Nagyon örülök, hogy bevált a baksi amit választottál! Igazán jó érzés ilyenkor ezeket a sorokat olvasni! A tartási körülmények tapasztalataim szerint is nagyon meghatározóak. Nálam például a várandós anyák külön élnek a legcsöndesebb, legnyugodtabb helyen és nagyon ritkán fordul elő probléma velük vagy az újszülöttekkel. Én is egyszerre több anyát pároztatok, hogy ne kelljen egy újszülöttet sem elpusztítani amiatt, hogy túl sokan vannak egy anya alatt, hiszen alá teszem annak ahol esetleg kevesebben vannak. A leválasztott növendékek aztán egy olyan helyre kerülnek, ahol nagyobb a mozgás, nyüzsgés és mindíg szem előtt vannak, hogy azonnal észrevegyem, ha valami gáz van. A bakoknak van a legjobb dolguk. Ők nálam felváltva szabadon jönnek mennek az udvaron, és láthatóan nagyon jól érzik magukat. Nálam ezek a dolgok beváltak az évek során és természetesen a jó minőségű takarmány is nagyon fontos! Persze mindenhol másak a körülmények, de mindenki, akinek számít az, hogy az állatai jól érezzék magukat, megtalálhatja a lehető legjobb megoldást.
Egy érdekesség, ami még számomra is szinte hihetetlen! Tegnap vágtunk egy nyuszkót, ami élve 3,2 kg-os volt. Levágva, belsőségekkel együtt 2,6 kg-ot mutatott a mérleg!!! Hihetetlen, de igaz! És nem volt zsíros! Ez már a Nagy Jani bakjától (Benő) származó utódok egyike!
Hát igen, mi is ezzel küszködünk most, ahonnan hoztuk a nyulainkat azok nagy része ketrecrácsosba volt tartva. Nálunk meg galériás"lakások" vannak :) És hát nem mindegyik nyúl szereti, pedig azt gondoltuk volna, hogy ez nekik a kánaán.
És megkérdezhetem, hogy miből állt a takarmány? Csak tápból gondolom, hogyha nagyüzemben voltak.
Ezt most kipróbáltuk, hogy több tápot adunk és nagyon jó minőségű lucernát, de vissza kellett vennünk, mert a lágy bélsár bizony ott maradt a padlón. Nyilván a magasabb fehérje miatt, de nőttek ám úgy minhta húzták volna őket. Szintén a többesével tartás módszerrel, és ez bejött. Amíg meg nem erősödnek és nem megy át elnyomásba a dolog addig tökéletesen működik.
Evidens ,h a tartásmód rendkívül meg6ározó tényező.
Förike.
Nálam is volt már csökött alomtag és külön tartva 2 testvérel, lekőrözte a többit,jelzem mindkét brigád ad libitum takarmányozás mellett nevelődött.Akkoriban 1989,Magyar óriás fehér bak x buszkáti fehér F1 nemzedék szelektált anyákra,újra magyar óriás fehér bakkal fedeztettünk. 12 ilyen anya "dolgozott".Baj esetén könnyen tudtunk dajkásítani,jól neveltek,8-10 alomlétszám volt az átlag és rendkívül jól nőttek a fiatalok.Leadásra mentek,sajna nem maradt azokból a magyar óriásokból.Sebaj másnál vannak!
Én mint állattenyésztő is fontosnak tartom a megfelelő fajtaválasztást de azon belül a típus is borzasztó fontos.
És ha már a genotípus és a fenotípus szóba jött, nem árt mellette megemlíteni egy tényezőt. Ez a h2 érték!
Ha valaki tudja hogy mit jelent, akkor még egy rossznak kinéző nyúlból is remeket varázslohat. Hiszen lehet nekem akárhonnan nyulam, lehet az fajtagyőztes, meg 100 pontos meg egyebek. Ha nem a megfelelő környezetben van, akkor egyhamar tönkremegy. Hozzáteszem a megfelelő környezet nem minden esetben a legnagyobb ólat és az első osztályú tápot jelenti.
Remélem értitek mire akarok célozni. Ezzel mondjuk át is lehet verni olyan embert aki nem nagyon ért a tenyésztéshez, és sajnos sokan ezzel élnek is.
Erre inkább más állatfajokból tudnék pár példát mondani, hogy néhányan milyen bakikat követtek el és aminek most isszuk a levét...
Amit ma felraktam kicsiket és az anyjukat képet. Az az anya itt született nálam, Májusba lesz 1 éves! Azt hittem kicsinek hogy nem lesz valami jó, és a legjobb anyanyulam. 2x fialt és mind a 2x 12 fialt, az első ellésnél alatta hagytam az összeset, most a másodiknál már csak 8-at hagytam alatta a következő anyáknál és nála is csak 7 vagy az alatt hagyok!
Szóval ha kicsinek rosszul is néz ki a jószág nem biztos hogy rossz! Én is eladtam egy csomó olyan nyulat ami nekem nem tetszett és lehet hogy nagyon jó nyulak lettek belőlük!
Nos szerintem a öröklött tulajdonságoknak vajmi kevés köze van a takarmányozási tartási körülményekhez. Ha egy nyuszinak PL. nagy füle van akkor adhatsz annak bármilyen tápot takarmányt tarthatod fa ketrecben vagy fémben az akkor is nagy lesz. Nem?
A genetikát az öröklődést nem lehet takarmánnyal befolyásolni.
A tisztaság ill. a megfelelő takarmány elhelyezés stb. az állattartó kutya kötelessége. "felelős vagy azért amit megszelidítettél" gondolom ez egyértelmü.
A hobbi nyulásznak is fontos szerintem a küllem ill a tulajdonság már csak magamból kiindulva is :-) Nekem sem kellene olyan nyuszi ami a fajtára nem jellemző küllemel rendelkezik!
A genetika ill öröklődés is érdekes dolog hisz egy magamat idézve :-) " korcs" egyed is produkálhat olyan szaporulatot ami megfelel akár a nukleusz elvárásoknak is. ill egy nukleusz egyed is fialhat "korcs " egyedeket. Nem?
Hosszú hosszú évek ill évtizedek munkálya hogy igazi 100%kos Nukleusz egyedet sikerüljön kitenyészteni.
És bizony ott van a vérfertőzés veszélye is ami kis egyedszámu fajtánál nagyon nehezen lehet elkerülni.
Na meg persze ott vannak a szaporítók akik olyan egyedekkel látják el az országot amik közel sem hasonlítanak a fajtára de lehet hogy többségben lesznek a eredeti fajtával szemben.
Ja meg persze a mai ember igencsk lusta nem fog dolgozni nem tart állatot nem termel zöldséget stb.
CsAK sírni tud hogy nem jó ez nem jó az de nem tesz semmit ellene.