teljesen sgészséges volt!!És az is!
Félreértessz!Mindegyik él, legel,virul,és idén csak 1 némám lett nyomi de liba egy sem!!Együtt van a többivel különleges gondoskodást nem igényel!Tény hogy lassabban nő,de így is meg lesz kajálva :) Gondolod a természetben a libamama nem segít nekik?Kb a felének segítettem mind él és virul!!
Én csak 4 éve keltetek, de sok 1000 baromfi kelt ki már ezidő alatt... Most a 4 mancs meg az állatvédők a halálba kívánnak, de leírom:
Ami gyenge azzal nem érdemes bajlódni mert az erős egyedek is csak annyira erősek mint a leggyengébb... (láncszemek példája).
Csirkéből csak azokat hagyom ami életre való... Ha satnya nem bajlódok vele, mert több gondot/kiadást és kevesebb hasznot hoz... Segíteni sose szoktam kelésnél, inkább a megfelelő keltetésre és jó tenyész anyag gyűjtésére, és a tojásoka válogatására törekszem.
Idén sajnos 1x meghazudtoltam magam és meghagytam egy selejtes némát.... Kb fele akkora mint a testvére, de a színére kíváncsi voltam. Hiába csak levágni van, akkor is megeszi a magáét de nem termel annyit... Továbbá a helyet is fogja a társaitól. Mind a fekvő, mind az etető, mind az itató helyet. Az elején még minden kis lomot pátyolgat az ember mert meg van az öröme h vmi kijött a tojásból.. nem baj ha selejt, a lényeg h él....
De ha csak nem pénz és idő milliomos valaki, akkor egy idő után belátja, hogy hosszú távon ez nem megoldás...
Én a libánál amikor kel szoktam segíteni amikor látom hogy nem 'halad'Csak kitör és semmi.Viszont nagyon nehéz épp a megfelelő időben kiszedni.Ezért szoktam először csak a fejét ,ott már kicsit látszik mi a pálya ..Van hogy kibuggyan a vér akkor azonnal vissza.Spriccelgetni szoktam a fejüket időnként hogy ne száradjon rá a hártya.Legutóbb 2 koraszülött is volt, olyan szintű volt a lyuk a feneküknél mint egy 50 forintos!Volt amelyik másfél napíg csak feküdt 'javarészt hanyatt l'olyan gyengusz volt,de megmaradtak!
Szóval van esély,tapasztalataim szerint legalább is!
Ha hanyatt fekszik akkor már elkönyvelheted h halott... Ha így látod mindenképpen vissza kell fordítani, de sok reményt nem kell fűzni hozzá. Az állat orvos hülyeség, (mármint ebben az esetben) ne csinálj magadból bohócot.
A kelés gyengeséget okozhat keltetési hiba, rossz tojás kezelés/tárolás, rossz tenyész állatok. Nem csak Te hibázhattál....
A madarak nem arra lettek tervezve h hanyatt fekve éljenek. Így a légzéssel is nehézségek vannak nekik és nem tudnak táplálékot felvenni. Ha gyenge és nem bír vissza fordulni, akkor próbálkozik, elfárad majd megdöglik. Hogy a légzési gondokba vagy a túl fáradtságba döglik bele nem tudom... nem is tesztelem... De pulykánál jártam így régen...
Szia!Orvoshoz szetintem ne vidd,ne haragudj hogy ezt mondom de sajnos annyit nem ér az egész.Tudom hogy xar érzés de az orvos sem hiszem hogy képbe lesz fogalma sem lesz róla mi a baja ez 99%
Kend be a szemét kemillateával!Bár én még ezt is kihagytam és rendbe jött a koraszülöttem..Amúgy inkább koraszülöttnek tippelem mint 'túlhordottnak' :)
Nyugi van hogy 24-36 óráig is csak fekszenek a koraszülöttek ne b..tasd hagy pihenjen rendbe fog jönni!!
segítséget szeretnék kérni. A tegnap kikelt egy kislibám. ma észre vettem , hogy a szemei tök homályosak, mintha valami hályogszerű lenne rajta. És hanyat fekve fekszik. Mi lehet a baja? későn kelt ki? Vigyem orvoshoz?
Grat!
Kicsit én is büszkélkedjek már :) Mióta le lett vágva az egyik gúnár és szemesek a tojások nekem eddíg 12 kelt gépben legalább annyit ki is dobtam lámpázásnál. 4 van a gépben még.12 tojáson elült az egyik liba /13 lenne de egyet ügyesen eltörtem:/ Mindez 2 tojótól egy gúnártól.Kiváncsi vagyok hogy zárul a teljes kelés..
Nekem is kikelt 3 db kislibám, - 100 %-os kelési arány! Fehér tojó + fehér gúnár és az eredmény: mindhárom kisliba szürke beütéses, az egyiknek csak a hasa és a feje fehér, a többi része szürke. Valamelyik felmenőjük szürke lehetett. A végeredmény majd a toll váltásnál lesz egyértelműbb. Van még a keltetőben, melegszik 11 db liba tojás, a szülök a fentiek.
Kéthetes bütykös kislibáim közül a legnagyobbnak hirtelen, mindkét lába(talpa)mindha görrcsbe állna , ökölbe szoritja a talpát és nem tud járni.Mi lehet a probléma?Szombat óta vannak nálam.Valamilyen hiány?Vagy sok fehérje?Segitségeteket szeretném kérni!Valakinek van tapasztalata a fenti problémára.
Nekem este be vannak szedve (tyúk kotló van velük), én arra gondoltam van egy un. járókájuk deszkákból és csirkehálóból az alá raknám napközbe, szerintem esténként még legalább 1,5 beszedem.
Reggel még harmat van mikor rendezem őket és akkor ki lehet már rakni vagy várjak vele még felszárad a harmat?
Sajnos nekem nem volt jó ötlet! :-( Igaz, nincs velük kotló és hiába új pipec óluk van, e zimankós napok miatt ráfáztam, de leginkább a kis libák és kacsák. 1 db kacsa és 1 db liba elpusztult. Hülye fejemmel nem csináltam nekik azonnal termosztátos fűtést, (majd holnap, alapon). Nappal 13 °C volt éjjel pedig 8 °C, nem bírták ki, pedig zárt és fedett a szállásuk. Most már működik a fűtés, nincs is elhullás. Röhej, hogy júniusban fűteni kell! :-(
Ma keltek ismét kacsák, libák, (gépi keltetés) nem reszkíroztam, megy az "inkubátor". Kellett volna ma kotlóstól kelni csibéknek, de késnek, én a viszonylag hidegnek tudom be.
Néma kotlóstól várható jun. 19. , remélem nem késik.
Szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi madarak tarthatóak-e illetve tenyészthetőek-e Magyarországon mindenféle engedélyek nélkül? Fekete hattyú, Császárlúd, Kanadai lúd és Apácalúd.
Sziasztok!
Az egyik liba tojóm elült!A másik elkezdett alátojni és úgy nézem az is el fog ülni,pont mellé ült ráadásul..Csak azt nem tudom ez hosszútávon mennyire lesz idili..Szerintetek?
Szia!
Én kisértetiesen ugyanígy jártam az egyik pulykeszommal!Én sem tudom hogy mi lett velük és sohasem jártam végülis a végére csak fogytak a tojások nyom semmi nem is vettem róla komolyan tudomást már-már úgy gondoltam hogy szenilis vagyok , a sok állat miatt gondoltam nem tudom hány tojás ki alatt mikor...
Örülök hogy nem csak nálam vannak ilyen események,lehet hogy egészséges vagyok ;) ...juhééjj...
A némakacsám alá betettem 7 tojást, ebből ma eltűnt 4.
Két napja amikor leszállt a tojásokról megnéztem, még megvolt mindegyik. Tegnap nem láttam lejönni, így nem ellenőriztem...
A kotlás első éjszakáján is eltűnt egy tojás, de ez több, mint 20 napja történt... akkor találtam tojáshéjmaradványokat a fészek közelében.
Hogy történhetett ez? Semmilyen nyomot nem találtam, a fészek tiszta, tojáshéj sehol...
Mi az ami egyszerre 4 tojást elpusztít szőröstül bőröstül/ elhurcol?
Kitettem most kutyaszőrt a fészek közelébe, és tyúktojásokat távolabbra, hogy ha tojás kell neki vigye azt...
Járt már így valaki? Tudnék tenni valamit? Ki lehet a tettes? Ha a kacsa dobálta volna ki maga alól/ megette volna, annak lennének nyomai, nem? Ráadásul a saját tojásaiból, amik megtermékenyítetlenek voltak, szintén hagytam alatta egyet, nos az szintén megmaradt....